Реклама
Реклама
Реклама

У Польщі планують запрошувати на роботу українських медиків

  1. 16 Апреля 2018 Нещодавно стало відомо, що польський уряд має намір спростити процедуру найму на роботу...
  2. Як будуть діяти нові правила прийому на роботу іноземних лікарів в Польщі?
16 Апреля 2018

Нещодавно стало відомо, що польський уряд має намір спростити процедуру найму на роботу медиків з-за кордону, з країн, що не є членом, в тому числі з України. Зараз тривають переговори з українським урядом про можливість впровадження таких нововведень і розробки вигідних умов для іноземних лікарів в Польщі.

Чому в Польщі потребують українських медиків?

Зараз в Польщі спостерігається тенденція до зниження кількості медичного персоналу в країні. Відбувається це тому, що після вступу Польщі в ЄС в 2004 році, багато людей, особливо з вищою освітою, відкрили для себе нові можливості. Так, дипломи про вищу медичну освіту, отримані в різних країнах-учасницях ЄС є рівноцінними, а це означає, що, наприклад, лікаря з Польщі не потрібно заново вивчати свою спеціальність в Німеччині для того, щоб там працювати. А оскільки країни Європи пропонують високу і конкурентоспроможну зарплату своїм лікарям, багато польських медиків залишають свою батьківщину і їдуть працювати за кордон.

В основному вони виїжджають працювати до Німеччини і Скандинавські країни. Там для польських лікарів діють цілі системи заохочень - і високі зарплати, і можливість отримати житло, і навіть безкоштовні курси мови.

Всього з 2004 року з Польщі виїхало близько 8000 лікарів, причому з кожним роком кількість бажаючих працювати за кордоном, збільшується. За рік з Польщі виежать приблизно 600-800 медиків.

Така ситуація викликає гостру нестачу лікарів в самій Польщі. Кількість медиків, які їдуть працювати за кордон, значно перевищує кількість іноземних лікарів, які приїхали працювати в Польщі. За останніми даними Польської палати лікарів, в Польщі працює 1137 іноземних лікарів, з них 306 - з України, 139 - з Білорусі, 81 - з Німеччини, 45 - з Росії. Однак цього не досить.

Польща значно відстає від інших європейських країн в плані кількості лікарів на тисячу чоловік. Так, в ЄС цей показник становить в середньому 4 медика на 1000 чоловік. У Польщі він в половину нижче - в середньому 2 лікаря на 1000 чоловік.

Всього в Польщі працюють 89,8 тис. Лікарів. Таким чином, щоб довести показник до середньоєвропейського рівня в Польщі потрібно збільшити кількість лікарів на більш ніж 64 тис. Осіб - до 154 тис.

Міністерство охорони здоров'я Польщі вже робило спроби поліпшити ситуацію з лікарями. Так, в Польщі збільшили держзамовлення на навчання лікарів в вузах більш ніж на 850 місць - до 4368 в 2017 році, проте і цього все ж мало.

Щоб подолати брак лікарів у країні, уряд Польщі оголосив про намір запросити на роботу в країну лікарів з України. Для цього в Польщі спростять процедуру найму іноземних працівників.

Як будуть діяти нові правила прийому на роботу іноземних лікарів в Польщі?

Раніше, для того щоб працювати в Польщі, українським лікарям необхідно було нострифікації свій український диплом, тобто підтвердити його в Польщі, доповнивши відмінності в медичній освіті та скласти іспит з польської мови (медичної термінології). Тільки в тому випадку дозволялося працювати за фахом.

Зараз уряд Польщі розглядає можливість виробництва так званих "німецьких рішень", тобто надання обмеженого права на роботу в конкретному місці - пояснила прес-секретар Міністерства охорони здоров'я Мілена Крушевська.

Що це означає? Лікар з українським дипломом, який має намір працювати за фахом в Польщі, може не проходити процедуру нострифікації диплома і виконувати певну роботу в певній лікарні. Наприклад, якщо в Ряшеві є потреба в хірурга, то лікарня може працевлаштувати на цю посаду працівника з України навіть без необхідності узгодження відмінностей в освіті. Однак вже під час роботи в Польщі він повинен додатково освоїти всі необхідні знання, щоб мати можливість вести повноцінне професійну діяльність.

Для українських медиків такі пропозиції, мабуть є досить привабливими, проте в цілому для України прийняття нововведень в Польщі щодо найму іноземних працівників може становити певну загрозу - кращі медики почнуть покидати країну в пошуках роботи в Польщі.

Читайте також:

Нові правила працевлаштування в Польщі для іноземців з 2018 року

Мінімальна заробітна плата в Польщі в 2018 році

Надбавки до зарплати і інші додаткові грошові виплати на роботі в Польщі

Як будуть діяти нові правила прийому на роботу іноземних лікарів в Польщі?
Чому в Польщі потребують українських медиків?
Як будуть діяти нові правила прийому на роботу іноземних лікарів в Польщі?
Що це означає?