Реклама
Реклама
Реклама

Як переселенцям зареєструвати нову прописку?

Як переселенцям зареєструвати нову прописку?

Фото з сайту www.torginform.dp.ua

Волонтери Донбас СОС опублікували роз'яснення про те, як переселенцям зареєструвати нову прописку. Відповідь нижче:

За загальним правилом для реєстрації місця проживання особа або її законний представник (батьки, опікуни, піклувальники або особа уповноважена довіреністю) подає до відповідного органу реєстрації (ЦНАП за фактичним місцем проживання) такі документи:

  1. заяву за формами, наведеними в додатках 6, 7 або 8 Постанови Кабінету Міністрів України №207 ;
  2. документ, до якого вносяться відомості про місце проживання (паспорт, наприклад);
  3. квитанцію про сплату адміністративного збору;
  4. документи, що підтверджують право на проживання в житлі (документи, що підтверджують право власності). У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання здійснюється за згодою власника / співвласників житла, наймача і членів його сім'ї.

Реєстрація місця проживання / перебування може бути здійснена одночасно зі зняттям з попереднього місця проживання. Тобто, одночасне зняття / реєстрація здійснюються тільки за заявою особи. У разі відсутності такої заяви повинні зняти з реєстрації і повідомити про Вашу обов'язки зареєструватися за новим місцем проживання протягом 30 днів. Згідно з цим же Постановою КМ України № 207 громадяни України, зобов'язані протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття на нове місце проживання зареєструвати своє місце проживання.

Однак, на практиці, існують проблеми з реєстрацією місця проживання на непідконтрольною території. Справа в тому, що на сьогоднішній день відповідні органи відмовляють у реєстрації місця проживання на непідконтрольною території в зв'язку з відсутністю в них, за їхнім твердженням, доступу до реєстру. Але це неправомірно - така підстава для відмови законодавством України не передбачено.

Згідно з Постановою №207 «орган реєстрації відмовляє в реєстрації / зняття з реєстрації місця проживання», якщо:

  • особа не подала необхідні документи або інформацію;
  • в представлених документах містяться недостовірні відомості або подані документи є недійсними;
  • звернулась особа, яка не досягла 14 років.

Інших підстав для відмови не передбачено.

Рішення про відмову в реєстрації / зняття з реєстрації місця проживання приймається в день звернення особи або його представника шляхом вказівки в заяві про реєстрацію / зняття з реєстрації місця проживання підстав відмови.

Зазначена заява повертається особі або її представнику.

Тому, внутрішньо переміщеним особам необхідно звернутися в:

  1. Центр надання адміністративних послуг (за місцем фактичного проживання за довідкою ВПЛ)
  2. ГУ ДМС України в Донецькій області (вул. Митрополитська, 20, м.Маріуполь, 87515 Гаряча лінія: (06273) 6-40 12, (0629) 33-10-01) або ГУ ДМС в Луганській області (вул. Партизанська, 12 , м.Сєвєродонецьк, Гаряча лінія: (067) 315-85-81), відповідно.

Якщо вам в реєстрації місця проживання відмовлять і там, і там, тоді радимо вимагати письмові відмови з обґрунтуванням (з посиланням на норми чинного законодавства) причин такої відмови для подальшого оскарження в судовому порядку. Юристи Донбас СОС готові допомогти вам скласти відповідні позови.

Також рекомендується в таких випадках дзвонити на Урядову гарячу лінію (0800 507 309) - це не допоможе фактично зареєструвати місце проживання, але чим більше людей буде звертатися, і повідомляти про цю проблему, тим швидше КМУ її вирішить.

Слід також зауважити, що паспортний документ без відмітки про реєстрацію місця проживання дійсний. Однак, згідно зі статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення, «проживання громадян без реєстрації місця проживання» тягне за собою притягнення до адміністративної відповідальності (максимально - до штрафу, сума, якого складе від 17,00 до 51,00 грн.).

Отримання письмової відмови в реєстрації місця проживання на непідконтрольною території допоможе захистити вас від відповідальності в майбутньому, в разі спроби залучити вас до адміністративної відповідальності.

ДЖЕРЕЛО

Як переселенцям зареєструвати нову прописку?