Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування за навчання термін давності

  1. Про податковий відрахуванні в загальних рисах
  2. Термін давності по відрахуванню
  3. Коли можна розраховувати на повернення податкового вирахування?
  4. Порядок розрахунку розміру відрахування
  5. При оплаті самостійного навчання
  6. При оплаті навчання родичів
  7. Як повернути відрахування?
  8. Перший етап. Збір документів
  9. Другий етап. Передача документів до інспекції
  10. Третій етап. отримання повернення

Відповідно до положень 219-ї ст. НК РФ, за громадянами зберігається можливість повернення певної частини коштів, сплачених за різного роду послуги, в тому числі і за навчання. Однак далеко не кожен громадянин обізнаний, як отримати податкове вирахування, які для цього потрібні документи, на яку суму можна розраховувати, яким є термін давності і т.д. Саме з цієї та іншою корисною інформацією щодо даної справи вам пропонується ознайомитися далі. Відповідно до положень 219-ї ст

Податкові відрахування за навчання термін давності

Стаття 219. Соціальні податкові відрахування. Завантажити безкоштовно

Стаття 219. Соціальні податкові відрахування

зміст матеріалу

Про податковий відрахуванні в загальних рисах

Як зазначалося, під податковим вирахуванням слід розуміти право платника податків на повернення частини коштів, витрачених на власне навчання або навчання своїх дітей, братів і сестер. Розмір податкового відрахування обмежується положеннями чинного законодавства.

Таблиця. Розмір податкового відрахування за навчання

Умова Обмеження Оплата навчання дітей віком до 24 років До 50000 рублів Оплата власного навчання До 100000 рублів

При цьому 50-тисячне обмеження актуально для кожної дитини, а не для всіх дітей платника податків. Сумарне ж обмеження з даного відрахування за один період податкової звітності становить 120 тисяч рублів.

Термін давності по відрахуванню

податкові відрахування

Традиційний термін давності по даній відрахування дорівнює трьом рокам. Наприклад, в 2016-м платнику податків вдасться повернути 13% від витрат на освіту, які йому довелося зазнати в період з 2013 по 2015 рр. включно. Положення актуально для контрактного, тобто платного навчання.

Звіт подається щороку. Якогось конкретного часового проміжку для подачі заяви на повернення вирахування законодавством не передбачено - в інспекцію можна звертатися протягом усього року. Повернення буде перерахований на користь заявника в кінці податкового періоду.

Коли можна розраховувати на повернення податкового вирахування?

Громадянин, який оплачує власне навчання, має в своєму розпорядженні правом на отримання вирахування, якщо:

  • він офіційно працевлаштований (в разі оподаткування заробітку по ПДФО);
  • навчається в ліцензованому навчальному закладі;
  • договір з освітньою установою і платіжні документи оформлені на його ім'я.

Якщо вони вимагають повернення вирахування за навчання родича, повинні дотримуватися такі умови:

  • вік учня не перевищує 24 років;
  • родичі навчаються за денною формою;
  • освіта здобувається в ліцензованому установі;
  • платіжні документи оформлені на платника податків.

Порядок розрахунку розміру відрахування

Розрахунок податкового повернення буде відрізнятися в залежності від того, оплачує громадянин власну освіту або ж платить за навчання родичів.

При оплаті самостійного навчання

Для розрахунку повернення використовується сума, сплачена за навчання протягом поточного календарного року. Згідно із законом максимально допустима сума соціальних відрахувань дорівнює 120 тисячам рублів, цей момент відзначався раніше. Отже, в вирахувати за освіту можна отримати не більше 13% від вищезгаданої граничної грошової суми, тобто максимум 15600 рублів.

Дане обмеження актуально для всіх існуючих відрахувань, за винятком благодійництво та різного роду дорогого лікування.

При оплаті навчання родичів

При оплаті навчання родичів

Згідно із законом платник податків може розраховувати на повернення максимум 13% від суми витрат на освіту, але не більше 6500 рублів за календарний рік на кожного учня (13% від згаданого раніше 50-тисячного обмеження).

При цьому максимально допустимі межі відрахування за особисту освіту і навчання дітей ніяк не перетинаються і розраховуються кожен в окремому порядку.

Для кращого розуміння, розгляньте порядок розрахунку вирахування на конкретному прикладі. Протягом 2015 року громадянин А. сплатив освіту двох дочок: 20 тисяч за студентку-заочник і 30 тисяч за студентку денного відділення в технікумі. Протягом цього ж року платник податків заробив 200 тисяч рублів, з яких 26 тисяч було вирахувано по 13% -й податковій ставці. З огляду на те що одна з дочок вчиться на заочному відділенні, громадянин А. зможе повернути відрахування лише за навчання другої дочки. Його розмір складе: 30000х0,13 = 3900 рублів.

