Реклама
Реклама
Реклама

Повернення податку при покупці квартири в іпотеку: подача заяви

  1. Різновиди майнового відрахування
  2. Коли проводиться надання державних компенсацій на відсотки за житловими позиками
  3. Які документи необхідні для повернення ПДФО
  4. Відео - Податкові відрахування по іпотеці
  5. Підведемо Підсумки

Сьогодні вирішити житлове питання самостійно, не вдаючись до позики коштів у сторонніх організацій, в стані далеко не кожен платник податків. У країні встановився тривалий економічна криза. Для деяких осередків суспільства мова часом заходить навіть про елементарне виживання, накопичити кошти для придбання житла за можливе просто неможливо. У цьому і криється основна небезпека для сучасного російського жителя. Не маючи можливості самостійно придбати житло, щомісяця громадяни змушені віддавати значні грошові суми на оренду житла сумнівної якості. У цьому матеріалі ми детально розглядаємо, як отримати повернення податку при покупці квартири в іпотеку або іншого житла.

Щоб допомогти громадянам полегшити фінансовий тягар, пов'язаний з придбанням житла в кредит, тим самим дати їм шанс на набуття власного будинку, держава стало надавати податкові відрахування майнового характеру. Усупереч поширеній в суспільстві думку, використовувати повернення прибуткового податку можна не тільки на витрати, пов'язані з придбанням житла, але також на покриття витрат по виплачених кредитним організаціям відсоткам.

Усупереч поширеній в суспільстві думку, використовувати повернення прибуткового податку можна не тільки на витрати, пов'язані з придбанням житла, але також на покриття витрат по виплачених кредитним організаціям відсоткам

Повернення податку при покупці квартири в іпотеку

Різновиди майнового відрахування

Нагадуємо вам ще раз, що майнове відрахування являє собою повернення податку на доходи фізичної особи, раніше сплаченого в державну казну платником податків. За допомогою видаються громадянам коштів держава надає допомогу в компенсації грошових витрат, пов'язаних з витратами на придбання житла.

Всього існує два різновиди майнового відрахування, доступного до отримання.

Варіант 1. У першому випадку видача коштів покладається громадянам, які набули житло без використання кредитних позик. Не важливо, яким чином ви накопичили на покупку нерухомості, головне, щоб за підсумком не довелося повертати кошти і виплачувати відсотки по кредиту.

Поширюється право на отримання коштів при придбанні не тільки квартири, але й:

  • житлового будинку;
  • котеджу;
  • таунхауса;
  • кімнати;
  • інших житлових нерухомих найменувань.

Це відноситься також до придбання не цілого нерухомого об'єкта, а лише частки в ньому

При придбанні житла максимальна гранична сума на покриття витрат надається в розмірі 2 мільйонів російських рублів. Однак, оскільки виплати в державну казну податку на доходи фізичних осіб проводилися платником податків раніше в розмірі 13% від грошових коштів, повернути від належної йому суми реально він також може не більше 13%. Тобто величина повернення в цьому випадку згідно з буквою закону становить максимально 260 тисяч російських рублів.

Отримати більше цієї суми не можна, а ось менше можна. Наприклад, якщо витрати на придбання склали менше двох мільйонів. У тому випадку, коли ви документально не зможете надати в податкову службу підтвердження всіх скоєних витрат, а лише їх частини, сума також буде зменшена.

Наведемо приклад. Сидоров А.А. зібрався робити пропозицію руки і серця своїй коханій. Щоб створити з нею традиційну осередок суспільства, Сидоров А.А. придбав однокімнатну квартиру в старому районі міста. Ціна квартири склала півтора мільйона російських рублів. Після того, як квартира була придбана, Сидоров А.А. виждав потрібну кількість часу, взяв договір купівлі-продажу і всі інші, необхідні для отримання вирахування, документи, і попрямував до податкової інспекції за отриманням повернення податку на доходи фізичної особи.

Оскільки витрати на придбання житла Сидоровим А.А. склали всього півтора мільйона російських рублів, значить повернення 13% відбудеться саме від цієї суми. Розрахуємо її: 1 500 000 * 13% = 195 000. Виходить, замість максимальних 260 тисяч, Сидоров А.А. отримає 195.

Проте, як тільки вичерпується максимальна гранична величина повернення, платник податків втрачає право на отримання державної компенсації.

