Реклама
Реклама
Реклама

Про прописку тимчасової, постійної і дачної

У Росії кожен має право на свободу пересування. Це означає, що ви можете знаходиться в будь-якому місці країни необмежену кількість часу. Причина для переїзду може бути будь-яка: навчання, пошуки більш вигідної роботи, лікування, подорож і так далі. Однак для всіх росіян існує обов'язкова процедура - реєстраційний облік, її ще називають пропискою. У разі її відсутності порушникам загрожує адміністративний штраф.

Існує два види реєстрації: тимчасова і постійна. Тимчасова реєстрація проводиться за місцем перебування, якщо ви плануєте жити на новому місці більше 90 днів. До місця перебування відносяться: житловий будинок, готель, санаторій, будинок відпочинку, кемпінг, туристична база, установи кримінально-виконавчої системи.

для оформлення тимчасової реєстрації потрібно:
- паспорт;
- заяву про реєстрацію за місцем перебування;
- заяву власника житла;
- договір;
- свідоцтво про державну реєстрацію права власності на житло.

Адміністрація установи самостійно безкоштовно оповіщає міграційні органи про необхідність реєстрації за місцем перебування на певний термін. При достроковому вибутті досить особисто подати заяву в довільній формі про зняття з обліку, або відправити його поштою.

Якщо ви плануєте проживати на квартирі, то протягом 90 днів необхідно звернутися в органи реєстраційного обліку. Вас зобов'язані прописати не пізніше восьми робочих днів з дня подачі заяви. По закінченню 90 днів, власник житла зобов'язаний в триденний термін повідомити міграційну службу про проживання в його квартирі осіб без реєстрації.

Чим ризикує власник, тимчасово прописана до себе родича або сторонньої людини? Тільки збільшенням комунальних платежів. Тимчасова реєстрація не дає ніяких прав на житлоплощу. Вона оформляється на підставі договору найму житла або заяви власника. Обов'язково вказується термін, на який надається прописка і по його закінченні реєстрація автоматично анулюється. Без згоди власника не можна прописати кого-то ще в квартиру. А власник може в односторонньому порядку розірвати договір найму.

Найчастіше тимчасовою пропискою користуються при оренді житла на тривалий термін. При цьому зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання не потрібно, так як в паспорт тимчасова реєстрація не вноситься. Видається свідоцтво реєстрації за місцем перебування.

Без тимчасової реєстрації неможливо отримати роботу в бюджетній організації, влаштувати дитину в дитячий сад або школу, поставити автомобіль на облік, оформити кредит і закордонний паспорт. Виникнуть труднощі з отриманням різних довідок, наприклад про те, що не перебуваєте на обліку в медичних закладів і так далі.

Виникнуть труднощі з отриманням різних довідок, наприклад про те, що не перебуваєте на обліку в медичних закладів і так далі

Фото з сайту www.informaplus.ru

Постійна реєстрація проводиться за місцем проживання. Відрізняється від тимчасової тим, що штамп у паспорт поставлять обов'язково. Місцем проживання вважається житловий будинок, квартира, кімната, житлове приміщення, в яких громадянин постійно проживає в якості власника або за договором найму.

Для постійної реєстрації за місцем проживання буде потрібно наступні документи:
- паспорт;
- свідоцтво про народження дітей до 14 років;
- заяву про реєстрацію за місцем перебування та за місцем проживання;
- свідоцтво про державну реєстрацію права власності на житло.
- свідоцтво про шлюб
- листок зняття з реєстраційного обліку з попереднього місця проживання
- військовий квиток або приписне посвідчення.

Останнім часом почастішали випадки множинних фіктивних реєстрацій в одній квартирі. Для того, щоб припинити появу «гумових квартир», в грудні 2013 і в серпні 2014 року державою було вжито низку заходів. Тепер адміністративну відповідальність несуть як власники житла, так і тимчасово проживають в квартирі. А також представники органів реєстраційного обліку та житлових організацій.

Фіктивної реєстрацією вважається:
- реєстрація на підставі неправдивих відомостей або документів;
- реєстрація в житловому приміщенні без наміру проживати в ньому;
- реєстрація без наміри власника надати житло для проживання зареєстрованій особі.

За «липову прописку» в своїй квартирі, власник може заплатити серйозний штраф від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. В особливих випадках йому загрожують примусові роботи або взяття під варту на строк до трьох років. «Гість», який проживає в квартирі більше 90 днів, заплатить штраф до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А власник, який дав притулок такого «гостя» - до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Юридичні особи, які порушили правила реєстрації, можуть розлучитися з більш кругленькою сумою - від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Виявлення факту фіктивної реєстрації служить підставою для зняття осіб з реєстраційного обліку.

Фото з сайту www.village-my.ru

Окремо варто розповісти про реєстрацію на дачі. Бажання прописатися за містом з'являється не тільки у тих, у кого не вистачає коштів на покупку міського житла, але і у тих, хто практично постійно там проживає. З осені 2013 року з'явилася можливість зареєструватися в заміському будинку на садовій або дачній ділянці на території населеного пункту або на землях сільгосппризначення.

Проблем не виникне, якщо будуть дотримані наступні вимоги:
- є документи, що підтверджують розташування ділянки на землях відповідної категорії;
- дачний будинок придатний для постійного проживання;
- земельну ділянку і будинок знаходяться у власності.

Спочатку будинок, що знаходиться на ділянці, повинні перевести в категорію індивідуального житлового будинку. Для цього він повинен бути придатним для проживання і його висота не повинна перевищувати трьох поверхів. Придатним для проживання вважається будова, що відповідає нормам капітального будинку. Тобто будинок повинен мати водопровід, опалення, каналізацію, електрику. Для отримання цього статусу необхідно провести будівельну експертизу. Потім отримуєте поверховий паспорт в БТІ. Далі можна звертатися до підрозділу федеральної міграційної служби із заявою про реєстрацію за місцем знаходження дачної ділянки. Адресою реєстрації буде вважатися адреса земельної ділянки з його кадастровим номером.

У разі успішного завершення процедури реєстрації, будьте готові до того, що разом з заміськими радощами доведеться зіткнутися з низкою проблем. Так, правління садівництва або товариства не буде займатися благоустроєм території і доріг. Крім того, якщо половина дачників, що мають удома, зареєструється в них, то правління буде зобов'язане покращувати територію, але тільки за рахунок зареєстрованих. Прописка в заміському будинку можливо вдарить по вашій кишені - статус індивідуального житлового будинку може спричинити за собою збільшення податку. Особливо тепер, коли податок розраховується виходячи з ринкової вартості.

Одним словом, отримати реєстрацію на дачі можливо, хоч і складно. Залишається сподіватися, що при наступному розгляді законопроекту, будуть враховані нинішні недоліки.

Чим ризикує власник, тимчасово прописана до себе родича або сторонньої людини?