Реклама
Реклама
Реклама

Повернення прибуткового податку при покупці квартири в 2019: документи, терміни, заява

  1. Кому не можна отримати повернення податку?
  2. Має важливе значення в якому році придбано житло - до 2014 або після
  3. Скільки можна повернути і скільки років можна отримувати відрахування?
  4. 2 Варіант: Продаж однієї і покупка іншої квартири в одному році
  5. Куди і коли звертатися за отриманням вирахування
  6. Через ИФНС (податкову інспекцію)
  7. через роботодавця
  8. Етапи отримання повернення прибуткового податку через податкову
  9. Заповнення декларації 3-ПДФО
  10. Подача документів до податкового органу
  11. способи подання
  12. Результати перевірки податкової
  13. Етапи отримання вирахування у роботодавця
  14. Приклади отримання повернення податку подружжям при покупці частки квартири
  15. Квартира оформлена на одного з подружжя
  16. Нерухомість в частковій власності
  17. У спільну сумісну власність
  18. розподіл відсотків
  19. Інші особливості

Після покупки квартири власник може скористатися майновим вирахуванням і зробити повернення прибуткового податку (ПДФО 13%), сплаченого роботодавцем (в тому числі і їм самим по інших доходів), при цьому сума відрахування обмежується:

  • 2 млн. Рублів - максимальна вартість квартири (будинку, кімнати, часткою в них, будівництва житла), з якої може проводитися розрахунок повернення. Поворотна сума не може бути більше 260 000 руб. (2 000 000 * 13%).
  • 3 млн. Рублів - ліміт суми сплачених% по іпотеці (цільовими кредитами і позиками на будівництво житла або купівлю квартири), з яких розраховується вичетная сума. Повернути можна не більше 390 000 руб. (3 000 000 * 13%). Таке обмеження введено після 1 січня 2014 року. А ось сплачені відсотки за кредитами на покупку житла до 2014 року, включається в повному розмірі (без обмежень) до складу майнового відрахування.

Кому не можна отримати повернення податку?

Відрахування не надається, якщо:

  • Угода між родичами: подружжя, батьки, сестри / брати, діти.
  • Якщо оплата проведена за рахунок сторонньої особи. Але, якщо в платіжних документах буде вказано, що оплата здійснена третьою особою за власника (за його дорученням) і є довіреність на здійснення таких дії, то це допустимо для схвалення вирахування.
  • Оплата проведена за рахунок коштів бюджету (регіональний / федеральний материнський капітал, субсидії для молодої сім'ї, військова іпотека тощо.). При використанні бюджетних коштів, ці суми віднімається з вартості житла. Тільки з власних коштів громадянина повернення отримати можна.
  • Угода між громадянами підлеглими по службі або придбано за рахунок коштів роботодавця на ім'я працівника організації.
  • Якщо громадянин є ІП (не є платником ПДФО), якщо офіційно не працевлаштований (домогосподарки та ін.), Які не працюють пенсіонери (не мають доходу, оподатковуваного ПДФО).
  • Якщо громадянин раніше використовував відрахування.
  • Платник податків іноземний (нерезиденти РФ) громадянин.
  • Коли нерухомість є комерційною або не має житлового призначення.

Має важливе значення в якому році придбано житло - до 2014 або після

Придбано житло до 2014 р
Придбано після 1 січня 2014 р

Кому надається? Громадянам, які користувалися раніше майновим вирахуванням. Громадянам, які користувалися майновим вирахуванням до 2014 року. Граничний розмір відрахування Від фактичної вартості житла, але не більше 2 млн. Руб. Не більше 2 млн. Рублів Розмір сплачених відсотків за кредитом / іпотеці Без обмеження, поки не буде повністю погашений Фактично сплачені відсотки, але не більше 3 млн. Рублів. Якщо вартість житла / частки менше 2 млн. Чи можливо отримати додатково відрахування при покупці іншої нерухомості (добрати залишок)? Ні, відрахування надається тільки по одному об'єкту, тобто недоотриману суму податку можна перенести на інший, пізніше куплений об'єкт. Відрахування в 2 млн. Р. прив'язується до об'єкта нерухомості, а не до людини. Так, при покупці житла після 2014 року відрахування прив'язується до людини, а не до нерухомості. Тобто залишок можна буде дозаявляти при покупці інших квартир, до тих пір, поки повністю не вичерпається ліміт в 2 мільйони рублів.

