Реклама
Реклама
Реклама

Строковий трудовий договір: у чому його особливості

  1. коли укладають строковий трудовий договір
  2. Таблиця.
  3. Складаємо строковий трудовий договір
  4. Обов'язкові умови трудового договору
  5. Як визначати терміни договору
  6. приклад 1
  7. Рішення
  8. приклад 2
  9. Рішення
  10. Випробувальний термін
  11. Оформляємо строковий трудовий договір
  12. приклад 3
  13. Рішення
  14. Запис у трудовій книжці при працевлаштуванні
  15. Відпустка працівника-строковика
  16. Продовження строкового трудового договору
  17. Обов'язкова пролонгація договору
  18. Пролонгація за угодою сторін
  19. Строковий договір з пенсіонером
  20. Припинення строкового трудового договору
  21. Наказ про звільнення
  22. Запис у трудовій книжці
  23. На замітку
  24. Якщо тимчасова непрацездатність збіглася із закінченням дії строкового договору
  25. оподаткування та бухгалтерський облік виплат при звільненні

Гаврикова І. А., старший науковий редактор журналу «Зарплата»

Журнал " Зарплата "№ 8/2010

Літо - пора відпусток, сезонних і тимчасових робіт. У цей період найчастіше укладають строкові трудові договори. Які їх особливості в порівнянні з безстроковими контрактами? Що втрачають і виграють працівники і роботодавці при укладанні строкового трудового договору? Відповіді на ці та інші питання ви знайдете в статті.

Трудове законодавство передбачає два види трудового договору. Відповідно до частини 1 статті 58 ТК РФ договори можуть укладатися:

  • на невизначений термін;

  • на певний термін, але не більше п'яти років. Поговоримо докладніше про строкового трудового договору.

коли укладають строковий трудовий договір

У деяких випадках характер майбутньої роботи або умови її виконання не дозволяють оформити трудові відносини з працівником на невизначений термін. Тому з ним укладають строковий трудовий договір.

Підстави для укладання строкового трудового договору перераховані в частині 1 статті 59 Трудового кодексу. А в частині 2 статті 59 ТК РФ прописані випадки, коли строковий трудовий договір може бути укладений за угодою сторін (див. Таблицю нижче). При цьому перелік підстав для встановлення терміну трудових відносин є вичерпним. Про це йдеться і в листі Рос-праці від 18.12.2008 № 6963-ТЗ.

Таблиця.

Підстави для укладання строкового трудового договору

безумовні (ч. 1 ст. 59 ТК РФ)

за угодою сторін (ч. 2 ст. 59 ТК РФ)

  1. Тимчасова відсутність основного працівника
  2. тимчасові роботи
  3. сезонні роботи
  4. Роботи за кордоном
  5. Роботи, що виходять за рамки звичайної діяльності роботодавця
  6. Тимчасове збільшення обсягу виробництва
  7. Організація-роботодавець створена на певний термін
  8. На період навчання і стажування
  9. Обрання на посаду
  10. Забезпечення діяльності виборних органів
  11. Направлення працівника органами зайнятості на тимчасову роботу
  12. Альтернативна цивільна служба
  1. Роботодавець - суб'єкт малого підприємництва
  2. Працівник є пенсіонером
  3. Медичні показники
  4. Виконання роботи вимагає переїзду в райони Крайньої Півночі
  5. Невідкладні роботи щодо запобігання катастроф та ін.
  6. Обрання на посаду на конкурсній основі
  7. Творчі професії в засобах масової інформації, кінематографії і т. Д. *
  8. З керівниками, заступниками керівника, головними бухгалтерами
  9. Працівник проходить навчання за очною формою
  10. Працівник є сумісником

* Перелік робіт, професій, посад творчих працівників затверджений постановою Уряду РФ від 28.04.2007 № 252.

