Реклама
Реклама
Реклама

Всі тонкощі податкового вирахування за навчання: як отримати повернення прибуткового податку, які документи потрібні і інше

  1. Хто може повернути прибутковий податок і за який період
  2. Список документів для оформлення повернення прибуткового податку
  3. Отримання стандартного податкового відрахування за навчання - своє або дитини
  4. Як зробити все самому через держпослуги або МФЦ
  5. Як оформити відрахування в податковій інспекції
  6. Як оформити відрахування у роботодавця
  7. Як розраховується відрахування за навчання
  8. Питання та відповіді
  9. інфографіка
  10. висновок

Податкові відрахування допоможе вам зменшити суму, яку ви сплачуєте державі зі своїх доходів, або повернути її частина. Наприклад, якщо ви або ваші діти здобувають освіту, то ви зможете отримати назад частину витрачених на навчання грошей. Для цього потрібно звернутися у відділення податкової інспекції та оформити відповідний відрахування.

Детальніше про те, як оформити податкове вирахування за освіту, своє чи дитини, # ВсеЗаймиОнлайн розповість вам в цій статті. Ми детально розберемо способи оформлення, розповімо, скільки грошей можна повернути таким чином, і відповімо на популярні питання.

Хто може повернути прибутковий податок і за який період

Оформити податкове вирахування може будь-яка людина, який працює офіційно і платить прибутковий податок. Також він повинен оплачувати освіту - своє, своїх дітей, рідного брата або сестри, а також підопічного. Навчальний заклад повинен мати державну ліцензію на ведення освітньої діяльності. Перевірити наявність такої ліцензії можна в реєстрі на сайті Рособрнадзора або при зверненні до адміністрації цього закладу.

Відрахування оформляється на суму, яку ви фактично сплатили за навчання. При цьому подати заявку на нього можна в рік, наступний за роком останнього платежу. Всього за рахунок нього ви можете повернути податки, сплачені за три останні роки.

Тип навчального закладу або організації значення не має. Це можуть бути:

  • Вищих і середніх спеціальних навчальних закладів (університети, інститути, технікуми, коледжі та інші)
  • Платні дитячі сади і школи
  • Установи додаткової освіти для дітей (наприклад, музичні школи)
  • Установи додаткової освіти для дорослих (наприклад, курси підвищення кваліфікації або автошколи)
Податкові відрахування допоможе вам зменшити суму, яку ви сплачуєте державі зі своїх доходів, або повернути її частина

Також важливий вік того, хто проходить навчання. Оформити відрахування за своє навчання можна в будь-якому віці. Відрахування за навчання дитини, брата або сестри можна отримати, якщо він або вона молодше 24 років. Підопічні ж повинні бути молодше 18 років.

Податкові відрахування за власне навчання можна отримати при будь-якій формі навчання - очною, заочною, вечірньою та інших. Відрахування за навчання дітей можна отримати тільки при очній формі навчання.

Не зможуть оформити податкові відрахування все, хто не платять прибутковий податок:

  • Люди, які працюють неофіційно
  • Індивідуальні підприємці , Які працюють за спрощеною або патентній системі оподаткування, або платять ЕНВД
  • Безробітні, які отримують тільки державну допомогу
  • Люди, які не є громадянами РФ

Список документів для оформлення повернення прибуткового податку

У будь-якому випадку вам знадобиться підготувати наступні документи:

  • Паспорт або копії сторінок, що підтверджують особу та прописку
  • Декларація за формою 3-ПДФО . Заповнити її можна самостійно або за допомогою спеціальної програми , Яку можна завантажити з сайту Федеральної податкової служби
  • Довідка про доходи за формою 2-ПДФО. Її можна отримати у роботодавця. Цей і попередній документи не потрібні, якщо ви оформляєте відрахування на місці роботи
  • Заява на повернення податку або заяву про надання повідомлення (якщо ви оформляєте відрахування у роботодавця)
  • Завірена копія договору про навчання із зазначенням вартості. Якщо вартість навчання змінювалася, то прикладіть до нього документ, що підтверджує це зміна
  • Якщо в договорі не вказані реквізити ліцензії, то прикладіть до договору завірену копію ліцензії
  • Чеки, квитанції та інші документи, що підтверджують оплату навчання
  • При оформленні вирахування за навчання дітей - копія свідоцтва про народження, довідка з навчального закладу, копія свідоцтва про шлюб (якщо потрібно)
  • При оформленні вирахування за брата або сестру - копії свідоцтв про народження (свого і брата або сестри), довідка з навчального закладу
  • Якщо навчання проходить за кордоном - завірені нотаріусом переклади на російську мову всіх складених іноземною мовою документів

Приклад заповненої декларації 3-ПДФО для вирахування на навчання

Отримання стандартного податкового відрахування за навчання - своє або дитини

Оформити податкове вирахування за освіту можна двома способами - у роботодавця або в податковій інспекції. У першому випадку сума відрахування відразу буде виключена з вашого податку. У другому ви будете отримувати її щороку, наступний за роком оплати навчання.

