Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно укладати і розривати безстроковий трудовий договір: зразки і шаблони

  1. Терміновий і безстроковий трудовий договір: в чому відмінності
  2. Які особливості має безстроковий трудовий договір
  3. Безстроковий трудовий договір з працівником: переваги і недоліки
  4. Якщо є можливість, від безстрокового договору варто відмовитися
  5. Як відбувається укладення безстрокового трудового договору
  6. Переклад з строкового трудового договору на безстроковий: можливі варіанти
  7. Як скласти наказ про переведення на безстроковий трудовий договір
  8. Чи потрібно укладати безстроковий трудовий договір з генеральним директором
  9. Відсутність трудового договору з генеральним директором може привести до негативних наслідків
  10. Коли може знадобитися зміна безстрокового трудового договору
  11. Розірвання безстрокового трудового договору
  12. Інформація про експертів

Важливий нюанс трудових взаємин полягає в тому, що безстроковий трудовий договір і договір, обмежений терміном, часто є такими, що суперечать один одному документами. Одні практики приходять до думки про те, що найбільш прогресивною є перша група, інші стверджують, що друга. Дана стаття допоможе розібратися в цих поняттях і розповість про основні відмінності цих документів.

Ви дізнаєтеся:

  • У чому відмінність безстрокового трудового договору від термінового і який краще вибрати.
  • Які пункти включає безстроковий трудовий договір на прикладах і зразках.
  • У яких випадках краще відмовитися від безстрокового трудового договору.
  • Як відбувається розірвання безстрокового трудового договору.

ТОП-5 найбільш затребуваних статей для комерсанта:

Терміновий і безстроковий трудовий договір: в чому відмінності

Коли здійснюється прийом на роботу, то повинен бути укладений трудовий договір відповідно до статті 58 Трудового кодексу Російської Федерації. Як правило, між майбутнім співробітником і роботодавцем укладається відразу трудовий договір безстроковий. У рідкісних випадках, коли первинний трудовий договір обмежений терміном, обумовлюються умови, при яких в подальшому буде перероблений безстроковий договір в строковий трудовий договір. Стаття 59 Трудового кодексу Російської Федерації свідчить, що строковий трудовий договір може бути укладений, коли:

  • необхідно прийняти працівника на час для проходження практики;
  • необхідно прийняти працівника на період виконання робіт, зазначених у договорі;
  • організація створювалася на конкретний термін для виконання певних робіт;
  • співробітник наймався, щоб виконати роботи сезонного характеру;
  • укладення договору необхідно для того, щоб направити співробітника працювати за кордон;
  • працівник був прийнятий на тимчасову посаду замість людини, за яким зберігається робоче місце;
  • виникли інші причини.

Основний пункт строкового трудового договору - це термін, на який цей договір буде полягати. Роботодавець повинен максимально чітко визначити, як йому вказувати термін в трудовому договорі, після якого може бути виконано або переоформлення трудового договору зі строкового на безстроковий, або звільнення співробітника відповідно із закінченням терміну дії укладеного раніше договору.

Завантажити зразок безстрокового трудового договора Завантажити зразок безстрокового трудового договора.doc

Завантажити бланк безстрокового трудового договора Завантажити бланк безстрокового трудового договора.doc

Незважаючи на той факт, що Трудовий кодекс Російської Федерації чітко регламентує зазначення терміну в договорі строкове формату, чітких правил за формулюванням даного терміну немає. Наприклад, можуть бути використані різні варіанти з потрібного пункту Трудового кодексу РФ ( «на період проведення сезонних робіт по ...» або «на період відпустки по догляду за дитиною співробітника ...» і т. Д.).

Другим варіантом визначення та формулювання термінів, на думку юристів, здатні бути конкретні періоди із зазначенням дат ( «від ...» і «до ...»). У разі необхідності продовжити трудові взаємовідносини може бути складено і підписано додаткову угоду. Однак це здатне привести, як уже говорилося раніше, підставою для визнання договору безстроковим.