Якщо при оформленні трудових відносин зазначені підстави відсутні, роботодавець не може укласти з працівником строковий трудовий договір. В іншому випадку при трудовому спорі цей факт буде кваліфікуватися як порушення прав працівника. Крім того, не можна укладати строкові трудові договори багаторазово без тимчасової перерви, якщо мова йде про виконання співробітниками однієї і тієї ж трудової функції. Про це, зокрема, йдеться в пункті 14 постанови Пленуму ВС РФ від 17.03.2004 № 2 «Про застосування судами Російської Федерації Трудового кодексу Російської Федерації» (далі - постанова № 2). З урахуванням обставин справи подібні контракти можуть бути визнані в'язнями на невизначений термін.

Складаємо строковий трудовий договір

Тепер перейдемо безпосередньо до оформлення строкового трудового договору. Як говорилося вище, він полягає тільки в тому випадку, якщо є підстави, встановлені Трудовим кодексом або іншим федеральним законом. Тому при складанні договору необхідно вказати, з яких причин він укладається з працівником на визначений термін. Дане вимога викладена в абзаці 4 частини 2 статті 57 ТК РФ.

Обов'язкові умови трудового договору

Строковий трудовий договір, як і будь-який інший, повинен містити обов'язкові умови. Відповідно до частини 2 статті 57 Трудового кодексу це:

  • місце роботи;

  • трудова функція;

  • дата початку роботи;

  • оплата праці;

  • режим роботи;

  • компенсації;

  • характер роботи;

  • умова про обов'язкове соціальне страхування та ін.

Як визначати терміни договору

Умова про строк трудового договору, напевно, один з найбільш важливих пунктів цього документа. Без нього, договір не вважався б терміновим. Тому йому приділимо особливу увагу. Як сформуліроватьусловіе про термін? Все залежить від обставин укладення договору. Розглянемо їх.

Дата закінчення дії договору визначена. Якщо встановлена ​​конкретна дата, коли закінчується термін трудового договору, її необхідно прописати в документі. Нагадаємо, що строковий договір може бути укладений на період, що не перевищує п'яти років.

Зокрема, дата закінчення дії строкового трудового договору вказується в разі, коли організація-роботодавець створюється для виконання конкретних робіт. Відповідно і співробітники будуть найняті на термін, що не перевищує їх тривалості. Це стосується також сезонних робіт 1 (Якщо відома конкретна дата закінчення сезону) і виборних посад.

Розглянемо, як може бути сформульована запис про термін, на прикладі.

приклад 1

Л.Д. Смєхов влаштувався на роботу в ТОВ «Веселі гірки» (парк атракціонів) двірником. Парк відкритий для відвідувачів з 1 травня по 1 жовтня. Роботодавець уклав з ним строковий трудовий договір на період роботи парку. Як в документі відобразити умова про термін?

Рішення

Пункт договору, в якому прописана умова про терміні його дії, буде виглядати так:

«2. Термін дії договору

2.1. Договір набирає чинності з дня його укладення Працівником і Роботодавцем (або з дня фактичного допущення Працівника до роботи з відома або за дорученням Роботодавця або його представника).

2.2. Дата початку роботи: 1 травня 2010 року.

2.3. Договір укладено на п'ять місяців на період роботи парку атракціонів з 1 травня по 30 вересня.

2.4. Термін дії договору закінчується 30 вересня 2010 року ».

Дата закінчення дії договору не визначена. У деяких випадках визначити дату закінчення трудового договору неможливо. Наведемо деякі типові ситуації, коли в договорі прописують умову про його термін дії, а не конкретну дату. Так, укладення строкового трудового договору можливе:

У названих випадках закінчення терміну трудового договору пов'язане з конкретною подією, наприклад з поверненням співробітника на роботу після тривалої хвороби. На цей рахунок у постанові № 2 дані наступні пояснення. Якщо строковий трудовий договір укладається для виконання певної роботи, а точна дата її закінчення невідома, договір припиняється після закінчення даної роботи в силу частини 2 статті 79 Трудового кодексу.

приклад 2

Кондитер П.Л. Прянишникова прийнята в ТОВ «Ваніль» на час проходження кондитером В.А. Калачова курсу лікування в стаціонарі з 1 серпня 2010 року. З П.Л. Прянішніковій уклали строковий трудовий договір. Як буде прописана умова про терміні договору, якщо невідомо, коли саме В.А. Калачова повернеться на своє робоче місце?

