Реклама
Реклама
Реклама

Зразок заяви на повернення товару

  1. Підстави для повернення
  2. Неякісний товар
  3. Товар не підійшов покупцеві
  4. Які товари можна повернути
  5. Повернення товару без чека
  6. Які товари неможливо повернути
  7. Зразок заяви про повернення 2017

У багатьох випадках покупець може повернути товар, для чого йому слід просто звернутися в магазин і скласти заяву на повернення. При цьому потрібно заздалегідь врахувати кілька моментів з оформлення цього документа.

Зразок заяви на повернення товару (word) Зразок заяви на повернення товару (word)

Підстави для повернення

У загальному вигляді всі причини, за якими товар може бути повернутий, діляться на 2 групи:

  1. Товар неналежної якості.
  2. Бажання покупця повернути товар в зв'язку з тим, що він не влаштував його з яких-небудь параметрами (при цьому до якості нарікань немає).

Неякісний товар

У цьому випадку мова йде про товар, фактичні характеристики якого значно гірше, ніж заявлені. Невідповідність якості може виявлятися в різних деталях:

  • механічні пошкодження, зовнішні потертості, сліди зносу, які позбавляють виріб товарного (нового) виду;
  • виріб не функціонує (функціонує частково або працює з гіршими показниками, ніж були заявлені);
  • товар був проданий не в повному комплекті - тобто відсутні комплектуючі, складові деталі незалежно від ступеня їх значущості в загальному механізмі.

В цьому випадку у покупця є 2 роки з дати продажу, щоб продавець повернув гроші або обміняв товар на якісний. Це стосується всіх товарів, крім наступних:

  • технічно складні вироби (механізми, побутова, комп'ютерна техніка, автомобілі і т.п.);
  • товари з установленим гарантійним терміном;
  • товари з терміном придатності.

Якщо товар виявився неналежної якості, то громадянин має право вибрати одну з можливостей вирішення ситуації:

  1. Повне повернення суми.
  2. Обмін товару на такий же або на виріб, що виконує подібні функції.
  3. Зменшення ціни товару (в даній ситуації потрібно індивідуально домовлятися з продавцем).
  4. Ремонт виріб силами і / або за рахунок магазину.

Кількість часу, який відпускається продавцеві для здійснення обміну, дорівнює 20 календарним дням з того дня, як надійшла заява від покупця. Однак в деяких випадках (наприклад, в районах Крайньої Півночі) він може бути збільшений - терміни визначаються фактичним часом, який об'єктивно необхідно для доставки нового товару до місця продажу.

Якщо ж порушення термінів обміну відбувається з вини продавця, це означає, що поряд з обов'язком обміняти виріб, магазин повинен сплатити громадянину неустойку, яка нараховується щодня (1% від суми покупки).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. У багатьох магазинах (особливо великих мережевих) є можливість повернення товару протягом набагато більшого терміну, наприклад, до 60 днів. Однак в цих випадках особливо важливо зберегти чек, а також уточнити заздалегідь, на які саме вироби поширюються подібні акції.

Товар не підійшов покупцеві

Якщо ж товар не влаштував покупця (за розміром, забарвленням, оформлення та іншим споживчим характеристикам), він теж може повернути його, але тільки протягом 14 календарних днів. У цих випадках спосіб вирішення ситуації вибирає тільки продавець:

  1. Повернути покупцеві всю суму.
  2. Обміняти товар на такий же, але іншого кольору, розміру і т.п.

Таким чином, якщо товар не підійшов покупцеві, то способи вирішення ситуації вибирає продавець, а якщо товар має погане, незадовільна якість, то право вибору має покупець.

Які товари можна повернути

У цивільному законодавстві чітко прописані правила, які застосовуються для ситуацій обміну товару або повернення грошових коштів.

При цьому важливо розуміти, що повернути за законом можна не будь-який товар, а тільки той, який відповідає одночасно всім нижче наведеними вимогами:

  1. Він не належить до списку товарів, які неможливо обміняти або зажадати повернення за них сплачених грошей (докладніше - у відповідному розділі).
  2. Він зберіг товарний вигляд, в тому числі товарні ярлики, бирки і т.п.
  3. Він повністю зберіг комплектацію, якщо виріб складається з декількох частин.
  4. По можливості покупцеві необхідно принести касовий чек, який засвідчує, що він купив саме цей товар і саме в цьому магазині.