Іншим способом визнання строкового трудового договору безстроковим може стати написання заяви від працівника з проханням про переведення на постійну роботу. Стаття 59 Трудового кодексу Російської Федерації свідчить, що в разі відсутності ініціативи або з боку роботодавця, або з боку працівника щодо збереження тимчасового характеру роботи трудові відносини автоматично продовжуються в рамках безстрокового трудового договору.

Завантажити зразок заяви про укладення безстрокового трудового договора Завантажити зразок заяви про укладення безстрокового трудового договора.doc

Для коректної процедури роботодавець видає спеціальний наказ. Безстроковий трудовий договір автоматично вступає в силу після його підписання співробітником. При цьому при перекладі на безстроковий трудовий договір ніякого запису в трудовій книжці працівника не робиться (згідно з листом № 1904-6-1 від 20.11.2006 Федеральної служби з праці та зайнятості).

Коли роботодавець приймає співробітника на роботу, він має право встановити для нього випробувальний термін. При такому розкладі оформляється строковий трудовий договір, а після проходження випробувального терміну він стає безстроковим. Однак стаття 70 Трудового кодексу Російської Федерації містить деякі обмеження щодо укладання строкового договору:

  • в разі укладання строкового договору менш ніж на 2 місяці випробувальний термін не може бути встановлений;
  • в разі укладання строкового договору менш ніж на 6 місяців випробувальний термін не може бути довше 14 днів.

На окрему увагу заслуговує питання про заснування звільнення співробітника в рамках договору, укладеного на певний термін. Згідно зі статтею 79 Трудового кодексу Російської Федерації існує певний перелік підстав для розірвання трудового договору, укладеного на певний термін, а саме:

  • настає конкретний термін, який був зазначений в договорі;
  • прописані в договорі роботи були виконані в повному обсязі;
  • на роботу вийшов той працівник, на місце якого наймався тимчасовий співробітник.

При цьому потрібно знати про певні обмеження щодо термінів повідомлення співробітника про те, що трудовий договір перестав діяти. Наприклад, коли людина приймається на роботу на термін понад 2 місяців, роботодавець зобов'язаний зробити попередження про припинення дії трудового договору не пізніше ніж за 3 дні до дати закінчення його дії. При цьому дія тимчасового трудового договору в разі працевлаштування на час відсутності постійного співробітника припиняється автоматично з моменту виходу на роботу постійного працівника, який в свою чергу не зобов'язаний повідомляти керівництво про вихід.

Основні відмінності безстрокового трудового договору від термінового полягають в:

  • відсутності зазначеного терміну працевлаштування в безстроковому трудовому договорі;
  • відсутності обмежень на встановлення випробувального терміну в рамках безстрокового трудового договору;
  • наявності певного переліку підстав для розірвання строкового трудового договору.

Матеріал по темі з електронного журналу:   Як оптимізувати фонд оплати праці, щоб не платити менеджерам зайвого Матеріал по темі з електронного журналу: Як оптимізувати фонд оплати праці, щоб не платити менеджерам зайвого

Які особливості має безстроковий трудовий договір

Практично кожну угоду трудового характеру між співробітником і роботодавцем є безстроковим трудовим договором, якщо в бланку немає пункту, чітко означає зворотне. На сьогоднішній день саме працевлаштування за безстроковим трудовим договором є найбільш поширеною формою співпраці між співробітником і роботодавцем.

Висновок безстрокового трудового договору має на увазі постійне і довгострокове співробітництво роботодавця і працівника, без будь-яких часових обмежень. У бланку безстрокового трудового договору повинні бути відображені всі права і обов'язки сторін, що допоможе уникнути в майбутньому різних розбіжностей в разі виникнення непередбаченої ситуації. Якщо безстроковий трудовий договір був складений невірно (наприклад, якщо була упущена якась важлива інформація), то працівник не матиме ніякої можливості відстояти свої права, навіть якщо порушення піде з боку роботодавця.

Коли на роботу оформляють нового співробітника, то за допомогою правового акта необхідно зафіксувати наступні основні моменти:

  • всі виплати, які співробітник повинен буде отримувати за виконання тих обов'язків, які відображені в безстроковому трудовому договорі;
  • займану співробітником посаду в рамках структури організації;
  • перелік основних обов'язків, які співробітник повинен виконувати в зв'язку з займаною посадою;
  • тимчасові рамки випробувального терміну знову прийнятого співробітника.

