Реклама
Реклама
Реклама

Різниця між постійною і тимчасовою реєстрацією

  1. У чому різниця між постійною і тимчасовою реєстрацією?
  2. Як отримати постійну реєстрацію за місцем проживання?
  3. Як оформити тимчасову реєстрацію за місцем перебування?
  4. Одночасно тимчасова і постійна реєстрація - чи можливо це?
  5. Як «знятися» з реєстрації за місцем перебування або проживання?
  6. Чим загрожує порушення термінів постійної і тимчасової реєстрації?
  7. Постійна і тимчасова реєстрація для іноземних громадян
  8. Зняття з тимчасової реєстрації іноземця відбувається:

Для того, щоб врахувати переміщення громадян в межах Російської Федерації існує два види державного обліку: постійна і тимчасова реєстрація. Найчастіше, виникає плутанина між цими поняттями. Давайте розберемося, в якому випадку потрібна та чи інша реєстрація.

Громадянин РФ має право на вільне пересування по країні, це законодавчо закріплено в конституції Російської Федерації. Однак, держава, все-таки, в тій чи іншій мірі відстежує місце розташування своїх громадян. Безумовно, це не страшилки з шпигунських детективів, і ніхто не намагається дізнатися де саме ви обідаєте, чи де ви любите прогулятися вечорами, не варто впадати в параною.

У чому різниця між постійною і тимчасовою реєстрацією?

Законом РФ від 25.06.1993 «Про право громадян РФ на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах РФ» введено поняття реєстрації громадян за місцем проживання (постійна реєстрація, аналог застарілого терміна «прописка») і реєстрація за місцем перебування (тимчасова реєстрація ), регламентується реєстрація громадян відповідно до постановою Уряду Російської Федерації від 5 березня 2015 р N 194 «Про внесення змін до Правил реєстрації та зняття громадян Російської Федерації з реєстраційного обліку за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації».

Тимчасова реєстрація необхідна, якщо росіянин проживає за адресою, відмінному від його постійного місця проживання, протягом періоду, що перевищує дев'яносто діб, тобто, якщо ви приїхали в інше місто в гості до одного або родичам більше ніж на три місяці, то ви зобов'язані зареєструватися за місцем перебування (тимчасова реєстрація), для чого ви повинні представити пакет документів у відділення ФМС. В якості місця для тимчасового перебування може бути готель / готель / хостел і будь-який інший заклад готельного типу; приватне житло, власник якого згоден надати приїжджому тимчасову реєстрацію, гуртожиток підприємства, куди громадянин був прикомандирований.

Важливо відзначити, навіть якщо ви змінили адресу свого проживання в межах одного населеного пункту, ви зобов'язані зареєструватися або за місцем перебування, або отримати постійну реєстрацію (за місцем проживання).

Постійно зареєстрованим людина повинна бути за адресою проживання. Якщо змінилася адреса, необхідно надати потрібну інформацію в органи, що займаються обліком.

Власне, не дивлячись на наявні відмінності, мета у цих обох видів реєстрації одна - контроль і облік переміщення громадян. Обидва ці поняття не сперечаються, а доповнюють, місцями, взаємно замінюючи один одного. При неможливості обзавестися «пропискою» (постійною реєстрацією за місцем проживання), її успішно замінить тимчасова реєстрація, даючи можливість звертатися за медичною допомогою, влаштовуватися на роботу, визначити дитини до навчального закладу, отримати банківські послуги, і тд.

Як отримати постійну реєстрацію за місцем проживання?

Щоб отримати постійну реєстрацію, в відповідну інстанцію треба представити пакет наступних паперів:

  • Документ засвідчує особу (паспорт, свідоцтво про народження)
  • Заява на реєстрацію встановленої форми.
  • Документ, що підтверджує право вселення / проживання за адресою житлоплощі.
    Якщо заявник не є безпосереднім власником, то доведеться заручитися письмовою згодою господаря квартири і членів сім'ї, зареєстрованих разом з ним. Всі перераховані вище особи зобов'язані бути присутніми при реєстрації, маючи з собою паспорта (іншого документ, що засвідчує особу, наприклад, свідоцтво про народження). Обгрунтуванням для вселення в квартиру може служити рішення суду. Якщо мова йде про муніципальному житлі, то крім письмового, нотаріально завіреної згоди, даного наймачем, і тих, хто з ним живе, потрібно буде засвідчити згоду наймодавця.
  • Якщо у громадянина змінюється адреса постійної реєстрації, то йому знадобиться адресному листок вибуття, оформлений на місці колишнього проживання.

Реєстрація на новому місці проживання здійснюється протягом трьох діб. Ця процедура безкоштовна, і за неї не стягується держмито.

Як оформити тимчасову реєстрацію за місцем перебування?

Якщо ви міняєте місце дислокації не назавжди, але на досить тривалий термін, наприклад, укладаєте договір оренди, вселяєтеся в готельний комплекс (заклад, що надає послуги готельного типу), то вам доведеться зареєструватися за місцем перебування. Хто це буде робити - власник житла, або ж ви самі - вирішуйте разом. Але факт залишається незаперечним: протягом трьох днів відомості має бути поданий в ФМС. Власнику житла необхідно направити документи на тимчасову реєстрацію «гостя» прямо в органи ФМС. Якщо цією процедурою займається той, хто вселяється, то йому потрібно надати пакет документів особисто, або у відділенні ФМС, або вдавшись до послуг пошти, або зареєструвавшись на інтернет порталі госулуг.