Також ви можете звернутися в організацію, яка пропонує допомогу в оформленні відрахувань. Наприклад, таку послугу пропонує Сбербанк. Вам допоможуть підготувати необхідний пакет документів і подати його до податкової інспекції зручним способом. За допомогу в оформленні відрахувань потрібно заплатити окремо, зазвичай - до декількох тисяч рублів.

Як зробити все самому через держпослуги або МФЦ

Читайте також Найпростіше подати документи для оформлення вирахування через МФЦ. Для цього потрібно заздалегідь записатися на прийом до фахівця від податкової інспекції по телефону або через держпослуги. У МФЦ напишіть заяву і передайте документи - при вас їх перевірять і скажуть, чого не вистачає. Після цього інспекція прийме ваші документи. Після їх перевірки ви отримаєте повідомлення про схвалення або відхилення заявки на відрахування.

Для отримання вирахування через держпослуги спочатку зареєструйте особистий кабінет. Вам знадобиться електронний підпис - її можна купити в одній з засвідчують компаній. Потім перейдіть в розділ "Послуги" - "Податки та фінанси" - Прийом податкових декларацій (розрахунків). Виберіть послугу "Надання податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб (форма 3-ПДФО)".

Після підтвердження дії з сайту скочується програма для заповнення 3-ПДФО. Підготуйте через неї декларацію і прикріпіть до нього відскановані копії інших документів. Підпишіть файл своїм електронним підписом і відправте в податкову інспекцію через держпослуги.

Як оформити відрахування в податковій інспекції

Подати документи в податкову службу можна при особистому зверненні до відділення ИФНС за місцем прописки або онлайн на сайті ФНС. У першому випадку в відділенні або через спеціальний сервіс запишіться на прийом до інспектора. У призначений день передайте в ИФНС всі необхідні документи. На місці їх перевірять, і, якщо будуть помилки або чогось буде не вистачати, повідомлять, що потрібно виправити. Протягом трьох місяців інспекція перевірить вашу заявку і надішле повідомлення про результати поштою.

Протягом трьох місяців інспекція перевірить вашу заявку і надішле повідомлення про результати поштою

При електронному способі подачі заявки зареєструйте особистий кабінет платника податків на сайті ФНС. Також вам буде потрібно електронний цифровий підпис, яку можна оформити в засвідчує компанії або тут же, в особистому кабінеті. Після реєстрації виберіть розділ «Податок на доходи ФО» - «3-ПДФО». Тут ви можете заповнити нову декларацію або завантажити вже готову. У першому випадку заповніть документ за інструкціями на сайті. У другому - вкажіть рік, за який оформлена декларація і завантажте документ у форматі .xml.

Після цього завантажте на сайт відскановані копії інших документів. Підпишіть вашу заявку електронним підписом і відправте її. Як і при особистому зверненні в ИФНС, заявку розглядатимуть три місяці. Ви можете відстежити цей процес в особистому кабінеті.

Як оформити відрахування у роботодавця

Тут вам також потрібно звернутися до податкової інспекції. Замість декларації та довідки про доходи складіть заяву про видачу повідомлення, інші документи - ті ж. Передайте їх інспектору так само, як і при оформленні вирахування через податкову службу. Через 30 днів вам повідомлять про те, оформлять вам відрахування.

Після цього отримаєте у відділенні ИФНС повідомлення про надання права на відрахування. Заповніть заяву про вирахування і разом з повідомленням подайте його в бухгалтерію вашого роботодавця.

Як розраховується відрахування за навчання

Розмір відрахувань за навчання визначається трьома показниками - розміром прибуткового податку, який ви виплачуєте, вартістю навчання та сумою, яку ФНС встановлює для всіх соціальних відрахувань:

  • Сума, яку ви отримаєте до оплати, не повинна перевищувати розмір вашого прибуткового податку (13% від вашої зарплати) за період навчання.
  • Сума вирахування становить 13% від вартості навчання
  • Максимальний розмір суми відрахування - 15 600 рублів (за своє навчання і навчання брата або сестри) або 6 500 рублів (за навчання дітей або підопічних). Це обмеження визначається максимальною сумою всіх соціальних відрахувань (13% від 120 000 або 50 000 рублів відповідно) і поширюється на всі види відрахувань.

