Реклама
Реклама
Реклама

Повернення відсотків по іпотеці: необхідні документи

  1. Способи повернення податкового вирахування з іпотечних внесків
  2. Додаткові витрати, що обкладаються прибутковим податком
  3. Можлива відмова і порядок дій
  4. Терміни подачі заяви

Податки - це слово відомо практично всім. Як і його значення. Держава для власного забезпечення і забезпечення загальносоціальних потреб регулярно забирає з економічної системи солідні суми грошей. Одним з найбільш поширених і відомих податків є прибутковий податок. Або як його ще називають коротко - податок 13%.
Податки - це слово відомо практично всім
Саме стільки держава вилучає в свою користь з доходів кожної людини в державі. 13% із зарплати, 13% з вартості проданої / купленої квартири, 13% з сплачені іпотечні відсотків. Тобто людина сплачує банку за взяту іпотеку, а держава може забрати в скарбницю до 13% як з основних виплат (за вартість квартири), так і з відсотків. І забирає, але, правда, не завжди 13%. Іноді менше. Але повернення відсотків по іпотеці можливий. Чи реально повернути витрачені на це кошти. Точніше, тільки 13% з них (це максимум). Подібна дія має під собою законодавчу базу. А саме - 220-я стаття НК РФ. Які моменти тут варто підкреслити?

  1. Повертається податок має свій «стеля». Якщо мова йде про відшкодування, коли податок стягувався з основною ринкової вартості взятої в кредит квартири або іншої житлової нерухомості, то тут при будь-якому розкладі можна буде отримати не більше 260 тис. Рублів, що, втім, не так уже й мало. Однак зверху до цієї суми додається повернення сплачених відсотків по іпотеці, збільшуючи суму загального повернення податкового вирахування до 390 тис. Рублів. Проте, лімітуючим критерієм є ринкова вартість житла. Тому з житла дорожче 2 млн рублів відрахування повернути вже неможливо (260 тис. - це 13% від 2 млн). Співвідношення «вартість житла - відсотки в плані повертаються грошей» може бути різне. Наприклад, повернення 100 тисяч з податку на основну вартість і 200 тис. З податку на іпотечні відсотки. Практика показує, що частіше і простіше проходить відшкодування тих грошей, які пішли на виплату відсотків.
  2. Будь-яких термінів по поверненню податкового відрахування не існує (але не плутати з терміном подачі самого заяви про повернення). Адже іпотека може тривати і 10 років, і 20 років. Отже, протягом усього цього періоду в міру виплат можна отримувати назад частину грошей, яку вилучають як прибутковий податок.
  3. Не слід плутатися в податкових відрахуваннях. Візьмемо типовий приклад. Людина офіційно працює, отримує офіційну зарплату. І платить з неї за іпотеку. Відповідно, з зарплати у нього вилучається 13% -вий податок. З плати за основну вартість іпотечного житла вилучається податок. І за відсотки вилучається податок. Тільки ось за останні два пункти не завжди вираховується по 13% з кожного. Найчастіше податок в іпотечній сфері обмежується 10%.
  4. Повернення відсотків по іпотечному кредиту визначається величиною державного податку. Згідно із законом позичальник має право повернути не більше 13% від кожної виплаченої суми. Але якщо податкове вирахування становив не 13%, а всі ті ж 10%, тоді кредітодержатель і повернути собі зможе саме ці 10%. Тому тим, хто зацікавлений в таких повернень, треба уважно стежити за тим, скільки точно відсотків від кожної виплати йде на податок.
  5. З 2016 року податковий повернення в принципі можуть отримати тільки ті особи, які мають офіційне працевлаштування та офіційно нараховується зарплату. Так що, наприклад, ті ж фрілансери-програмісти «пролітають», але можливість взяти іпотеку без офіційного працевлаштування все ж є.
  6. Якщо позичальник не один, то повертається сума розподіляється між власниками відповідно до їхніх часток у володінні кредитної квартирою. Тоді вигідніше, коли податок становить не 10%, а 13%.

Наступний важливий перелік - це необхідні документи, які подають до податкової служби (філія за місцем реєстрації) для часткового відшкодування витрат для придбання квартири / котеджу:

  • оригінал і ксерокопія документа, що підтверджує право власності на наявну нерухомість;
  • договір про покупку квартири в кредит (потрібні оригінал та ксерокопія);
  • документи, що підтверджують щомісячні платежі в погашенні основного боргу і відсотків;
  • роздруківка графіка платежів. Видається в банку-кредиторі;
  • довідка про всі офіційні доходи позичальника (потрібен оригінал). Даний документ береться в залежності від виду офіційного доходу. З приводу зарплати треба звертатися в бухгалтерію за місцем роботи. З приводу розміру пенсії - до Пенсійного фонду. З приводу пасивного доходу (наприклад, якщо людина інвестор або здає в оренду нерухомість) - в податкову службу. Але інвестиції і / або оренда повинні бути оформлені на офіційному рівні, з договором. Є ще безробітні та / або студенти, тоді потрібний папірець видадуть в центрі зайнятості або в деканаті. Однак останній випадок практично не має сенсу розглядати, адже безробітним студентам (або просто безробітним) іпотек не дають;
  • також в банку-кредиторі повинні видати договір безпосередньо про сам кредиті (потрібен оригінал для підтвердження і копія);
  • документ про посвідчення особи (як правило, це паспорт) і його повна ксерокопія.

Способи повернення податкового вирахування з іпотечних внесків

Способи повернення податкового вирахування з іпотечних внесків

Отже, відшкодування своїх грошей можна здійснити двома способами. В кінці року на пластикову банківську карту буде приходити n-ва сума, що складається з повернутих податкових відрахувань. Скільки там буде з вирахування на основний позику, скільки з відсотків - це треба з'ясовувати і вирішувати в індивідуальному порядку, очно, в податкову службу. Або можна домовитися з роботодавцем, щоб той на період часткового повернення грошей не утримував із зарплати прибутковий податок (або меншу суму, якщо податкове вирахування при купівлі квартири в іпотеку становить, наприклад, 10%).