Якщо ж чек був втрачений, то закон все одно залишає покупцеві шанси для вирішення своєї ситуації. Однак в цьому випадку доводити факт купівлі буде складніше - для цього необхідно залучити інші докази.

Повернення товару без чека

При поверненні товару, а також складанні покупцем самого заяви на повернення, наявність чека - це бажане, але необов'язкове умови. Якщо ж цей документ все-таки не зберігся, а добровільно продавець не бажає визнавати вчинення покупки за фактом, то покупцеві доступні інші способи докази:

  1. Показання свідків - в письмовому вигляді (форма складання довільна). Можна також привести свідка з собою - у багатьох випадках це більш ефективний захід.
  2. Наявність гарантійного талона - це досить сильне доказ факту покупки.
  3. Інші документи, які пов'язані з товаром (наприклад, експлуатаційна документація).

Таким чином, в більшості випадків при відсутності чека основним способом докази будуть саме свідчення. Якщо немає можливості надати навіть їх, то процедура повернення або обміну товару може сильно ускладнитися.

Які товари неможливо повернути

Законодавчо затверджено цілий перелік товарів, які не можуть бути повернуті покупцем продавцеві ні за яких умов:

  1. Продовольство (маються на увазі всі види продуктів харчування, в тому числі і ті, у яких збереглася упаковка, консерви, їжа швидкого приготування тощо).
  2. Технічно складні пристрої - побутова техніка (пилососи, пральні машини, телевізори і т.п.), а також транспортні засоби (автомобілі, велосипеди), а також механізми до них (наприклад, морозильна камера для холодильника або двигун для автомобіля).
  3. Прикраси, виготовлені з будь-яких каменів виробів (дорогоцінних, напівкоштовних, синтетичних), а також ювелірні прикраси без каменів (золоті, срібні).
  4. Товари хімічної промисловості (маються на увазі не тільки парфумерія та косметика, але також пестициди, лакофарбові вироби тощо).
  5. Ліки та медичні засоби (тобто не тільки медикаменти, але й бинти, вата, шприци, шини тощо).
  6. Упаковка для харчових продуктів (плівка, папір, коробки та ін.).
  7. Кухонні вироби - посуд, ложки, вилки, побутова техніка для кухні.
  8. Всі види текстилю - тканини, нижню білизну, подушки, ковдри і т.п.
  9. Засоби особистої гігієни.
  10. Рослини (натуральні), дикі і домашні тварини.
  11. Книжкова продукція.

Зрозуміло, в деяких випадках керівництво магазину йде назустріч клієнту по своїй добрій волі, тому спробувати провести обмін або повернення можна, проте розраховувати на успіх - немає. Навіть якщо проданий виріб було неякісним, але цей факт покупець виявив тільки після покупки, закон стає на бік продавця.

Зразок заяви про повернення 2017

Заява складається у довільній формі - не має значення, що бажає зробити покупець: зробити повернення товару (повернути суму) або міну. При цьому документ повинен містити кілька обов'язкових пунктів:

  1. Кому і від кого складено заяву (зазвичай воно пишеться на ім'я директора магазину, а від покупця потрібно укать ПІБ, паспортні дані та контактну інформацію за бажанням).
  2. Факт придбання товару - тобто опис дати покупки, який саме товар був куплений і за якою ціною.
  3. Опис причини для повернення і самого прохання про повернення зі згадуванням закону «Про захист прав споживачів».
  4. Опис документів, що додаються (зазвичай досить тільки касового чека).
  5. Дата і підпис з розшифровкою.

Дата і підпис з розшифровкою

Якщо ж покупець забажає повернути замість товару сплачені кошти (наприклад, обміняти не виходить з-за того, що аналогічного товару на сьогоднішній день в магазині немає), про це необхідно згадати в заяві на повернення товару. Відповідний зразок наводиться нижче.

Відповідний зразок наводиться нижче

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Після фактичного здійснення повернення товару продавець забере оригінал заяви від покупця, тому найкраще заздалегідь зробити копію і про всяк випадок залишити її у себе. Також продавець зобов'язаний видати чек на повернення, який теж краще зберегти.

Якщо ж з представниками магазину не вдається домовитися мирно, то залишається тільки один варіант вирішення ситуації - звернення до судового органу. В цьому випадку можна вимагати не тільки відшкодування матеріального збитку в зв'язку з тим, що продавець не повернув гроші чи не обміняв товар, але також повної компенсації судових витрат, а також (за бажанням позивача) - моральної шкоди.

Коментар юриста про особливості повернення або обміну покупки:

Поділитися посиланням: