Реклама
Реклама
Реклама

Повернення податку за навчання

  1. Що таке повернення податку за навчання Все офіційно працюючі громадяни нашої країни повинні платити...
  2. Як розрахувати повернення податку за навчання
  3. Які потрібні документи для повернення податку після оплати за навчання
  4. Як заповнити податкову декларацію на повернення прибуткового податку за навчання

Що таке повернення податку за навчання

Все офіційно працюючі громадяни нашої країни повинні платити прибутковий податок - 13% від заробітку Все офіційно працюючі громадяни нашої країни повинні платити прибутковий податок - 13% від заробітку. Цим же податком обкладаються і інші доходи громадян, наприклад, продаж майна або здача його в оренду. У держави є механізм, яким в певних ситуаціях можна скористатися для повернення прибуткового податку - податкове вирахування. Що це таке?

Податкове вирахування - зменшення доходів громадянина на суму понесених витрат. Відрахування бувають стандартні, майнові, соціальні. Повернення податку за навчання дитини, іншого близького родича або самого себе відноситься до категорії соціальних податкових відрахувань. Це означає, що з такого роду витрат держава може повернути людині 13%, але з урахуванням певних обмежень. Максимальна сума повернення податку за навчання - 15 600 руб. на рік. Повертати податок можна хоч кожен рік, однак потрібно врахувати ряд нюансів.


Що потрібно для повернення прибуткового податку за навчання

Щоб отримати повернення податку на навчання, людина повинна працювати офіційно або мати інші джерела доходів, які оподатковуються за ставкою 13%. Дивіденди до таких джерел не належать (згідно п. 5 ст. 1 закону від 24.11.2014 р № 366-ФЗ), а ось якщо громадянин здає квартиру або машину - то дохід від цих операцій враховується в цілях отримання повернення податку.
Загальна сума грошей, які можна витратити на навчання, не обмежена. Але 13% повернуть тільки тих витрат, які не перевищили 120 000 крб. за календарний рік.

При цьому в правилах отримання соціального податкового вирахування зазначено, що підсумовуються всі витрати людини на навчання, лікування, додаткове пенсійне або медичне страхування, благодійність. При перевищенні ліміту платник податків самостійно вирішує, за якими витратами він буде отримувати повернення податку.

Сім'я Васнєцових в 2015 році витратила 50 000 руб. на санаторно-курортне лікування, 25 000 руб. на навчання старшого сина в автошколі і 73 000 руб. на курси професійної перепідготовки батька сімейства. Разом витрати Васнєцових склали 148 000 руб. Працює в сім'ї тільки батько. Для повернення податку за навчання в автошколі, інституті і лікування в санаторії Васнецови можуть врахувати тільки 120 000 крб. А ось якби в родині Васнєцових працювала б і мама, то частина витрат можна було оформити на неї і отримати повернення податку за всі понесені витрати.

Увага! Якщо в календарному році у людини було витрат на навчання більше, ніж 120 000 руб., То залишок переносити на наступний рік не можна.

Закон дозволяє отримувати повернення прибуткового податку за навчання в інституті або будь-якому іншому навчальному закладі не тільки за власне навчання, а й за освіту дітей (в тому числі і не рідних), чоловіка або дружини, братів і сестер. Для цього договір з освітньою установою і всі платіжні документи повинні бути пов'язані з тим, хто буде платити за навчання і отримувати повернення податку.

Ще одна умова - повернення податку за навчання дитини в інституті відбувається до тих пір, поки дитині не виповнюється 24 роки. Для братів і сестер віковий поріг нижче - за витратами на їх навчання податок можна повернути до досягнення імі18 років.

Увага! При поверненні податку за навчання дітей діють такі правила: повернути годі й понад 6 500 руб. в рік за одну дитину, при цьому він повинен вчитися тільки на очній формі навчання.

Повернути ПДФО можна не тільки за навчання у вузі, а й за будь-яке інше платна освіта - послуги репетиторів, курси підвищення кваліфікації або професійної підготовки, художня, музична або мовна школа для дітей, приватний дитячий сад і т.д. Головна умова - щоб у установи була діюча ліцензія.

Якщо з дитиною займається репетитор, що не належить до якого-небудь освітнього закладу, то з таких витрат можна також отримати 13% повернення податку - за умови, що репетитор є чинним підприємцем на ПСН (у репетитора повинен бути відповідний патент - на навчання населення на курсах і репетиторство).

На відміну від повернення податку за лікування , Отримати 13% назад можна не тільки за навчання в Росії, але і за освіту за кордоном - знову ж при наявності в установи діючої ліцензії на надання освітніх послуг. Для податківців згодом потрібно буде надати нотаріально завірений переклад ліцензії.

Ще одна важлива умова, для отримання освітнього податкового вирахування - платити за навчання повинен сам платник податків, а не його роботодавець, благодійний фонд або держава. Якщо ж хтось інший спонсорує отримання освіти, але частково, повернути податок можна з тієї частини грошей, яку безпосередньо заплатив сам платник податків. Як вже було сказано вище - допускається, що близькі родичі платять за навчання один одного.

Повернути податок за власне навчання можна незалежно від форми отримання знань - очна, заочна, екстерн або дистанційна (Лист Мінфіну від 22.02.2012 р № 03-04-05 / 7-217). А ось за освітою дітей, братів або сестер повернуть податок, тільки якщо вони навчаються очно.

Ще одна умова повернення податку - з моменту навчання повинно пройти не більше 3 років. Тобто в 2016 році ви можете повернути податок за освіту, оплачене в 2015, 2014 року, 2013 рік.

