Реклама
Реклама
Реклама

Скільки втрачаєш, якщо здати квиток на поїзд

Всім привіт

Всім привіт! Нещодавно мені знадобилося здавати куплений квиток на поїзд "РЖД" , І я подумав, що буде не зайвим розповісти про те, скільки ж грошей втрачається при цій процедурі. Виявилося, що безкоштовно здати квиток не вийде, але якщо робити це не в останній момент, то основну частину вартості все-таки можна зберегти.

Ця стаття про фінансові втрати при здачі. Про те, як технічних відбувається процедура здачі квитка, читаємо тут .

Почнемо з того, що вартість проїзду в поїзді складається з вартості "квитка" і вартості "плацкарти":

Квиток це вартість безпосередньо вашого проїзду, тоді як плацкарта, якщо мені не зраджує пам'ять колишнього провідника, визначається як плата за обслуговування залізничної колії, за роботу співробітників поїзної бригади і т.п. Тому логічно, що повернення вартості квитка і плацкарти здійснюється в різних ситуаціях по-різному. Відразу зауважу, що у всіх випадках з вас точно стягується збір за здачу квитка (до кінця 2017 він становить 192,7 рубля за кожне місце). Розглянемо можливі варіанти (в даному випадку, розглядаються варіанти здачі квитків, оформлених на проїзд по території РФ):

  1. Квиток здається не пізніше, ніж за 8 годин до відправлення поїзда зі станції посадки пасажира - вам повертають 100% вартості квитка і плацкарти. Стягується лише збір, про який я згадав вище.
  2. Квиток можна здавати у термін від 2-х до 8-ми годин до відправлення поїзда - повертається 100% вартості квитка і 50% вартості плацкарти.
  3. Квиток здається менш, ніж за 2 години до відправлення або не пізніше, ніж за 12 годин після відправлення (так-так!) - повертається 100% вартості квитка. Вартість плацкарти; не повертається, що логічно, якщо враховувати на що йдуть гроші від плацкарти. Йдуть вони на обслуговування руху поїзда, як я вже сказав, на оплату праці провідника. Тобто якщо ви здаєте квиток занадто пізно, то його вже навряд чи встигнуть продати, але поїзд все одно поїде тільки без вас. Цілком логічно, що вартість плацкарти при такому положенні справ повинна утримуватися.
  4. Протягом 5-ти діб після відправлення поїзда можна повернути вартість квитка при поважної причини (хвороба, нещасний випадок і т.п.) Для повернення доведеться пред'явити підтверджуючі документи. Вартість плацкарти, звичайно, знову не повертається.

Все вищесказане відноситься до квитків, куплених в касі.

З електронними квитками трохи складніше. Здавати їх можна або на сайті, або в касі. Якщо для квитка не пройдена електронна реєстрація (правда, зараз при купівлі квитків в інтернеті електронна реєстрація проходиться автоматично, але її можна і скасувати), то здати його на сайті можна аж до часу відправлення поїзда зі станції посадки пасажира. Якщо не встигли - тоді йдемо в касу. Комісії ті ж, які вказані вище.

Електронний квиток, для якого пройдена електронна реєстрація, можна здати на сайті не пізніше, ніж за 1 годину до відправлення поїзда від початкової станції маршруту поїзда. До цього ж часу можна скасовувати електронну реєстрацію. Але після цього можна повертати цей квиток в касі, в претензійному порядку. Необхідно заповнити заяву, термін розгляду якого місяць. Гроші будуть повертатися на карту, з якої проводилася оплата, в цьому випадку значно довше, ніж при звичайній здачі квитка.

Таким чином, якщо ви не дуже впевнені в поїздці, то може бути обгрунтовано не робити електронну реєстрацію, щоб потім швидко оформити повернення онлайн. Тільки обов'язково потрібно пам'ятати про необхідність перед поїздкою роздрукувати квиток на бланку, якщо електронна реєстрація не пройдена.

Варто зауважити, що положення щодо приймання грошей на квитки оформлені на потяги "РЖД" за кордон відрізняються. Якщо треба, то можна подивитися тут .

Про те, як здати квиток на поїзд, електронний або звичайний, читаємо в статті "Як здати квиток на поїзд" 😀

Всім дякую за увагу. До нових зустрічей на сайті yaturfirma.ru !

Оцініть статтю!