Скільки можна повернути і скільки років можна отримувати відрахування?

1 Варіант: Купівля квартири

Суму податку в розмірі 260 00 руб. (або ще +390 тис. руб. по%, якщо іпотека) можна отримати поетапно. Тому, якщо платник податку скористався вирахуванням не в повному розмірі (сукупний річний дохід не досягає 2 млн. Руб. В поточному році), то залишок переноситься на наступні роки до повного використання. Тобто хтось може отримати повернення податку за 1 рік, хтось поверне податок протягом 3 -10 і більше років - це залежить від величини доходу громадянина. Допускається навіть, якщо за окремі роки дохід (і відповідно) відрахування буде 0 руб.

Приклад 1: Громадянин придбав квартиру в вересні 2013 року, вартістю 4 млн. Рублів. Придбано за готівку, без кредиту, тому майновий вирахування застосовується тільки на 2 млн. Руб. Розрахунок податку, що підлягає відшкодуванню громадянину, залежить від доходу, отриманого ним у кожному році і складе:

рік Дохід за рік Сума податку, що підлягає поверненню з бюджету громадянинові Залишок вирахування, що переходить на наступний рік 2013 600 000 руб. 78 000 руб. (600 000 * 13%) 2 млн - 600 тис. Руб. = 1 400 000 руб. 2014 900 000 руб. : 117 000 руб. (900 000 * 13%) 1. 400 000 - 900 000 = 5 00 000 руб. 2015 1 200 000 руб. 65 000 руб. (Залишилося тільки 500 тис. Руб, тому 500 тис. * 13%) залишку немає 2016 1 200 000 руб. відрахування вже не надається, оскільки в 2015 році сума досягла 2 млн. руб. Разом: 78 000 + 117 000 + 65 000 = 260 000 руб.

Приклад 2: Цей же громадянин у 2016 році (тобто після 2014 року) придбав інше житло в іпотеку / кредит. Він уже не може скористатися вирахуванням з вартості житла, оскільки він надається тільки 1 раз в житті. Однак може використовувати майнове відрахування з суми сплачених відсотків банку при іпотеці / кредиті, оскільки перше житло купувалося без залучення позикових коштів і він цим вирахуванням не скористався (листи Мінфіну від 25.03.2015 № 03-04-07 / 16238, від 14.05.2015 № 03-04-07 / 27582, від 16.12.2014 № 03-04-05 / 64922).

На практиці в ряді випадків податкові інспекції відмовляють платникам податків в подібному випадку, вважаючи, що це право втрачено за "старими правилами" (до 2014 року, коли відрахування на житло і% був єдиним і скористатися ним можна було 1 раз в житті), але деяким громадянам вдається отримати повернення податку за відсотками при покупці іншого житла. Даний момент досі є спірним і в разі відмови ИФНС можна домогтися позитивного рішення через суд.

2 Варіант: Продаж однієї і покупка іншої квартири в одному році

Буває коли громадянин продає квартиру, за яку слід заплатити податок (колишня у власності менше 5 років, отримана в дар або в спадщину) і в цьому ж році купує іншу квартиру, по якій хоче заявити майнове відрахування. Тоді можливо зробити залік. Тобто скористатися вирахуванням в рахунок зниження податку з продажу квартири (див. Докладні приклади в статті як платити податок при продажу квартири менше 3, 5 років у власності ). Весь відрахування в 2 млн. Руб. може повністю погасити податок з продажу або частково (якщо сума продажу була вищою, припустимо, 5 500 000 руб.).

Куди і коли звертатися за отриманням вирахування

Є 2 варіанти, де отримати повернення прибуткового податку при покупці квартири / землі / будинки:

Через ИФНС (податкову інспекцію)

Для отримання вирахування звертаються до податкової інспекції не раніше наступного року після покупки нерухомості. На наступний рік слід повторне звернення і т.д. У кожному році розмір повернення може бути не більше податку сплаченого за минулий рік. Не виключена можливість скористатися поверненням податку і "з запізненням", т. Е. Через кілька років після покупки (надається не більше, ніж за 3 останні роки).

