Реклама
Реклама
Реклама

Претензія на повернення грошей за телефон неналежної якості

  1. Нормативна база
  2. Порядок дій
  3. зміст претензії
  4. терміни
  5. експертиза
  6. ремонт

Неякісний товар покупець може повернути в будь-який час. Відносно шлюбу не діє правило двох тижнів і обмеження на повернення мобільного телефону і деяких покупок. Зокрема, смартфони, КПК та інші різновиди телефонів в разі виявлення недоліків можуть бути повернуті продавцю. Здійснюється процедура через претензію на повернення грошей за телефон.

Знаючи, як скласти претензію на повернення товару по гарантії, про відшкодування витрат на ремонт, покупець захистить свої права максимально грамотно.

Нормативна база

Покупець захищений нормами Закону «Про захист прав споживачів» (ЗПП). Зокрема, рекомендується звернути увагу на наступні положення:

  • ст. 18 містить перерахування можливих дій покупця при виявленні дефектів і недоліків у придбаному апараті;
  • ст. 19 встановлює строк пред'явлення вимог по бракованих товарів (до закінчення гарантії);
  • ст. 20 обмежує продавця в періоді ремонту (визначається угодою, але не більше 45 днів);
  • ст. 23 вказує на відповідальність продавця за прострочення (виплачується неустойка).

Крім ЗПП в даній сфері діє і застосовується ст. 14.08 КоАП: продавець може бути оштрафований за надання неправдивих відомостей про товар.

Порядок дій

Після виявлення недоліків покупець пише претензію магазину в 2 примірниках, в якій детально описує всі виявлені дефекти, знаходить чек і гарантійний талон , Робить з них копії і відправляється в магазин.

У магазині один екземпляр претензії і копії чека та гарантійного талона передаються уповноваженій особі. На другому примірнику ставиться відмітка про прийом: номер вхідного, дата отримання, посада і підпис прийняв особи. Допускається відсутність вхідного номера: реєстрація може проводитися пізніше, але інші реквізити повинні бути присутніми.

Віддавати оригінали документів не рекомендується - ймовірно, вони знадобляться в суді.

Після отримання претензії магазин призначить проведення експертизи . Передача телефону на дослідження оформляється актом. У ньому описується зовнішній стан апарату, наявність подряпин, вм'ятин, тріщин, слідів розтину, залиття. Покупцеві рекомендується уважно оглядати і описувати стан телефону. Зразок акту можна скачати нижче. Кращий варіант - проведення експертизи в його присутності.

Допускається самостійна організація експертизи. Тоді до претензії додається її копія.

Тоді до претензії додається її копія

зміст претензії

Як написати претензію на повернення грошей за телефон, щоб вона була максимально коректною і докладної? Вимог кілька:

  • з'ясувати найменування магазину. Часто трапляється так, що магазин має одну назву, а юридична особа, що стоїть за ним - інше. У чеку вказується саме та організація, яка здійснила продаж мобільного телефону. Ім'я керівника, або посадова особа допускається не вказувати: претензія на повернення грошових коштів буде направлена ​​в правовий відділ на розгляд, але за сформованою діловій практиці в шапці вказується ПІБ і найменування посади керівника, наприклад, генеральному директору ТОВ «Продавець» І.І. Іванову;
  • нижче вказується інформація про заявника: ПІБ, поштова адреса, контактний телефон. Відомості необхідні для того, щоб посадова особа могла зв'язатися з покупцем;
  • після розміщення інформації про осіб, посередині ставиться найменування документа, наприклад, претензія про повернення грошей за стільниковий телефон »;
  • докладний опис факту покупки і виявлених недоліків.

