Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування у 2017 році

  1. Податкові відрахування у 2017 році: які зміни відбулися
  2. Форма 3 НФДЛ в 2017 році
  3. Стандартні податкові відрахування 2017
  4. Майновий податкове вирахування в 2017 році
  5. Податкові відрахування при продажу квартири 2017
  6. Соціальні податкові відрахування 2017 року

Податкові відрахування 2017 року, які можуть отримати звичайні фізичні особи, поділяються на три основних види:   майнові:   при покупці житла і землі;   при погашенні іпотечних відсотків;   при продажу майна Податкові відрахування 2017 року, які можуть отримати звичайні фізичні особи, поділяються на три основних види:

майнові:

  • при покупці житла і землі;
  • при погашенні іпотечних відсотків;
  • при продажу майна.

соціальні:

  • при оплаті лікування та купівлі ліків;
  • при оплаті навчання;
  • за видатками на страхування життя і пенсійне страхування і забезпечення;
  • за витратами на накопичувальну частину пенсії;
  • за видатками на благодійність;

стандартні:

  • на дітей;
  • на себе.

Податкові відрахування 2017 року можуть заявити громадяни, які проживають на території РФ більше 183 днів (тобто мають статус резидента Росії ) Та отримують дохід, оподатковуваний ПДФО за ставкою 13%. Додаткові умови отримання конкретного вирахування залежать від виду понесених витрат або отримання доходу, як у випадку з майновим вирахуванням за доходами від продажу майна. Отримати відрахування можна, звернувшись до податкової інспекції за місцем прописки з пакетом документів, що підтверджують право на пільгу.

Термін подачі 3 ПДФО у 2017 році не змінився. Для тих громадян, які продали в 2016 році нерухомість або транспорт, він встановлений до 30 квітня 2017 го. Для тих же, хто хоче отримати повернення ПДФО за витрати на лікування, освіту, купівлю житла, термін подачі документів на відшкодування протягом року не обмежений.

У 2017 році ви можете заявити відрахування за три попередні роки діє до: 2016, 2015 і 2014 року, а при заяві пільги працюючим пенсіонером, переносить залишок, також і за 2013 рік.

Зміст


Податкові відрахування у 2017 році: які зміни відбулися

Розповімо про зміни, пов'язані з податковими відрахуваннями в 2017 році:

1.Зміна форми декларації 3-ПДФО при заяві вирахування за 2016 рік

У новій звітності змінені штрих-коди, збільшений ліміт доходу за стандартним відрахування на дітей, змінено порядок відображення витрат на сплату ІП торгового збору, доданий новий вид доходу - від продажу майна за вартістю нижче кадастрової і змінений порядок розрахунку суми доходу від продажу такого майна.

2.Ізмененіе виду документа, що підтверджує право на повернення коштів при покупці житлової нерухомості

Зміни в майновому податковому відрахуванні в 2017 році стосуються подання документів, що підтверджують право власності на придбане житло. Так, починаючи з 15 липня 2016 року, документом, що підтверджує право власності на об'єкт житлової нерухомості, є виписка з ЕГРП (єдиного державного реєстру прав). Свідоцтво про реєстрацію права власності з середини минулого року не видається.

3.Ізменілся порядок розрахунку доходу при продажу майна, якщо вартість за договором купівлі-продажу нижче кадастрової

У разі, якщо за договором купівлі-продажу вартість проданої нерухомості на 30 і більше відсотків нижче її кадастрової вартості, податок розраховується за формулою:

Кадастрова вартість х 0,7

Отриманий дохід відображається в Листі А за кодом 09. Ця зміна пов'язана з тим, що часто продавці нерухомості в договорі вказують занижену вартість, щоб уникнути обов'язку сплатити податок.

4.Запрет на отримання вирахування з навчання чоловіка

У 2016 році багато інспекції в зв'язку зі сформованою неоднозначною позицією ФНС РФ представляли громадянам відрахування по видатках на навчання коштів другої половини. Тобто громадянин, який оплатив навчання своєї дружини або чоловіка, міг звернутися до інспекції за відшкодуванням зазначених витрат.

Листом від жовтня 2016 р № БС-4-11 / 20142 Федеральна податкова служба вказала на неможливість відшкодування зазначених витрат, у зв'язку з тим, що право на отримання вирахування за чоловіка в НК РФ не вказано. При цьому уточнюється, що за себе інший член подружжя може відшкодувати витрати на навчання, навіть якщо вони понесені іншим чоловіком.

5.Ізмененіе в податковому відрахуванні 2017 роки за дітей

Зі вступом в силу нової податкової декларації з ПДФО (за 2016 рік) був збільшений граничний розмір доходу для отримання стандартного відрахування за дитину (дітей) з 280 000 руб. до 350 000 руб.

6.Новий вид соціального відрахування

З 2017 року встановлено новий вид соціального відрахування - по видатках на участь в оцінці професійних навичок. Порядок заяви цього виду вирахування аналогічний порядку отримання інших соцвичетов, за одним винятком - його поки не можна отримати за місцем роботи. Розмір нового вирахування також обмежений 120 000 крб. в цілому з іншими соціальними відрахуваннями.