Як розрахувати повернення податку за навчання

Повернення податку за навчання в 2016 році можна отримати двома способами:

  • в податковій інспекції - плюс способу в тому, що платник податків відразу отримує весь повернення грошей від держави. Мінус - потрібно дочекатися закінчення календарного року, в якому було сплачено освіту, і тільки тоді подавати документи;
  • у роботодавця - для соціальних відрахувань цей спосіб з'явився тільки в 2016 році. Механізм повернення податку наступний: роботодавець перестає утримувати з зарплати співробітника ПДФО до тих пір, поки весь покладена сума не повернеться працівникові. Плюс способу в тому, що не потрібно чекати кінця календарного року - в податкову документи можна подати хоч на наступний день після оплати навчання. Мінус - повернення податку відбувається частинами, такі суми менш помітні в особистому бюджеті людини.

Розмір податку, який поверне держава, залежить від сум раніше сплаченого ПДФО - якщо у людини була невелика зарплата і за один рік повернути податок не вийде, то залишок боргу можна перенести на наступний календарний рік.
Розглянемо на прикладі, як розрахувати повернення податку за навчання і отримати гроші в податковій інспекції або за місцем роботи.

Федосєєва Лідія Іванівна в 2016 році вирішила піти на курси водіння. За навчання Лідія Іванівна віддала 37 000 руб. Крім того, Лідія Іванівна навчає рідної сестри-студентки - за січень-червень 2016 року сума склала 79 000 руб. Лідія Іванівна працює продавцем і отримує «білу» зарплату в розмірі 9 000 руб. Решта суми роботодавець платить їй «в конверті».

Сестра Лідії Іванівни безробітна. Дітей у Лідії Іванівни немає, інших податкових відрахувань вона не отримує. До кінця календарного року Лідія Іванівна не планує більше витрачати гроші на навчання.
Лідія Іванівна має право отримати 13% від витрат на навчання в автошколі і оплату навчання сестри. Повернення податку складе (37 000 руб. + 79 000 руб.) * 13% = 15 080 руб.

Якщо Федосєєва вирішить отримувати відрахування в ИФНС, то їй потрібно буде дочекатися кінця 2016 року і тільки в 2017 році подавати документи для повернення ПДФО в інспекцію. За 2016 рік з зарплати Федосеевой було утримано ПДФО в розмірі: 9 000 руб. * 12 місяців * 13% = 14 040 руб. Держава в 2017 році може повернути Лідії Іванівні не більш 14 040 руб. Однак Федосєєва претендує на більшу суму. В такому випадку залишок податку 15 080 - 14 040 = 1 040 руб. Федосеевой податківці повернуть в 2018 році. А ось якби у Федосеевой була б повністю «біла» зарплата, то свої гроші від держави вона б отримала швидше.

У Федосеевой є й інший спосіб отримати повернення податку - отримати у податківців спеціальне повідомлення для роботодавця. На підставі цього повідомлення і заяви Лідії Іванівни її роботодавець перестане утримувати прибутковий податок, починаючи з місяця отримання документів.

Припустимо. Федосєєва принесла необхідні документи роботодавцю в липні. Тоді, починаючи з липня компанія буде виплачувати Лідії Іванівні не 7 830 руб. (9000 руб. За вирахуванням прибуткового податку), а повністю 9 000 руб. Лідія Іванівна розрахується з державою в серпні 2017 року. В даному випадку Федосєєва отримує повернення податку навіть швидше, ніж у випадку, коли вона звернулася б за ним до податкової інспекції.

Які потрібні документи для повернення податку після оплати за навчання

Незалежно від того, де ви вирішили отримувати повернення податку за навчання - у роботодавця або у податківців, вам потрібно попередньо відвідати податковий орган. Туди ви принесете документи, що підтверджують той факт, що ви дійсно добросовісний платник ПДФО і справді витратили власні гроші на навчання.

Список документів для повернення податку за навчання:

  • 3-ПДФО - скачати бланк декларації для повернення прибуткового податку за навчання можна на нашому сайті;
  • 2-ПДФО від всіх роботодавців - щоб підтвердити суми ПДФО, які перерахував за вас в бюджет роботодавець;
  • паспорт;
  • документи, що підтверджують родинні зв'язки з членом сім'ї, за навчання якого ви платили - свідоцтво про народження, а також довідка з навчального закладу із зазначенням форми навчання;
  • заява на повернення податку на навчання;
  • завірена керівництвом освітнього закладу копія ліцензії;
  • документи, що підтверджують оплату освітніх послуг.

До податкової інспекції потрібно принести і оригінали документів, і їх копії. Оригінали інспектор перегляне у вашій присутності, а копії забере для більш ретельної перевірки. Перевірка триває:

  • не більше 3 місяців - якщо повернення податку ви отримуєте в інспекції. По закінченню 3 місяців податківці мають 10 календарних днів, щоб повідомити вам про результати. Якщо рішення позитивне, то протягом одного місяця на ваш банківський рахунок буде перерахований повернення податку. Готівкою гроші отримати не можна;
  • не більше 1 місяця - якщо повернення податку буде проходити у роботодавця. По закінченню цього терміну (якщо документи в порядку) ви отримаєте спеціальне повідомлення для кожного роботодавця, у якого ви зараз працюєте. Тепер вам залишилося тільки написати заяву в довільній формі в бухгалтерії - і з вашої зарплати перестануть утримувати ПДФО.

Не обов'язково приносити документи в ИФНС особисто, можна відправити їх Поштою Росії або передати через довірену представника.

Як заповнити податкову декларацію на повернення прибуткового податку за навчання

Заповнення 3-ПДФО при поверненні податку на навчання потрібно в тому випадку, якщо ви хочете отримати свої гроші в податковому органі. На нашому сайті ви знайдете зразок заповнення 3-ПДФО при поверненні податку за навчання .

Що це таке?