Реклама
Реклама
Реклама

Ціни на житло в Одесі "заморозили" до виборів

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

5 вересня 2007, 08:43 Переглядів:

Ю.Федорова.

Влітку одесити скуповували землю, ігноруючи квартири. За цей час житло, площею понад 100 кв. метрів подешевшало в середньому на 15-20%, 2-3-кімнатні квартири - на 10-15%. Елітне житло - пентхауси, дворівневі квартири, житло в історичному центрі - в порівнянні з червнем, подешевшало на 30%. Ціна однокімнатних квартир, "готельок" і кімнат в комуналках залишилася на колишньому рівні, оскільки на малогабаритне житло завжди є попит. Ріелтори вважають, що у вересні ціни можуть впасти ще максимум на 5-10%, але після цього не довго стоятимуть на місці. Так що купувати квартири краще прямо зараз - в жовтні попит спровокує чергове зростання цін.

Ще в минулому місяці "рух" ринку нерухомості забезпечували лише хаотичні угоди. Житло купували і продавали ті, у кого не було іншого виходу. "В кінці серпня - початку вересня завжди затишшя на ринку, - пояснює президент Асоціації ріелторів Одеси та Одеської області Тельман Аббасов. - У більшості ріелторів зараз період відпусток. Крім того, всі чекають виборів. Швидше за все, у вересні ми ще не побачимо великої активності , а ось жовтня обіцяє рух - на ринок можуть увійти великі гроші. Зараз бажаючі зробити довгострокові вкладення в нерухомість чекають результатів виборів і стабілізації загальнополітичної ситуації в країні ".

"ВТОРИЧКА" ОЖИВАЄ. "Зараз зручний момент для покупки квартири, тому що обвалу цін, на який багато хто розраховує, - не буде, - вважає директор" Приморського "філії АН" Президент "Олена Наконечна. - На продаж виставлені гідні варіанти за нормальними цінами. Правда, намітилася тенденція , коли продавці починають знімати об'єкти з продажу, пояснюючи це тим, що продавати їх за безцінь не будуть. А з огляду на те, що зростає купівельна спроможність, можна припустити навіть деяке зростання вартості квартир, особливо на житло малої площі ". Слова ріелтора підтверджують власники, які зайняли вичікувальну позицію.

"Ми виставили на продаж свою 2-кімнатну квартиру на селищі Таїрова ще в травні. Тоді вона оцінювалася в 110 тисяч доларів, а вже в червні її ніхто не бажав дивитися. Маклер порадив знизити ціну до 80 тисяч, - розповідає потенційний продавець, одеситка Катерина Федорова. - Однак цієї суми недостатньо для того, щоб в обмін на свою "двушку" купити пристойний будинок в передмісті. Ми зняли квартиру з продажу та чекаємо, коли піднімуться ціни ".

І все ж на сьогодні вже намітився певний попит на вторинне житло: купуються однокімнатні квартири для студентів, оскільки орендні ставки високі (однокімнатну квартиру можна зняти мінімум за $ 300). Крім того, бажаючі поліпшити свої житлові умови починають купувати квартири, вважаючи, що більш оптимальних цін вже не буде. Словом, прогнози на осінь такі: в найближчі два-три тижні збільшиться кількість угод на "вторинці", але ціни ще трохи можуть знизитися. У жовтні, на думку фахівців ринку, ціни на квартири підуть вгору і з'явиться інтерес до комерційної нерухомості.

Переплачувати, остерігаючись шахраїв

Перший етап масової забудови Одеси пройшов. Нові будинки стали "вторинки", і вони апріорі більш привабливі для покупця, ніж "хрущовки" і "сталінки". "Природно, впадуть ціни на" старе "житло радянських часів, - вважає Тельман Аббасов. - А ціни на квартири в будинках, які ще тільки будуть будуватися все одно будуть рости, правда, не так стрімко, як це було раніше". Власне, деяка стабілізація цін вже намітилася. Якщо раніше кожен місяць ціна квартири зростала пропорційно етапах будівництва будинку, то зараз цього немає. І в середньому за літо квадратний метр в новобудовах навіть подешевшав на 100 доларів. Зараз, наприклад, в Малиновському районі можна купити квартиру, яка тільки будується, за ціною $ 1300 за 1 кв. м., на селищі Котовського - по $ 900 за 1 кв. м. Ціни тримаються на такому рівні з кінця 2006. Але не варто забувати, що будівельні матеріали регулярно дорожчають, тому забудовники не зможуть довгий час демпінгувати квартири "з котловану". Тому вони будуть дорожчати приблизно на 5-10% на місяць. "На ринку намітилася ще одна тенденція - в страху стати жертвою шахрайства, покупці віддають перевагу переплатити 20-30% і отримати у власність реальну квартиру" тут і зараз ", - говорить Тельман Аббасов.

ЯК МИ збив ціну НА $ 10 ТИС.

Для початку ми вирішили поторгуватися за кімнату в комуналці в районі Нового ринку. Господиня просила $ 20 тис. Дізнавшись, що в квартирі, крім неї, - ще шість власників кімнат, а кухня і санвузол спільні, ми відразу ж перейшли до торгів. У відповідь нам розповіли, що тут живуть спокійні пристойні люди, а ще - є можливість побудувати "свій туалет" і зробити кухню "на двох" з найближчим сусідом. Інших аргументів у власниці не знайшлося, і тому, згнітивши серце, вона поступилася нам $ 2 тисячі.