Список документів для тимчасової реєстрації стандартний:

  • паспорт / свідоцтво про народження,
  • заяву на реєстрацію за місцем перебування,
  • згода власника житла,
  • документ-підставу для тимчасової реєстрації (наприклад, договір найму).

Якщо всі документи заповнюються правильно, і надані до органів міграційної служби, то протягом трьох днів вони будуть розглянуті, і після цього видається свідоцтво про тимчасову реєстрацію. Якщо виявиться брак будь-яких паперів, вони будуть запитані органами федеральної міграційної служби додатково, а терміни збільшаться до 8 діб.

Одночасно тимчасова і постійна реєстрація - чи можливо це?

Отримати ту і іншу реєстрацію паралельно дозволено згідно із законом, причому без жодних обмежень. Наприклад, якщо маючи постійну реєстрацію в батьківському домі, ви вирішите піти на «вільні хліби», то сміливо оформляйте тимчасову реєстрацію за місцем вашого проживання, але постійна залишається в силі, як і раніше.

Як «знятися» з реєстрації за місцем перебування або проживання?

Тимчасова реєстрація припиняє дію відразу після закінчення терміну дії. Найбільший термін - п'ять років. При необхідності покинути місце тимчасового проживання раніше, ніж обумовлено в свідоцтві, потрібно подати відповідну заяву, перепони ніхто лагодити не стане. Якщо господар житла незадоволений своїм мешканцем, то він може попросити його покинути квартиру достроково. При неможливості мирного врегулювання конфлікту, власник має право вирішити питання в судовому порядку.

Для припинення постійної реєстрації необхідно повідомити відповідні органи подачею заяви. А можна «знятися» з обліку за старою адресою, і зареєструватися за новим, там куди переїжджає людина на нове місце проживання.

Чим загрожує порушення термінів постійної і тимчасової реєстрації?

Якщо змінюється постійне місце проживання, то громадянин зобов'язаний у семиденний термін повідомити про це ФМС. В той же тижневий термін необхідно подати заяву про тимчасову реєстрацію, якщо перебування за тимчасовою адресою становитиме понад 90 днів.

В іншому випадку, за порушення правил «реєстрації та зняття громадян РФ з реєстраційного обліку за місцем перебування та за місцем проживання в межах РФ» законом передбачені грошові штрафи. Для «нелегальних мешканців", не зареєстрованих за місцем перебування - штраф становить 2000-3000 рублів; для власників житла, які розміщують на своїй житлоплощі незареєстрованих мешканців - штраф обчислюється сумами від 2000 до 5000 рублів. У Москві і Санкт-Петербурзі суми штрафів в півтора рази вище, ніж в інших суб'єктах федерації.

Постійна і тимчасова реєстрація для іноземних громадян

Якщо громадянин іншої країни прибуває на територію Російської Федерації і планує затриматися довше ніж на тиждень (понад 7 діб), то йому необхідно зареєструватися за місцем перебування. За ухилення від тимчасової реєстрації в даному випадку законом передбачено штраф у розмірі від 2 000 до 5 000 руб, в окремих випадках за порушення міграційного режиму можлива депортація іноземця з наступним забороною в'їзду на територію Росії на термін до 5 років.

Всіма питаннями по реєстрації іноземних громадян зобов'язана займатися приймаюча сторона. Що приїхав в якості туриста, іноземець заповнює реєстраційну картку, крім неї для тимчасової реєстрації за місцем перебування йому знадобиться паспорт і міграційна карта, заповнена ним на паспортному контролі при перетині кордону РФ.

Зняття з тимчасової реєстрації іноземця відбувається:

  • якщо іноземний громадянин залишає межі Росії;
  • якщо змінилося місце перебування іноземця (наприклад турист переїхав в інше місто);
  • якщо «сплив» факт, який свідчить про фіктивної реєстрації;
  • в разі смерті.

Якщо іноземець володіє житлоплощею на території РФ, то він має право на неї зареєструватися за місцем проживання. З цією метою він подає заяву до органів міграційної служби не пізніше, ніж через сім днів після прибуття. Разом із заявою потрібно підставу для вселення, паспорт і посвідку на проживання ( дозвіл на тимчасове перебування ). Реєстрація за місцем проживання для іноземців накладається адміністративний збір у розмірі 200 рублів.

Причиною, що служить для зняття іноземця з постійного реєстрації, може служити:

  • зміна місця проживання;
  • припинення прав користування житловим приміщенням;
  • заборона на перебування іноземця на території РФ;
  • паперу з суду, що свідчить про те, що реєстрація є недійсною;
  • незаконна, «липова» реєстрації;
  • за фактом смерті.

Як бачите, процедури реєстрації досить прості і прозорі, різниця в оформленні тимчасової і постійної реєстрації незначна.

Нагадаємо, що детальні відмінності тимчасової реєстрації від прописки за місцем проживання регламентуються законом РФ від 25.06.1993 «Про право громадян РФ на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах РФ», а також постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2015 р N 194 «Про внесення змін до Правил реєстрації та зняття громадян Російської Федерації з реєстраційного обліку за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації».

У чому різниця між постійною і тимчасовою реєстрацією?
Як отримати постійну реєстрацію за місцем проживання?
Як оформити тимчасову реєстрацію за місцем перебування?
Одночасно тимчасова і постійна реєстрація - чи можливо це?
Як «знятися» з реєстрації за місцем перебування або проживання?
Чим загрожує порушення термінів постійної і тимчасової реєстрації?
У чому різниця між постійною і тимчасовою реєстрацією?
Як отримати постійну реєстрацію за місцем проживання?
Як оформити тимчасову реєстрацію за місцем перебування?
Одночасно тимчасова і постійна реєстрація - чи можливо це?