Реклама
Реклама
Реклама

Заява на повернення податку: зразок, бланк, заповнення

  1. Заява на повернення податку: порядок заповнення
  2. Загальні правила
  3. Перший лист заяви - титульний
  4. Другий лист заяви - банківські реквізити
  5. Третій лист заяви - особисті дані
  6. Заява на повернення податку: як здати до інспекції
  7. Заява на повернення податку: зразок заповнення
  8. Заповнення листа 001
  9. Заповнення листа 002
  10. Заповнення листа 003
  11. Заява на повернення в форматі ПДФ (PDF) або Ексель (Excel, XLS)

Заява на повернення податку в зв'язку з його переплатою: офіційний бланк і зразок заповнення. Документ оформляють при отриманні податкових відрахувань, переплати податку в результаті помилки, повернення податку при застосуванні податкових пільг.

По-багатьох випадках ви маєте право повернути суму податку з бюджету. Отримати "живі" гроші. Варіантів безліч. Наприклад, ви отримали майнове відрахування при покупці житла. Тоді ви можете повернути суму податку на доходи, яку з вас утримали на роботі. Інший варіант. Ви платили транспортний податок. Хоча мали пільги по ньому. Суму податку, яку ви заплатили за три останні роки, ви маєте право повернути. При будь-якому варіанті вам буде потрібно заяву на повернення податку. У ньому вказують причину повернення, а також ваші банківські реквізити, на які податківці перерахують гроші.

Тут ви знайдете офіційний бланк заяви на повернення в форматі Ексель (Excel) і ПДФ (PDF), який можна завантажити, заповнити та роздрукувати, а також рекомендації щодо його заповнення (зі зразком заповнення) і відправці до податкової інспекції. Цю форму можна застосовувати якщо ви повертаєте податок у зв'язку з його переплатою. З формами заяв про повернення податку при отриманні відрахувань ви можете ознайомитись за посиланням:

► соціальний відрахування за навчання
► соціальний відрахування за лікування
► майнове відрахування при покупці квартири (кімнати, землі, житлового будинку)

Заява на повернення податку: порядок заповнення

Заява на повернення податку потрібно складати за формою, яка затверджена Наказом ФНС Росії від 14.02.2017 № ММВ-7-8 / 182 @ (В редакції від 30.11.2018). Ця форма є обов'язковою для всіх податкових інспекцій Росії.

На нашому сайті є:

  1. Зразок заповненої форми заяви на повернення податку. Ті рядки, які потрібно оформити, заповнені червоним шрифтом.
  2. Шаблон заяви на повернення податку в форматі Ексель (Excel) і ПДФ (PDF) (див. Файли внизу сторінки). Ви можете його скачати, заповнити орієнтуючись на наш зразок і вказавши власні дані. У тих полях в яких вам потрібно написати власні дані в шаблоні проставлені знаки питання та підказки.

Про те, в які терміни інспекція зобов'язана повернути податок дивіться за посиланням. Тепер кілька слів про те, як заповнити заяву.

Загальні правила

Заява складається з трьох аркушів. Заповнити потрібно як мінімум два: перший титульний і другий, де вказані ваші банківські реквізити. Третій лист заповнюють тільки в одному випадку - ви не вказали в заяві свій ІПН. Тоді на третьому аркуші потрібно привести ваші паспортні дані. У титульному аркуші призводять ваше ПІБ та іншу інформацію про возвращаемом податок. На другий лист вписують банківські реквізити для повернення. Третій лист присвячений індивідуальним відомостями про вас (паспортні дані та місце реєстрації (прописки)). У податкову завжди направляють 3 листа заяви. Заповнений третій лист чи ні, не важливо. Його в будь-якому випадку включають в комплект.

Як правило досить однієї заяви на повернення. Наприклад, якщо за декларацією 3-ПДФО ви заявили відразу кілька податкових відрахувань (майновий, соціальний, стандартний). В одній заяві призводять загальну суму податку до повернення за декларацією. Але в деяких ситуаціях потрібно заповнити кілька заяв. Це потрібно якщо:

- ви повертаєте податок відразу за кілька років. На щороку потрібно свою заяву;
- ви повертаєте різні податки. Наприклад, транспортний і податок на доходи. На кожен податок потрібно свою заяву;
- ви повертаєте податок, який утриманий за різними адресами і кодами ОКТМО. Наприклад, якщо ви отримали дохід у кількох роботодавців, які знаходяться в різних податкових інспекціях. По кожному ОКТМО потрібно свою заяву;
- ви допустили помилку в першій заяві та подаєте виправлений документ повторно.

Заяву можна заповнити від руки друкованими літерами, а можна і на комп'ютері. Але підпис на заяві обов'язково повинна бути "жива" (тобто нанесена від руки). Її проставляють тільки на титульному аркуші.