Форма 3 НФДЛ в 2017 році

З 2017 року діє нова форма звітності з прибуткового податку. Декларація 3-ПДФО в 2017 році за новою формою подається тільки при заяві відрахувань або декларування доходів за попередній період (2016 рік).

Якщо ви хочете отримати відрахування за більш ранні періоди (2015-го, 2014 і для пенсіонерів за 2013 рік), декларація подається за тією формою, яка діяла в заявляється період. Наприклад, при подачі звітності за 2015 год 3-НФДЛ треба заповнити за формою, що діяла в 2015 році.

Нова форма декларації 3 ПДФО 2017 року завантажити бланк

Зверніть увагу, що в разі подання декларації за 2016 рік за старою формою інспекція відмовиться її прийняти.

Декларація 3 ПДФО (нова форма 2017 року), як і раніше, може бути заповнена наступним чином:

Вручну. Бланк звітності можна скачати на нашому сайті або отримати в податковій інспекції. Декларацію треба заповнювати великими друкованими літерами синім або чорним чорнилом, відповідно до інструкції щодо заповнення;

За допомогою програми, розробленої ФНС. Безкоштовний сервіс допоможе внести відомості в 3 ПДФО 2017. Звертайте увагу на те, що версія програмного забезпечення повинна відповідати тому періоду, за який подається декларація. Тобто, якщо звітність заповнюється за 2016 рік, програма повинна бути з версією ПО, актуальною на 2016 рік, і т.д.

За допомогою комп'ютера (без використання спеціальної програми). Для цього треба завантажити бланк і заповнити його на комп'ютері шрифтом чорного кольору великими літерами за допомогою таких програм, як Abode Acrobat і Microsoft Excel.

Здати декларацію 3-ПДФО в 2017 році за допомогою таких дій:

  • особистий візит до податкової інспекції;
  • через посередника за нотаріально посвідченою довіреністю;
  • поштою рекомендованим листом з описом вкладення;
  • через інтернет в Особистому кабінету платника податків.

Стандартні податкові відрахування 2017

Вище ми вже писали, що стандартні податкові відрахування в 2017 році на дітей змінилися, тому що збільшений граничний поріг по доходах, що дає право на отримання пільги. З 280 000 руб. він був підвищений до 350 000 руб. В іншому порядок і способи отримання даного виду вирахування залишилися без зміни.

Розмір допомоги, яку представляють в рамках стандартного вирахування в 2017 році становить:

  • 1 400 руб. - на перших двох дітей;
  • 3 000 руб. - на третю і кожну наступну дитину;
  • 6 000 руб. - на дитину-інваліда першої і другої груп інвалідності - для опікунів і піклувальників;
  • 12 000 руб. - на дитину-інваліда першої і другої груп інвалідності - для батьків та усиновителів.

Податкові відрахування на дитину в 2017 році може отримати двома способами:

  • За місцем роботи;
  • У податковій інспекції.

За місцем роботи. При отриманні вирахування у роботодавця треба написати заяву і подати документи, що підтверджують право на пільгу. Після отримання документів і заяви роботодавець перестане оподатковувати прибутковим податком частину зарплати в розмірі наданого вирахування.

Приклад: Степанова А.П. має 2 дітей 3-х і 5-ти років. У 2017 році, при влаштуванні на роботу, вона написала заяву на податкове вирахування на дітей 2017 року та разом з документами представила його в фінансовий відділ організації.

Сума вирахування, покладеного Степанової на двох дітей, складе 2 800 руб. На цю суму щомісяця буде зменшуватися оподатковуваного ПДФО доходу Степанової. З / П Степанової становить 25 000 руб.

Без урахування стандартного вирахування, сума, отримана на руки за мінусом прибуткового податку, становить 21 750 руб. (25 000 х 13%) в місяць. З урахуванням вирахування, сума, одержувана щомісяця, складе 22 114 руб. (25 000 - 2 800) х 13%. Економія в місяць дорівнює 364 руб.

Зазначений відрахування при зарплаті в 25 000 руб. в місяць вона зможе отримувати протягом усього року, так як її доходи не перевищать встановлений ліміт в 350 000 руб. Таким чином, за рік Степанова А.П. заощадить в загальній сумі 4 368 руб.

Через ИФНС. Якщо стандартний відрахування у роботодавця не заявлявся або був отриманий не в повному обсязі, його можна отримати після закінчення року в податковій інспекції. Для цього необхідно:

  1. Заповнити декларацію з прибуткового податку (форма 3-ПДФО);
  2. Підготувати заяву на податкове вирахування на дітей 2017 роки;
  3. отримати довідку 2-ПДФО в бухгалтерії за місцем роботи;
  4. Зібрати пакет документів, що підтверджують право на пільгу;
  5. Здати документи в податковий орган за місцем прописки.

Після закінчення камеральної податкової перевірки декларації та документів, що проводиться протягом 3 місяців, сума надміру сплаченого податку буде повернута на рахунок, вказаний в заяві.

