Реклама
Реклама
Реклама

Як робиться тимчасова реєстрація для громадян РФ за місцем перебування?

Тимчасова реєстрація за місцем перебування-один із способів реєстраційного обліку громадян на території РФ. Але, не дивлячись на свою «обов'язковість», тимчасова реєстрація за місцем перебування все ж носить повідомний характер. (Детальніше см.Временная реєстрація: що це значить, що дає і скільки коштує?).

Реєстрація за місцем перебування

Тимчасова реєстрація за місцем перебування рекомендована тим, хто знаходиться поза місцем свого постійного проживання більше 90 діб.

Саме місце тимчасового проживання може бути різним: це і житло, що знімається за договором соціального / комерційного найму; це і будинки відпочинку, готелі, кемпінги, лікарні (в разі тривалого лікування); це і будинки пристарілих і інші заклади соціального типу, в яких громадянин може в силу об'єктивних причин перебувати досить довгий час.

Новий регламент ФМС про порядок надання державної послуги за реєстраційним обліку громадян за місцем перебування та за місцем проживання точно прописує всі нюанси тимчасової реєстрації. Терміни оформлення тимчасової реєстрації, позначені в регламенті, складають від 3 до 8 робочих днів.

Терміни оформлення тимчасової реєстрації, позначені в регламенті, складають від 3 до 8 робочих днів

Також в ньому вказано час, протягом якого громадянин має можливість отримати тимчасову реєстрацію в Петербурзі :

очікування своєї черги при особистій подачі документів у відділі ФМС - 30 хв., а за попереднім записом - 15 хв .;
отримання документів і подача документів, яких не - 10 хв .;
чергу на прийом до посадових осіб для отримання необхідних консультацій - 30 хв.

У посадових осіб реєстраційних органів немає ніяких підстав для відмови громадянам у реєстрації за місцем перебування. Варто відзначити, що реєстрація при цьому проводиться абсолютно безкоштовно, без держмита.

Тимчасова реєстрація вимагається і в тому випадку, якщо громадянин у одному населеному пункті має постійну реєстрацію за однією адресою, а проживає за іншою.

Як робиться тимчасова реєстрація?

Тимчасова реєстрація за місцем перебування може бути оформлена декількома способами:

Особистою присутністю (шляхом подачі необхідних документів до реєстраційних органів).
Поштою.
Через єдиний портал державних послуг.

При подачі документів на реєстрацію особисто

Заявник надає наступний пакет документів до органів ФМС:

Заява;
документ, який є підставою для тимчасової реєстрації (договір комерційного найму);
документ, що засвідчує особу;
згода власника на вселення, яке вказується в заяві.

Протягом 3 робочих днів документи розглядаються, і ФМС видає свідоцтво про реєстрацію за місцем перебування. Виняток щодо термінів розгляду документів в даному випадку робиться для ситуацій, коли громадянин не може уявити будь-які документи, наприклад, договір комерційного найму. Для додаткової перевірки зазначених у заяві фактів органам ФМС дається 8 днів, відповідно, і термін реєстрації збільшується.

Але в даному випадку замість заявника це може зробити (а якщо бути точніше, повинен зробити) власник житлового приміщення, в яке буде вселятися реєструється громадянин.

Власник повинен з вашими документами звернутися до дільничного уповноваженого поліції і після отримання схвалення передати документи в органи ФМС. Протягом 3 днів ФМС приймається рішення і видається свідоцтво про реєстрацію.

При подачі документів через відділення поштового зв'язку.

Слід враховувати деякі особливості такого оформлення тимчасової реєстрації. У пакеті направляються документів на реєстрацію, крім заяви і документа-підстави для тимчасової реєстрації, має бути присутнім адресному листок прибуття і листок статистичного обліку прибуття (якщо реєстрація оформляється на термін більше 9 місяців).

Після отримання всіх документів, органи ФМС проводять перевірку на відповідність представлених даних з чинним законодавством. Якщо все добре, заявнику надсилається повідомлення з пропозицією протягом 3 днів після отримання повідомлення прибути до органу ФМС з документом, що посвідчує особу.