Перший лист заяви - титульний

1. Вкажіть свій ІПН. Якщо він вам не відомий, то ви можете дізнатися його через наш сервіс "Дізнатися свій ІПН" . Рядок КПП заповнювати не потрібно. Вона призначена виключно для організацій.

2. Напишіть номер сторінки в форматі 001.

3. Вкажіть номер заяви в форматі "1 - - - - -". Якщо ви одному і тому ж році подаєте другу заяву, то його номер буде "2 - - - - -" і т. Д.

4. Напишіть код податкової інспекції в яку ви подаєте заяву. Правила такі:
- якщо ви повертаєте податок на доходи або транспортний, це інспекція за місцем вашого проживання;
- якщо ви повертаєте нлог на майно, це інспекція за місцем знаходження майна.

Дізнатися код своєї податкової інспекції ви можете на сайті податкової служби за посиланням.

5. Впишіть свої прізвище, ім'я та по батькові (за його наявності) друкованими літерами в кожному рядку заяви.

Заповнені рядки будуть виглядати так:

6. Далі вкажіть статус платника. Якщо ви переплатили податок, то впишіть цифру "1".

7. Наведіть статтю Податкового кодексу, на підставі якої вам зобов'язані повернути гроші. це стаття 78 Податкового кодексу .

8. Потім вкажіть код причини переплати. Якщо ви заплатили (або з вас утримали) зайве - 1, якщо з вас стягнули суму примусово (наприклад, судові пристави) - 2, показник - 3 стосується лише організацій. У більшості людей тут буде вказано - "1".

9. Далі вкажіть код платежу, який ви повертаєте. Якщо податок - 1, якщо збір - 2, якщо страховий внесок - 3, якщо пені - 4, якщо штраф - 5. У більшості тут буде стояти "1".

10. У наступний рядок впишіть суму, яку вам зобов'язані повернути. Цифра повинна бути притиснута до правого боку рядка (див. Приклад нижче). Якщо ви повертаєте податок на доходи, то цифра в цьому рядку буде збігатися з аналогічним показником в рядку 050 Розділу 1 декларації про доходи (форма 3-ПДФО). Їли у вашій декларації заповнено декілька рядків 050 Розділу 1, то потрібно заповнювати і кілька заяв.

11. Далі вкажіть код податкового періоду: дві літери, дві цифри і рік, за який повертається податок. Всі податки, які повертають громадяни, є річними (податок на доходи, податок на майно, транспортний податок). Тому тут пишуть "ГД". Річний платіж має код "00". Далі вкажіть рік за який ви повертаєте переплату. Наприклад, ви переплатили податок в 2019 році. Здали в інспекції декларацію 3-ПДФО за 2019 рік. Тоді в заяві вкажіть 2019 рік і цей рядок буде заповнено так: "ГД.00.2019". Рік, зазначений в заяві, повинен збігатися з аналогічним показником вписаним в рядок "Звітний рік" титульного аркуша декларації 3-ПДФО за якою ви повертаєте податок.

12. Вкажіть код ОКТМО (загальноросійський класифікатор територій муніципальних утворень). ОКТМО - це код регіону, де сплачувався податок. Якщо мова йде про транспортний податок - це код на вашу місцем проживання (прописку). Якщо мова йде про податок на майно - це код за місцем знаходження майна, за яким ви платили податок. дізнатися ОКТМО можна за цим посиланням. Якщо ви платили податки за квитанцією, отриманої з податкової інспекції, цей код там є.

Увага!

Якщо ви повертаєте податок на доходи фізичних осіб, то код ОКТМО є в Довідці про доходи (форма 2-ПДФО), яку вам зобов'язаний видати той, хто виплачував вам дохід і утримував податок. Наприклад, компанія де ви працювали. Якщо у вас кілька таких довідок і в них стоять різні коди, то вам потрібно скласти кілька заяв на повернення. По одному для кожного коду ОКТМО.

13. Наступний рядок КБК - це код бюджетної класифікації доходів бюджету, який складається з 20 цифр. У кожного податку свій КБК. Дізнатися цей код ви можете якщо у вас є квитанція з податку, який ви плануєте повернути, раніше отримана від податкової інспекції (цей код є в квитанції). Якщо квитанції немає шукайте його в Інтернеті. Приклад запиту: "КБК по транспортному податку", "КБК з податку на майно", "КБК по ПДФО". Наприклад, КБК для податку на доходи - 182 1 01 02010 01 1000 110.

Ми не пишемо ці коди бо вони регулярно змінюються.

14. Далі вкажіть кількість сторінок в заяві. Це завжди - "003". Потрібно вам заповнювати лист 003 чи ні, не важно.Напомнім, що цей лист не вимагає заповнення, якщо ви вказали свій ІПН на титульному аркуші заяви.