Отже, працівник буде просто щомісяця отримувати трохи більшу зарплату. І тривати це буде до тих пір, поки позичальник платить щомісячні внески, і поки що повертаються гроші в сумі не досягнуть вказаного вище порога в 390 тис. Рублів. Важливий момент для позичальників і для тих, хто оплачує іпотеку через банкомати. Справа в тому, що оформлення повернення податкового вирахування можна організувати тільки на одну людину. Созаємщики тут не враховуються.

Або потрібні документи, що підтверджують рівне або різний часткове володіння взятої в кредит квартирою, щоб відрахування відповідно розподілявся між учасниками. Що ж стосується банкоматів, то на їх квитанціях не вказуються П.І.Б. платника. Через це можуть виникнути складності при оформленні повернення коштів. Факт погашення іпотеки є, але хто її гасить? Ось де може утворитися проблема.

Додаткові витрати, що обкладаються прибутковим податком

Додаткові витрати, що обкладаються прибутковим податком

Тому щоб уникнути подібних труднощів рекомендується особисто відвідувати банк для 100% -ної фіксації особистості позичальника. Можливо, хтось не в курсі, але державний податок стягується не тільки з платежів за основну вартість і відсотки, але і з ремонтно-будівельних витрат. За умови, що позичальник оплачує їх зі своїх особистих коштів. Квартира потребує ремонту, будинок повністю не зданий, котедж недобудований. Які витрати тут очевидні?

  • будматеріали;
  • проектно-кошторисна документація, яку складають фахівці;
  • оплата послуг ремонтно-будівельних фірм і вантажників;
  • виклик фахівців для підключення квартири / будинку до системи комунальних благ, інженерних систем (електрика, водопостачання, газопостачання, інтернет, телефон).

Грошові витрати на всі ці пункти можуть виявитися досить великі. І їх часткове відшкодування зайвим не буде. Для цього всі подібні витрати повинні бути зафіксовані в документах (чеках і договорах). Тільки слід пам'ятати про одну дрібниці. Витрачені гроші повинні бути обов'язково особистими коштами позичальника. Якщо для оплати перерахованих вище речей був використаний материнський капітал, якісь державні субсидії і т. П., То організувати повернення податкового вирахування не вийде.

Можлива відмова і порядок дій

Можлива відмова і порядок дій

Податкова служба може взагалі відмовити в поверненні вирахування, якщо позика була не цільовий. Тобто коли банк видає певну суму грошей на покупку квартири або приватного будинку, а позичальник, та й сам банк, ще не знають, що це за житло, де знаходиться і скільки точно варто. Також причиною відмови послужить заборгованість по податках. Однак в разі її швидкої ліквідації НС, швидше за все, перегляне своє рішення. Дуже важливий момент: скористатися правом повернення податкового вирахування можна тільки один раз.

Якщо людина вже колись брав іпотеку, виплатив її і повернув собі відсотки держ. податку, то повторити таке ще раз вже не можна. У сенсі, іпотеку-то взяти можна, а ось повернення прибуткового податку вже не буде. Не мають права на повернення вирахування також безробітні пенсіонери і жінки в декреті після пологів (до терміну, поки дитині не виповниться півтора року або поки жінка офіційно не вийде на роботу). Отже, в якості фінального акорду варто впорядкувати весь процес поетапно. По пунктам:

  • збір всіх згаданих в статті документів і їх ксерокопіювання;
  • відвідування філії податкової служби за місцем реєстрації і подача письмової заяви (відповідно до пункту 6 статті 78 НК РФ) разом з документами;
  • визначення способу повернення відсотків, якщо НС дала «добро» (терміни розгляду доходять до 3 календарних місяців);
  • рішення можливих дрібних організаційних питань з роботодавцем;
  • фахівець інспекції федеральної податкової служби (ИФНС) повинен отримати від позичальника номер його банківського рахунку, куди будуть перераховуватися повертаються гроші.

Терміни подачі заяви

Терміни подачі заяви

Можуть виникнути якісь додаткові питання, які вирішуються в індивідуальному порядку. Так чи інакше, але в даному процесі зазвичай максимум чотири учасники: сам позичальник, співробітник податкової служби, фахівець банку і роботодавець позичальника. Останнє питання, навіть два питання. А коли саме можна подавати заяву на повернення процентного відрахування? І чи можна це зробити вже після того, як була погашена іпотека? Скажімо, через 10 років.

Відповідь - позичальник має право подати заяву на податкове відшкодування протягом 3 років з моменту покупки нерухомості в кредит. Власне, почекати з рік навіть бажано, щоб накопичилася відчутна сума з щомісячних податкових відрахувань. А ось намагатися оформити повернення через 10 років після погашення іпотеки навряд чи має сенс. Даний матеріал в силу своєї актуальності призначений для широкого кола читачів.

Питання юридичній площині - це вже майже буденність для цієї країни, тому матеріал, повністю або частково відповідає на них, завжди корисний. В даному випадку максимально стисло і ємко було вивчено питання повернення податкового вирахування з іпотечних внесків. Оскільки у нас більше половини країни задіяно в іпотечній сфері, а гроші зайвими не бувають, потенційна корисність цього матеріалу не ставиться під сумнів.

Які моменти тут варто підкреслити?
Факт погашення іпотеки є, але хто її гасить?
Які витрати тут очевидні?
А коли саме можна подавати заяву на повернення процентного відрахування?
І чи можна це зробити вже після того, як була погашена іпотека?