Право на отримання вирахування активується у громадянина, як тільки у нього з'являється підтвердження статусу власника, що відноситься до шуканого об'єкту нерухомості.

Якщо житло купувалося за договором пайової участі, то підтвердженням стане акт про прийом житла власником, або виписка з Єдиного державного реєстру нерухомості, що видається платнику податків під час офіційної реєстрації житла.

Зверніть увагу! Подача документів на перевірку в податкову інспекцію для отримання вирахування проводиться в наступному за поточним податковим періодом році. До його закінчення немає ніякого сенсу здійснювати подачу пакету документів, так як за підсумком він буде повернутий вам.

Наведемо приклад. Купивши квартиру в лютому 2016 рік, Гришковець А.Ф. заплатив кошти в розмірі двох з половиною мільйонів російських рублів. Оскільки максимальна сума компенсації в цьому випадку становить 13% від двох мільйонів, різниця в 500 тисяч просто згоряє. До повернення Гришковцю А.Ф. покладається 260 тисяч рублів, які він може отримати в податковій інспекції лише після закінчення податкового періоду, актуального на сьогоднішній день. Отже, Гришковець А.Ф. повинен почекати майже цілий рік, до настання 2017, щоб отримати належні кошти.

В кінці цього ж року, тобто в грудня 2016, друг нашого героя, Петров А.Ф. також стає власником власного житла, за вартістю, яка дорівнює 3 мільйонам рублів. У його випадку згорить ще більша сума - цілий мільйон рублів. Однак, йому не доведеться чекати до отримання коштів також довго, як Гришковцю А.Ф., так як в його випадку придбання офіційного статусу власника відбулося фактично перед настанням наступного року, коли набуває сили його право на отримання грошових коштів. Після того, як податкова інспекція схвалює заявку Петрова О.Ф. на отримання грошей, йому компенсують максимально можливу суму податкового вирахування: 260 тисяч російських рублів.

Варіант 2. У другому випадку грошові кошти від держави надаються не для покриття витрат, пов'язаних з придбанням шуканого житла, а для відшкодування витрат за відсотками взятої в борг у кредитної організації іпотеки.

До настання 2014 року повернення коштів на покриття відсотків не обмежувався будь-якої грошової сумою, тобто, компенсувати їх можна було повністю. Однак на сьогоднішній день стало можливим лише покриття витрат, величина яких не перевищує 3 мільйонів російських рублів. Як і у випадку з вирахуванням без використання позики, надання коштів ведеться не в повному розмірі. Компенсувати покладається 13% від суми, тобто повертається платнику податків тільки 390 тисяч російських рублів.

При цьому дуже важливо мати на увазі, що величина виплат залежить не тільки від того, скільки за законом «заборгувало» громадянину держава, але також і від кількості виплачених їм самим в державну казну коштів з податку на доходи фізичної особи.

Оплата основного боргу перед кредитною організацією - турбота виключно громадянина. Держава не надає кошти на покриття частини цих витрат.

Отримати грошові кошти на покриття відсотків можна лише в тому випадку, коли виникають відповідні витрати, тобто купується житло, використовується іпотечний позику. Якщо звернення в банк і отримання коштів на покупку квартири відбулося раніше того річного періоду, в якому платник податків отримав виписку з Єдиного державного реєстру нерухомості, або підписав акт про прийом житлового приміщення в користування, то в список витрат включаються вже сплачені іпотечні відсотки. У тому числі і кошти у вигляді перших платежів.

Наведемо приклад. У 2014 році Іванов Є.В. уклав договір з кредитною організацією і отримав від неї іпотечний позику, кошти з якого були витрачені на покупку частки в будинку, що будується, у вигляді майбутньої квартири. У 2016 році Іванов Є.В. отримав на руки акт про передачу житлового приміщення в користування власнику. Оскільки, відповідно до букви закону, подавати заяву на отримання майнового вирахування можна виключно по закінченню актуального податкового періоду, в який відбулося становлення власником житла, Іванов Є.В. зможе компенсувати відсотки по позиці за настання наступного року, тобто 2017. При цьому не важливо, що виплати по коштах починалися в 2014 році, виплати вони має право компенсувати повністю.

