Реклама
Реклама
Реклама

У Харкові падає попит і ціна на вторинне житло

Харків'яни досить довго віддавали свої переваги вторинному ринку житлової нерухомості, тоді як жителі більшості міст масово ставали інвесторами новобудов. Але тепер і в Харкові спостерігається помітне зростання попиту на "первинку", вперше намітився на початку минулого року.

За словами Світлани Якимової, директора компанії «Харківське агентство нерухомості», раніше головною причиною зростання попиту на квартири в недобудованих будинках стала нестабільність банківської системи. Людям доводилося шукати альтернативи для збереження заощаджень. Надалі загальне погіршення економіки і нестабільний курс національної валюти підігрівали інтерес до «первинці». Світлана Якимова зазначила, що на даний момент в Харкові розкуплено до 90% квартир навіть в будинках, які будуть вводитися в експлуатацію в кінці наступного року. Це пов'язано ще і з спекулятивним попитом - квартири розкуповують на етапі «котловану», щоб після введення будинку в експлуатацію продати подорожче.

З іншого боку, зазначає директор агентства нерухомості, через перетікання клієнтів з вторинного на первинний ринок перший теж почав дешевшати. В першу чергу, впали ціни на ветхий фонд і хрущовки.

- Якщо порівняти площі, вартість і якість квартир в хрущовках і новобудовах, то очевидні переваги «первинки» є для покупців таким мотивом, який переважує ризики придбання житла на етапі котловану або будівництва будинку, - додала експерт.

На даний момент 1 «квадрат» житла в новобудові класу «економ» коштує в середньому 10 262 гривні, «бізнес» - 22 500 гривень, «еліт» - 27 800 гривень.

джерело: atmbud.ru

Новини порталу «Весь Харків»