Приклад 3: Громадянка придбала житло в 2013 році, вирахуванням не користувалася, оскільки не було оподатковуваного доходу (перебувала в декретній відпустці та по догляду за дитиною). Вийшла на роботу в 2015 році. Документи в податкову подала в 2018 році (за 2015-го, 2016 2017 р.р.).

через роботодавця

У цьому випадку податок як такий не повертається, а просто заробітна плата виплачується в повному обсязі, тобто на підприємстві не утримується прибутковий податок (ПДФО) з працівника до тих пір, поки не вичерпається ліміт майнового відрахування. Цей варіант вимагає підтвердження такого права (кожен календарний рік потрібно звертатися до податкового органу за дозволом і уточненням залишку), що також займає час, як і подача декларації в ИФНС. Тому основна маса громадян отримує відрахування безпосередньо в податковій інспекції.

Етапи отримання повернення прибуткового податку через податкову

Збір документів

Обов'язково робіть всі документи (навіть копії) в 2 примірниках:

один для ИФНС;

інший для себе, щоб в разі виявлення помилки швидше її виправити, щоб на наступний рік легко побачити залишок, з якого можна відшкодувати податок та ін.

Для податкової потрібно значний перелік документів. Це довідки, копії документів на об'єкт, заяву в податкову та ін .:

  1. Декларація 3-ПДФО
  2. Довідка 2-ПДФО з місця роботи (або кілька довідок, якщо кілька місць працевлаштування). Довідку можна отримати не тільки у роботодавця, а також в ИФНС, або через «держпослуги»
  3. Копія та оригінал паспорта. Після покупки квартири власник може скористатися майновим вирахуванням і зробити повернення прибуткового податку (ПДФО 13%), сплаченого роботодавцем (в тому числі і їм самим по інших доходів), при цьому сума відрахування обмежується:   2 млн
  4. Оригінали договору купівлі-продажу квартири, акт приймання-передачі. Документи про оплату (також досить вказівки в акті, що вартість отримана в повністю), чеки, платіжки, виписки про банківські перекази тощо. А також копії цих документів (оригінали показуєте інспектору, копії здаєте).
  5. Виписка з держреєстру на нерухомість (до 2015 року вдавалося свідоцтва про реєстрацію права власності). Також потрібні оригінал і копія.
  6. Заява з проханням надати майновий податкове вирахування ( завантажити зразок в форматі MSWord можна у нас на сайті).
  7. При покупці на кредитні кошти - договір з банком, графік погашення позики і% у ній. Платіжні документи, що підтверджують оплату відсотків (довідка кредитної організації про сплачені%, виписка з особового рахунку).
  8. Часто завчасно надають заяву про те, куди слід перераховувати вичетние гроші (реквізити банківського рахунку громадянина).
  9. Свідоцтво про шлюб. Такий документ потрібен, коли чоловік і жінка обоє отримують відрахування з розподілом його суми між собою. Або коли один з подружжя не фігурує в документах на квартиру, але претендує на повернення.
  10. Заява про розподіл вирахування. Воно подається, коли є необхідність розподілити вичетние величини в певних частках або один із подружжя не бажає скористатися поверненням тощо.
  11. Перелік поданих документів.

Заповнення декларації 3-ПДФО

Щоб уникнути помилок для заповнення декларації можна звертатися до фахівців. Їх офіси, як правило, неподалік від будівлі інспекції. А вартість послуг складає в середньому 500-1500 руб. Але можна заповнити декларацію і самостійно. Або вручну на бланку, або в програмі. Її слід завантажити на сайті податкової Декларація 3НДФЛ за 2018 рік . Встановити її, заповнити можна інтуїтивно, для чого знадобляться наступна інформація:

Номер ИФНС (4 цифри), куди подається декларація, код суб'єкта РФ, ОКТМО за місцем проживання.

Ваші дані: ПІБ, ІПН, паспортні дані, прописка, контактний номер телефону.