Співробітник має повне право виступити в якості ініціатора розірвання безстрокового трудового договору на свій розсуд. Єдиним обов'язком працівника при такому розкладі стає проведення процедури без порушення відповідної статті Трудового кодексу Російської Федерації. У зв'язку з цим співробітник повинен довести до відома роботодавця про своє бажання розірвати безстроковий трудовий договір не менш ніж за два тижні до бажаної дати припинення співпраці. Дані два тижні відводяться на відпрацювання і можуть бути скорочені до меншого відрізка часу за особистою домовленістю з роботодавцем, однак наймач має повне право відмовити в скороченні терміну відпрацювання.

Також необхідно враховувати певні особливості безстрокового трудового договору, які складаються в:

  • укладанні на необмежений термін до прояву ініціативи з боку співробітника або роботодавця щодо розірвання безстрокового трудового договору;
  • можливості розірвання з ініціативи однієї зі сторін з умовою дотримання законодавчих термінів і норм;
  • наявності точної дати, з моменту якої співробітник вступає на посаду і починає виконувати свої обов'язки;
  • вказівці кількості і тривалості чергових оплачуваних відпусток, обідніх перерв протягом дня і тривалості всієї робочої зміни;
  • вказівці чітких тимчасових рамок випробувального терміну при його наявності;
  • можливості вказати упущену раніше інформацію за допомогою додатка до безстроковим трудовим договором, підписаного сторонами угоди.

Безстроковий трудовий договір з працівником: переваги і недоліки

Безстроковий трудовий договір має сильні переваги в порівнянні з тимчасовим трудовим договором, це:

  • стабільні і стійкі взаємини сторін;
  • зміцнення соціальної та економічної державної сфери.

Недоліки безстрокового трудового договору можна розглядати як з позиції наймача, так і з позиції самого співробітника.

Більш вигідною формою для наймача є тимчасова угода, так як в такому випадку буде менше зобов'язань перед співробітником. Тому для роботодавця мінусами безстрокового трудового договору можна вважати такі особливості:

  • конкретний термін дії відсутня, і роботодавець позбавлений права звільнити співробітника без законних підстав;
  • наймач зобов'язаний надавати працівникові всі соціальні гарантії і права відповідно до чинного законодавства.

З позиції співробітника безстроковий трудовий договір, навпаки, є найвигіднішим рішенням, так як гарантії працівника представлені розширено. До недоліків можна віднести тільки умови розірвання (необхідність двотижневого відпрацювання, наприклад).

думка експерта

Якщо є можливість, від безстрокового договору варто відмовитися

Марина Вишнякова,

керуючий партнер ЗАТ «ПіЕмТім», Москва

Якщо є можливість вибудувати роботу за принципом проектів, то краще це зробити. При такому розкладі з усіма співробітниками відразу обумовлюють конкретні завдання і терміни їх виконання, а також критерії якості та умови оплати праці.

Краще планувати непроектного (регулярну) діяльність з допомогою методу «набігає хвилі». В рамках даного підходу намагайтеся максимально докладно розписати виконання потрібної завдання на місяць вперед, а на більш далекі цілі (місяць, рік) визначте виключно контрольні точки. Спочатку потрібно розуміти, що кожен працівник тут буде працювати короткостроково, а значить, варто по максимуму використовувати його знання і вміння, висловивши конкретні вимоги зі свого боку.

На сьогоднішній день стратегічне планування є малоефективним, адже ніхто не може передбачити, що саме буде з компанією через кілька років і з тією сферою діяльності, в рамках якої вона функціонує. При цьому дане твердження не означає, що необхідно відмовлятися від великих цілей. Замість планів потрібно приходити до оптимального поданням про стан конкретної галузі і ринку, а для цього треба створювати картинку майбутнього разом з співробітниками і формулювати, яким повинен в цьому майбутньому бути ваш бізнес (сам бізнес і його процеси, а не підприємство в цілому). Щоб реалізувати цей механізм, варто взяти за правило фіксацію змін до поточних бізнес-процесах, вести базу знань (архівувати проекти і договори з клієнтами, в також збирати опису спільних з контрагентами акцій, технологій, історії успіхів і поразок і ін.). Також прагнете заздалегідь прорахувати ризики не тільки з фінансової точки зору, але і з організаційної (наприклад, ризики залежно від ключових співробітників). Варто завжди мати запасний план!