Навіть якби кошти були отримані, наприклад, на рік раніше, Іванов Є.В. не втратила б право на компенсацію і отримав би кошти за фактично відданим банківської організації відсоткам.

Якщо договір на отримання кредитної позики оформлявся платником податків до настання 2014 року, грошові кошти на покриття відсотків громадянину будуть надаватися без обмежень, поки повна їх величина не буде повернута кредитної організації.

Однак, отримання коштів після настання 2014 року обмежується величиною витрат в 3 мільйони російських рублів. До повернення покладається 13% від шуканої суми, тобто 390 тисяч.

Наведемо приклад. У 2014 році Александрова А.М. отримала в найбільшому російському банку грошові кошти у вигляді іпотечної позики, розмір яких склав цілих 10 мільйонів рублів. Потім Александрова А.М. придбала житло за ціною 12 мільйонів рублів. Починаючи з року придбання (2014 року) і протягом наступного року (2015), Александрова А.М. виплатила в банківську організацію 4 мільйони рублів, що є відсотками по позиці. У 2016 році наша героїня справила подачу заяви на отримання вирахування і пакета супутніх документів до податкової інспекції, заявивши до отримання грошові кошти в розмірі 2 мільйонів рублів на покриття пов'язаних з придбанням витрат, і 3 мільйонів рублів на покриття відсотків.

У 2016 році наша героїня справила подачу заяви на отримання вирахування і пакета супутніх документів до податкової інспекції, заявивши до отримання грошові кошти в розмірі 2 мільйонів рублів на покриття пов'язаних з придбанням витрат, і 3 мільйонів рублів на покриття відсотків

Отримати кошти можна на покриття лише тих відсотків, які були фактично сплачені

Наведемо приклад. Влітку 2016 року Перлов Г.С. отримав іпотечний позику на придбання квартири. У наступному році він має право на подачу деклараційного бланка за формою 3-ПДФО до податкової інспекції, щоб отримати грошові кошти за відрахування основного і на покриття відсотків, які були виплачені з моменту отримання кредиту до кінця минулого року. З настанням 2018 року біля Перлова Г.С. виникає право на подання декларації за 2017 рік (за виплаченими в банківську організацію відсоткам), в 2019 за 2018 рік і так далі.

Коли проводиться надання державних компенсацій на відсотки за житловими позиками

Отримання грошових компенсацій від держави, спрямованих на погашення відсотків по позиках, можливо не тільки при одержанні іпотеки. Будь-займ, метою отримання якого є вирішення житлової проблеми платника податків, підходить в якості офіційного джерела і коштів. При цьому під рішенням житлової проблеми мається на увазі:

  • покупка готового житла;
  • будівництво житла.

Як компенсуються державою іпотечні відсотки

Так, якщо ви отримали грошові кошти у роботодавця, уклавши з ним договір, при цьому в паперах вказали, що отримані гроші підуть на придбання житла, наприклад, конкретної квартири, то вам також належить державна компенсація.

Якщо шуканого вказівки в договорі не буде, то право на отримання коштів громадянин не отримає, незважаючи на те, що зможе надати докази по придбанню житла у вигляді договору купівлі-продажу. Справа в тому, що таким чином довести не вийде, що джерелом надходження коштів на придбання квартири став саме позичальник-роботодавець, а не хтось інший.

Таблиця 1. Приклади надання державної компенсації

Приклад №1 Приклад №2 У 2015 році Иголкина А.П. отримала за місцем роботи кредитний позику, спрямований на придбання квартири. Під час складання паперового договору Иголкина А.П. наполягла на вказівці в документі наступного обставини: всі отримані їй від організації-роботодавця кошти будуть витрачені на покупку квартири. Саме тому при зверненні до податкової інспекції, незважаючи на те, що займ взятий не у кредитної організації, право на отримання грошових коштів ІГОЛКІН А.П. підтвердили і відрахування на покриття відсотків надали. Варварина В.М. придбала житло за ціною в 2 мільйони російських рублів. При цьому на здійснення покупки вона отримала споживчий кредит, величина якого склала мільйон рублів. Оскільки всередині договору за споживчим кредитом вказівки, куди підуть кошти, не вироблено, Варварина В.М. може претендувати на отримання майнового вирахування в розмірі 260 тисяч рублів (2 000 000 * 13% = 260 000), на покриття витрат, пов'язаних з придбанням житла.