Відомості необхідні для того, щоб посадова особа могла зв'язатися з покупцем;   після розміщення інформації про осіб, посередині ставиться найменування документа, наприклад, претензія про повернення грошей за стільниковий телефон »;   докладний опис факту покупки і виявлених недоліків

У зразку претензії на повернення грошей за телефон вказується приблизно наступне: 30 серпня 2017 роки я придбав в магазині «Продавець» (ТОВ «Торгаш» - як зазначено в чеку) смартфон марки Самсунг, серійний номер 55656. При перевірці товару в магазині телефон працював. Через п'ять днів використання телефон перестав ловити мережу. Думаючи, що ці проблеми, пов'язані з роботою мобільного оператора, я міняв сім-карти і чекав дня. Однак телефон коректно працювати не почав.

На смартфон встановлено гарантійний термін 2 роки. Правила експлуатації я не порушував, телефон не упускати, що не бив, не заподіював інших механічних пошкоджень, не відкривав.

  • Наступним пунктом правильно приводити норми закону, які регулюють ситуацію, що склалася. В даному випадку - це ст. 18 і 22 Закону про ЗПП, якщо покупець вимагає повернути гроші;
  • в претензії слід описати наступні дії, в разі відмови магазину від повернення грошей: звернення до суду з віднесенням на рахунок продавця понесених витрат, стягнення моральної шкоди, оплати юридичних послуг, і штрафу за порушення Закону про ЗПП і відмова добровільно задовольнити вимоги покупця;
  • заключна частина - благально. Вона називається так, але, по суті, в ній міститься вимога - повернути вартість телефону. Якщо він був оплачений по карті, то слід вказати реквізити рахунку для перерахування грошей. При оплаті готівкою покупець зможе отримати повернення з каси;
  • в кінці документа ставиться дата і підпис;
  • додатки: копія чека та гарантійного талона.

Зразок претензії на повернення мобільного телефону:

терміни

Відносно повернення товару діють наступні терміни:

  • якщо недолік несуттєвий (подряпина, потертість), то повернути товар можна протягом п'ятнадцяти днів. При пропуску цього періоду повернення можливе тільки в обмежених випадках:
    1. якщо недолік суттєвий;
    2. недотримання термінів ремонту;
    3. якщо телефон протягом року гарантійного терміну не працював в загальній складності місяць через різних поломок;
  • повернення грошей проводиться за 10 днів без експертизи або за 20 в разі проведення дослідження;
  • за порушення зазначених термінів продавець сплачує неустойку.

експертиза

При проведенні експертизи передача телефону оформляється актом приймання, в який включається:

  • опис або вказівка ​​на відсутність видимих ​​пошкоджень цілісності корпусу і скла;
  • відомості про недоліки або дефекти телефону, в зв'язку з якими його відправляють на експертизу;
  • ушкодження на акумуляторі;
  • наявність або відсутність слідів вологи.

Покупцеві видається копія висновку експерта. Якщо продавець її не надав, потрібно вимагати. У разі незгоди з висновками фахівців допускається проведення незалежного дослідження, але за рахунок покупця.

ремонт

Замість грошей покупець може зажадати Дозволяйте обслуговувати свій телефон по гарантії . Цей термін не може перевищувати 45 днів. Причина вказівки максимально можливого періоду - небажання платити неустойку за невиконання ремонту вчасно. Покупець має право не погодиться з цією цифрою і вказати свою.

На час ремонтних робіт покупець має право просити заміну. Вимога включається в заяву і продавець повинен його задовольнити. У разі відмови нараховується неустойка.

Після закінчення ремонту гарантія на товар продовжується на період, протягом якого покупець не міг користуватися своєю річчю (від моменту звернення в магазин з поломкою до дня фактичного повернення).

Після закінчення ремонтних робіт покупець має право вимагати надання письмового звіту, в якому вказується: дата звернення, дефект, роботи і замінені деталі, дата, коли телефон був відремонтований, і момент повернення.

Всі неврегульовані спори з продавцем вирішуються в судовому порядку. Держмито за звернення не стягується, її заплатить продавець в разі прийняття позитивного рішення. Досудове врегулювання обов'язково. Знаючи, як правильно написати вимога на повернення грошових коштів за телефон, покупець полегшує своє спілкування з магазином.