Як відбувається укладення безстрокового трудового договору

Згідно зі статтею 65 Трудового кодексу РФ під час укладення безстрокового трудового договору необхідний наступний перелік документів:

  • паспорт, посвідка на проживання або інший документ, що засвідчує особу;
  • документ про здобуту освіту (диплом, свідоцтво про курси підвищення кваліфікації і т.д.);
  • трудова книжка (при цьому, якщо співробітник працевлаштовується вперше, трудову книжку повинна надати приймаюча компанія, тобто роботодавець);
  • СНІЛС;
  • ІПН;
  • особи чоловічої статі або військовозобов'язані громадяни повинні також надати військовий квиток.

Крім вищеописаної документації, можуть знадобитися додаткові документи на розсуд приймаючої організації, а саме:

  • довідка з психоневрологічного та (або) наркодиспансеру;
  • Довідка про відсутність судимості;
  • 2-ПДФО з попереднього місця роботи (при його наявності);
  • довідка про наявність дітей, вагітності та (або) довідка про склад сім'ї;
  • медкнижку (є обов'язковою вимогою у більшості організацій, що ведуть свою роботу в сфері освіти, громадського харчування, надання послуг ЖКГ).

З усіх представлених документів знімається копія у відділі кадрів, оригінали повертаються власнику негайно.

Типовий безстроковий договір включає в себе наступні розділи.

  1. загальні положення

В даному розділі містяться загальні відомості про працівника, посади, на яку він приймається, про місце роботи, про термін дії договору (прописується «безстроково») і про тривалість випробувального терміну (при його наявності).

  1. Права і обов'язки працівника

Тут вказуються права співробітника, найчастіше це право на:

  • своєчасну оплату праці;
  • на щорічну оплачувану відпустку;
  • на компенсацію лікарняного;
  • на робоче місце і т. д.

Також в цьому розділі безстрокового трудового договору відображаються основні обов'язки співробітника, до таких може ставитися наступне:

  • належним чином виконувати свої трудові обов'язки;
  • дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку;
  • дотримуватися трудової дисципліни;
  • не розголошувати інформацію, що є комерційною таємницею, і т. д.
  1. Права і обов'язки роботодавця

Аналогічно з попереднім розділом тут вказуються права і обов'язки наймача в рамках безстрокового трудового договору. Бланк в цьому розділі може відображати наступну інформацію:

  • роботодавець має право вимагати від працівника виконання посадових обов'язків належним чином;
  • дотримуватися трудової дисципліни і інше за вищевказаною списку в пункті «Обов'язки співробітника».

Роботодавець зобов'язаний:

  • забезпечити працівника обладнаним робочим місцем;
  • вчасно виплачувати зарплату;
  • вчасно нараховувати відпускні;
  • оплачувати лікарняні та інше за вищевказаною списку в пункті «Права співробітника».
  1. Оплата праці

В обов'язковому порядку в безстроковому трудовому договорі вказуються умови оплати праці, де відображаються тарифна ставка і оклад, а також можливі преміальні виплати і різні надбавки, передбачені існуючою в організації системою оплати праці.

  1. Режим роботи і відпочинку

В даному розділі безстрокового трудового договору вказуються тривалість робочого тижня і одного робочого дня співробітника, а також тривалість чергової щорічної відпустки та кількість додаткових відпускних днів, якщо такі передбачені в організації.

Додаткові умови безстрокового трудового договору, що залежать від різних особливостей роботодавця, теж можуть бути включені в типовий бланк.

