Реклама
Реклама
Реклама

Чи потрібен закордонний паспорт в Росію з України? Перелік документів для поїздки

  1. Які документи потрібні громадянам України для поїздки в Росію?
  2. Які документи для поїздки в Росію необхідні крім паспорта?
  3. Зразок міграційної карти для в'їзду з України в РФ
  4. Що може змінитися в порядку перетину українсько-російського кордону?
  5. Що потрібно для тривалого перебування громадян України на території РФ?

У зв'язку зі сформованою політичною ситуацією вже кілька років є актуальним питання про те, чи потрібен закордонний паспорт для поїздки в Росію з України. Потік трудових мігрантів останнім часом значно зріс. Крім того, для багатьох громадян українців в'їзд в РФ не обмежується тільки лише питаннями працевлаштування. Тому при перетині кордону дуже важливо знати, який паспорт потрібен для поїздки в Росію.

Тому при перетині кордону дуже важливо знати, який паспорт потрібен для поїздки в Росію

Які документи потрібні громадянам України для поїздки в Росію?

Якщо ви не знаєте, чи потрібен закордонний паспорт при виїзді до Росії з України, слід уважно вивчити порядок перетину кордону. Для в'їзду на територію Російської Федерації громадяни України зобов'язані пред'явити на посаді прикордонного контролю один з наступних документів, виданих офіційними органами:

  • загальногромадянський паспорт.
  • закордонний паспорт.
  • службовий або дипломатичний закордонний паспорт.
  • посвідчення (паспорт) моряка.

Перед початком поїздки слід обов'язково переконатися в тому, що документ, за яким буде пересічена українсько-російський кордон, дійсний (не прострочений). Термін дії закордонних паспортів громадян України закінчуються не через десять років з моменту видачі, а чотирма місяцями раніше. Тому спочатку слід переконатися, чи можна їхати. Планувати тривалий виїзд в РФ потрібно таким чином, щоб дія документа не закінчилося раніше дати зворотного перетину російсько-українського кордону.

Дата планованої поїздки в Росію для українців може збігтися з внесенням в загальногромадянський паспорт встановлених законом змін. Відповідно до українського законодавства у громадян, яким виповнилося 25 і 45 років, є місяць для того, щоб вклеїти в паспорт нову фотографію. Але в Росії документ втрачає силу на наступний день після досягнення відповідного віку. Таким чином, вклеювати фото слід до в'їзду на територію РФ.

Які документи для поїздки в Росію необхідні крім паспорта?

Якщо маршрут поїздки пролягає через Республіку Білорусь не варто замислюватися, чи потрібен закордонний паспорт. Для поїздки в Росію через білоруську територію краще мати при собі два паспорти встановленого зразка - загальногромадянський і закордонний. До паспорта необхідно докласти заповнену російською мовою міграційну карту із зазначенням даних паспорта, термінів і місця перебування в Російській Федерації. Допускається заповнення карти латинським шрифтом згідно висунутій документу. Міграційну карту українські громадяни повинні мати при собі протягом всього терміну перебування в Росії.

Зразок міграційної карти для в'їзду з України в РФ

Зразок міграційної карти для в'їзду з України в РФ

До Росії можна в'їжджати рейсовим пасажирським транспортом:

  • літак;
  • поїзд;
  • автобус.

У цьому випадку громадянин України повинен мати проїзний квиток.

Якщо поїздка здійснюється на автомобілі, при проходженні прикордонного контролю необхідно пред'явити технічний паспорт і страховий поліс на автомашину.

У разі, коли разом з одним із батьків у Росію в'їжджає не має паспорта дитина, обов'язково наявність свідоцтва про народження і нотаріально завіреного дозволу на виїзд дитини за кордон із зазначенням дати повернення в Україну. У спрощеній формі встановлений порядок перетину кордону для українців, які є жителями прикордонних районів, при відвідуванні родичів в Росії. Які документи потрібні для поїздки турбуватися не слід. При в'їзді в Росію з України в цьому випадку досить мати загальногромадянський паспорт з місцевою пропискою.