Які документи необхідні для повернення ПДФО

Щоб отримати повернення прибуткового податку, взятий на покриття відсотків за іпотечною позикою, необхідно підготувати пакет основних документів, пов'язаних з укладеною угодою з придбання житла, також доповнивши його паперами, які підтверджують, що мав місце бути грошова позика.

Щоб отримати повернення прибуткового податку, взятий на покриття відсотків за іпотечною позикою, необхідно підготувати пакет основних документів, пов'язаних з укладеною угодою з придбання житла, також доповнивши його паперами, які підтверджують, що мав місце бути грошова позика

Щоб одержати відрахування, необхідно підготувати солідний пакет документів

До них належать такі найменування.

Документ №1. Оригінал деклараційного бланка 3-ПДФО. Всередину цього документа, форма якого встановлювалася на державному рівні, вносяться наступні дані:

  • величина належного громадянину податкового вирахування;
  • подробиці укладеної угоди;
  • інші важливі показники.

Точно такий же бланк заповнюється і передається в податкову інспекцію для виплат з податку на доходи фізичних осіб, з розрахованими всередині даними за величиною податкового збору, фінансової бази, що обкладається їм і іншими нюансами. Покрокову інструкцію щодо заповнення бланка 3-ПДФО знайдете в нашій статті.

Документ №2. Основний документ громадянина Російської Федерації, тобто паспорт, або інший підтверджує особу документ. У Федеральну податкову службу надають не оригінал, а ксерокопії сторінок паспорта:

  • головного розвороту з прізвищем, ім'ям, по батькові, датою народження та іншими основними відомостями;
  • сторінки з адресою прописки громадянина.

Строго кажучи, ксерокопія паспорта, згідно з буквою закону, обов'язковим елементом списку необхідних документів не є, однак, для власної зручності краще підготуйте її наперед, так як, швидше за все, документ буде потрібно при перевірці.

Документ №3. Довідка з інформацією про виплачені платнику податків доходам, а також відрахованих з його заробітної плати виплат на користь бюджету країни, взятих у вигляді прибуткового податку. Шукана довідка носить маркування 2-ПДФО і береться безпосередньо у організації-роботодавця, в бухгалтерському відділі. Її надання здійснюється за заявою працівника. Передача на перевірку проводиться оригіналу довідки, а не ксерокопії.

Якщо ви були працевлаштовані за один податковий період в декількох місцях, то необхідно отримати довідку від всіх роботодавців

Документ №4. Письмову заяву на отримання повернення раніше виплачених в казну податкових відрахувань, з зазначеними в ньому відомостями про банківський рахунок, на який згодом від податкової інспекції громадянинові будуть перераховані грошові кошти. У обробку виробляється подача оригінального документа, а не його копії.

Документ №5. Договір про придбання готового житла або участі в пайовому будівництві. Подача в обробку виробляється ксерокопії документа, оригінал же залишається у власника.

Документ №6. Необхідно також надати на перевірку папери, що підтверджують зроблені витрати, пов'язані з оплатою покупки. Найчастіше це:

  • доручення платіжного характеру;
  • квитанції;
  • розписки та інші папери.

До державної податкової інспекції надають теж не оригінали, а копії платіжних документів.

Документ №7. Щоб підтвердити право власника на володіння шуканим нерухомим об'єктом, необхідно надати на перевірку в відділення Федеральної податкової служби виписку з Єдиного державного реєстру нерухомості.

Зверніть увагу! Якщо квартира була куплена згідно з домовленістю про пайову участь в будівництві житлового об'єкта, то виписку можна не подавати, так як в цьому випадку вона не є обов'язковим пунктом у списку.

Документ №8. Дуже важливо надати завірену копію акта, видатного при прийомі житла власником. Однак, якщо житло було придбано за договором про продаж, то цей документ також виключається зі списку обов'язкових і його можна не надавати на перевірку.

Зверніть увагу! З наступного пункту починається перерахування документів, пов'язаних з отриманням часткового повернення прибуткового податку, який буде використаний для покриття відсотків за позикою цільової спрямованості.