Переклад з строкового трудового договору на безстроковий: можливі варіанти

Ситуації, в яких тимчасовий співробітник хоче стати постійним, трапляються часто досить. Якщо у роботодавця немає ніяких заперечень, то безстроковий трудовий договір стати терміновим може досить легко. Є кілька поширених способів для перекладу тимчасової угоди в формат безстрокового договору.

Завантажити зразок наказу про переведення строкового трудового договору в бессрочний Завантажити зразок наказу про переведення строкового трудового договору в бессрочний.doc

Варіант 1. Продовження трудової діяльності після закінчення терміну договору

Найбільш простим варіантом перекладу тимчасової угоди в безстроковий трудовий договір стане просте ігнорування будь-яких дій, спрямованих на розірвання тимчасового угоди. Справа в тому, що, якщо після закінчення тимчасової угоди працівник все одно буде продовжувати ходити на роботу і виконувати свої обов'язки, то угода автоматично переходить в формат безстрокового трудового договору.

Якщо ж виникає необхідність припинити дію тимчасової угоди, то роботодавець повинен повідомити працівника про звільнення не менш ніж за 4 дні до дати закінчення дії даної угоди.

Потрібно знати, що в автоматичному режимі тимчасове угода не розривається. Крім обов'язкового повідомлення з боку роботодавця, в трудову книжку працівника також повинні бути внесені відповідні записи, а також необхідно видати наказ про звільнення і розрахувати працівника відповідно до чинного законодавства.

Якщо з якоїсь причини тимчасова угода не було своєчасно розірвано, то після початку дії безстрокового трудового договору працівник отримує всі відповідні права, в тому числі і на всі належні постійним співробітникам пільги, компенсації і виплати. При такому розкладі подальше розірвання безстрокового трудового договору можливе тільки на передбачених законодавством загальноприйнятих підставах.

Варіант 2. Відсутність в контракті умови про терміновість

Обов'язкова умова тимчасової угоди - проставлена ​​дата завершення його дії. Відсутні дата може тільки в разі, якщо полягає безстроковий трудовий договір. Якщо дата не була проставлена ​​випадково, то угода визнається безстроковим. У разі звільнення такого співробітника через припинення дії контракту працівник має право подати до суду на роботодавця. Як показує практика, рішенням суду договір визнають безстроковим, а наймач повинен буде відновити співробітника на посаді і виплатити йому зарплату за вимушені прогули, а крім того - ще й компенсувати моральну шкоду.

Варіант 3. Багаторазове висновок

Досить часто трапляється, що наймач кілька разів переукладає терміновий контракт для виконання однієї і тієї ж функції. Дані дії є порушенням закону.

Переукладання договору можливо тільки в тому випадку, якщо прописані там роботи не були виконані в строк.

В інших випадках суд, швидше за все, визнає тимчасова угода безстроковим трудовим договором.

Варіант 4. Додаткову угоду

Якщо співробітником і наймачем було прийнято спільне рішення про продовження трудових відносин, то термінове угоду може бути змінено на безстроковий трудовий договір шляхом підписання додаткової угоди, де будуть міститися всі зміни раніше описаних умов.

Даний документ містить вказівку причини прийнятого рішення і його підставу, а також визначає, що строковий договір визнається укладеним на невизначений період. Зазначена угода може діяти тільки з письмового затвердження співробітника.

Під час перекладу працівника на іншу посаду необхідно видати додатковий наказ про даний перекладі, в трудову книжку потрібно внести відповідні записи.

Переклад на співпрацю в рамках безстрокового трудового договору не є перекладом на будь-яке інше робоче місце, все перерахування за працівника до фондів і позначки про робочий час продовжують здійснюватися в колишньому порядку. Однак всі зміни повинні бути зафіксовані документально.

Важливо знати, що безстроковий трудовий договір укладається на невизначений термін і не може бути обмежений будь-якими датами, тобто безстроковий трудовий договір не може стати терміновим ні за яких обставин.

Як скласти наказ про переведення на безстроковий трудовий договір

Коли вид трудового договору змінюється, необхідно видати відповідний наказ про безстрокове трудовому договорі. Зразок даного наказу є універсальним. Видається він за підписом безпосередньо керівника компанії або за підписом особи, яка є відповідальною за кадровий склад і наділене відповідними повноваженнями.

