Реклама
Реклама
Реклама

Закон про захист прав споживачів - повернення товару належної якості, стаття 25

  1. Порядок в торгівлі
  2. Повернення товару відповідно до закону
  3. якісний
  4. Дивіться відео про права споживачів та необхідності їх відстоювання
  5. технічно складний
  6. великогабаритний
  7. Замовлений
  8. Був у вжитку
  9. Чи можна забрати гроші?
  10. умови
  11. терміни
  12. обмін
  13. вимоги
  14. здійснення

Чинне законодавство забезпечує соціальні гарантії для громадян, підвищує відповідальність виробників до якості товарів, що випускаються, зобов'язання продавців за виконувані роботи / послуги.

Державна політика соціальної сфери спрямована на створення умов, при яких безпеки життя і здоров'я людей ніщо не повинно загрожувати. Закон про захист прав споживачів (останні зміни внесені 05 травня 2019 г.) - один із сучасних інструментів, які допомагають проводити такий курс. Законодавчий акт є надійним і ефективним регулятором відносин між споживачами і виробниками, продавцями, виконавцями, імпортерами продукції / послуг / робіт.

Порядок в торгівлі

Порядок в торгівлі

Кожна людина в повсякденному житті є споживачем, тобто особою, яка придбаває товари в особистих цілях, не пов'язаних з проведенням підприємницької діяльності. Закон про захист прав споживачів був прийнятий 07 лютого 1992 г. Після цієї дати він неодноразово доповнювався і змінювався.

Законодавчий акт виконує три найважливіші функції:

  • визначення порядку взаємодії між споживачами і постачальниками;
  • механізм реалізації прав громадян;
  • позначає основні категорії прав споживачів (групи безпеки, інформацію про постачальників, опис продукції, якісні параметри).

В законі зазначено правила пред'явлення споживачами претензій, перераховані законодавчі акти, які стосуються взаємовідносин сторін, відзначена зв'язок регіональних і федеральних інстанцій.

Документ складається з преамбули, загальних положень з декількох глав: про захист покупців при придбанні товарів, наданні послуг і виконанні робіт, а також розділу, який присвячений збереження прав громадян з боку суспільства і держави. Для юридичних осіб (як споживачів) закон не діє, так само як і для індивідуальних підприємців.

Продавці не завжди, знають, що робити в разі повернення. Читайте, як оформити повернення товару в магазин .

Повернення товару протягом 14 днів - законне право кожного покупця. Більше інформації тут.

Повернення товару відповідно до закону

Придбання продукції - заняття звичайне. Товар куплений, грошові кошти передані продавцю.

У ситуаціях, коли продукція попалася бракована, що не підходить за розміром, комплектації, вагою, кольором, формою її можна повернути.

Більшість продавців, які дорожать своєю репутацією, йдуть назустріч покупцям, обмінюючи товар або повертаючи гроші. Для боротьби з недобросовісними постачальниками служить вищевказаний нормативний акт. Він чітко описує ситуації, в яких покупець має повне право повернути невідповідну продукцію. Необхідно детально зупинитися на найпоширеніших обставинах, пов'язаних з поверненням.

якісний

якісний

Багатьом громадянам знайома ситуація, коли продавець відмовляється обміняти продукт на інший, посилаючись на те, що товар високого, що відповідає всім критеріям якості. В даному випадку допоможе стаття 25 законодавчого акту. У ній зазначено, що споживач має право отримати натомість якісного непродовольчого товару у цього ж продавця аналогічну продукцію.

Щоб виконати таку дію слід дотримати кілька умов:

  • Продукція повинна зберегти споживчі характеристики, товарний вигляд, ярлик. Вона не повинна бути у вжитку. Підтверджує покупку товарний або касовий чек. При поверненні він повинен (але не обов'язково) додаватися.
  • Важлива умова - з моменту покупки не повинно пройти 14 днів (не рахуючи дату придбання товару належної якості). До цього періоду відносяться вихідні та святкові дні. Якщо останній можливий день повернення випадає на неділю, то споживач має право подати претензію в понеділок. Це правило встановлює Цивільний кодекс РФ.
  • Обміняти якісну продукцію можна, якщо вона не підходить по комплектації, габаритам, кольором, формою, фасоном, розміром. Тільки ці причини дозволять зробити обмін. Звертаючись до постачальника товару необхідно вказати одне з перерахованих вище підстав. Якщо цього не зробити, то продавець має законне право відмовити покупцеві.

