Реклама
Реклама
Реклама

Претензія на повернення товару неналежної якості

  1. Загальна інформація про повернення в законодавстві
  2. Ким і куди подається претензія на повернення товару неналежної якості?
  3. 1) Що можна вимагати у своїй претензії до продавця?
  4. 2) Терміни подачі, розгляду та задоволення претензій споживачів на повернення.
  5. Приклад і зразок претензії на повернення товару неналежної якості

Претензія на повернення товару неналежної якості - 5 шляхів рішень однієї проблеми: що вона собою являє + ким, куди і навіщо подається + що з цього може отримати покупець + терміни заяви і розгляду таких претензій + зразок претензії на повернення товару неналежної якості.

Уявімо собі ситуацію: ви прийшли до цього в який-небудь пункт торгівлі, підібрали виріб, оплатили його і пішли з прекрасним настроєм додому - однозначно, щоденний ритуал.

Але іноді після повернення з покупкою в рідні стіни, розглянувши її ближче, покупець розуміє, що щось з придбанням не так, є дефекти, якість не відповідає бажанням споживача, взагалі не зрозуміло, за що було заплачено гроші.

Що ж робити покупцеві, який виявив недолік продукції? Як захистити себе і, в ідеалі, зробити повернення грошей?

Звичайно, можна навіть відразу ж піти в суд, але є менш витратний і кардинальний спосіб виходу з такої ситуації. А саме - піти до підприємця, який вас обдурив. І не з порожніми руками! Ваша зброя - претензія на повернення товару неналежної якості.

Право набувача йти до продавця з зауваженнями, які стосуються недоліків в товарі і повернення, регулює ст. 503 ГК РФ (https://goo.gl/ArGVs4) і ст. 18 ФЗ «Про захист прав споживачів» (https://goo.gl/h1bvVz).

Але якщо продавець перед покупкою вами згадував про якісь недоліки або вади предмета вашого вибору, в такому разі не буде причин звернення до нього, точніше, підстав для повернення так як він вас про все попередив. Наприклад, це стосується розпродажу продукції, яку пошкодили під час перевезення, які іноді влаштовують в різних торгових точках.

Висунуті скарги покупця, що стосуються недоброякісної покупки, як ви розумієте, - це і є претензія щодо повернення її торговцю.

Загальна інформація про повернення в законодавстві

Яким саме має бути якість виробів, врегульовано Законом (https://goo.gl/iM9eAj):

«Дуже добре!», - скажете ви, - «Передбачені властивості, прописані в договорі. Але кожен день, коли ми йдемо в магазин за продуктами, купуємо собі одяг в магазині, ми не укладаємо якісь угоди. Виходить, немає ніяких вимог до якості продукції, що ми купуємо щодня, і до того, чи вийде зробити повернення? »

Наступний відеоролик розповість, як повернути гроші
за товар неналежної якості

Дивимося і запам'ятовуємо!

Але це не так! Буква закону зобов'язує продавців використовувати положення і правила про публічні контрактах, тобто про таких, які фактично не підписуються, але всіма сторонами угоди розуміється, що вони укладені.

Наприклад, кожен день, купуючи щось в магазині, ми своєю покупкою укладаємо публічний договір, а продавець (магазин / супермаркет / працівник ринку) дотримуються правил, які призначені для таких угод. Офіційно вони позначаються, як Правила, обов'язкові для сторін при укладенні та виконанні публічних договорів (докладніше тут - https://goo.gl/viw68k).

Покупцям варто розуміти різницю між просто недоліком і істотним недоліком. Від цього залежить, як саме будуть виконані умови, викладені в претензії, і як буде відбуватися повернення речі неналежної якості.

У розділі основних понять спеціального нормативного акту (https://goo.gl/28W0Z7) конкретно визначено, що є що:

Ким і куди подається претензія на повернення товару неналежної якості?

Споживач може звертати свої претензії, що стосуються повернення покупки неналежної якості, до:

1 Продавцю. 2 Уповноваженою організації (сервісні центри по обслуговуванню клієнтів). 3 Уповноваженого індивідуальному підприємцю. 4 Імпортеру. 5 Виробникові тієї продукції неналежної якості, яку продали покупцеві, у випадках, коли в претензії на повернення потрібно:
1) Заміна на такий же товар іншої марки (моделі, артикулу) з відповідним перерахуванням купівельної ціни і поверненням різниці.
2) Заміна на інший товар цієї ж марки (моделі, артикулу) з відповідним перерахуванням купівельної ціни і поверненням різниці.

