Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування при покупці квартири: повернення податку в 2019 р

  1. У яких випадках можна отримати майнове відрахування
  2. У яких випадках не покладено
  3. Скільки разів можна отримати
  4. Яку суму можна повернути у держави
  5. Приклад розрахунку вирахування по квартирі, купленої до 2014 року і після
  6. Документи для оформлення
  7. Коли подавати документи і за який період
  8. Процес отримання по кроках
  9. Відрахування у роботодавця

Для поліпшення демографічної ситуації та збільшення числа сімей з власним житлом, державою введена нова міра соціальної підтримки - податкове вирахування при купівлі квартири. Повернення податку при покупці квартири дозволяє істотно знизити витрати на житло, що купується або земельну ділянку для будівництва приватного будинку, що позитивно позначається на можливостях платників податків і членів їх сімей.

Повернення податку при покупці квартири дозволяє істотно знизити витрати на житло, що купується або земельну ділянку для будівництва приватного будинку, що позитивно позначається на можливостях платників податків і членів їх сімей

У яких випадках можна отримати майнове відрахування

Можливість оформлення будь-якої соціальної підтримки - складна процедура, яка доступна не всім жителям Росії. Бажаючі повинні відповідати встановленим законодавством нормам, так як отримати податкове вирахування при купівлі квартири можна тільки за умови офіційного працевлаштування з постійним перерахуванням прибуткового податку в казну держави.

На законодавчому рівні податкове вирахування при купівлі квартири можна розділити на декілька великих видів:

  1. На придбання житлової нерухомості.
  2. На будівництво або обробку приватного будинку.

У свою чергу дані категорії поділяються на більш вузькі програми по відрахуванню ПДФО при купівлі квартири, які вибираються заявниками самостійно:

Найменування розділу

Назва програмиКороткий опис

На які об'єкти поширюється

На придбання житла

Погашення відсотків по іпотеці Надається для зниження щомісячної фінансового навантаження на власника житла до моменту вичерпання максимального розміру повернення, або до повного погашення кредиту.

Будь-яке житлове приміщення, яке було придбано за допомогою іпотечного кредитування, - кімната багатокімнатні житло, будинок або частка в будь-якому приміщенні, придатному для проживання.

Повернення частини сплаченої суми при безпосередньому придбанні житлової нерухомості

Надається після фактичного придбання житлового будинку для часткової компенсації витрат на придбання.

Будь-житловий об'єкт нерухомості - частка в комплексі для проживання людей, кімната в гуртожитку і т.д.

на будівництво

Надання державної підтримки на земельну ділянку під будівництво

Оформляється за аналогічним принципом з придбанням житла в іпотеку, однак розраховувати на його отримання можна тільки після завершення будівництва будинку і його повного оформлення в ЕГРН.

Будь-які земельні ділянки під житлове будівництво з документальним підтвердженням наявності житлового приміщення на ділянці.

Чистова обробка і ремонт, якщо житло було здано без них

Надається після здачі будинку в експлуатацію та надання відомостей про приймання-передачі нерухомого майна власнику і про відсутність чистової обробки.

Податковий відрахування надається при покупці квартири в новобудові без фінішної обробки, з обов'язковим зазначенням в договорі купівлі-продажу і приймання-передачі пункту про відсутність оздоблювального ремонту.

Правила отримання податкового вирахування при купівлі квартири встановлені законодавством - стаття 220 НК РФ визначає, що пред'явлення будь-яких інших об'єктів нерухомості для отримання держпідтримки, за винятком об'єктів житлового призначення, заборонено. Також особлива увага приділяється обов'язковому знаходженню нерухомого майна на території Російської Федерації, тому по закордонному нерухомості росіян отримати державну допомогу не можна.

У яких випадках не покладено

Існує кілька причин, які можуть вплинути на відмову в наданні права на майнове відрахування при покупці житлового приміщення.

До таких ситуацій можна віднести наступні обставини:

  1. Податкові відрахування не надається, якщо покупка квартири здійснюється у родичів.
  2. Придбання нерухомості відбувається у залежних один від одного осіб, зокрема у роботодавця, опікуваного особи та інше.
  3. Заявник вичерпав своє право на надання податкового відрахування при покупці квартири.

Надання податкового вирахування при укладанні угоди купівлі-продажу житла зазнало істотних змін в 2014 році, при цьому нововведення 2019 року додали деякі обставини і нюанси, що дозволяють зробити оформлення соціальної допомоги від держави більш прозорим.

Скільки разів можна отримати

У НК РФ визначено поняття, що таке майнове відрахування, а також умови його надання резидентам Росії. Оформлення даного виду державної підтримки є громадянам Російської Федерації, а також іноземним особам, які здійснюють трудову діяльність і проживають на території РФ не менше 183 днів у році, з офіційним джерелом доходу, з якого утримується 13 відсотків прибуткового податку.

