Реклама
Реклама
Реклама

Заява на повернення держмита

  1. Приклад заяви на повернення держмита
  2. Заява про повернення державного мита
  3. Коли подається заява на повернення держмита
  4. Підготовка заяви про повернення держмита
  5. Розгляд судом заяви про повернення держмита

Підготувати заяву на повернення держмита самостійно не представить труднощів, якщо знати підстави для її повернення і перелік документів, обов'язкових для подання суду Підготувати заяву на повернення держмита самостійно не представить труднощів, якщо знати підстави для її повернення і перелік документів, обов'язкових для подання суду. Як це зробити, Ви дізнаєтеся з нашої публікації. А додаткові питання, якщо вони залишаться, можна задати черговому юристу сайту.

Державне мито являє собою обов'язковий збір. Порядок її сплати регламентують не ЦПК РФ, а в першу чергу Податковим кодексом. Тому і повертати сплачену держмито за розгляд судом цивільної справи потрібно шляхом звернення до податкового органу. Але після отримання довідки суду про повернення держмита. Така довідка і буде результатом розгляду заяви на повернення держмита.

Завантажити зразок:

Заява на повернення держмита Заява на повернення держмита

Приклад заяви на повернення держмита

В Кіровський районний суд м Єкатеринбурга
Заявник: Селезньов Віктор Геннадійович,
адреса: 620075, г. Екатеринбург, ул. Комунарів, д. 155

Заява про повернення державного мита

17 квітня 2021 р в Кіровський районний суд м Єкатеринбурга мною направлено позовну заяву про розірвання шлюбу та поділ спільно нажитого майна з Селезньової Оленою Сергіївною, 1985 р.н. Ціна позову склала 1 780 000 руб., державне мито оплачена мною в повному обсязі в розмірі 400 руб. (За розірвання шлюбу) і 17 100 руб. в зв'язку з розглядом спору майнового характеру, що підлягає оцінці. Всього 16 квітня 2021 року я оплатив державне мито в розмірі 17 500 руб. у повному обсязі.

ухвалою судді Кіровського районного суду м Єкатеринбурга від 20 квітня 2021 р мою позовну заяву повернуто через неподання документів після залишення позову без руху .

У зв'язку з викладеним, керуючись ст. 93 ЦПК РФ, підпункту 2 пункту 1 ст. 333.40 Податкового кодексу РФ,

прошу:

  1. Провести повернення державного мита, сплаченого 16 квітня 2021 р квитанція № 789621353.
  2. Видати довідку для повернення державного мита для податкового органу.

Додаток:

  1. Оригінал квитанції про оплату державного мита від 16 квітня 2021 р № 789621353;
  2. Визначення Кіровського районного суду м Єкатеринбурга про повернення позову.

Селезньов В.Г. 07.05.2021 р

Коли подається заява на повернення держмита

Випадки, коли держмито можна повернути встановлені Податковим кодексом:

  • позивач відмовився від подання до суду позовної заяви , Але держмито вже була їм оплачена. Наприклад, коли цивільно-правовий спір вирішено сторонами самостійно або в досудовому порядку ;
  • судом прийнято рішення про відмову у прийнятті позовної заяви або відмову в прийнятті позову до виробництва (ст. 134, 135 ЦПК);
  • винесено ухвалу про припинення справи відповідно до ст. 220 ЦПК РФ;
  • позивачем сплачено більший розмір держмита, ніж передбачено (при неправильному підрахунку ціни позову або зменшенні розміру позовних вимог ). Це підстава буде застосовуватися і коли позивач вже направив позов до суду, але потім передумав. Така відмова має бути прийнятий судом і оформлений у вигляді відповідної ухвали.

Якщо між сторонами в ході розгляду справи укладено мирову угоду, суд винесе рішення про відмову в задоволенні вимог позивача або в будь-якої з його частин, держмито; не повертається. Також як і у випадку, коли позов був прийнятий до виробництва, а потім відповідач задовольнив вимоги позивача.

Підготовка заяви про повернення держмита

Встановивши наявність одного з перерахованих вище підстав для повернення держмита, підготуйте відповідну заяву в письмовій формі. Подається воно в той же суд, який прийняв позов до провадження, або куди позивач збирався звернутися за правилами підвідомчості і підсудності .

Таку заяву можна подати до закінчення 3 років з дати, коли з'явилися підстави для повернення держмита. У заяві викладаються обставини законності вимог повернення держмита (підстави), які підтверджуються документально: до заяви додається процесуальний акт (рішення суду). Обов'язково надається оригінал платіжного документа про сплату державного мита або його копія, якщо оригінал знаходиться в матеріалах суду (про цю обставину вказується в заяві).

Так як повернення держмита буде проводиться податковим органом, в тексті заяви необхідно просити суд надати довідку для такого органу влади.

Розгляд судом заяви про повернення держмита

Суд розгляне клопотання заявника одноосібно, без виклику до суду. Рішення приймається, як правило, протягом 5 днів і оформляється відповідним визначенням. Вступить воно в силу через 15 днів, після чого можна отримати визначення та довідку для податкової. Повернення держмита буде проведений ще протягом 30 днів. Якщо суд відмовить в поверненні, на ухвалу суду можна подати приватну скаргу . Повторна подача заяви на повернення держмита після розгляду його судом не допускається.