Детальніше про це ви можете прочитати в ст.18: https://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_305/76ae101b731ecc22467fd9f1f14cb
9e2b8799026

Як розібратися, до кого звертатися в першу чергу при бажанні зробити повернення? Запам'ятайте основне правило: починайте «знизу». У більшості випадків звернення зі скаргами від клієнтів зустрічають адекватну реакцію з боку продавців, що без проблем йдуть назустріч. На цьому етапі і витрати (часу / сил) мінімальні.

1) Що можна вимагати у своїй претензії до продавця?


Отже, виявили ви шлюб, недокомлектацію, але не знаєте, що саме можна вимагати і на яких умовах здійснювати повернення? Аналіз законодавства підкаже вам вірні дії.

Як написати претензію в магазин правильно?

Коли закупнику продали неякісний продукт / надали послугу погано, дозволяється попросити у продавця наступне:

1. Вимагати заміни на товар цієї ж марки (цих же моделі і (або) артикулу). 2. Вимагати заміни на такий же товар іншої марки (моделі, артикулу) з відповідним перерахуванням купівельної ціни і поверненням різниці. 3. Вимагати пропорційного зменшення ціни. 4. Вимагати негайного безоплатного усунення недоліків товару, або відшкодування витрат на їх виправлення споживачем чи третьою особою. 5. Відмовитися від виконання договору купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої за товар суми. Під керівництвом продавця і за його рахунок споживач повинен повернути товар з недоліками.

Однак ці дії підходять не для всіх випадків, ви можете зіткнуться з виключенням, наприклад:

  1. Вами виявлено брак, прибрати який можна.
  2. Наявність нестачі, який вимагає значних зусиль щодо усунення.
  3. А може ваша покупка виявилася непростою технічним продуктом (список таких позицій встановлений нормами права - https://goo.gl/Uy6kEh).

У таких випадках, на свій вибір, можете вимагати:

1. Заміни на товар цієї ж марки (цих же моделі і (або) артикулу). 2. Відмови від виконання договору купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої суми. За вказівкою продавця і за його рахунок споживач повинен повернути покупку неналежної якості.

Незалежно від того, чого просить людина, яка «попався на вудку» недоброзичливих реалізаторів товарів, на додаток він може вимагати і відшкодування всіх збитків. Тут маються на увазі витрати на транспортування (згідно зі ст. 18 ФЗ «Про захист прав споживачів» - https://goo.gl/h1bvVz).

2) Терміни подачі, розгляду та задоволення претензій споживачів на повернення.

Щоб вимагати у особи, яка продала поганий товар, певних дій, необхідно дотримуватися відведені для цього тимчасові рамки:

1. При наявності гарантійного терміну або терміну придатності Протягом гарантійного терміну або терміну придатності товару неналежної якості. 2. При відсутності гарантійного терміну або терміну придатності У розумний термін, але в межах двох років з дня передачі товару з дефектами споживачеві, якщо більш тривалі терміни не встановлені законом або договором. 3. Якщо це технічно складний або дорогий товар Протягом 15 днів з моменту покупки.

Більш докладно про це написано у відповідному законі: https://goo.gl/Jy7Uab

Перераховане час для подачі претензій на повернення починає обчислюватися з моменту придбання покупки, підтвердженням чого є платіжні документи, чек. Якщо ж встановити такий час неможливо, то тоді з моменту випуску вироби.

Встановленого терміну для розгляду таких претензій в законодавстві немає, але він прирівнюється до терміну виконання вимог. Тобто, з моменту вручення вашої претензії продавцеві починається відлік часу і на розгляд звернення, і на його виконання.

А в які терміни продавець-підприємець повинен виконати купівельні претензії на повернення? Тут ситуація неоднозначна, тому що все залежить від того, чого саме зажадав обманутий споживач.

Проаналізуємо конкретніше ці моменти:

№1. Усунення недоліків предмета торгівлі (відповідно до https://goo.gl/9VMpSb):

Якщо в договорі, угоді передбачені терміни на таке усунення недоліків. У мінімальний термін, об'єктивно необхідний для їх усунення з урахуванням звичайно застосовуваного способу. Якщо угодою передбачені терміни усунення недоліків. Такий строк не може перевищувати 45 днів.

№2. Заміна товару неналежної якості (https://goo.gl/RU1fgt):


У разі виявлення споживачем недоліків товару і пред'явлення вимоги про його заміну. Протягом 7 днів з дня пред'явлення зазначеної претензії від споживача. При необхідності додаткової перевірки якості такого товару продавцем. Протягом 20 днів з дня пред'явлення зазначеної вимоги. Якщо у продавця в потрібний момент відсутній необхідний для заміни товар. Заміна повинна бути проведена протягом місяця з дня пред'явлення такої скарги. У районах Крайньої Півночі і прирівняних до них місцевостях. В термін, необхідний для чергової доставки відповідного товару в ці райони, в разі відсутності необхідного для заміни товару на день пред'явлення зазначеної вимоги.