Рішення

У трудовому договорі з П.Л. Прянішніковій повинна бути наступна формулювання:

«2. Термін дії договору

2.1. Договір набирає чинності з дня його укладення Працівником і Роботодавцем (або з дня фактичного допущення Працівника до роботи з відома або за дорученням Роботодавця або його представника).

2.2. Дата початку роботи: 1 серпня 2010 року.

2.3. Договір укладено на період тимчасової непрацездатності кондитера В.А. Калачова, за якої зберігається робоче місце.

2.4. Термін дії договору визначається до моменту повернення основного працівника В.А. Калачова.

2.5. У разі отримання основним працівником В.А. Калачова інвалідності з обмеженням здатності до трудової діяльності або звільненням Роботодавець продовжує даний договір з його заміщує Працівником на невизначений термін ».

Випробувальний термін

Чи можна встановлювати випробувальний термін при укладанні строкового трудового договору? Все залежить від того, на який термін і на які роботи прийнятий співробітник.

Сезонні роботи. При укладанні трудового договору на час виконання сезонних робіт не можна встановлювати випробувальний термін більше двох тижнів (ст. 70 ТК РФ). При цьому умова про сезонності необхідно включити в текст договору відповідно до статті 294 Трудового кодексу.

Тимчасові роботи. При оформленні строкового договору на час виконання тимчасових робіт (до двох місяців) випробувальний термін не встановлюється (ст. 289 ТК РФ).

Інші роботи. При укладанні трудового договору на термін від двох до шести місяців випробування не може перевищувати двох тижнів (ст. 70 ТК РФ).

Нагадаємо, що згідно зі статтею 70 ТК РФ випробування при прийомі на роботу також не встановлюється:

  • вагітним жінкам і жінкам, які мають дітей у віці до півтора років;
  • особам, обраним за конкурсом на заміщення відповідної посади, проведеним в порядку, встановленому трудовим законодавством і іншими нормативними правовими актами, що містять норми трудового права;
  • які не досягли віку 18 років;

  • закінчили мають державну акредитацію освітні установи початкового, середнього та вищої професійної освіти і вперше стають до роботи за здобутою спеціальністю протягом одного року з дня закінчення освітньої установи;
  • обраним на виборну посаду на оплачувану роботу;

  • запрошеним на роботу в порядку переведення від іншого роботодавця за погодженням між роботодавцями;
  • іншим особам у випадках, передбачених Трудовим кодексом, іншими федеральними законами, колективним договором.

Строк випробування не може перевищувати трьох місяців, а для керівників організацій та їх заступників, головних бухгалтерів та їх заступників, керівників філій, представництв чи інших відокремлених структурних підрозділів організацій - шести місяців, якщо інше не встановлено федеральним законом.

Оформляємо строковий трудовий договір

Перейдемо безпосередньо до оформлення документа. Як ми вже зазначили вище, в нього повинні бути включені всі обов'язкові умови.

Особливу увагу варто звернути на причини, за якими полягає саме строковий трудовий договір, і на терміни його закінчення. Розглянемо на прикладі складання цього документа.

приклад 3

Інженер-будівельник Є.В. Незабудкіна прийнятий на роботу в ТОВ «Проект-Дизайн», створене спеціально для обслуговування міжнародних юнацьких спортивних ігор «Спортлантіда», планованих у Волгограді в серпні 2010 року. Підготовка до них почалася в січні 2010 року, будівельні роботи повинні бути закінчені 15 липня 2010 року. Організація буде функціонувати до 31 липня 2010 року. З Є.В. Незабудь-кіним необхідно укласти строковий трудовий договір на період існування цієї організації. Як його скласти?

Рішення

Строковий договір наведено нижче.

Запис у трудовій книжці при працевлаштуванні

Згідно з пунктом 4 Правил ведення і зберігання трудових книжок, виготовлення бланків трудової книжки й забезпечення ними роботодавців, затверджених постановою Уряду РФ від 16.04.2003 № 225, в трудову книжку вносяться відомості про працівника, яку вони виконують, переведення на іншу постійну роботу, звільнення, а також зазначаються підстави припинення трудового договору та вносяться відомості про нагородження за успіхи в роботі.