Майновий податкове вирахування в 2017 році

Податкові відрахування на квартиру в 2017 році може бути надано як при її покупці, так і при продажу.

Відрахування при покупці нерухомості. Податкові відрахування при покупці надається за видатками:

Максимальна сума податкового вирахування при купівлі житла становить 2 000 000 руб., За відсотками на погашення іпотеки - 3 000 000 руб. Якщо квартира була куплена до 2014 року, то ліміту по відсоткам немає, і вони можуть бути відшкодовані в повному обсязі.

Відрахування може бути отриманий за місцем роботу або через ИФНС. При заяві вирахування через роботодавця заповнювати декларацію 3-ПДФО не потрібно.

Зверніть увагу, що в 2017 році відрахування за покупку житла можна заявити не тільки за 2016 рік, а й за 2015 і 2014 роки.

Термін подання декларації з відрахування за покупку житла не встановлено, тому декларація і документи, що підтверджують право на пільгу, можуть бути подані до інспекції в будь-який час.

Приклад. Степанова А.П. в 2014 році купила квартиру, вартістю 1 854 000 руб., але відрахування по ній не заявляла. Заробітна плата Степанової в 2014-2016 роках склала 43 000 руб. у місяць. Дохід за рік - 516 000 руб., ПДФО, сплачений до бюджету - 67 080 руб. Вся сума відрахування по видатках на придбання квартири складе 241 020 руб. (1 854 000 х 13%).

У 2017 році Степанова може звернутися за отриманням пільги за 2016-2014 роки. Таким чином, вона зможе одержати відрахування відразу за 3 роки. Загальна сума коштів, яку Степанова отримає на руки за 3 роки складе 201 240 руб. Контакти (67 080 х 3 роки). Залишок вирахування, що дорівнює 39 780 руб., Степанова зможе отримати в наступні роки.

Податкові відрахування при продажу квартири 2017

Цей вид вирахування представляється при продажу житлової нерухомості , Яка перебувала у власності громадянина менш встановленого законом терміну. При продажу житла, придбаного до 2016 року, чи отриманого у дарунок, у спадок, в порядку приватизації або в рамках договору довічної ренти, термін володіння, який звільняє громадянина від сплати податку з проданої квартири, становить 3 роки, у всіх інших випадках цей строк збільшено до 5 років.

Якщо у вас немає документів, що підтверджують витрати на покупку нерухомості, то розмір відрахування становить 1 000 000 руб. На цю суму можна зменшити дохід, отриманий від продажу житлової нерухомості, перед тим, як розрахувати прибутковий податок.

Якщо ж документи, що підтверджують витрати на покупку, то відрахування може бути наданий в сумі витрат по покупці реалізованого майна. Наприклад, ви продали квартиру за 3 000 000 руб., А купували її за 2 000 000. У цьому випадку податком буде обкладатися тільки різниця між продажем і купівлею, тобто 1 000 000 рублів.

Нагадуємо, що в 2017 році вступили в силу зміни в порядку розрахунку суми ПДФО, продажу житлової нерухомості.

А саме, якщо за договором купівлі-продажу вартість проданої квартири на 30 і більше відсотків нижче її кадастрової вартості, податок повинен бути розрахований не з продажної, а кадастрової вартості.

Формула розрахунку - Кадастрова вартість х 0,7

Подати декларацію 3-ПДФО за нерухомість, продану в 2016 році, треба пізніше 30 квітня 2017 року. Причому, здати 3-ПДФО треба незалежно від того, чи є сума податку до сплати. Якщо податок є, то його треба заплатити до 15 липня 2017 року.

Соціальні податкові відрахування 2017 року

До основних соціальних відрахування відносяться відрахування по видатках на лікування та навчання.

Відрахування за лікування. Податкові відрахування на лікування в 2017 році може бути заявлений як за місцем роботи, так і через податкову інспекцію. Заявити пільгу можна не тільки за власне лікування, але і за лікування дітей, батьків і чоловіка.

Розмір відрахування становить 120 000 руб. для звичайного лікування і в повній сумі витрат для дорогого. Будь-яких змін цей соціальний податкове вирахування в 2017 році не має. Заявляти його можна щороку.

Відрахування за навчання. Цей вид пільги можна заявити за видатками на навчання дітей, батьків і братів з сестрами. Так само, як і «лікувальний» відрахування, це пільга може бути отримана за місцем роботи у роботодавця або через ИФНС.

Нагадаємо, що згідно з останніми роз'ясненнями, наданими ФНС в жовтні 2016 року, податкові відрахування за навчання в 2017 році не може бути отриманий за оплату навчання чоловіка. Таким чином, якщо ви оплатили навчання своєї дружини, відрахування за даними витрат зможе заявити тільки вона, при цьому не має значення, що навчання оплачував безпосередньо чоловік.

Шановні користувачі, в коментарях до статей відповіді будуть публікуватися тільки з питань, що належать до тексту самої статті. Якщо ви хочете отримати відповідь на питання по вашій конкретній ситуації або вам потрібна допомога в розрахунку податку, звертайтеся, будь ласка, на консультацію .