№3. Відповідно до закону https://goo.gl/UrQEEg вимоги споживача про ...

• ... відповідне зменшення купівельної ціни товару.
• ... відшкодування витрат на виправлення недоліків товару споживачем чи третьою особою.
• ... повернення сплаченої за товар грошової суми.
• ... відшкодування збитків, завданих споживачеві внаслідок продажу товару неналежної якості або надання неналежної інформації про товар.
Протягом десяти днів з дня пред'явлення відповідної претензії.

Порядок і терміни повернення товару неналежної якості.

Беремо на замітку повний алгоритм дій по поверненню.

Приклад і зразок претензії на повернення товару неналежної якості

Законодавчі норми не встановлюють категоричних параметрів до даного виду захисту покупця, пов'язаному з поверненням товару. З претензією споживач може звернутися навіть усно. І якщо продавець згоден такі вимоги задовольнити, то можна і не напружуватися всякої писаниною.

Але все-таки, якщо продавець вважає, що він вам нічого не винен і не збирається вас навіть слухати, варто все вимоги до нього, що стосуються неналежної якості вироби, викласти письмово.

Як і всі офіційні документи, така претензія буде складатися з преамбули, описової та завершальній частин.

У преамбулі потрібно вказати від кого і кому подається претензія щодо повернення продукції.

В описовій частині - детально розповісти, де, коли і в якій комплектації, в якому стані був придбаний товар, в чому саме полягає його недолік. Можливо, були проведені сервісні роботи? Про це також необхідно згадати.

Заключну частину потрібно наповнити своїми можливими вимогами (які ми вже досліджували вище), підкріпивши відсиланням на частини статті закону.

Не зайвим буде в закінченні вашої претензії вказати і додати копії документів, які підтвердять вашу правоту (копія договору, за яким був придбаний товар - при його наявності, копія чека на покупку вироби або платіжного доручення, гарантійна книжка, підсумок об'єктивної експертизи, якщо така проводилася ).

Майте на увазі: за законом (https://goo.gl/h1bvVz), якщо у вас немає підтвердження про покупку вироби, це не може бути приводом для негативної відповіді на вашу претензію щодо повернення.

gl/h1bvVz), якщо у вас немає підтвердження про покупку вироби, це не може бути приводом для негативної відповіді на вашу претензію щодо повернення

Підготувати претензію рекомендуємо для вас і для продавця (два примірники).

Копію для другої сторони ви передасте в канцелярію, або адміністратору, або директору безпосередньо в руки, а перший примірник залишиться у вас.

У разі відсутності можливості особисто віднести вимоги продавцю, ви можете їх відправити поштою рекомендованим з повідомленням листом - тоді у вас точно буде доказ про те, коли її було отримано.

Не забудьте, на вашій копії повинні поставити відмітку про те, що ваша претензія прийнята!

Просимо звернути увагу на приклад претензії на повернення щодо того, що товар не відповідає опису / не виконує заявлені функції / має дефекти:

Просимо звернути увагу на приклад претензії на повернення щодо того, що товар не відповідає опису / не виконує заявлені функції / має дефекти:

Зразок претензії на повернення товару неналежної якості

Навіть якщо вам відмовили в прагненні задовольнити вимоги щодо неякісного предмета торгівлі, не турбуйтеся! Ви завжди можете піти в суд, якщо впевнені у своїй правоті.

На перший погляд, такий непростий і заплутане питання, як претензія на повернення товару неналежної якості, може вас налякати, заплутати.

Але трохи сміливості і бажання захистити себе однозначно приведуть до розуміння ситуації. А в підсумку це захистить від недоброзичливих продавців не тільки вас, але і інших людей, які могли б потрапити «на гачок», як і ви.

Що можна вимагати у своїй претензії до продавця?
Що ж робити покупцеві, який виявив недолік продукції?
Як захистити себе і, в ідеалі, зробити повернення грошей?
Виходить, немає ніяких вимог до якості продукції, що ми купуємо щодня, і до того, чи вийде зробити повернення?
Що можна вимагати у своїй претензії до продавця?
Отже, виявили ви шлюб, недокомлектацію, але не знаєте, що саме можна вимагати і на яких умовах здійснювати повернення?
Як написати претензію в магазин правильно?
А в які терміни продавець-підприємець повинен виконати купівельні претензії на повернення?
Можливо, були проведені сервісні роботи?