Як повернути відрахування?

В цілому процедуру повернення вирахування за освіту можна розділити на 3 основних етапи.

Перший етап. Збір документів

Перелік необхідних документів, паперів і довідок включає такі позиції:

Перелік необхідних документів, паперів і довідок включає такі позиції:

2-ПДФО довідка зразок

  • довідку 2-ПДФО. Видається в бухгалтерії за місцем трудової діяльності. Якщо громадянин протягом року змінював роботу, треба отримати довідку у кожного роботодавця;
  • декларацію 3-ПДФО;
  • договір з освітньою закладом. Крім інших даних, в тілі договору повинна бути чітко позначена вартість навчання. На розгляд податкової інспекції подається копія даного договору, засвідчена заявником - йому потрібно проставити свій підпис на всіх сторінках копії. Крім цього, в договорі має бути зазначено реквізити ліцензії, що дозволяє установі надавати освітні послуги. Якщо вартість навчання підвищувалася протягом року, на додаток до договору потрібно представити підтверджуючі цей факт документи;
  • паспорт;
  • копії платіжних документів, що свідчать про факт здійснення заявником оплати за навчання. Згідно із законом в платіжних документах повинен бути відзначений громадянин, з яким заклад уклало договір на надання освітніх послуг;
  • заяву на повернення вирахування.

3 ПДФО. Зразок 2015 скачати безкоштовно

3 ПДФО

Якщо платник податків звертається до інспекції з метою отримання повернення за оплату навчання дітей, сестер і братів, на додаток до вищенаведеного переліку йому потрібно підготувати наступні документи:

  • довідку з установи, яка свідчить про одержання родичем освіти за денною формою. Звісно ж, якщо інформація про даний момент не відзначена в договорі, укладеному з закладом;
  • свідоцтво про народження учня в оригіналі та копії;
  • документи, що свідчать про наявність факту спорідненості з сестрою або братом. Підійдуть свідоцтва про народження.

Якщо договір з освітньою закладом і платіжні документи оформлені на одного з батьків, а повернення буде отримувати інший чоловік, на додаток до перерахованих вище позиціях потрібно надати копію свідоцтва про укладення шлюбу.

Перелік необхідних документів може змінюватися відповідно до поправок до чинних законодавчих положень, уточніть цей момент заздалегідь. Щоб уникнути зайвих витрат часу і непорозумінь, візьміть з собою в інспекцію оригінал кожного документа, копія якого подається на розгляд уповноваженому співробітнику.

Другий етап. Передача документів до інспекції

Передача документів до інспекції

Існує кілька варіантів передачі підготовлених документів на розгляд податкової інспекції. Вибирайте найбільш прийнятний для вашого випадку.

  1. Особиста подача в відділення інспекції за місцем проживання. Уповноважений співробітник самостійно перевіряє склад поданого пакета і вказує на неточності.
  2. За допомогою нотаріально посвідченого представника.
  3. Цінним поштовим відправленням з описом вкладення. Ви вкладаєте всі документи в конверт, що не запечатуєте його, складаєте опис з перерахуванням вмісту в 2 примірниках і, після перевірки поштовим співробітником, відправляєте листа на адресу податкової інспекції. Цей спосіб рятує вас від необхідності особистого відвідування відділення, проте, в разі виявлення різного роду неточностей, вам доведеться витратити більше часу на їх виправлення.

Третій етап. отримання повернення

Отримати податкове вирахування за навчання легко

Подані документи перевіряються співробітниками інспекції на протязі 3 місяців. У 10-денний термін з моменту завершення перевірки, платнику податків надсилається повідомлення з описом результатів. Після отримання такого повідомлення з позитивною відповіддю на запит повернення грошових коштів, платник податків повинен з'явитися у відділення інспекції та подати заяву на повернення податкового вирахування. У заяві обов'язково зазначаються реквізити для отримання платежу.

Безпосередньо платіж перераховується протягом 1 місяця з моменту подання платником податків відповідної заяви.

Згідно із законом податкове вирахування може бути наданий заявникові стільки раз, скільки він подасть декларацію. Головне, щоб при цьому дотримувалися положення 219-ї ст. НК РФ.

Заява для повернення податку при відрахуванні з навчання. завантажити зразок

Заява для повернення податку при відрахуванні з навчання

Заява на отримання вирахування в ИФНС. зразок скачати

Заява-на-получение-вирахування-ФНС

Відео - Податкові відрахування за навчання термін давності

Коли можна розраховувати на повернення податкового вирахування?
Як повернути відрахування?