Дані довідки 2-ПДФО - нарахована заробітна плата за рік, утриманий ПДФО, стандартні податкові відрахування.

Дані по придбаній квартирі - дата придбання, адреса нерухомого майна, частка у власності, вартість житла (частки).

Якщо придбано із залученням позикових коштів - сума сплачених% по кредиту

Детальна інструкція щодо заповнення декларації в програмі .

Подача документів до податкового органу

У рік покупки нічого не декларується. І отримати повернення ПДФО через податкову неможливо. Подати декларацію можна в будь-який час, починаючи з першого числа наступного року.

Якщо громадянин не мав оподатковуваного доходу на рік покупки житла (безробітний, жінка в декретній відпустці або по догляду за дитиною та ін), то подати декларацію можна в наступні роки, коли буде сплачуватися ПДФО.

Непрацюючі пенсіонери через відсутність оподатковуваних доходів не можуть отримати повернення прибуткового податку після придбання житла. Однак, ті пенсіонери, які вийшли на пенсію недавно, можуть подати декларацію за попередні 3 роки. І якщо в ці роки працювали, то повернення коштів гарантований.

способи подання

Особисто звернутися до податкової за місцем проживання.

За дорученням - падати документи може представник по завіреної нотаріусом довіреності.

Пошта - відправити пакет документів поштою з описом вкладення можна при вторинному зверненні в наступні податкові періоди. При первинному - можливо тільки особисте звернення до податкової, щоб інспектор міг звірити оригінали документів з копіями.

Документи повинні бути в 2 примірниках, один залишається у вас (в переліку ставиться відмітка з датою прийняття податкової), інший подається в ИФНС.

Результати перевірки податкової

Після подачі декларації ИФНС протягом 2-3 місяців проводить камеральну перевірку поданих документів. Якщо перевірка пройшла успішно вам повідомлять, що можна подати заяву про повернення надміру сплаченого прибуткового податку - або подзвонять за вказаним контактним номером, або повідомлять письмово за вказаною в декларації адресою.

Тоді Вам слід звернутися в податкову особисто, або відправити поштою заяву на повернення ПДФО з додатком документа, що підтверджує реквізити рахунку в банку ( завантажити зразок заяву в форматі MSWord ). Протягом 2 -3 тижнів кошти будуть переведені за вказаними реквізитами на ваш рахунок.

Етапи отримання вирахування у роботодавця

Зручність цього варіанту в тому, що немає необхідності заповнювати декларацію в ИФНС щороку, а також податок не стягуватиметься з зарплати безпосередньо щомісяця, починаючи з моменту отримання права на майнове відрахування.

Недоліком такого варіанту є те, що на початку кожного року слід звертатися в ИФНС за отриманням повідомлення про надання права, додавати довідку з місця роботи 2 - ПДФО, підтверджуючи, що залишок вирахування переноситься на наступний податковий період. До того ж, не всі роботодавці йдуть назустріч співробітникам (малі підприємства, ІП) і погоджуються його виробляти (відмова не допустимо і не правомірний). Також якщо громадянин змінить роботу, то виникають додаткові проблеми з перенесенням залишків, як правило, виникають помилки і зайва тяганина.

Для первинного звернення в податкову платнику податків необхідно:

Підготувати всі документи (та їх копії), що підтверджують право на відрахування (аналогічно тим, що і при зверненні в ИФНС).

Написати заяву про отримання повідомлення з податкової про право на відрахування ( скачати на нашому сайті зразок заяви про підтвердження права на відрахування ).

Уявити ці документи і заяву в місцеву податкову (показати оригінали, віддати копії).

Отримати через місяць це повідомлення і передати роботодавцю - це буде підставою для звільнення від ПДФО до кінця року.

Приклади отримання повернення податку подружжям при покупці частки квартири

Існують наступні типові ситуації:

Квартира оформлена на одного з подружжя

Той на кого оформлені документи отримує документи звичайним способом. Інший чоловік повинен представити додатково і заяву на розподіл вирахування. При цьому кожен з подружжя може отримати максимальний розмір вичетной суми. Для цього потрібно, щоб ціна квартири була не менше 4 млн. Руб. і в заяві подружжя вказало на розподіл по 50%. Тоді кожен може претендувати на повернення прибуткового по 260 тис. Руб.