15. Впишіть кількість аркушів документів, які ви докладаєте до цієї заяви. Якщо один лист - "001", якщо два - "002", якщо три - "003" і т. Д. При отриманні відрахувань і повернення податку на доходи всі документи, які підтверджують право на відрахування, прикладають до декларації, а не до заявою. Прикладати їх повторно, але вже до заяви не потрібно. Тому в цьому полі у вас будуть прочерки.

При поверненні податку на доходи за 2019 рік заповнені рядки заяви будуть виглядати так:

При поверненні податку на доходи за 2019 рік заповнені рядки заяви будуть виглядати так:

Якщо ви здаєте заяву особисто в останньому блоці титульного аркуша "Достовірність і повноту відомостей, зазначених ..." вкажіть "1" (16), номер свого телефону (17), поставте "живу" підпис і впишіть дату (18). Якщо декларацію здає за вас представник за дорученням впишіть цифру "2", його ПІБ і дані довіреності, посвідченої нотаріусом (серію та номер). У блоці "Заповнюється працівником податкового органу" нічого писати не потрібно. Його заповнять податківці.

Якщо ви здаєте заяву самостійно (без представника), цей блок буде заповнений так:

Другий лист заяви - банківські реквізити

На цьому аркуші вкажіть повторно свій ІПН, прізвище та ініціали. Далі впишіть всі банківські реквізити за якими повинен бути повернутий податок. Банківські реквізити для зарахування грошей візьміть в тому банку, де у вас відкрита карта або рахунок. На ваше прохання вам дадуть роздруківку де всі реквізити будуть вказані. Ви можете їх взяти з особистого кабінету того банку, в якому відкрито рахунок (якщо ви оформляли доступ в особистий кабінет).

В Ощадбанку Он-лайн це роблять так:

1. Зайдіть в дані своєї карти або рахунки клікнувши на нього

2 і 3. Перейдіть на вкладку "Інформація по карті" і натисніть на посилання "Реквізити переказу на рахунок карти".

4. У вікні, ви побачите всі реквізити, необхідні для заяви.

Роздобувши банківські реквізити перейдіть до заповнення заяви. Роблять це так:

1. Впишіть свій ІПН і вкажіть номер сторінки - 002.

2. Повторно напишіть своє прізвище і вкажіть ініціали.

3. Вкажіть назву банку через який вам будуть повертати гроші.

4. Запишіть код виду рахунку, на який вам будуть повертати гроші:
- 02 - якщо гроші будуть зараховані на картку або рахунок "до запитання";
- 07 - якщо гроші будуть зараховані на банківський вклад (депозит).

5. Впишіть банківський ідентифікаційний код (БИК). Це 9 цифр, які є в банківські реквізити.

6. У полі "Номер рахунку" вкажіть цифру - 1.

7. Уважно (!) Запишіть сам номер рахунку. Це 20 цифр, які є в банківські реквізити.

8. У поле "Одержувач" запишіть цифру - 2.

9. Третій раз вкажіть своє прізвище, ім'я та по батькові (за його наявності).

Такі реквізити заяви як "Код бюджетної класифікації одержувача" і "Номер особового рахунку одержувача" заповнювати не потрібно.

Якщо ви впишіть в заяву банківські реквізити іншої людини (наприклад, дружини або чоловіка), то гроші за такою заявою вам не перерахують. Також ви не зможете отримати гроші, якщо в реквізитах вами буде допущена помилка (досить пропустити або написати неправильно одну цифру). Звичайно у всіх цих ситуаціях нічого страшного немає. Гроші вам повернуть в будь-якому випадку. Але для цього буде потрібно нову заяву з вірними даними. В результаті процес повернення затягнеться.

Третій лист заяви - особисті дані

Третій лист зявленія заповнювати НЕ потрібно, якщо на першому ви вказали свій ІПН. Якщо цього номера у вас немає, то на третій лист впишіть свої паспортні дані. Тут все зовсім просто.

1. Впишіть номер сторінки - 003.

2. У четвертий раз напишіть своє прізвище і ініціали.

3. Наведіть код документа, який засвідчує вашу особистість. У кожного подібного документа є свій код. Зокрема:

- 21 - паспорт;
- 03 - свідоцтво про народження;
- 07 - військовий квиток;
- 10 - паспорт іноземного громадянина.

Повний перелік документів з кодами є в Додатку 2 до Наказу ФНС Росії від 30.10.2018 № ММВ-7-11 / 569 @ .

4. Вкажіть серію та номер цього документа.

5. Впишіть назву відомства, яке видало вам документ. Якщо його назва не вміщається в 2 рядки - скоротіть. Правил подібного скорочення немає. Тому зробіть скорочення на власний розсуд. Наприклад, замість Міністерства внутрішніх справ вкажіть - МВС, замість району вкажіть - р. і т.п.