Даний наказ містить інформацію про переведення термінового контракту в формат безстрокового трудового договору з певної дати. При цьому необхідно вказати підстави для таких змін, якими можуть стати:

  • ігнорування закінчення дії контракту;
  • обопільна згода сторін;
  • письмову заяву на безстроковий трудовий договір, яке надійшло від співробітника;
  • інші причини.

Наказ повинен прямо вказувати на письмову згоду співробітника і його отримання або згадувати про складання додаткової угоди між працівником і наймачем.

Висновок додаткового угоду регламентується статтею 72 Трудового кодексу РФ. Воно повинно містити інформацію про те, що умова про терміновість договору буде виключено з початкового тексту документа і з певної дати договір буде вважатися недійсним. Також зазначений документ може містити додаткові умови, які виникли в правовідносинах тепер уже з постійним співробітником.

Закріплюється такий наказ підписом керівника компанії, а потім протягом трьох днів з дати його видання надається для ознайомлення співробітникові під розпис.

Чи потрібно укладати безстроковий трудовий договір з генеральним директором

Часто виникає питання, як правильно потрібно вчинити в разі, коли власник компанії і є генеральний директор. Чи потрібно в такому випадку укладати безстроковий трудовий договір? При цьому фактично дане безстрокова угода буде як би укладена самим з собою. Думки щодо даного питання різняться.

  1. Немає необхідності в укладанні безстрокового трудового договору (посилання на главу 43 Трудового кодексу РФ, де зазначено, що описані в ній твердження не вважаються дійсними, коли власник і директор є одним і тим же людиною). Крім цього юристи часто посилаються на пункт 3 статті 182 цього Кодексу, який забороняє укладати угоду з самим собою (щодо себе). Однак даний параграф не має відношення до трудових договорів. Директор - одноосібний керівник компанією, а не просто представник суспільства.
  2. Безстроковий трудовий договір з директором укладати треба, так як генеральний директор - такий же співробітник, як і всі інші працівники фірми. У тих випадках, коли у компанії кілька засновників, підписане дане безстрокова угода може бути тільки одним засновником. Якщо ж одноосібний власник організації і генеральний директор - це один і той же чоловік, то всі відповідні документи візуються ним одним.

Щоб все було оформлено відповідно до вимог законодавства, власнику компанії потрібно взяти на себе всі обов'язки одноосібного виконавчого органу. Для цього видаються рішення або наказ учасника або засновника.

Є кілька нюансів, що стосуються укладення безстрокового трудового договору з генеральним директором, які потрібно знати.

  1. Сторони договору. Коли укладається трудова угода, то першою стороною виступає генеральний директор, призначений за рішенням одноосібного засновника, а другою стороною є суспільство (як юридична особа). Це роботодавець в особі єдиного людини. У преамбулі безстрокового трудового договору в даному випадку в обов'язковому порядку повинен відбиватися даний факт. Таким чином, ми бачимо, що думка про неможливість укладення договору одним і тим же особою помилково.
  2. Термін дії договору встановлюється в установчому документі організації або в угоді (згідно зі статтею 275 Трудового кодексу Російської Федерації). Однак в тому випадку, коли в якості акціонера і директора компанії виступає одна людина, даний документ полягає безстроково або на час функціонування (роботи) організації.
  3. Слід завести трудову книжку, оформлену на керівника компанії, і записувати в ній всі відомості на основі виданих в компанії наказів. Навіть коли людина наймає сам себе, повинні бути складені відповідне розпорядження або наказ на підставі укладеного раніше трудового договору. Дане розпорядження (наказ) потрібно буде під час відкриття банківського рахунку або при виникненні необхідності обміняти карту банку на іншу.
  4. Важливо розуміти, що той керівник, який не оформляє безстроковий трудовий договір, піддає себе і свій бізнес до серйозних ризиків. Справа в тому, що підуть певні проблеми у взаєминах з податковими органами і трудовими інспекціями, які можуть порахувати дії такого керівника серйозним порушенням трудового законодавства Російської Федерації.
  5. Згідно зі статтею 67 Трудового кодексу РФ висновок безстрокового трудового договору повинно оформлятися письмово. При цьому ніяких винятків в статті немає. З цієї причини трудової інспектор може накласти штраф на організацію або на юридичну особу, якщо не побачить договір з директором.
  6. Порушення податкового законодавства. На практиці зустрічалися ситуації, при яких представники податкових органів помічали відсутність безстрокового трудового договору з директором і не дозволяли додавати його винагороди в суми, які знижують прибуток, оподатковуваний податками. Дана обставина пов'язана зі статтею 252 Податкового кодексу РФ, яка дозволяє утримувати в витратах тільки ті витрати, які обґрунтовані економічно і підтверджені документами, а безстроковий трудовий договір має пряме відношення до таких документів