Варто зазначити, що обмін товару не буде виконаний, якщо власник зіпсував товарний вигляд речі.

Також продукцію не обміняють, якщо вона відноситься до певної групи непродовольчих товарів за умови належної якості. Це предмети особистої гігієни, медичні препарати, парфумерія, косметичні засоби, пестициди, побутова хімія, вироби з дорогоцінних металів, цивільна зброя і комплектуючі до нього. Споживач не зможе обміняти придбані рослини, книги, швейну продукцію, автомобіль, плавзасіб.

Дивіться відео про права споживачів та необхідності їх відстоювання

Неякісний (шлюб)

Для початку необхідно дати визначення якісного товару. Це продукція, здатна виконувати свої функції, відповідає умовам договору купівлі-продажу, свого опису, характеристикам. Неякісний товар має який-небудь істотний недолік. У нього відсутня необхідна сукупність параметрів (характеристик).

Можливість обміну не відповідає критеріям якості продукції вказана в ст. 18 закону про захист прав споживачів.

При тому втрата (втрата) товарного або касового чека не є підставою для відмови з боку продавці, досить підтвердження свідків чи іншого доказу про проведену операцію. Також власник має право повернути неякісний (бракований) товар без упаковки.

технічно складний

технічно складний

Ця група товарів має ряд особливостей. Тому повернення технічно складної продукції викликає проблеми, виникнення конфліктних ситуацій. Така продукція має високу вартість і, відповідно, постачальник не горить бажанням повертати гроші, добровільно приймати неякісний товар. При виявленні недоліків протягом 14 днів після дати покупки споживач має право відмовитися від технічно складної продукції (зажадати обмін або повернення грошових коштів).

Крім зазначеної причини, покупець має можливість повернути товар в наступних ситуаціях:

  • виявлення значних дефектів;
  • порушення термінів їх усунення;
  • власник не використав продукцію більш ніж 30 днів під час ліквідації несправностей (під час дії гарантії на товар).

У разі виникнення конфлікту про причини появи дефектів фірма-продавець зобов'язана провести експертизу за свої гроші. Її терміни відзначені в статтях 20, 21, 22 законодавчого акту. Споживач має право перебувати на експертизі і при незгоді з отриманими результатами звернутися за допомогою до судової інстанції. Список товарів, які відносяться до технічно складним, встановлює Уряд Росії.

великогабаритний

Повернення продукції, що має великі розміри і товарів, вага яких становить понад 5 кг, для обміну, уцінки, ремонту здійснюється засобами і силами продавця. Решта правила не відрізняються від тих, що відносяться до стандартних приладів.

Замовлений

Замовлений

Замовляти товари через інтернет магазини стає все популярнішим. Однак більшість громадян не знають, що робити в ситуаціях, коли замовлений товар не відповідає очікуванням, не підходить по комплектації, кольором, формою, розмірами, попався бракований екземпляр.

Згідно із законодавчим актом, покликаним захистити права споживачів, продавець зобов'язаний передати покупцеві наступні дані:

  • інформація щодо забезпечення безпеки;
  • правила експлуатації;
  • відомості про сертифікацію;
  • повний опис продукції російською мовою;
  • дані про дії власника після закінчення терміну використання товару.

Крім зазначених позицій продавець повідомляє про гарантійний термін, особливості технічного обслуговування, юридична адреса виробника, свої контакти, вартість і умови покупки.

Аж до моменту відправки товару покупець має право від нього відмовитися.

