Реклама
Реклама
Реклама

Повернення товару належної якості в магазин протягом 14 днів

  1. Що не можна повернути за законом
  2. Порядок повернення продукції належної якості
  3. Проблеми з неякісною продукцією
  4. Обгрунтовані причини відмови прийняти продукцію
  5. Скарга на продавця

Чинне законодавство захищає права і передбачає повернення товару належної якості або з виявленими дефектами. Але не завжди продавці діють в рамках нормативів і актів, і можуть відмовитися прийняти продукцію. Для вирішення конфліктної ситуації необхідно ознайомитися з регламентом заміни або повернення придбаної речі.

Для вирішення конфліктної ситуації необхідно ознайомитися з регламентом заміни або повернення придбаної речі

Що не можна повернути за законом

Не вся продукція може бути повернена в магазин. Це обумовлено її властивостями і специфікою застосування. Згідно з постановою №55 Уряду РФ неможливо оформити відмову від товару, який не має дефектів, для певних категорій.

Короткий перелік:

  • речі, які стосуються предметів особистої гігієни;
  • всі види ліків і препарати, прирівняних до них;
  • білизна натільна, в тому числі постільна;
  • косметологічні засоби і парфумерія, побутова хімія;
  • струмопровідні кабелі, шнури;
  • декоративно-оздоблювальні матеріали, які реалізуються в метрах погонних;
  • меблі;
  • ювелірні вироби;
  • автомобільний транспорт;
  • зброя для цивільного використання.

речі, які стосуються предметів особистої гігієни;   всі види ліків і препарати, прирівняних до них;   білизна натільна, в тому числі постільна;   косметологічні засоби і парфумерія, побутова хімія;   струмопровідні кабелі, шнури;   декоративно-оздоблювальні матеріали, які реалізуються в метрах погонних;   меблі;   ювелірні вироби;   автомобільний транспорт;   зброя для цивільного використання

Згідно із законом ці види продукції не можуть бути прийняті продавцем. Але в окремих випадках це можливо при взаємній домовленості, але без гарантії обов'язкового виконання зобов'язань.

Вищеописане правило не діє, якщо були виявлені дефекти або відхилення від норми. Тоді можна зробити повернення товару неналежної якості, вимагати грошовий еквівалент вартості.

Порядок повернення продукції належної якості

За чинним нормам права споживача при поверненні товару захищені на законодавчому рівні. Регламент виконання описаний в законі №2300-ФЗ, статті 25. Важливо заздалегідь ознайомитися з переліком продукції, яку не можна здати. Офіційно термін повернення становить 14 календарних днів, без урахування дати придбання.

Підставою є заява від покупця. Воно пишеться в довільній формі, але із зазначенням усіх обставин придбання. Причини можна не вказувати, важливо послатися на статтю 25. Попередньо потрібно ознайомитися з наступними правилами повернення товару без дефектів:

  • куплений продукт повертається не пізніше 14 днів з моменту придбання;
  • не був у вжитку;
  • має первинний зовнішній вигляд, в наявності пломби, технічні та експлуатаційні якості не змінені;
  • наявність чека або аналогічного документа.

В останньому випадку можна повернути товар без чека, але із залученням свідків. Продавець не має права відмовити в цьому, так як буде порушений п. 1 статті 25. Можливий обмін на аналогічний товар, яку виплату повної вартості початкового.

Максимальний термін видачі коштів - 3 робочих дня. Їх можна отримати тільки по пред'явленню посвідчення особи. Дані в ньому повинні збігатися з інформацією в заяві.

Проблеми з неякісною продукцією

Більше складнощів виникає, якщо потрібно повернути неякісний товар. У цьому випадку права споживачів описані в статті 21 закону №2300. Визначити наявність дефекту можна самостійно або за допомогою незалежної експертизи. На підставі отриманих даних складається заява, в якому вказується посилання на закон про захист прав споживачів і повернення товару.

особливості:

  • Відповідність продукції нормам статті 469 ГК РФ. При наявності дефектів продавець зобов'язаний попередити про це ще до оформлення покупки.
  • Вид нестачі - звичайний або суттєвий. Перший можна виправити, повернувши товару початкові властивості і характеристики. Якщо дефект істотний - право споживача вимагати повноцінну заміну або повернення грошей.
  • Явний недолік можна визначити відразу після придбання. Прихований проявиться згодом.
  • Заміна виконується протягом 7 робочих днів з моменту подачі заяви.
  • При відсутності аналогічної моделі продавцеві дається 1 місяць на задоволення вимог покупця.
  • Якщо на заміну потрібно більше 7 днів - продавець зобов'язаний надати на час аналогічну модель, поки не надійде необхідний товар.

У законі про права покупців сказано, що гарантійний термін починається з моменту отримання нової моделі, замість бракованої. Це вказується в новому талоні, де прописуються дані про товар.

Існує можливість усунення звичайних недоліків силами продавця. Якщо вони не впливають на технічні, експлуатаційні та естетичні якості - вартість залишається незмінною. В іншому випадку покупець може зажадати компенсацію.

В іншому випадку покупець може зажадати компенсацію

Обгрунтовані причини відмови прийняти продукцію

Як повернути товар належної якості, якщо не дотримано ряд вищеописаних умов? У цьому випадку закон буде на боці продавця. Підставою відмови найчастіше бувають порушення у використанні придбаної продукції, перевищення встановленого терміну повернення або поява дефектів внаслідок дій покупця.

Якщо товар дійсно неналежної якості - закон зобов'язує магазин зробити заміну або повернути гроші. Але при цьому споживач повинен враховувати наступні моменти:

  • закінчився двотижневий термін, після якого можливість повернути продукцію належної якості буде неможливо;
  • присутні явні пошкодження, яких не було на момент передачі продукції покупцеві;
  • за результатами незалежної експертизи було виявлено порушення правил експлуатації з боку споживача.

Для таких випадків обмін або повернення грошових коштів не передбачено. Винятки становлять лише випадки прихованого заводського браку. На його виявлення офіційно дається три місяці, якщо не передбачена гарантія.

Результати незалежної експертизи можна оскаржити тільки в судовому порядку. Для цього необхідно подати позовну заяву з чітким формулюванням вимог до відповідача. Суд може призначити додаткову експертизу для виявлення фактичних якостей продукції.

Скарга на продавця

Якщо торгова організація або її представник відмовляються дотримуватися права покупця при поверненні товару - можна оформити скаргу або позовну заяву в суд. Нерідко небажання виконувати діючі правила виникають у окремих працівників. У цьому випадку досить написати скаргу на ім'я прямого керівника або власника організації.

Якщо за зверненням до продавця ніяких відповідних дій не послідувало - можна застосувати альтернативні способи:

  • Скарга в Росспоживнагляд . Для цього необхідно зайти на офіційний сайт і заповнити поля звернення. Заява складається в письмовій формі, організації відправляється його скан-копія. Необхідно вказати дані заявника, регіональний підрозділ.
  • Скарга в прокуратуру. Можна використовувати стандартну форму заяви. Важливо описати суть виниклої проблеми, порушення законодавства з боку продавця.
  • Позовна заява до суду. Робиться тільки в крайньому випадку, якщо інші способи не мали успіху. Переваги - висока ймовірність позитивного вирішення конфліктної ситуації, можливість отримання додаткової компенсації. Недоліки - відносно довгий час розгляду.

При порушенні чинних законів з боку продавця передбачені адміністративні покарання, аж до заборони займатися комерційною діяльністю.