Що може змінитися в порядку перетину українсько-російського кордону?

В цілому по відношенню до громадян України російське міграційне законодавство досить лояльно. Не мають проблем при перетині російського кордону і отримання посвідки на проживання особи:

  • навчаються в навчальних закладах РФ.
  • які уклали контракти на роботу.
  • які беруть участь у Державній програмі переселення співвітчизників.
  • біженці з областей, в яких ведуться бойові дії.

Цим категоріям осіб не варто переживати, чи можна поїхати в Росію без закордонного паспорта.

До теперішнього часу офіційні російські власті не посилили правила в'їзду на свою територію і перебування громадян України. Як і раніше, безперервно перебувати в Росії з тимчасової реєстрації українці можуть протягом 90 днів протягом півроку. Тобто, наступний тривалий візит може бути здійснений не раніше, ніж через 180 днів. У разі порушення встановлених правил в день виїзду починає діяти заборона на відвідування Росії протягом трьох років. Важливо відзначити, що тимчасова реєстрація не дає громадянам України право працювати в Росії.

Є ряд категорій громадян, щодо яких діє заборона на в'їзд до Росії:

  • залучені до кримінальної відповідальності за вироком суду.
  • винні в несплаті податків, зборів та обов'язкових платежів.
  • мають допуски різних категорій до інформації, що містить державну та службову таємницю.

Останні кілька років час від часу з'являються правдоподібні повідомлення про те, що керівництво Російської Федерації збирається посилити правила в'їзду і перебування громадян України. Такі заходи можуть бути прийняті у відповідь на заборону громадянам Росії перетинати український кордон при пред'явленні паспорта громадянина РФ. Згідно з чинним українським законодавством з 01.03.2015г. в'їжджати в Україну росіяни можуть, тільки пред'явивши закордонний паспорт.

Що потрібно для тривалого перебування громадян України на території РФ?

З огляду на не найкращі стосунки між двома країнами, уряд РФ прийняв Державну програму переселення співвітчизників. Згідно з квотами визначені регіони Росії, які беруть на постійне місце проживання сім'ї з України. умови:

  • вік старше 18 років.
  • вільне володіння російською мовою.
  • готовність укласти довгострокову угоду на роботу в РФ.

Щоб стати учасником програми, необхідно:

  1. Заповнити бланк заяви на сайті ФМС РФ.
  2. Надати необхідний для укладення угоди пакет документів.

Після отримання дозволу можна переїжджати на нове місце проживання. Закордонний паспорт для переїзду з України в Росію в цьому випадку не потрібен.

Нерідко громадяни України звертаються в російські міграційні органи з проханням про надання притулку. У поточному році для українців діють деякі обмеження. Для дотримання процедури необхідно надати до відповідного органу в регіоні Росії заяву. У ньому потрібно вказати причину звернення з проханням про надання притулку. Термін розгляду клопотання - до півроку. За цей час проводиться всебічна перевірка даних заявника та супутніх обставин.

Слідом за отриманням статусу біженця, як правило, необхідно оформити дозвіл на роботу і посвідку на проживання. Без квоти його можуть отримати громадяни України, які підпадають під одну з нижченаведених умов:

  • громадянство СРСР до 1991 року, місце народження - РРФСР або Російська Федерація.
  • укладений шлюб з громадянином РФ, які постійно проживають в країні.
  • укладений контракт про надходження на службу в армію.
  • наявність дітей, що народилися в Росії і які є громадянами країни.

Які документи потрібні громадянам України для поїздки в Росію?
Які документи для поїздки в Росію необхідні крім паспорта?
Що потрібно для тривалого перебування громадян України на території РФ?
Які документи потрібні громадянам України для поїздки в Росію?
Які документи для поїздки в Росію необхідні крім паспорта?
Що може змінитися в порядку перетину українсько-російського кордону?
Що потрібно для тривалого перебування громадян України на території РФ?