Якщо продукт в момент доставки не відповідає якісним характеристикам, то також можна оформити відмову. Заміну можна здійснити протягом 15 днів (включаючи день покупки) в установленому законом порядку.

Був у вжитку

Був у вжитку

Продавець в обов'язковому порядку зобов'язаний попередити громадянина про те, що він купує продукцію, яка була у вжитку. Це правило стосується і випадків, коли покупець вирішив придбати товар, в якому усували недоліки (дефекти).

Важлива умова - попередження має бути не тільки в усній, а й у письмовій формі (вказано на чеку, фірмовому ярлику).

Якщо цього не зроблено, то покупець може скористатися законним правом про розірвання договору купівлі-продажу, вимагати відшкодування збитків, повернення грошей.

Чи можна забрати гроші?

Споживач звертається до продавця з заявою, складеною в двох примірниках, метою якого є обмін неякісного або невідповідного товару.

У тих ситуаціях, коли аналога продукції на день заяви у фірми-продавця немає в наявності, громадянин має повне право припинити дію договору купівлі-продажу та пред'явити вимогу про повернення грошових коштів. Воно оформляється в письмовому вигляді. У ст. 25 закону про захист прав споживачів відзначена детальна інформація про дії в подібних ситуаціях.

умови

умови

Законодавчо встановлено, що громадяни мають право купувати товари відповідної якості, які відповідають вимогам безпеки, не несуть загрози здоров'ю та життю людей, їх майну. Коли покупець стикається з продукцією, яка його не влаштовує, він має право вимагати повернути сплачені гроші. Правило - складання претензії , В якій перераховані факти порушення його прав, обмеження інтересів.

Якщо продавець не реагує на документ, то покупець може звернутися в спеціальні структури, в тому числі і до суду.

Купівля неякісної продукції - основна умова для вимоги повернення сплаченої суми.

терміни

терміни

Продавець зобов'язаний протягом десяти днів після отримання вимоги від покупця про повернення сплачених грошей за товар задовольнити претензію і повернути кошти. Це стосується звичайної продукції. За товари, які відносяться до технічно складним, протягом 30 днів. Дані умови диктує ст. 22 закону про захист прав споживачів.

обмін

Якщо продукція не підійшла покупцеві по комплектації, розміром, формою, забарвленням, габаритами, фасоном, він має право вимагати у продавця обмін протягом 14 днів з дня набуття (не відноситься до цього періоду день покупки). За угодою сторін (продавець / покупець) заміна продукції може бути виконана при вступі до продаж аналогічного товару. Фірма-продавець негайно інформує покупця про присутність товару в магазині.

вимоги

Самий неприємний для продавця момент - вимога з боку покупця про повернення грошових коштів за товар. Хорошу продукцію можна повернути тільки в певних випадках протягом 14 днів після покупки (про особливості повернення було написано вище).

Гроші за дефектний товар повертаються на підставі письмової претензії (вимоги).

Таку заяву складається у двох примірниках. На одному з них продавець повинен розписатися і поставити дату. Якщо він не погоджується завіряти, то необхідно направити вимогу поштою рекомендованим листом з повідомленням.

здійснення

Часто зустрічаються ситуації, коли продавець порушує права споживача, відмовляючись повертати кошти, посилаючись на понесені витрати на проведення перевірки якості товару, призначення експертизи. В такому випадку слід звертатися до суду. Це ефективний і дієвий спосіб. У більшості випадків суд встане на сторону споживача.

Також покупець може знайти незалежного експерта, який виконає товарознавчу експертизу, куди буде запрошений продавець.

Закон про захист прав споживачів необхідно знати кожному громадянину. Це діючий законодавчий акт, в якому закріплені права покупців і відповідальність продавців. Він захищає інтереси споживачів. Адже саме вони є найбільш вразливими учасниками торгових відносин. Щоб відстояти свої права в спірних ситуаціях громадянину слід користуватися статтями цього законодавчого акту. Уникнути тяганини і витрати часу допоможе своєчасне звернення за допомогою до професійних юристів.

Чи можна забрати гроші?