Реклама
Реклама
Реклама

Відповіді на 5 найчастіших питань про оренду житла

iriana88w / Depositphotos   Чомусь багато власників житла приходять в жах від однієї тільки думки про те, що людину, якій вони здають квартиру, можна в ній зареєструвати iriana88w / Depositphotos

Чомусь багато власників житла приходять в жах від однієї тільки думки про те, що людину, якій вони здають квартиру, можна в ній зареєструвати. Як правило, це пов'язано з тим, що люди плутають прописку, реєстрацію і право власності. Відносно недавно термін «прописка» взагалі був скасований і замінений на «постійну реєстрацію». Тепер типів реєстрацій два - але і плутанини вдвічі більше.

Дізналася, що мене заочно виписали з квартири. Що робити?

Зареєстрував у квартирі іноземку на 3 роки. Чи будуть проблеми при виписці?

Отже, постійна реєстрація (по-старому - прописка) - це реєстрація за місцем постійного проживання, яка підтверджується відповідною відміткою (штампом) в паспорті. Тимчасова реєстрація - це документ, який необхідний, якщо людина більше 90 діб живе поза місцем свого постійного перебування. Причому мова необов'язково йде про великих відстанях. Ви можете мати постійну реєстрацію в одному районі міста, а квартиру знімати в іншому, і це теж привід зробити тимчасову реєстрацію за місцем проживання. Вона не передбачає ніяких спеціальних позначок у паспорті - це просто довідка. Тимчасово зареєструватися можна не тільки в квартирі, але і готелі, кемпінгу, лікарні, санаторії. Ніхто не буде підозрювати вас у тому, що ви входите в готелі, щоб через деякий час отримати номер у власність, вірно? Те ж саме і зі знімним житлом.

Ніхто не забороняє мати одночасно і постійну, і тимчасову реєстрацію. Це два різних види обліку, які не суперечать один одному.

Окремо треба сказати про право власності: ні постійна, ні (тим більше!) Тимчасова реєстрація ніякого відношення до права власності не мають. Людина може мати постійну реєстрацію в квартирі (кімнаті, будинку і т. П.), Але не бути власником цієї нерухомості. Єдиний нюанс - це питання операцій з нерухомістю. Якщо власник захоче її продати, то люди, які мають постійну реєстрацію, повинні будуть зареєструватися за іншою адресою. З тимчасовою реєстрацією тут все ще простіше: вона не тільки не дає ніяких майнових прав, але може бути анульована власником в односторонньому порядку: присутність зареєстрованого не потрібно. Можливо, якщо ви розповісте орендодавцю всі ці нюанси, він піде вам назустріч.

Чи повинні мешканці з тимчасовою реєстрацією оплачувати комуналку?

Договір найму квартири

Так, число зареєстрованих в квартирі людей (постійно або тимчасово) впливає на розмір квартплати. Якщо ви там зареєстровані, значить, ви там живете. А раз так - повинні платити за комунальні послуги. Якщо ви запропонуєте власникові квартири компенсувати цю суму, це позбавить його від переплати.

Але якщо в квартирі стоять лічильники на воду, електроенергію, теплолічильники, то платежі за цими пунктами не виростуть. Ви оплачуєте стільки, скільки фактично витратили. Якщо ж приладів обліку немає, то розрахунок проводиться за встановленими нормативами, виходячи з числа зареєстрованих осіб (а це, як правило, виходить дорожче).

belchonock / Depositphotos belchonock / Depositphotos

Найчастіше у такої заяви одна-єдина причина. Офіційний договір найму означає, що власник квартири повинен платити податок на дохід, який отримує з оренди. Узаконюючи дохід, він зобов'язаний щорічно подавати до податкової декларацію і відраховувати 13% від суми, яку заробив на оренді за рік.

Все частіше орендодавців не проти здавати квартиру офіційно, за всіма правилами, але збільшують вартість оренди на суму податку (тобто на 13%). Вирішувати вам - чи готові ви на такі умови чи ні. Багато власників обходять закон, тому що бояться мороки з документами, але в даному випадку достатньо заповненої декларації 3-ПДФО і копії договору найму (оригінал подавати не варто, так як його не повернуть).

3 способи легально здавати квартиру в оренду

Податки ІП при здачі житла в оренду

Заборонити вам цього ніхто не може. Як правило, на зборах вирішуються якісь поточні побутові питання, які актуальні саме для того, хто живе в будинку, а не для того, хто є власником. Якщо з якихось причин мешканці не готові враховувати ваш голос, то господар помешкання може оформити на вас довіреність, що дозволяє представляти інтереси власника на зборах. Але, як правило, на таких зустрічах збирають гроші, тому того, хто готовий платити, наприклад, на установку шлагбауму, зазвичай не відмовляють у праві брати участь в дискусіях.

Однак в разі, коли треба вирішити якесь ключове питання (наприклад, офіційно проголосувати про вступ або невступ до програми реновації), то зробити це зможе тільки власник житла. Ніякі довіреності тут не допоможуть.

irinabal18 / Depositphotos irinabal18 / Depositphotos

Так, ніяких обмежень немає. На кожну квартиру можна оформити не більше двох резидентних дозволів, так що у вас є право їх зайняти. Оформити дозвіл можна в найближчому МФЦ, але супроводити вас повинні всі власники квартири - щоб особисто підписати папір про те, що вони не заперечують.

Однак без тимчасової реєстрації та договору найму (договір безоплатного найму підійде) нічого не вийде. Це прості документи, оформляються вони швидко і мають обмежений термін дії. Якщо власники квартири не готові оформити договір і реєстрацію, то, на жаль, безкоштовної буде тільки парковка у дворі.

НЕ пропустіть:

Які податки платити, якщо я здаю кімнату за плату за рахунками ЖКГ?

З'їхав зі знімною квартири, але господар продовжує вимагати оплату. Хто правий?

Скільки можна заробити на оренді нерухомості?

Як здати квартиру на тривалий термін: 18 статей

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Що робити?
Чи будуть проблеми при виписці?
Ніхто не буде підозрювати вас у тому, що ви входите в готелі, щоб через деякий час отримати номер у власність, вірно?
Чи повинні мешканці з тимчасовою реєстрацією оплачувати комуналку?
Хто правий?
Скільки можна заробити на оренді нерухомості?