Резюмуючи все вищесказане, варто сказати, що щоб уникнути неприємних ситуацій і різних проблем, пов'язаних з підписанням безстрокового трудового договору одним і тим же людиною з обох сторін, слід заздалегідь визначитися, яким чином будуть оформлені трудові відносини в конкретному випадку. При цьому підписувати документ з боку суспільства можуть і генеральний директор, і учасник товариства, і інші люди (наприклад, директор з фінансів).

думка експерта

Відсутність трудового договору з генеральним директором може привести до негативних наслідків

Дмитро Морозов,

екс-співробітник юридичної компанії «Качкін і партнери», Санкт-Петербург

З одного боку, 43 глава Трудового кодексу РФ не регулює трудові відносини в тих випадках, коли власник компанії і її директор є одним і тим же людиною. Однак, з іншого боку, в 11 статті цього Кодексу відображений список тих, хто не підходить під трудові законодавчі норми. Даний перелік не містить позицію «генеральний директор в особі єдиного учасника». Крім того, потрібно відзначити, що в розділі, що називається «Загальні положення», допускається застосування цього договору до трудових відносин, коли власник компанії і її директор є одним і тим же людиною. Одноосібний керівник (власник і директор в одній особі) може використовувати законодавчі норми в якості керівництва, а значить, він має повне право на укладення безстрокового трудового договору з самим собою.

Тим керівникам і власникам компаній, які все ще нехтують належним оформленням документів, я раджу звернути особливу увагу на той факт, що негативні наслідки для всього бізнесу і його власника можуть настати в будь-який момент.

Коли може знадобитися зміна безстрокового трудового договору

Кожен пункт безстрокового трудового договору містить права і обов'язки роботодавця і працівника. Іноді виникає необхідність внесення деяких змін до пунктів угоди (часом навіть через зміни в трудовому законодавстві). Крім того, ініціатором створення варіантів може стати як сам співробітник, так і його наймач. Серед основних причин внесення змін до безстроковий трудовий договір можна виділити:

  • зміну посади;
  • зміна числових показників (заробітна плата, кількість годин і т. д.);
  • зміна умов праці;
  • додавання або скорочення пунктів в даному документі.

Важливо знати, що після внесення всіх необхідних змін потрібно вказати дату вступу в силу нового безстрокового трудового договору і відобразити в ньому також ті умови, які залишаються без змін.

Розірвання безстрокового трудового договору

Розірвання безстрокового трудового договору ніяк не обмежена чинним трудовим законодавством, якщо воно має місце бути за згодою обох сторін.

Розірвання тимчасової угоди достроково на увазі обов'язкову згоду як наймача, так і співробітника, зафіксоване в формі письмової заяви. При цьому стати ініціатором припинення трудових взаємин може будь-яка сторона.

Завантажити повідомлення про розірвання безстрокового трудогового договора Завантажити повідомлення про розірвання безстрокового трудогового договора.doc

Необхідно також відзначити, що розірвати або ж будь-яким способом змінити умови трудового договору може будь-яка зі сторін, причому інша зі сторін має право висловити свою згоду з даною ініціативою або ж відмовитися від неї. Якщо має місце бути обопільна згода, то рішення про розірвання трудових відносин також має бути закріплено в письмовій формі, після чого відмовитися від цього рішення вже неможливо.