Документ №9. Якщо житло купувалося з використанням іпотечної позики, або іншого кредиту, що має житлову спрямованість, для повернення грошових коштів необхідно пред'явити одну з наступних паперів:

  • кредитний договір, Укладення з банківською організацією;
  • виписка з банку, що містить дані за відсотками, які були утримані протягом річного періоду, надання довідки в Федеральну податкову службу проводиться в оригінальному вигляді;
  • ксерокопії документів, що підтверджують здійснення грошових виплат, спрямованих на погашення відсотків по кредитах, а також оплату основного «тіла» кредиту, якими можуть бути доручення платіжного характеру, чеки, виписки та інші папери.

Якщо отримання кредиту проводилося не у банку, а у іншої організації, наприклад індивідуального підприємця або юридичної особи, при складанні офіційного договору не забудьте вказати, що грошові кошти були отримані саме на придбання житла. У цьому випадку кредитний договір також буде мати силу для податкової інспекції, і ви зможете одержати відрахування.

Документ №10. Якщо мало місце бути придбання житла в спільну власність чоловіком і дружиною, необхідно також надати:

  • заяву, пов'язану з розподілом часток, тобто частин житла, що знаходяться у власності у того чи іншого чоловіка;
  • документ, який свідчить про укладення шлюбу.

Завантажити Заява подружжя про розподіл часток володіння в об'єкті власності при майновому відрахуванні

Документ №11. Якщо одним з пайовиків є неповнолітня дитина громадянина, що володіє квартирою, необхідно надати:

  • заяву з певною величиною часткою кожної дитини;
  • що свідчать про народження нащадків документи;
  • ксерокопії відповідних сторінок паспорта.

Отримання майнового відрахування можливо не тільки на покриття витрат, пов'язаних з купівлею квартири, але також при самостійному зведенні житла у вигляді заміського житлового будинку або котеджу. Щоб підтвердити право на отримання державної компенсації, необхідно надати на перевірку такі папери.

Документ №12. Документи, що підтверджують здійснені витрати, пов'язані з придбанням:

  • будівельних матеріалів;
  • оздоблювальних матеріалів.

Крім того, компенсувати можна витрати на:

  • розробку будівельного проекту майбутнього будинку;
  • кошторисні документи.

Підлягають відшкодуванню також виплати, пов'язані з перерахуванням коштів в якості оплати роботи спеціально найнятої бригади. Більш докладно про те, як оформити відрахування при будівництві будинку, дізнаєтеся з нашій спеціальній статті.

Передача документів на перевірку при самостійному будівництві проводиться у вже знайомому вам форматі. Так, необхідно надати не оригінали, а копії документів, потрібних для перевірки.

Зверніть увагу на наступний факт: в обов'язковому порядку кожна з копій самостійно завіряється, крім того, коли будете відносити документи на перевірку, візьміть з собою оригінали, щоб інспектори могли порівняти исходник і копію один з одним.

Документ №13. В обов'язковому порядку надаються дані про ідентифікаційний номер платника податків. При цьому, деякі інспекції вимагають, надати свідоцтво про його присвоєння, іншим же досить вписаною в декларацію 3-ПДФО числової послідовності.

Дізнатися ідентифікаційний номер при втраті шуканого свідоцтва про постановку на облік можна на офіційному електронному ресурсі Федеральної податкової служби . При цьому найкраще відновити свідоцтво якомога швидше, щоб не потрапити в ситуацію, коли його необхідно надати, а папери все ще немає на руках.

Документ №14. Також на перевірку до інспекції проводиться надання даних, пов'язаних з банківським рахунком, на який в подальшому буде відбуватися переказ грошових коштів. Це може бути рахунок звичайний, прив'язаний до банківської карти або будь-який інший.

Як бачите, всі документи, які необхідно надати при отриманні вирахування на покриття відсотків за іпотечною позикою, пов'язані безпосередньо з самим позикою. Пакет документів, що представляються по угоді, для всіх ситуацій залишається однаковим, лише доповнюється деякими найменуваннями в залежності від сформованих при отриманні грошових коштів обставин.

Пакет документів, що представляються по угоді, для всіх ситуацій залишається однаковим, лише доповнюється деякими найменуваннями в залежності від сформованих при отриманні грошових коштів обставин

Отримати підтвердження іпотечної позики можна в банку, що є що займає кошти стороною, для цього необхідно взяти довідку про сплачені відсотках і попросити копію договору, якщо самостійно ви не можете її зробити з яких-небудь причин

Щоб отримати довідку, як правило, потрібно почекати кілька днів, і оформити стандартний письмовий запит. У деяких банках для цього достатньо звичайної прохання.