З 2014 року в законодавстві використовуються новий порядок надання майнового відрахування при покупці квартири, який наочно відрізняється від попередніх років:

Найменування програми держпідтримки

До 2014 рокупісля 2014 рокуХарактеристикаМожлива кількість використання вирахуванняХарактеристика

істотні зміни

Соціальна допомога при придбанні житла в іпотеку

Допомога в оплаті відсотків по іпотеці. Без будь-яких обмежень, аж до повного погашення іпотеки позичальниками. Використовується і в даний час тими особами, які оформили житловий кредит до або в період 2013 року до моменту вступу в силу нового законодавства. Коштами з державного бюджету гаситься частина відсотків по іпотеці.

Максимальна сума податкового вирахування при купівлі квартири не може досягати більше 13% від 3 000 000. Скористатися засобами можна до повного вичерпання наданого обсягу фінансових коштів в якості заходів державної підтримки.

Допомога при купівлі нерухомості

Гасилась частина кредиту або відшкодовувалась деякий відсоток витрачених власником засобів. Надавалася одноразово без можливості оформити майнове відрахування на покупку квартири вдруге. Відшкодовується частина вартості приміщення, або надається можливість повернути частину понесених витрат.

Податкові відрахування може надаватися при покупці другої квартири, якщо вартість першого житлового приміщення не досягла максимального розміру повернення. Він встановлений на позначці 13% від 2 000 000 рублів.

На сьогоднішній день оформити повернення можна за новими правилами на житло, яке було придбано після 2014 року за умови відсутності використання цього права раніше.

Яку суму можна повернути у держави

За загальним правилом держава надає можливість оформлення повернення декількома способами із зазначенням максимально можливого розміру відшкодування в рамках заходів держпідтримки, яке зможе отримати конкретну особу.

Громадяни можуть самостійно визначити яка сума податкового повернення при покупці житла, скориставшись загальними формулами або калькулятором податкового вирахування.

Громадянин може повернути такі суми в залежності від виду повернення:

  1. При реєстрації вирахування після придбання нерухомості в розмірі 260 000 рублей, що становить 13% від 2 млн.
  2. При подачі заяви на податкове вирахування при купівлі житла під іпотечне кредитування в розмірі 390 000 рублів, що є 13% від 3 млн. Рублів.

Законодавство зазначає, що існує можливість складати відрахування в залежності від складу сім'ї заявника:

  • При реєстрації спільної власності при покупці квартири подружжям;
  • При заповненні паперів на податкове вирахування на дитину і батьків при придбанні нерухомості для подальшого проживання членів сім'ї;
  • При пенсійному віці одного з подружжя, існує можливість заявити про повернення, якщо інший член подружжя працює, або вони обидва отримують будь-який дохід крім пенсії.

Увага законодавця приділяється і іншим категоріям осіб, зокрема індивідуальним підприємцям. Подача пакету паперів на майновий повернення при покупці квартири для ІП можливий тільки в тому випадку, якщо підприємець сплачує податки за загальною системою оподаткування, при інших обставинах скористатися цими правами не можна.

Отримати майновий повернення при покупці квартири у родичів не можна.

Отримати майновий повернення при покупці квартири у родичів не можна

Приклад розрахунку вирахування по квартирі, купленої до 2014 року і після

Перед тим як розрахувати податкове вирахування при купівлі квартири за новими правилами, необхідно вивчити відмінності від старих, для цього важливо розглянути особливості надання повернення на кількох прикладах.

Нові формули розрахунку надання повернення виглядають наступним чином:

Нові формули розрахунку надання повернення виглядають наступним чином:

Вартість нерухомості менш або дорівнює 2 млн. Рублів. У разі, якщо сума перевищувала максимальну в розрахунок приймається максимально допустимий розмір - 2 млн.

У разі, якщо сума перевищувала максимальну в розрахунок приймається максимально допустимий розмір - 2 млн

Загальна сума відсотків не може бути більше 3 млн. Рублів, якщо вона більше, то в розрахунок береться максимальна сума. Після вичерпання ліміту, власник житлового приміщення платить за колишньою ставкою і щомісячною платіжці.

Приклад 1. Приміщення було придбано в 2012 році. Вартість житла склала 1 млн. 200 тис. Рублів. Власник подав заяву на надання йому повернення за придбання нерухомості. При цьому за поточний рік він виплатив 198 000 прибуткового податку.

За загальним правилом він може повернути:

За загальним правилом він може повернути:

Після отримання коштів громадянин не зможе скористатися можливість отримати суму, якої бракує при оформленні будинку по угоді купівлі-продажу на другий або третій рік після введення нових правил. Раніше існувала тільки одноразовий варіант отримання коштів, навіть якщо повернення склав лише 12 000 рублів.

Приклад 2. Перше житло було придбано в 2015 році, вартістю в 980 000 рублей, друге в 2017 за 1 560 000 рублей. Іпотеку власник не оформляв, тому сума повернутих коштів буде розраховуватися по першій формулі.

За перше приміщення громадянин отримає:

За перше приміщення громадянин отримає:

За друге:

За друге:

Так як максимальний розмір повернення становить 260 тис. Рублів, то заявник зможе повернути 127,4 тис. За перше житло і 132,6 за друге. Після вичерпання суми ліміту, скористатися поверненням більше не можна.