Відповідно, якщо зі співробітником укладено строковий трудовий договір на будь-який термін, необхідно зробити запис про це в трудовій книжці або завести нову, якщо такої немає. Роботодавець повинен зробити запис про прийом на роботу в трудовій книжці строковика, якщо він пропрацював у нього понад п'ять днів і дана робота є для цього співробітника основний. Така вимога пункту 3 Правил ведення і зберігання трудових книжок, виготовлення бланків трудової книжки й забезпечення ними роботодавців, затверджених постановою Уряду РФ від 16.04.2003 № 225.

Однак це не означає, що в трудовій книжці необхідно вказувати, що укладений саме строковий трудовий договір. Також не акцентується увага і на те, що працівник, припустимо, заміщає відсутнього фахівця. Досить провести стандартну запис, наприклад: «Прийнято на роботу на посаду механіка», із зазначенням порядкового номера запису, дати, а також реквізитів наказу про прийом на роботу. Про це, зокрема, йдеться в листі Федеральної служби з праці та зайнятості від 06.04.2010 № 937-6-1.

Відпустка працівника-строковика

Працівникові, що уклав строковий трудовий договір, в загальному порядку надається щорічна оплачувана відпустка зі збереженням місця роботи і заробітку (ст. 114 ТК РФ). Його тривалість становить не менше 28 календарних днів за робочий рік (ст. 115 ТК РФ). Якщо співробітник відпрацював менше року, тривалість відпустки обчислюється пропорційно відпрацьованому часу.

Право на використання відпустки за перший рік роботи виникає у працівника після закінчення шести місяців його безперервної роботи у даного роботодавця (ч. 2 ст. 122 ТК РФ).

Оплата відпустки провадиться виходячи з величини середньої заробітної плати, яка обчислюється за правилами, встановленими в статті 139 Трудового кодексу, а також в Положенні про особливості порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Уряду РФ від 24.12.2007 № 922.

Відповідно до частини 1 статті 128 ТК РФ за сімейними обставинами та з інших поважних причин працівникові на підставі його письмової заяви може бути надана відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, встановленої законодавством України про працю та правилами внутрішнього трудового розпорядку роботодавця.

Продовження строкового трудового договору

В яких випадках може бути продовжений строковий трудовий договір? Розглянемо кілька ситуацій.

Обов'язкова пролонгація договору

Дія строкового трудового договору в обов'язковому порядку має бути продовжено лише в одному випадку - при збігу з періодом вагітності співробітниці. У цій ситуації роботодавець зобов'язаний продовжити термін дії трудового договору до закінчення вагітності. Про це йдеться в частині 2 статті 261 Трудового кодексу.

Працівниця повинна представити письмову заяву та принести медичну довідку, що підтверджує стан вагітності 2 .

Пролонгація за угодою сторін

У частині 4 статті 58 Трудового кодексу говориться наступне. У разі, коли жодна зі сторін не поставила вимогу про розірвання строкового трудового договору у зв'язку із закінченням терміну його дії і працівник продовжує працювати, умова про строковий характер трудового договору втрачає силу. Після цього трудовий договір вважається укладеним на невизначений строк. Чи потрібно факт зміни статусу строкового договору на безстроковий оформляти документально?

Насправді зміна статусу договору відбувається автоматично. Після цього на співробітника-строковика поширюються норми трудового права, які передбачені для працівників, які уклали безстрокові трудові договори. Наприклад, такого співробітника вже не можна буде звільнити на підставі закінчення строку трудового договору (п. 2 ст. 77 ТК РФ).

Однак в даному випадку бажано оформити ряд документів. Такі рекомендації були направлені в листі Роструда від 20.11.2006 № 1904-6-1.

Перш за все, це додаткова угода до трудового договору. У ньому можна дати наступне формулювання: «Викласти пункт № ... в такій редакції:" Справжній трудовий договір укладається на невизначений термін "».