Зверніть увагу! Якщо довідка в податковий орган на перевірку передана, однак, співробітники інспекції вимагають додаткового надання документів платіжних, пов'язаних з виплатою грошових коштів за іпотечними процентами, ви за власним бажанням можете передати копії документів на розгляд. Або, якщо шукані папери загублені або надання їх не є можливим, відмовте співробітникам податкової служби, офіційно пославшись на лист ФНС, в якому говориться, що довідка є вичерпним доказом по сплаті відсотків та інших документів, що доповнюють довідку, не потрібно.

Відео - Податкові відрахування по іпотеці

Чи можна заявити право на відрахування пізніше?

Якщо ви вже купували житло і не до кінця витратили основний майнове відрахування, можете відразу не звертатися до податкової інспекції із заявою на покриття витрат по відсотках від позики. Це потрібно, щоб не представляти на перевірку кілька комплектів документів одночасно.

Це потрібно, щоб не представляти на перевірку кілька комплектів документів одночасно

У яких випадках роблять передачу даних в податкову пізніше загальноприйнятих термінів

Спочатку вичерпані до кінця покладені вам 2 мільйони витрат, а потім зробіть додавання в деклараційного бланку інформації, пов'язаної з вирахуванням по житловому кредитуванню. Прикладіть до декларації 3-ПДФО супроводжуючий пакет документів і отримаєте кошти на покриття відсотків.

Наведемо приклад. Розумна М.І. в 2016 році придбала з використанням іпотечної позики квартиру, вартість якої склала 3 мільйони російських рублів. Величина одержуваного Розумній М.І. доходу, розрахованого за річний період, становить 800 тисяч рублів. За шуканий рік Розумна М.І. перевела на користь державної скарбниці податок на доходи фізичної особи, розмір якого склав 104 тисячі. Виходить, в наступному році найкраще їй заявити на отримання вирахування майнового основної спрямованості. За настання 2019 року виплати по ньому будуть проведені в повній величині, значить, настане час на підготовку відповідного пакета документів, а також нової податкової декларації, за допомогою яких Розумна М.І. додасть відомості про виплачені відсотках і зможе їх компенсувати.

Часто трапляється так, що при вичерпанні належної суми основного вирахування залишається можливість покрити іпотечні відсотки, однак, величина їх невелика. Щоб не витрачати час на щорічну подачу документів до податкової інспекції, ви можете почекати кілька років, включити в довідку 3-ПДФО всі внесені на погашення відсотків коштів і передати документ в обробку.

Наведемо приклад. Лаптєв Л.П. придбав житло з використанням цільового іпотечної позики. За умовами договору, укладеного з кредитною організацією, щороку Лаптєв Л.П. змушений виплачувати певну суму, яка є іпотечними відсотками. Величина шуканої суми становить 100 тисяч російських рублів.

Річні доходи Лаптєва Л.П. перевищують 2 мільйони російських рублів. На наступний рік після придбання житла наш герой подає декларацію до податкової інспекції і отримує кошти на покриття витрат по відсотках за минулий податковий період. По закінченню поточних дванадцяти місяців Лаптєв Л.П. може не витрачати дорогоцінний час на повторну подачу декларації, а почекати кілька років і заявити до отримання всі належні йому грошові кошти.

Підведемо Підсумки

Отримання часткового повернення прибуткового податку на покриття відсотків за житловим кредитом - процедура нелегка. Однак, з її допомогою можна отримати солідну грошову компенсацію витрат. Значить, вона, безумовно, відіграє роль додаткового мотивуючого фактора, спрямованого на вирішення житлового питання російських громадян. Важливо, щоб про нюанси, які супроводжують процедуру отримання коштів, жителі нашої країни мали повне уявлення, в цьому випадку вони позбудуться безлічі супроводжуючих процес оформлення проблем.

Важливо, щоб про нюанси, які супроводжують процедуру отримання коштів, жителі нашої країни мали повне уявлення, в цьому випадку вони позбудуться безлічі супроводжуючих процес оформлення проблем

Процедура отримання грошей по відрахуванню супроводжується деякими труднощами