Після прибуття заявника йому протягом 1 години повинно бути видано свідоцтво про тимчасову реєстрацію. Після видачі свідоцтва органами ФМС протягом 3 робочих днів повинен бути повідомлений власник житлового приміщення, в якому заявник тимчасово зареєструвався.

Подача документів через єдиний портал держпослуг

Для початку роботи на порталі потрібна реєстрація, яка підтверджується поштою або в відділенні зв'язку. Після того, як вами був отриманий логін і пароль, ви сміливо можете заходити в особистий кабінет і вибирати послугу «Тимчасова реєстрація за місцем перебування».

Пакет документів аналогічний:

Заява;
адресний листок прибуття;
листок статистичного обліку прибуття (якщо реєстрація здійснюється на термін 9 і більше місяців);
копія документа, який є підставою для проживання в приміщенні.

Ось з останнім документом виникає найбільше запитань. На портал громадянин повинен надати копію даного документа, яка засвідчується в установленому порядку (або через нотаріуса, або через посадову особу реєстраційного органу). Але коли заявник приходить в ФМС за отриманням свідоцтва про реєстрацію, він повинен надати оригінал документа-підстави для вселення.

До остаточної відправки заяви на реєстрацію, громадянин за допомогою сервісів порталу підтверджує згоду власника на вселення. Причому вся відповідальність за надані відомості, в тому числі, за отримані згоди власника та осіб, з них проживають, лягає на заявника.

Після надходження заяви посадові особи органу ФМС проводять перевірку і протягом 3 днів повідомляють громадянина про те, що він повинен в прийомні години прийти за свідоцтвом про реєстрацію, маючи при собі паспорт та документ-підставу для вселення в житлове приміщення.

У разі, якщо заявник не зможе прибути в зазначені терміни для завершення оформлення реєстрації, надання державної послуги припиняється, про що заявник також повідомляється. Після прибуття в орган ФМС заявник отримує свідоцтво протягом 40 хвилин.

Після видачі свідоцтва та завершення процесу реєстрації орган ФМС протягом 3 днів повідомляє про це власника житлового приміщення.

Реєстрація дитини за місцем перебування полегшується тим, що в разі реєстрації батьків в житловому приміщенні потрібна згода власника. Але якщо в цей же приміщення «підселюють» дитини, то така згода не потрібно.

Дане правило поширюється і на договори найму в державному і муніципальному фонді. Тому і в списку перерахованих документів для оформлення тимчасової реєстрації немає документа-підстави для вселення. В даному випадку підставою для реєстрації дитини буде факт реєстрації його батьків або законних представників у житловому приміщенні.

Але, незважаючи на це, особиста присутність власника приміщення і внесення про нього даних в заяву необхідно.

Тимчасова реєстрація для громадян РФ: тонкощі процедури

Оформити тимчасову реєстрацію в житловому приміщенні надається можливим тільки в разі згоди таких осіб:

якщо мова йде про державному або муніципальному житловому фонді - обов'язкова згода наймача і всіх проживаючих з ним повнолітніх громадян. При цьому на підставі статті 80 Житлового кодексу Російської Федерації повідомлення про новому тимчасовому мешканця наймодавця є обов'язковим!

Тимчасова реєстрація в такому житловому фонді можлива не більше ніж на 6 місяців поспіль. Але навіть в цьому випадку наймодавець може заборонити оформлення тимчасової реєстрації громадян в цих приміщеннях у зв'язку з тим, що норми житла, розраховані на одну людину, скоротяться;

юридичної особи, що володіє житловим фондом;
безпосередніх власників приміщень;
правління житлового кооперативу (за умови, що член кооперативу не є власником приміщень).

За загальним правилом, реєстрація дітей, які не досягли повноліття, за місцем перебування батьків здійснюється без їх згоди.

Дана згода оформляється в письмовій формі і посвідчується у нотаріуса або ж відповідальним за тимчасову реєстрацію органом. Далі визначається термін тимчасового перебування фізичної особи в житловому приміщенні (не більше 5 років) за домовленістю обох сторін.

А тепер торкнемося питань з боку власника житлового приміщення.

Временная реєстрація: що це значить, що дає і скільки коштує?
Як робиться тимчасова реєстрація?