Реклама
Реклама
Реклама

ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ МІГРАНТІВ: Дозвіл на тимчасове проживання в РФ

Якщо Ви пов'язуєте своє життя і долю з Російською Федерацією і має намір отримати громадянство Росії, Ви можете звернутися в управління Федеральної міграційної служби за отриманням дозволу на тимчасове проживання (РВП) в тому регіоні РФ, де Ви зареєстровані за місцем проживання Якщо Ви пов'язуєте своє життя і долю з Російською Федерацією і має намір отримати громадянство Росії, Ви можете звернутися в управління Федеральної міграційної служби за отриманням дозволу на тимчасове проживання (РВП) в тому регіоні РФ, де Ви зареєстровані за місцем проживання.

Дозвіл на тимчасове проживання може бути видано іноземному громадянину або в межах квоти, яка встановлюється щорічно для даного регіону, або поза квотою (якщо є підстави для отримання РВП). Оскільки квота зазвичай невелика, то подавати заяву на РВП краще на самому початку року.

Квота на видачу дозволів на тимчасове проживання зазвичай дуже мала в густонаселених регіонах РФ, особливо в Москві і Санкт-Петербурзі, але набагато вище в малонаселених регіонах і областях Росії!

Уважно стежте за інформацією на офіційних сайтах регіональних УФМС - на самому початку року на них розміщується інформація про порядок та процедуру розподілу квоти на РВП і подачі заяв!

РВП дає іноземному громадянину право постійно і безвиїзно знаходиться в РФ протягом терміну його дії, офіційно працювати без оформлення дозволу на роботу або патенту, вільно переміщатися по РФ, а також подавати заяву на дозвіл на проживання в РФ і, згодом, отримати громадянство РФ.

Дозвіл на тимчасове проживання видається строком на 3 роки, заяви приймаються в районних відділах ФМС. Заяви подаються в порядку черги, запис на яку здійснюється на початку року, і потім розглядаються протягом 2 місяців.

Список документи для оформлення дозволу на тимчасове проживання:

1. Заява про видачу дозволу на тимчасове проживання, в 2-х прим.

2.Фото 35х45 мм 4 шт., (Матові), в т. Ч. На дітей, зазначених в заяві.

3.Документ, що засвідчує особу і громадянство і його нотаріально завірений переклад (заява не приймається до розгляду, якщо термін дії документа, що посвідчує особу, менше 6 місяців). Міграційна карта з відміткою про перетин кордону.

4.Уведомленіе про прибуття іноземного громадянина в місце перебування з відміткою про постановку на міграційний облік.

5.Сертіфікат про відсутність у заявника (членів його сім'ї) ВІЛ-інфекції. Сертифікат дійсний протягом 3 місяців з дня проведення дослідження.

6.Медіцінская довідка, що підтверджує, що заявник і члени його сім'ї не хворі на наркоманію і не страждають жодним з інфекційних захворювань: ВІЛ-інфекція, лепра, туберкульоз, сифіліс, хламідійна лімфогранульома (венерична), шанкроїд.

7.Свідетельство про народження дитини та документ, що засвідчує особу дитини, яка не досягла 18-річного віку і його копія.

8.Согласіе дитини у віці від 14-18 років на переїзд до Росії для проживання. Підпис дитини на документі повинна бути нотаріально посвідчений.

9.Квітанція про оплату державного мита за видачу дозволу на тимчасове проживання - 1000 рублів.

З 1 січня 2015 року за зверненні за отриманням РВП іноземний громадянин зобов'язаний підтвердити володіння російською мовою, знання історії Росії та основ законодавства Російської Федерації.

На підтвердження володіння російською мовою, знання історії та основ законодавства Росії іноземний громадянин повинен надати один з наступних документів:

1.Сертіфікат про володіння російською мовою, знання історії Росії та основ законодавства Російської Федерації;

Пройти тестування та отримати сертифікат про знання російської мови, історії та законодавства РФ можна в спеціальних центрах тестування. Список всіх уповноважених центрів тестування в Росії і за кордоном. Ви можете знайти на сайті ФМС Росії http://www.fms.gov.ru.

Дізнатися про тестування і самостійно підготуватися до нього допоможе сайт «Російський тестовий консорціум» http://testcons.ru На сайті http://testmigr.ru/ Ви можете пройти пробне тестування і краще зрозуміти Ваш рівень.

2.Документ державного зразка про освіту (на рівні не нижче основної загальної освіти), виданий освітнім закладом на території держави, що входила до складу СРСР, до 1 вересня 1991 року ;.

