Реклама
Реклама
Реклама

У Дніпрі впали ціни на житло

Ринок житлової нерухомості України з Июля 2016 року по Липень 2017 року, по всіх регіонах показав негативну динаміку вартості квадратного метра житлової нерухомості в сегменті соціального житла. Про це повідомляє компанія "Олімп Консалтинг".

За даними компанії, сильніше зараз дешевшає житло на південному сході країни, а ось західні області показують відносну стабілізацію цін.

"Нагадаю, що епіцентри падіння цін зміщуються. У 2013-му це була столиця, де ціни за рік просідали на 20 і більше відсотків, потім лідерство перехопив Львів і західні області. Досить тривалий час, більше півроку, утримувала пальму першості Вінниця. Але влітку цього року, досить несподівано, на перше місце вирвався Дніпро ", - повідомив ABCnews віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що і де в Україні будують найактивніше

У Дніпрі за рік ціни на ринку вторинної нерухомості знизилися на 10,2%, зараз середня вартість "квадрата" становить $ 535 або 13,8 тис. Грн. Дніпровські ріелтори пояснили це значним збільшенням пропозиції на первинному ринку.

"У нас, нарешті, почали активніше будувати. Причому це великі проекти, 18-поверхові будинки по 5-8 секцій. І в тих районах, де з'являються новобудови, вторинка стрімко втрачає в ціні. Хоча вторинне житло в Дніпрі поки доступніше для покупця, адже за ціною "двушки" площею 43 "квадрата" в старому фонді можна купити максимум студію ", - розповів партнер АН" Майкл "Сергій Евстратенко.

Наприклад, на житловому масиві Перемога, де зараз кілька великих проектів на різних стадіях, квартири на вторинному ринку втратили в ціні 20-30%. "Цей район знаходиться близько до центру, житло тут було найдорожчим. Але на тлі нової пропозиції воно дешевшає швидше, ніж у цілому по місту. Трикімнатна квартира тут минулого літа продавалися за $ 35 тис., Зараз же ціни впали до за $ 27-28 тис . ", - навів приклад Сергій Евстратенко.

Інші міста сходу і півдня країни теж показують значне падіння цін: Кропивницький 9,8%, Одеса 9,7%, Запоріжжі 9,1%, Харків 8,3%. Найменше ціни просіли в західних областях, в середньому на 7,7%. Причому в самому активно забудовується місті, Львові, (по базі Лун. Ua квартири пропонують 218 об'єктів) найменше знизилися ціни на вторинному ринку, лише на 6,6%.

"На жаль, Мін'юст відмовився надати дані за півроку по трансакціях, тому ми лише можемо констатувати оціночно, що попит, хоч і відновлюється, але ще значно нижче зростаючого пропозиції. Тому ми прогнозуємо подальше зниження цін в цілому по Україні як мінімум до кінця року, ще на 3-5% ", - повідомив Андрій Гусельников.

Нагадаємо, на ринку первинної нерухомості Києва "зависло" понад 76 тис. квартир .

ABCnews