Реклама
Реклама
Реклама

Як змінилися ціни на вторинну нерухомість за січень 2018 року

Фахівці дослідницької групи Colliers International разом з порталом пошуку житлової нерухомості Address.ua опублікували результати дослідження ринку житлової нерухомості Києва за січень 2018 року.

Згідно з отриманими даними, різке здешевлення національної валюти на початку січня з подальшою її ревальвацією також відобразилися і на волатильності цінових показників ринку вторинної нерухомості столиці, які продовжили знижується динаміку.

За підсумками першого місяця року медіанна ціна в доларовому еквіваленті опустилася на 1,5% до $ 1 079 за кв.м. При цьому квартири великої площі, які зазвичай представлені в сегменті "бізнес", продемонстрували в три рази вищу динаміку зниження, ніж бюджетне однокімнатне житло.

Даний показник в категорії однокімнатних квартир знизився на 1,3% до $ 1 014 за кв. м. Двокімнатні і трикімнатні квартири подешевшали на 0,5%, і 1,4% відповідно. Медіанна ціна 4-х і більше кімнатних квартир впала найбільш відчутно - на 1,8%, до $ 1 479 за кв.м.

За попередні 12 місяців ціна пропозиції квартир в доларовому еквіваленті, представлених в базі даних Address.ua опустилася на 7,5%. З початку 2014 року падіння цін по всіх категоріях склало 40%. У січні залишався найбільш високим попит на житло в найнижчої цінової категорії, до $ 30 тис., З часткою 47% від загальної кількості запитів до бази даних порталу. На друге місце піднялися квартири в діапазоні $ 50 тис. - 70 тис. З часткою запитів 21%. Попит на житло з ціною від $ 70 тис. Трохи виріс і склав 17% запитів до бази даних порталу.

Попит на двокімнатні квартири в січні 2018 року було найвищим, в порівнянні з іншими групами житла, і склав 46%. У категорії однокімнатних квартир було 33% запиту, а трикімнатними квартирами в минулому місяці цікавилися 21% користувачів, які шукають нерухомість для покупки.

Найвища ціна на квартири пропонувалася в Печерському, Шевченківському та Оболонському районах.

Експерти порталу Address.ua відзначили, що 2018 рік на ринку нерухомості буде турбулентним. При цьому покупці очікують подальшого зниження цін на нерухомість і не поспішають з придбаннями. Як мінімум протягом найближчого року збережеться стагнаційний стан ринку "вторинки" столиці, падіння цін може скласти 5-10%.

Як повідомляло Delo.UA, з січня по вересень 2017 року столиці введено в експлуатацію 1,093 тис. кв. м житла. У порівнянні з аналогічним періодом 2016 року приріст нової пропозиції збільшився більш ніж в три рази.