3.Документ про освіту і (або) про кваліфікацію, виданий особам, які успішно пройшли державну підсумкову атестацію на території Російської Федерації з 1 вересня 1991 року.

Чи не повинні підтверджувати рівень володіння російською мовою, знання історії та основ законодавства Росії такі категорії іноземних громадян:

1) недієздатні іноземні громадяни або іноземні громадяни, обмежені у дієздатності;

2) іноземні громадяни, які досягли віку вісімнадцяти років;

3) іноземні громадяни - чоловіки, які досягли віку шістдесяти п'яти років;

4) іноземні громадяни - жінки, які досягли віку шістдесяти років;

5) іноземні громадяни, які є учасниками Державної програми зі сприяння добровільному переселенню в Російську Федерацію співвітчизників, що проживають за кордоном, і члени їх сімей, які переселяються спільно з ними в Російську Федерацію;

6) іноземні громадяни - висококваліфіковані фахівці і члени їх сімей, які звернулися із заявою про видачу посвідки на проживання;

7) іноземні громадяни, які звернулися із заявою про видачу посвідки на проживання в зв'язку з визнанням носіями російської мови.

При зверненні за РВП звертають увагу на рівень володіння російською мовою, наявність вищої освіти, офіційний дохід у РФ і наявність офіційного місця роботи; у Вас не повинно бути порушень міграційного режиму РФ, адміністративних правопорушень.

Ви також повинні надати інформацію про те, з якого саме адресою Ви будете проживати у Вашому регіоні РФ і згодом повинні будете офіційно зареєструватися за цією адресою!

Будьте обережні - не звертайтеся до посередників для оформлення РВП! Вони роблять фальшиві печатки про видачу РВП; в разі виявлення фальшивки Вас можуть звинуватити в навмисної підробці документів і посадити до в'язниці на термін до 6 місяців (ч.3 ст.327 КК РФ) - шлях отримання громадянства РФ для Вас виявиться закритий!

Ви можете подати заяву про оформлення РВП і в електронному вигляді. Для ознайомлення з цією процедурою можна скористатися сайтом www.gosuslugi.ru

Поза квотою звернутися за РВП можуть люди, у яких є такі підстави:

- які народилися на території РРФСР і складалися в минулому в громадянстві СРСР;

- які народилися на території Російської Федерації;

- непрацездатні люди, які мають дієздатних сина чи дочку з російським громадянством;

- мігранти, у яких хоча б один непрацездатний батько перебуває в громадянстві РФ;

- перебувають у шлюбі з громадянином Росії, який постійно проживає на території РФ;

- мігранти, які мають дітей, які перебувають у громадянстві РФ;

- особи до 18 років, які подають на РВП спільно зі своїми опікунами, піклувальниками, усиновителями, батьками;

- визнані недієздатними або обмежено дієздатними особи 18 років і старше, які подають на РВП спільно зі своїми опікунами, усиновителями, опікунами, батьками;

- надійшли на військову службу за контрактом - на термін військової служби;

- які є учасниками Державної програми зі сприяння добровільному переселенню в Російську Федерацію співвітчизників.

Всі перераховані підстави потрібно підтверджувати відповідними документами, які надаються до відділу оформлення дозволів на тимчасове проживання УФМС: оригінали документів підлягають поверненню, а копії долучаються до заяви. Якщо документи, що додаються складені іноземною мовою - необхідно докласти їх нотаріально завірені переклади на російську мову!

У Санкт-Петербурзі оформленням РВП займається відділ оформлень дозволів на тимчасове проживання та посвідок на проживання УФМС по Санкт-Петербургу і Ленінградської області, розташований за адресою: Санкт-Петербург, вул. Капітана Вороніна д. 10 А +7 (812) 5963602.

Іноземний громадянин, який отримав дозвіл на тимчасове перебування в РФ, повинен постійно проживати і працювати в тому регіоні РФ, в якому оформлено РВП, а також регулярно - протягом 2 місяців з дня закінчення відповідного року проживання (при наявності документально обгрунтованих поважних причин - не пізніше 6 місяців з моменту закінчення чергового року проживання) - подавати до територіального відділу УФМС повідомлення про підтвердження свого проживання в Російській Федерації та документи, що підтверджують розмір і джерело доходу, отримуємо го в РФ!

За матеріалами сайту: http://gov.spb.ru/gov/otrasl/kmormp/