Реклама
Реклама
Реклама

Правова можливість оформити повернення 13 відсотків з покупки квартири

  1. Пояснення суті процесу повернення 13 відсотків від покупки житла
  2. Методи вилучення прибуткового податку при покупці квартири
  3. Цивільні особи, які мають право на повернення 13 процентного відрахування
  4. Перелік необхідних документів для реалізації повернення
  5. Випадки відмови в наданні можливості отримати повернення 13 відсотків
  6. Інші тонкощі процедури отримання прибуткового податку на підставі придбання квартири
Юридична консультація

>> Правова можливість оформити повернення 13 відсотків з покупки квартири

Законодавча база Російської Федерації передбачає можливість для кожного громадянина зробити повернення частини прибуткового податку, сплаченого при покупці житлового приміщення. Дане правило відноситься і до тих випадків, коли квартира купувалася по іпотечному контрактом. Варто відразу зазначити, що дана привілей, що надається державою, є одноразовою. Це означає, що кожен громадянин може скористатися цим правом один раз в житті.

Пояснення суті процесу повернення 13 відсотків від покупки житла

Не всі знають, що можна повернути 13% від вартості квартири при її купівлі

Процедура повернення 13% від вартості купленої квартири більш правильно позначати, як майновий податкові відрахування від придбання житла. Такий процес виповнюється в декількох випадках. Один з них - це придбання житлового приміщення. Суть механізму майнового податкового вирахування полягає в тому, що громадянин робить повернення певної суми грошових коштів від сплачених прибуткових податків. Тобто забираються власні гроші. Багато хто помилково вважає, що податок на додану вартість під жодним чином не відноситься до розглянутого поверненню.

Держава встановила лімітний розмір такого майнового відрахування. Сума його становить 2 млн. Рублів. Це означає, що кожен громадянин має право забрати з даного ліміту 13 відсотків. Якщо порахувати, то це вийде не більше 260 тис. Рублів. Тепер стає зрозуміло, що якщо позначають повернення від купленої квартири в розмірі 2 млн. Рублів, то ця цифра становить 260 тис. Рублів. Окремою статтею прописана можливість повернення 13 відсотків від житла, що купується по іпотечному угоді. Тут максимальна сума становить 390 тис. Рублів. Дана цифра має відношення тільки до реальних відсоткам, але не до тієї суми, яку запланував отримати фінансову установу від укладеної угоди.

Методи вилучення прибуткового податку при покупці квартири

Є 2 варіанти повернення 13 відсотків при придбанні житлового приміщення

На практиці зробити повернення 13 відсотків при придбанні житлового приміщення можна двома методами:

  • Метод 1. Суть його полягає в тому, що платник податків після підписання іпотечного договору з кредитором і купівлі житла подає в місцевий орган податкової інспекції декларативний документ, встановленої форми. Ще разом з ним він представляє встановлений нормативними актами перелік документів. Після нетривалого перевірки всіх пред'явлених паперів, співробітниками податкової інспекції приймається рішення про майновий податковому обчисленні. При позитивному вердикті у платника податків просять уявити банківські реквізити рахунку, куди буде йти перерахування грошових коштів.
  • Метод 2. Алгоритм його втілення полягає в тому, що після покупки квартири платник податків отримує в місцевому органі податкової інспекції спеціальне повідомлення. Даний документ виписується на ім'я роботодавця, якого сповіщають про необхідність виконання повернення грошових коштів, що йдуть на сплату прибуткового податку. Одним словом, якщо до надходження такого повідомлення гроші направлялися в бюджет, то тепер ця сума буде додаватися до заробітної плати. Таку процедуру краще всього починати виконувати на початку року, так як гроші почнуть нараховуватися з першого робочого місяця.

Якщо розглядати питання пріоритету між зазначеними методами, то відразу в очі кидається, що перший спосіб оформлення повернення прибуткового податку на підставі купівлі житлового приміщення є найшвидшим. Недолік - це практично щоденні походи в податкову службу і збір безлічі документів. Основною перевагою другого методу є повний контроль над повертаються грошима. Недолік його - це повільність протікання даного процесу, особливо коли офіційна заробітна плата невелика.