Після вичерпання суми ліміту, скористатися поверненням більше не можна

Документи для оформлення

Для того, щоб отримати повернення встановлених засобів в якості державної підтримки, необхідно надати пакет документів в спеціально уповноважені органи.

Список документів для надання виглядає наступним чином:

  • Заява від зацікавленої особи в наданні йому можливості брати участь в програмі, якщо беруть участь подружжя, то складається два примірника;
  • Декларації 2 і 3-ПДФО, в якій має бути вказано код бюджетної класифікації - КБК і інші необхідні пункти;
  • Документація, яка підтверджує права власності на приміщення - договір купівлі-продажу, виписка з ЕГРН і т.д .;
  • Папери, які підтверджують понесені заявником витрати, якщо повернення оформляється на ремонт приміщення або будівництво;
  • Папери про відсотки по кредиту з повним зазначенням переплати і вже сплачених відсотків;
  • Якщо житло оформляється не тільки на платника податків, а й на його дитину, то необхідно надання свідоцтва про народження неповнолітнього;
  • При оформленні спільної власності, необхідно свідоцтво про шлюб;
  • Дозвіл від опіки про можливість використання права на надання повернення на неповнолітню особу, за умови надання йому частки в нерухомості;
  • Підтвердження прав на одержання повернення від ФНС.

У деяких випадках може знадобитися розписка про дозвіл використання повернення одного з подружжя, якщо всіма питаннями займається лише хтось один.

Завантажити форму і зразок бланка заяви на повернення ПДФО в 2019 році можна тут. рекомендовану податкової форму в Exсel . Зразок заповнення 3-ПДФО.

Коли подавати документи і за який період

Законодавством не встановлено чіткий термін подачі паперів на отримання податкового вирахування при купівлі квартири, при цьому при виникненні даних правовідносин діють стандартно визначені терміни отримання та нарахування належних коштів.

Особливості отримання повернення залежать від віку заявника:

Категорія громадянина

Термін для зверненняЗа які роки можна стягнутиСкладнощі

Коли отримують податкові відрахування при придбанні квартири

працездатний

Будь-який час після року отримання права власності на приміщення За три роки, які йдуть після набуття права

Максимальна сума виплат дорівнює сплаченим засобів, в рамках прибуткового податку. Якщо їх недостатньо для повного повернення, то частина коштів переноситься на наступний рік.

Заява та інші папери можна подати через рік після отримання права на оформлення повернення прибуткового податку

пенсіонер

Будь-який час після отримання права на повернення

За три попередні роки до моменту реєстрації права власності

Можуть виникнути складнощі, якщо у пенсіонера немає будь-якого додаткового доходу, крім пенсії, так як ПДФО з пенсійних перерахувань не стягується

Законодавець уточнює, що кошти можуть перераховуватися туди, куди забажає одержувач - на відсотки по кредиту або на власний розрахунковий рахунок.

Хоча податкове вирахування на покупку квартири не має терміну давності, отримати кошти, виплачені як прибуткового податку можна тільки на останні три роки, навіть якщо іпотечний кредит виплачується вже 5 років.

Процес отримання по кроках

Незважаючи на гадану складність процедури, єдиним моментом, який з якоїсь причини може істотно ускладнити процес оформлення, є збір необхідної документації. Сама процедура є простою і не вимагає від заявника ніяких спеціальних знань і умінь.

Майновий повернення здійснюється за допомогою:

  1. Звернення зацікавленої особи в ФНС з встановленим пакетом паперів.
  2. Очікування відповіді від ФНС.
  3. Отримання позитивного або негативного рішення.
  4. Перерахування коштів на зазначені в 3-ПДФО потреби.

Зазвичай термін отримання податкового вирахування при покупці житлового приміщення після подачі документів складається один місяць.

Відрахування у роботодавця

Законодавство повністю визначає кому покладено податкове вирахування при купівлі квартири, до таких людей належать - дієздатні громадяни, які здійснюють трудову діяльність на території Росії і набувають житлову нерухомість в межах держави.

Крім стандартних способів отримання повернення, існує ще один - оформлення держпідтримки за допомогою роботодавця.

В даному випадку, початкові етапи реєстрації заяви і збору документів ідентичні, відмінності починаються після подачі всього пакету необхідних паперів в ФНС. Після отримання відповіді, працівник організації повинен написати заяву на ім'я роботодавця про бажання отримувати належні кошти у якості заробітної плати.

В даному випадку, 13% із зарплати в якості прибуткового податку більше не будуть стягуватися до моменту вичерпання встановлених засобів.

Після вичерпання пакета, стягування податків продовжиться в колишньому обсязі.

Оформлення вирахування - тривала процедура, яка вимагає особливої ​​уважності в заповненні документів і надання необхідних відомостей в ФНС. Будь-яка помилка може спричинити за собою відмову в наданні державної підтримки.

Детальніше про повернення відсотків по іпотеці ви дізнаєтеся в наступному пості.

Завжди на зв'язку наш юрист на сайті. Прохання записатися до нього на безкоштовну консультацію, якщо у вас виникли питання. Заповніть форму зворотного зв'язку.

Прохання оцінити пост і поставити лайк.