Нерухомість в частковій власності

До 1 січня 2014 року податковий відрахування між подружжям розподілявся між власниками відповідно до їхніх часток у праві власності. І якщо чоловік і жінка володіють нерухомістю в рівних частках, то максимальна сума відрахування на кожного становила по 1 млн. Руб. (2 млн. / 2 частки).

Приклад 4: вартість квартири 5 млн. Руб., Частка кожного з подружжя 1/2, кожен чоловік може одержати відрахування тільки по 1 млн. Руб. Тому часто подружжя оформляли нерухомість на одного з них, з більш високою заробітною платою, зберігаючи право іншого на майбутнє.

З 1 січня 2014 року, кожен з власників-подружжя може отримати максимальний відрахування в сумі 2 млн. Руб., Без прив'язки до розміру своєї частки.

Приклад 5: Купили квартиру за 5 млн. Руб., Кожен може отримати податковий повернення з 2 млн. Руб. Або якщо купили житло за 3 млн. Руб., То чоловік / дружина зможуть отримати по 1,5 млн. Вирахування, а по 0,5 млн. Залишиться на можливий інший об'єкт в майбутньому.

Є нюанс з оплатою. Якщо кожен з сімейний пари оплачував частки від свого імені, то повернення залежить від суми, зазначеної в платіжних документах.

Приклад 6: Придбали квартиру за 7 млн. Руб., Частка чоловіка 3/4, частка дружини 1/4. Кожен оплачував свою частки сам за себе. Чоловік може отримати повний вирахування з 2 млн. Руб., Дружина зі своєї частки 1, 75 млн. (7 млн ​​/ 4) і вона може добрати залишок вирахування 0,25 млн. При покупці іншої нерухомості в подальшому.

Якщо за угодою платив хтось один (за двох), то можливо отримати за максимальною вичетной сумі. Потрібно лише уявити заяву про розподіл по 50%, ну і загальна ціна угоди не менше 4 млн. Руб.

У спільну сумісну власність

При покупці в спільну сумісну власність до 31 грудня 2013 року включно, подружжя також повинні були ділити один ліміт вирахування на двох. Оскільки з 1 січня 2014 р відрахування надається на людину, а не закріплюється за об'єктом, кожен чоловік має право на повний відрахування, тобто по 260 тис. Руб.

Приклад 7: Якщо ціна квартири нижче 4 млн руб., То подружжя може за домовленістю розподіляти суму вирахування в будь-якому співвідношенні. Або якщо вартість вище 4 млн, і подружжя хоче залишити частину вирахування одному з подружжя на майбутнє, також потрібно розподілити розмір відрахування.

За замовчуванням (без заяву на розподіл) розділ буде 50/50.

Щоб змінити суму вирахування подружжя по даному об'єкту, потрібно визначити який розмір хоче отримати кожен і надати в ИФНС заяву ( скачати заяву про розподіл вирахування між подружжям у нас на сайті).

розподіл відсотків

Їх можна визначити в будь-якій пропорції між чоловіком і дружиною. Причому незалежно від стану справ з основним вирахуванням на нерухомість.

Інші особливості

Батьки-подружжя може як завгодно поділити між собою право повернення податкових сум за своїх дітей. Такі випадки виникають, коли квартира оформлена на дітей або в частках на батьків і на дітей. Але слід враховувати, що такий батько не може повернути суму понад 260 тис. Руб. Він також не повинен був користувався поверненням за самого себе.

Неодновременное розподіл вичетних часткою. Якщо розподіл вже відбулося, то його переграти не можна. Але в разі, коли поверненням скористався лише один чоловік, то другий може «навздогін», тобто в наступні періоди заявити про своє право. Для цього додатково виправляється раніше здані декларації 3-ПДФО і подається заява про розподіл.

Кому не можна отримати повернення податку?
Кому не можна отримати повернення податку?
Чи можливо отримати додатково відрахування при покупці іншої нерухомості (добрати залишок)?
Скільки можна повернути і скільки років можна отримувати відрахування?