Безстроковий трудовий договір можна розірвати декількома способами.

  1. Розірвання з ініціативи, висунутої роботодавцем.

Даний вид розірвання трапляється, коли:

  • організація ліквідується;
  • скорочуються штатний розклад і кількість співробітників;
  • суб'єкт не відповідає займаній посаді;
  • суб'єкт трудових відносин скоїв грубе порушення відносно своїх посадових обов'язків.

Звільнити суб'єкт без вищезазначених підстав не можна, так як це буде грубим порушенням чинного законодавства і може спричинити за собою обов'язкове відновлення звільненого співробітника на посаді з виплатою грошового утримання за весь період вимушеного прогулу.

Всі порушення, в яких звинувачується суб'єкт трудових відносин, повинні бути зафіксовані у відповідних актах, розпорядженнях і наказах про накладення на винного суб'єкта передбачених сучасним законодавством стягнень дисциплінарного характеру.

  1. Розірвання по зовнішнім обставинам.

В даному випадку підставою для розірвання безстрокового трудового договору може стати ситуація, коли:

  • суб'єкт отримує повістку про призов на військову або ж альтернативну службу;
  • суб'єкт засуджується і до нього застосовується покарання, що виключає продовження виконання колишніх трудових функцій;
  • суб'єкт визнається недієздатним відповідно до офіційного медичного висновку;
  • ряд інших обставин.

Безстроковий трудовий договір вважається анульованим з того моменту, як суб'єкту була видана трудова книжка, в яку були внесені всі необхідні записи. Якщо у роботодавця немає можливості вручити трудову книжку особисто в руки працівнику, то можна направити відповідний запит, адресований суб'єкту, з проханням про підтвердження згоди на пересилку трудової книжки за допомогою поштового відправлення.

Також роботодавець зобов'язаний провести всі необхідні грошові виплати звільненому працівникові негайно при звільненні або ж після вимоги звільненого працівника про твір розрахунку.

Інформація про експертів

Марина Вишнякова, керуючий партнер ЗАТ «ПіЕмТім», Москва. Марина Вишнякова закінчила МДУ ім. М.В. Ломоносова за спеціальностями «економіка зарубіжних країн» і «організаційна психологія». Пройшла навчання за програмою «Executive MBA» для власників компаній в «Chicago Booth (The University of Chicago Booth School of Business)». Має ліцензію компанії «CAPT» (Center for Applications of Psychological Type) на використання психологічної методики визначення типу особистості MBTI (Myers-Briggs Type Indicator). Як експерт бере участь у багатьох міжнародних проектах, в тому числі під егідою ООН. Автор книг «Полювання на менеджера» (2007) і «Полювання на менеджера в кризовий період» (2009) (обидві - М .: Журнал «Управління персоналом»). Викладає курс «Управління персоналом» слухачам програм «Executive MBA» в ІБДА РАНХиГС. ЗАТ «ПіЕмТім». Сфера діяльності: організаційне консультування та управління персоналом. Чисельність персоналу: близько 100. Членство в асоціаціях: член Асоціації менеджерів Росії. Здійснені проекти: більше 300 проектів в сфері управління, маркетингу та освіти, в тому числі для Ощадбанку, компаній «Авгур Естейт», «Автологістика», «Аскотт Деко Рус», «Світ дитинства», «МРСК Центру», «Росмен», «Сибур Холдинг», «ТГК-2», «Bauer Media Group».

Дмитро Морозов, екс-співробітник юридичної компанії «Качкін і партнери», Санкт-Петербург. Адвокатське бюро «Качкін і Партнери» - російська юридична фірма зі спеціалізацією в області нерухомості, будівництва, ДПП та вирішення спорів - була утворена в 2001 році в Санкт-Петербурзі. Адвокатське бюро «Качкін і Партнери» представляє собою професійне об'єднання досвідчених фахівців найвищої кваліфікації. У штаті компанії 25 юристів, включаючи трьох партнерів.

Чи потрібно в такому випадку укладати безстроковий трудовий договір?