Далі складається наказ керівника, в якому також слід вказати, що трудовий договір з працівником слід вважати безстроковим. Підставою наказу послужить вказане вище додаткову угоду.

Строковий договір з пенсіонером

Нерідко роботодавці укладають строкові договори з пенсіонерами. При цьому багато хто вважає, що це єдина форма взаємовідносин з даною категорією працівників. Однак це не так. В Ухвалі Конституційного суду від 15.05.2007 № 378-О-П говориться, що при укладенні трудового договору з пенсіонером термін може бути встановлений тільки за згодою сторін. Подібний висновок міститься і в пункті 13 постанови № 2.

Отже, з працівниками-пенсіонерами можна укладати трудові договори на невизначений термін. Також немає необхідності звільняти працівника, який отримав статус пенсіонера, і укладати з ним строковий договір. Він може продовжувати працювати на підставі раніше укладеного безстрокового контракту.

Припинення строкового трудового договору

Трудовий договір з працівником-строковиків припиняється у зв'язку із закінченням терміну його дії. Про це йдеться в частині 1 статті 79 ТК РФ. Порядок припинення строкового трудового договору регламентовано статтею 79 ТК РФ. Про припинення трудового договору після закінчення терміну дії співробітника предупреждаютв письмовій формі не менш ніж за три календарні дні до звільнення. Тільки в разі, коли строковий договір укладено з працівником на період заміщення відсутнього фахівця, роботодавець може не попереджати його заздалегідь.

Повідомлення складається в довільній формі. У ньому потрібно прописати термін припинення договору і обгрунтування (наприклад, у зв'язку із завершенням робіт).

Наказ про звільнення

Після того як співробітник буде повідомлений про закінчення терміну трудового договору і не виникло перешкод для його припинення, керівник видає наказ про звільнення працівника. Для цього існують дві уніфіковані форми № Т-8 і Т-8а (в разі звільнення кількох працівників), які затверджені наказом Мінстату України від 05.01.2004 № 1 «Про затвердження уніфікованих форм первинної облікової документації з обліку праці та її оплати» 3 .

Строковий трудовий договір може бути розірваний і з загальних підставах, встановленим у статті 77 ТК РФ, а саме:

  • за угодою сторін (ст. 78 ТК РФ);
  • ініціативи працівника (ст. 80 ТК РФ);
  • ініціативи роботодавця (ст. 81 ТК РФ).

Запис у трудовій книжці

У день припинення трудового договору працівнику необхідно видати на руки трудову книжку (ч. 4 ст. 84.1 ТК РФ).

Згідно з пунктом 5.2 Інструкції щодо заповнення трудових книжок, затвердженої постановою Мінпраці Росії від 10.10.2003 № 69, при припиненні трудового договору з підстав, передбачених статтею 77 ТК РФ, в трудову книжку вноситься запис про звільнення з посиланням на відповідний пункт даної статті.

На замітку

Коли звільняти працівника, якщо дія строкового трудового договору припиняється в свято або вихідний? Згідно зі статтею 14 ТК РФ днем ​​закінчення строку трудового договору, якщо останній день - неробочий, вважається найближчий наступний за ним робочий день.

У разі звільнення працівника-строковика при внесенні запису про розірвання строкового трудового договору необхідно посилатися на пункт 2 частини 1 статті 77 ТК РФ. Формулювання буде виглядати так: «Звільнений у зв'язку із закінченням строку трудового договору, пункт 2 частини 1 статті 77 Трудового кодексу Російської Федерації».

Після отримання трудової книжки працівник повинен розписатися в книзі обліку трудових книжок і вкладишів до них за формою, затвердженою в додатку 3 до постанови Мінпраці Росії від 10.10.2003 № 69, і на останній сторінці особової картки, уніфікована форма якої № Т-2 прийнята постановою Держкомстату Росії від 05.01.2004 № 1.

