Реклама
Реклама
Реклама

Повернення прибуткового податку при покупці квартири

  1. В якому розмірі надається майнове відрахування?
  2. Хто має право отримувати майнове відрахування?
  3. Коли не можна отримати майнове відрахування податків?
  4. Як отримати повернення з ПДФО при купівлі житла?
  5. необхідна документація

Повернення майнового відрахування російському платнику податків при покупці квартири, будинку або здійсненні будівництва житлової нерухомості - це актуальне питання, що стосується практично кожного російського громадянина, який планує купити або побудувати об'єкт житлової нерухомості Повернення майнового відрахування російському платнику податків при покупці квартири, будинку або здійсненні будівництва житлової нерухомості - це актуальне питання, що стосується практично кожного російського громадянина, який планує купити або побудувати об'єкт житлової нерухомості.

Держава встановила суму повернення ПДФО при майновому відрахуванні в розмірі до 260 000 рублей, не рахуючи повернення прибуткового податку з іпотечних відсотків, які виплачуються при придбанні житла в кредит.

Незважаючи на чітку законодавчу регламентацію порядку надання та отримання майнового вирахування покупцям житлової нерухомості, а також граничну ясність нормативних вимог в області повернення сплаченого ПДФО, процес оформлення повернення нерідко викликає певні труднощі і питання у громадян.

Головне, що необхідно для швидкого повернення прибуткового податку - це правова грамотність і дотримання важливих вимог податкового законодавства. В цьому випадку процедура повернення ПДФО не викличе ніяких складнощів.

Майновий податкове вирахування, доступний російським громадянам при купівлі житла, являє собою суму, на яку платник ПДФО має право, відповідно до російського Податкового кодексу, зменшити свій дохід, що підлягає оподаткуванню.

Перш за все, така нагода трапляється офіційно працевлаштованим громадянам, які перераховують з зарплати щомісяця в бюджет 13% -вий податок. Крім того, майновим вирахуванням можуть скористатися і інші платники ПДФО, що відраховують по 13% від своїх доходів (наприклад, з одержуваної орендної плати, якихось інших доходів фізичної особи).

В якому розмірі надається майнове відрахування?

Громадяни, які виступають платниками ПДФО, відповідно до російського податкового законодавства, має право при покупці, будівництві житлової нерухомості знизити свою базу оподаткування на 2 мільйони рублів, отримавши повернення (або заощадивши на перерахування до бюджету) прибуткового податку в законодавчо визначеному розмірі. Зараз цей розмір можливого повернення ПДФО встановлено в сумі до 260 000 рублів (13% від 2 мільйонів рублів).

У 2014 році вступили в силу нові законодавчі норми, трохи змінили порядок отримання повернення прибуткового податку в порівнянні з попередніми податковими вимогами. Зокрема, змінилися вимоги, що стосуються права на повернення ПДФО.

Якщо раніше громадяни могли використовувати право на повернення майнового відрахування тільки в відношенні одного придбаного об'єкта житлової нерухомості, то зараз законодавець дозволив розподіл максимальної суми відрахування за кількома квартирах або іншим житловим об'єктам.

Відповідно до діючих нормативних вимог, громадяни, як і раніше, можуть одного разу в житті скористатися правом повернення ПДФО у межах максимальної суми (260 тисяч рублів), але можуть отримувати цю суму з декількох придбаних квартир, якщо купується недороге житло.

Якщо ж громадянин здобуває дорогу елітну нерухомість, виплати повернення ПДФО будуть розраховуватися тільки в межах гарантованих законодавцем 2 000 000 рублів, незалежно від фактичної вартості придбаного житла. Таким чином, всі російські громадяни протягом життя можуть отримати однаковий податкове вирахування, що не залежить від ціни купується житлової нерухомості.

Майновий вирахування з виплачених громадянами іпотечних відсотків можна отримати лише по одному об'єкту житлової нерухомості, придбаної в кредит.

Нові правила податкових повернень, введені в минулому році, діють лише до майнового відрахування, оформленого після 2014 року. Фізичні особи, які скористалися поверненням прибуткового податку після покупки житла ще до законодавчих нововведень, не можуть претендувати на отримання передбаченого майнового відрахування за новими правилами.

Хто має право отримувати майнове відрахування?

Право на повернення виплачується прибуткового податку при будівництві, купівлі житла мають податкові резиденти РФ. До них законодавець відніс осіб, які живуть на російській території не менш 183 днів (поспіль) в році, що мають офіційний дохід і перераховують ПДФО до бюджету.