9 ТИСЯЧ ЗА ЧАС. Потім вирушили прицінювався до квартири площею 102 кв. м в будинку довоєнної побудови по вулиці Буніна. Поки ми піднімалися на останній (третій) поверх, посередник влаштувала майстер-клас по "збивання" ціни. "Головне, що буде" крити "продавець, - це район, - відразу ж попередила нас маклер Марина, - а ми повинні знайти" слабкі місця ". Дивіться - парадна брудна, неприємний запах. Цілком імовірно, що сусіди тут неблагополучні - ось вам і перший аргумент. Зайдете в квартиру - звертайте увагу на міжкімнатні двері, вікна, підлоги, стіни і стелі. і скажіть господареві, що підшукуєте квартиру, яку плануєте здавати, тому для вас важливо не тільки стан самого житла, а й парадної і навіть двору ".

Тільки-но ми пройшли в трикімнатні апартаменти, як власник тут же похвалився міцним паркетом, якому, правда, не завадило б освіжити лак - що ми не забули озвучити. "До війни тут було тільки два поверхи, а вже після побудували третій, - видав черговий" плюс "Віталій, - так що ця квартира повоєнної будівлі". "Але вона ж стоїть на колишньому, старому фундаменті", - заступилася Марина.

Ми ще трохи попрепіралісь, скоріше для порядку, оскільки по продавцеві було видно - жадає продати квартиру, і вже згоден на наші умови. Через годину торгів об'єкт, за який просили $ 185 тис., Подешевшав на $ 9 тисяч.

Не ображайтеся ГОСПОДАРЯ. Не пощастило нам єдиний раз. Оглядаючи трикімнатну квартиру на Молдаванці, площею 78 кв. м, за $ 120 тис., ми почали з того, що, як і в попередніх випадках, стали вказувати господині на недоліки. Ні слова не кажучи, вона взяла нас під ручки і виставила геть. "Форс-мажор, - констатувала маклер. - Ми не змогли розпізнати людину, якій дорого його житло, і просто образили власницю. У таких випадках потрібно лише назвати суму, яку ви готові платити".

ЕКСКЛЮЗИВ. Ще один об'єкт - двоярусні апартаменти на Маразліївській в ідеальному стані (тільки після капремонту) в будинку, який є пам'яткою архітектури. Здавалося б, - ні до чого причепитися. За квартиру (на першому поверсі розташовані вітальня, кухня і маленький санвузол, в цокольному - спальня, ванна і гардероб) площею 84 кв. м господиня просила $ 210 тис. Додатковий поверх в напівпідвальному приміщенні - ідея, звичайно, хороша, завдяки цьому площа квартири збільшилася рівно вдвічі. Але постійно жити в нижньому ярусі, куди зовсім не проникає сонячне світло, як-то невесело. "Це ідеальний варіант, якщо використовувати приміщення під офіс, - акуратно почали ми. - А нам потрібно - для життя. Квартира розрахована максимум на сім'ю з двох осіб, і коли з'явиться дитина, - розмістити його ніде". "Але ви ж подивіться, який ремонт, - парирувала власниця Валентина, - я в цю квартиру вже стільки грошей вклала! Краще все одно не знайдете. А тут - заходь і живи. Крім того, всі документи на підвал в порядку, ще й окремий вхід в квартиру прямо з вулиці, а не через смердючу загальну парадну! ".

Ми назвали свою остаточну ціну - $ 200 тис. - і покинули квартиру, попросивши господиню подумати ще. Увечері пролунав дзвінок, який підтверджує її згоду на цю суму.

КІМНАТА В КОМУНІ ЗА $ 18 ТИСЯЧ І ПЕНТХАУС ЗА $ 970 ТИСЯЧ

Ми спробували знайти в Одесі два протилежні варіанти на ринку нерухомості - найдешевше і найдорожче житло.

Першим виявилася кімната у комунальній квартирі на Черемушках площею 18 кв. м. Господарі просили за неї $ 19 тис. За словами продавця, кімната - у "житловому стані", є навіть телефон. Поруч в цій же комуналці живуть ще 4 родини, але, як запевнила нас господиня кімнати, всі вони "дуже милі люди", з якими легко ужитися. Ще один плюс - поруч супермаркет. До слова, нам вдалося збити ціну і сторгуватися з господинею на тисячу доларів.

Один з найбільш дорогих об'єктів - двоповерхова квартира з видом на море площею 265 кв. м в Аркадійський палаці, в найкращому та жаданий районі Одеси. Незважаючи на те, що квартира продається в стані "від будівельників", її ціна дорівнює майже мільйону доларів - 970 тисяч. З телефонної розмови з ріелтором ми дізналися, що власник сприймає торг і поступиться максимум по $ 200 на квадратному метрі. Це в результаті складе $ 53 тис.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Ціни на житло в Одесі" заморозили "до виборів". інші Новини Одеси дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Мірза Тетяна

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.