Цивільні особи, які мають право на повернення 13 процентного відрахування

Як вже зазначалося вище, право зробити повернення 13 відсотків з покупки квартири за фактом його придбання, мають ті громадяни, які цю процедуру виконують вперше. Крім того, у платника податків повинна бути офіційна заробітна плата, так як тільки з неї відбувається обчислення необхідних відсотків до бюджету нашої держави. Законодавча база Російської Федерації надає можливість виконувати відрахування за фактом придбання житлового приміщення від будь-якої дохідної діяльності громадян. Єдина умова - ці доходи повинні обкладатися прибутковими зборами в розмірі не менше 13 відсотків. Також оформити відрахування податкового збору при купівлі квартири в нашій державі можуть іноземні громадяни, якщо вони мають офіційну роботу та проживання. Під процедуру повернення прибуткового податку за фактом покупки квартири не потрапляють такі категорії громадян:

  1. пенсіонери, єдиним доходом яких є пенсія.
  2. Приватні підприємці, які працюють за спеціальним податковим схемами.
  3. Матері, які перебувають у відпустці по догляду за дітьми.

Остання категорія в наданому переліку може здійснити дану процедуру відразу ж після виходу з декретної відпустки.

Перелік необхідних документів для реалізації повернення

Для оформлення майнового податкового вирахування потрібно подати пакет необхідних документів

На практиці існує певний регламентом список документів необхідних для оформлення майнового податкового вирахування при купівлі житла. У нього входить:

  • Письмове звернення в структурний орган податкової служби за місцем проживання, де зазначаються всі відомості про розрахунковий рахунок, куди будуть перераховуватися повертаються кошти.
  • Який свідчить документ про доходи. Він складається за формою 2 ПДФО.
  • Угода купівлі і продажу житлового приміщення. Якщо квартира купувалася на первинному ринку нерухомості, то необхідно пред'явити акт прийому і передачі.
  • Довідка, що підтверджує право володіння купленим житловим приміщенням.
  • Контракт з фінансовою установою на отримання іпотечної позики, якщо такий є.
  • Платіжні документи, що підтверджують факт придбання житла

Податковий кодекс Російської Федерації передбачає термін розгляду перерахованих документів та їх перевірку протягом 3-х місяців. Це зазначено в статті 78 і 88 цього нормативного акта.

Випадки відмови в наданні можливості отримати повернення 13 відсотків

Варто відзначити, що при пред'явленні всіх необхідних документів, а також при правильному їх оформленні і дійсності, у співробітників податкової інспекції не буде підстав у прийнятті негативного рішення з питання повернення прибуткового податку. Відмова на твір розглядається процедури можна отримати в наступних ситуаціях:

  • Коли квартира купувалася через третю особу і на його кошти.
  • Здійснення покупки квартири вироблялося роботодавцем.
  • Житлове приміщення купувалося за кошти державні фінанси, а ще з місцевого бюджету

Оформлення 13 процентного повернення не здійснюється, коли купівля продаж проводилася близькими родичами. Підтвердженням цього факту можуть бути відомості, зазначені в угоді операції.

Інші тонкощі процедури отримання прибуткового податку на підставі придбання квартири

Кошти повертаються тільки при дотриманні всіх умов

Бувають випадки, коли в плани подружньої пари після покупки однієї квартири входить придбання іншого. Така дія вони хочуть зробити з метою поліпшення житлових умов. Виходячи з того, що даний вид повернення прибуткового податку виконується тільки один раз, то чоловік може одержати відрахування за одне житлове приміщення, а дружина - за інше. У даній ситуації, куплені житлові приміщення слід оформляти, як спільну власність, а не в пайовому вигляді. Тут треба пам'ятати, що чоловік буде оформляти свою декларацію в податковій інспекції, а дружина свою. Таким чином, сімейна пара зможе повернути в свій сімейний бюджет 520 тис. Рублів замість 260 тис. Рублів.

Щоб оформити повернення 13 відсотків податку на підставі покупки житла непрацюючому людині, необхідно взяти останні три роки з трудового стажу і за ним робити обчислення прибуткового податку. Закон надає таким способом користуватися громадянам один раз за весь період офіційної трудової діяльності.

Як повернути прибутковий податок ПДФО 13% з покупки житла? Відповідь шукайте у відеоматеріалі:

Як повернути прибутковий податок ПДФО 13% з покупки житла?