Якщо тимчасова непрацездатність збіглася із закінченням дії строкового договору

Якщо працівник перебуває на лікарняному в той момент, коли закінчується дія його контракту, строковий трудовий договір не продовжується. Співробітника звільняють з загальних підставах. Однак лікарняний лист повинен бути оплачений. До цього роботодавця зобов'язує стаття 183 ТК РФ. У ній говориться, що при настанні тимчасової непрацездатності роботодавець виплачує працівникові допомогу по тимчасовій непрацездатності відповідно до федеральними законами.

У свою чергу в пункті 2 статті 5 Федерального закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ «Про обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством» говориться, що допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам не тільки в період роботи за трудовим договору, а й у випадках, коли захворювання або травма настали протягом 30 календарних днів з дня припинення його дії.

оподаткування та бухгалтерський облік виплат при звільненні

Трудове законодавство наказує роботодавцю в останній робочий день співробітника виплатити йому заробітну плату за відпрацьований час (ст. 140 ТК РФ) і компенсацію за невикористану відпустку (ч. 1 ст. 127 ТК РФ). У колективному або трудовому договорі допустимо засновувати і інші виплати.

Так, в частині 4 статті 178 Трудового кодексу говориться, що трудовими або колективними договорами може встановлюватися не тільки виплата вихідної допомоги, не передбачених частинами 1-3 статті 178 ТК РФ, але і підвищені розміри вихідної допомоги.

Працівникові при звільненні виплачується заробітна плата за відпрацьований час, компенсація за невикористаних відпустку і в деяких випадках - вихідну допомогу.

Перші дві виплати оподатковуються:

Суми заробітної плати і компенсації включаються до витрат платника податку на оплату праці (ч. 1 ст. 255 НК РФ).

Заробітна плата обкладається внесками на травматизм (п. 3 Правил нарахування, обліку та витрачання коштів на здійснення обов'язкового соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, затверджених постановою Уряду РФ від 02.03.2000 № 184).

Компенсація не обкладається внесками на травматизм (п. 1 Переліку виплат, на які не нараховуються страхові внески до ФСС Росії, затвердженого постановою Уряду РФ від 07.07.99 № 765).

Вихідна допомога в межах норм не підлягає обкладенню ПДФО, страховими внесками (подп. «Д» п. 2 ч. 1 ст. 9 Федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ), не обкладається внесками на травматизм (п. 1 Переліку виплат , на які не нараховуються страхові внески до ФСС Росії), зменшує оподатковуваний базу з податку на прибуток у складі витрат на оплату праці (п. 9 ст. 255 НК РФ).

У бухгалтерському обліку заробітна плата, вихідну допомогу і компенсація за невикористану відпустку відносяться до витрат по звичайних видах діяльності (п. 5 ПБУ 10/99).

Нарахування та виплата їх працівникові відображається такими проводками:

ДЕБЕТ 20 (23, 25, 26, 29, 44) КРЕДИТ 70 - нараховані виплати працівникові при звільненні;

ДЕБЕТ 70 КРЕДИТ 68 субрахунок «Розрахунки з ПДФО» - утримано ПДФО з виплат, які оподатковуються цим податком;

ДЕБЕТ 70 КРЕДИТ 50 (51) - видані (перераховані) виплати працівникові.

1 Детальніше про все, що стосується сезонних робіт, читайте в статтях « Працівник на сезон »,« Відпустка сезонного працівника »І« Звільнення сезонного працівника »// Зарплата, 2010, № 4, 5 і 7. - Прим. ред.

2 Детальніше про продовження строкового трудового договору читайте в статті « Звільнення сезонного працівника »// Зарплата, 2010, № 7. - Прим. ред.

3 Особливості розірвання трудового договору з сезонними працівниками розглянуті в статті « Звільнення сезонного працівника // Зарплата, 2010, № 7 ». Там же дані зразки заповнення документів. - Прим. ред.

Які їх особливості в порівнянні з безстроковими контрактами?
Що втрачають і виграють працівники і роботодавці при укладанні строкового трудового договору?
Як сформуліроватьусловіе про термін?
Як в документі відобразити умова про термін?
Калачова повернеться на своє робоче місце?
Як його скласти?
Чи потрібно факт зміни статусу строкового договору на безстроковий оформляти документально?