Приклад 1:

Анатолій Потапов в 2015 році заплатив за навчання у ВНЗ 140 000 рублей. В місяць він заробляє 30 000 рублів.

Спочатку визначимо суму прибуткового податку за рік:

30 000 × 12 = 360 000 рублів - сума доходів за рік

360 000 × 13% = 46 800 рублів

Так як вартість навчання більше суми соціальних відрахувань, то повернути можна тільки 15 600 рублів. Сума прибуткового податку більше суми відрахування, тому Потапов отримає свій відрахування відразу і в повному обсязі.

Приклад 2:

Дочка Сергія Кузнєцова вчиться в коледжі. На навчання йде 50 000 рублів на рік. Сам Кузнецов заробляє в місяць 25 000 рублів. Оформити податкове вирахування він вирішив у роботодавця.

Визначимо розмір прибуткового податку за місяць:

25 000 × 13% = 3250 рублів

Вартість навчання дорівнює сумі соціальних відрахувань за навчання дітей, тому Кузнецов зможе повернути 6 500 рублів. Так як сума відрахування більше розміру прибуткового податку, то він її отримає за кілька місяців роботи (в нашому випадку - за два)

Пам'ятайте, що відрахування розраховуються окремо для кожної оплати навчання. У кожному разі вам потрібно збирати той же пакет документів.

Якщо ви відразу оплатили навчання на кілька років вперед, то відрахування ви отримаєте за всю сплачену вами суму. Але його розмір, швидше за все, складе всього 15 600 або 6 500 рублів. Тому в такому випадку оформляти податкові відрахування найчастіше невигідно.

Питання та відповіді

Як розраховуються відрахування за навчання у декількох дітей?

Для кожної дитини сума податкових відрахувань розраховується окремо. Вам потрібно буде підготувати все необхідне документи для оформлення кожного вирахування. При виплаті ви будете отримувати суму за всі відрахування.

Коли можна оформити відрахування за навчання?

Найпростіше зробити це відразу після оплати, коли необхідні чеки і квитанції у вас на руках. Також можна оформити відрахування після закінчення навчання. Зробити це можна тільки при зверненні до податкової інспекції. У такому випадку ви зможете отримати виплату тільки за останні три роки оплати. Оформити відрахування ви зможете не пізніше трьох років після останньої оплати.

Я оплатила освіту за рахунок материнського капіталу, чи можу я одержати відрахування?

Податкові відрахування можна оформити тільки при оплаті навчання за рахунок власних коштів. Тому отримати його при оплаті за рахунок материнського капіталу можна. Те ж саме стосується оплати навчання за рахунок роботодавця.

інфографіка

Відео

Експерт сайту "Податки - це просто" розповідає про те, як правильно заповнити декларацію 3-ПДФО за допомогою програми:

висновок

Звичайно, повернути велику частину суми, яку ви віддали за навчання, за рахунок податкових відрахувань не вийде. Крім того, процес оформлення зазвичай займає дуже багато часу. Але в деяких ситуаціях оформити відрахування варто - наприклад, якщо ваші доходи невеликі, і вартість навчання для вас дуже істотна.

Надалі ми розповімо вам і про інші види податкових відрахуваннях і про те, як їх правильно оформити. Наприклад, про відрахування за лікування або покупку житла . Вони також допоможуть повернути частину ваших доходів або зменшити розмір вашого податку.

Отже, соціальний податкове вирахування на навчання допоможе вам повернути за рахунок сплаченого вами ПДФО частина від витрат на освіту - своє або неповнолітньої дитини .. Щоб його оформити, треба:

  • Зібрати документи, що підтверджують факт купівлі житла та сплати відсотків
  • Заповнити декларацію 3-ПДФО для отримання вирахування
  • Здати документи в податкову інспекцію
  • Дочекатися розгляду заявки

Сума, яку ви зможете повернути, залежить від сплачених вами податків. Максимальна сума освітнього вирахування - 15 600 рублів (за своє навчання) або 6 500 рублів (за навчання дитини).

Чи пробували ви оформити освітній податкове вирахування? Поділитися своїм досвідом ви можете в коментарях.

Катерина Кисельова

Колишня службовка податкової інспекції, на наш сайт потрапила випадково. Наталя може розповісти багато про податки і державний бюджет. Вона розповість вам про те, як зробити податки своїми помічниками, і як ефективніше взаємодіяти з державними органами.

[email protected] (8 оцінок, середнє: 4.4 out of 5)

Соціальний податкове вирахування за навчання - як зробити все правильно і самостійно

Коли можна оформити відрахування за навчання?
Я оплатила освіту за рахунок материнського капіталу, чи можу я одержати відрахування?
Чи пробували ви оформити освітній податкове вирахування?