6. Вкажіть дату видачі документа.

Заява на повернення податку: як здати до інспекції

Заява може бути здано вами в інспекцію особисто або відправлено поштою. При відправці поштою днем ​​подання заяви вважається дата його передачі поштовому відділенню для відправки. До заяви додайте всі документи, які підтверджують переплату податку. Наприклад, оплачені квитанції на його перерахування.

У першому випадку (при передачі особисто) складіть заяву в двох примірниках. Перший віддайте в інспекцію. Другий - залишиться у вас. Вимагайте від співробітника податкової інспекції, яка приймає заяву про повернення податку, проставить на другому (вашому) екземплярі позначку-штамп про прийняття заяви із зазначенням поточної дати. Вони зобов'язані це зробити.

По-другому випадку (при відправці поштою) відправляйте заяву цінним листом з описом вкладень та, бажано, з повідомленням про вручення. Оцінка листа - 1 руб. Обов'язково збережіть поштову квитанцію про відправку і згодом отримане повідомлення про вручення (якщо лист прямувало з повідомленням). Ці документи будуть підтверджувати факт відправки заяви в податкову інспекцію (квитанція про відправку) і факт його отримання інспекцією (повідомлення про вручення). Відстежити ваш лист можна за номером, вказаним у квитанції (поштовий ідентифікатор). Це 14 цифр. Сервіс пошти Росії по відстеженню листів дивіться за посиланням. Там ви дізнаєтеся коли цей лист було вручено податкової інспекції.

Для повернення податку відкрийте рахунок в будь-якому відділенні Ощадбанку (для цього буде потрібно тільки ваш паспорт). Це спростить процедуру повернення. Чомусь в податкових інспекціях вважають, що інших банків в Росії немає. Як ми вже сказали банківські реквізити рахунку, які потрібні для повернення податку, вам дадуть в відділенні де у вас відкритий рахунок. Якщо у вас немає даних для заповнення тих чи інших рядків заяви (наприклад, вам не присвоєно ІПН або ви не знаєте ОКТМО) не заповнюється їх. Найголовніше в заяві на повернення це дані:

  • про вас (ПІБ, адреса і т. д.). Без них незрозуміло від кого надійшла заява;
  • про ваших банківських реквізитах. Без них незрозуміло куди платити податок;
  • про суму податку. Без них незрозуміло в якій сумі ви вимагаєте повернення.

Решта дані не дуже потрібні. Тому їх відсутність - не критично.

Податок вам зобов'язані повернути протягом одного місяця з моменту отримання від вас заяви. Якщо податковою інспекцією цей строк пропущено вони зобов'язані заплатити відсотки (пені) за кожен день в простроченні повернення. Відсотки нараховують виходячи з ставки рефінансування Банку Росії (ключовий або облікової ставки) за кожен календарний день прострочення у поверненні. Детальніше про терміни повернення податку дивіться за посиланням.

приклад
Сума податку до повернення 150 000 руб. Прострочення в поверненні - 48 календарних днів. Ставка рефінансування, яка діяла в дні прострочення возрата податку - 11% річних.

Сума відсотків, яку зобов'язана заплатити інспекція:
150 000 руб. х 11%: 365 дн. х 48 дн. = 2169 руб. 86 коп.
---------------------------------

Заява на повернення податку: зразок заповнення

Всі сторінки заяву на повернення податку можуть бути заповнені так, як показано нижче.

Заповнення листа 001

Заповнення листа 001

Заповнення листа 002

Заповнення листа 002

Заповнення листа 003

Заповнення листа 003

Заява на повернення в форматі ПДФ (PDF) або Ексель (Excel, XLS)

На нашому сайті розміщена актуальна форма заяви на повернення з урахуванням всіх змін:

Ви можете завантажити документ на свій комп'ютер у форматі Ексель або ПДФ. Завантаживши і відкривши документ ви можете заповнити його самостійно: або безпосередньо на комп'ютері, або від руки роздрукувавши потрібні листи. Зразок заповнення дивіться вище.

Портал "Ваші податки"
2019

____________________________________________________________________________________________________________________

УВАГА!

НЕ ПУБЛІКУЙТЕ СВОЇ ЗАПИТАННЯ У РОЗДІЛІ "КОМЕНТУВАТИ". ВІН ПРИЗНАЧЕНИЙ ЛИШЕ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ ЦЬОГО МАТЕРІАЛУ. ДЛЯ ПИТАНЬ Є КНОПКА "ЗАПИТАТИ НА САЙТ" ВГОРІ БУДЬ СТОРІНКИ.

Питання, задані ТУТ, нещадно ВИДАЛЯТИМУТЬСЯ! СПОДІВАЄМОСЯ НА ВАШЕ РОЗУМІННЯ.