Одне з головних правил обчислення майнового відрахування полягає в тому, що сума повернутих коштів не повинна перевищувати фактично сплаченого роботодавцем (або самим платником податків) розміру ПДФО за звітний період.
Відповідно, не має права розраховувати на податкові відрахування при покупці житла наступні категорії громадян:

  • нерезиденти РФ;
  • непрацюючі студенти і пенсіонери;
  • безробітні особи, яким виплачується допомога по безробіттю;
  • жінки в декретній відпустці (за період, коли вони не працювали і, відповідно, не відраховували до бюджету прибутковий податок);
  • військовослужбовці;
  • діти-сироти, які не досягли 24 років і які отримують державну допомогу;
  • громадяни, що працюють без офіційного працевлаштування;
  • інші громадяни, що не виплачують ПДФО, незалежно від факту працевлаштування та розміру неофіційної заробітної плати.

Не можуть розраховувати на податковий повернення і індивідуальні підприємці, які застосовують для розрахунків з бюджетом різні системи оподаткування (спрощену, патент або вмененную), якщо у них немає іншого доходу, з якого перераховується 13% -вий податок.

Законодавець допускає отримання майнового вирахування батьками за неповнолітніх дітей.

Коли не можна отримати майнове відрахування податків?

Платники податків, які бажають отримати повернення ПДФО, можуть отримати відмову в наступних випадках:

  1. Коли сторонами в угоді купівлі-продажу житла виступають близькі родичі
  2. Коли операція з придбання житлової нерухомості проводилася за рахунок роботодавця.

Крім того, не можна отримати повернення ПДФО на суму, перераховану по угоді купівлі житла за рахунок сертифіката МСК, державної субсидії або військової іпотеки . Решта суми, виплачені самостійно платником податків понад суму державної фінансової підтримки, можна пред'явити при розрахунку майнового відрахування.

Як отримати повернення з ПДФО при купівлі житла?

Платники податків, які мають право на повернення ПДФО при покупці житлової нерухомості , Можуть отримати належний майнове відрахування двома альтернативними способами:

1. У роботодавця, звернувшись з відповідною заявою до бухгалтерії підприємства. Таку заяву працівники вправі подавати відразу після оформлення угоди купівлі-продажу житлової нерухомості. Крім складеного заяви працівникові, бажаючому отримати майнове відрахування, у Вас можуть запитати бухгалтеру повідомлення на ім'я роботодавця, отримана платником ПДФО у податковій інспекції.

Після представлення відповідного повідомлення підприємство-роботодавець перестане утримувати з зарплати працівника 13% -вий податок на доходи, і працівник отримуватиме в бухгалтерії «підвищену» зарплату аж до того, поки не отримає весь належний майнове відрахування. Якщо цю суму отримати за рік на підприємстві не вийде, в новому році платник податків повинен буде представити нове повідомлення від податкових органів.

2. У податковій службі (в територіальному підрозділі), звернувшись туди за підсумками року, коли платник податків здійснив відповідну покупку житла. Якщо співробітники російської ФНС, перевіривши декларацію та додані документи, вважатимуть надані відомості достатньою підставою для повернення ПДФО при купівлі житла, то гроші перераховуються платнику податків на розрахунковий рахунок. Платники податків, які купили житло, можуть заявляти про отримання податкового повернення за результатами декількох років (від року до трьох років).

Наприклад, платник податків, який оформив покупку житла в 2015 році, може звернутися за отриманням повернення річного ПДФО в 2016 році або почекати до 2018 року і отримати повернення за 2015 року, 2016 2017 рр.

необхідна документація

У кожній конкретній ситуації бажано уточнити перелік документації, необхідної для повернення сплаченого платником податків ПДФО, в інспекції за місцем проживання. Як правило, територіальні підрозділи російської ФНС вимагають такі документи:

  • ІПН платника податків;
  • довідку про отримані доходи (форма 2-ПДФО) з бухгалтерії роботодавця, яка оформляється за всі попередні місяці звітного календарного року;
  • Правовстановлюючі документацію на придбане (побудоване) житло. Це може бути угода купівлі-продажу житлової нерухомості або договір пайової участі;
  • платіжну документацію, яка засвідчує факт оплати за житло (розписку про отримання грошей продавцем, чеки, квитанції від забудовника, платіжні доручення та інші підтвердження факту оплати);
  • реєстраційне свідоцтво на придбану житлову нерухомість;
  • заява платника податків на повернення ПДФО;
  • дані роботодавця, якщо платник податків бажає отримати повідомлення (ІПН, КПП, юридична, фактична адреса);
  • декларацію про доходи платника ПДФО за відповідні періоди, коли він бажає отримати повернення (до трьох років), оформлену за формою 3-ПДФО;
  • реквізити банківського рахунку, куди буде спрямований переклад повертаються грошових коштів.

Якщо платник податків працює в декількох організаціях, він одночасно може уявити форми 2-ПДФО від всіх підприємств-роботодавців.



В якому розмірі надається майнове відрахування?
Хто має право отримувати майнове відрахування?
Коли не можна отримати майнове відрахування податків?
Як отримати повернення з ПДФО при купівлі житла?
В якому розмірі надається майнове відрахування?
Хто має право отримувати майнове відрахування?
Коли не можна отримати майнове відрахування податків?
Як отримати повернення з ПДФО при купівлі житла?