Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування при покупці квартири 2019 р .: інструкція, правила отримання

  1. Що це таке - компенсація витрат
  2. Хто має право податкове вирахування
  3. Хто не може отримати податкове вирахування за придбане житло
  4. розрахунок вирахування
  5. приклад розрахунку
  6. Державні програми на покупку житла
  7. Необхідні документи для отримання податкового вирахування
  8. способи отримання
  9. термін розгляду

Останні зміни: Січень 2019

В даному матеріалі мова піде про податкове вирахування при купівлі квартири, будинки, або ж іншого нерухомого майна згідно з усіма змінами в 2019 році. У чинному законодавстві закріплена необхідність сплати громадянами внесків до бюджету з будь-яких видів доходу, будь то зарплата, виграш в лотерею або здача нерухомості в оренду. Як правило, величина прибуткового податку дорівнює 13%.

Але також в нормах законодавства передбачена можливість зменшення розміру обов'язкових відрахувань на користь держави, або повернення грошових коштів, сплачених платником податку раніше. Таке право виникає у громадян при здійсненні значних фінансових витрат, наприклад при покупці квартири, оплату навчання, в зв'язку з витратами на лікування.

Що це таке - компенсація витрат

Особи, які купують нерухомість, можуть компенсувати частину понесених витрат шляхом отримання   податкового вирахування   (Далі НВ) Особи, які купують нерухомість, можуть компенсувати частину понесених витрат шляхом отримання податкового вирахування (Далі НВ). Говорячи простою мовою, держава повертає частину грошей, витрачених на нову квартиру, будинок або земельну ділянку. Крім цього законом передбачається отримання НВ в зв'язку з матеріальними витратами при здійсненні будівництва.

Повернення податків можна отримати і за відсотками по іпотеці , Сплачених кредитним організаціям по цільових позиках на покупку нерухомого майна. Платник податків має право отримати грошову компенсацію на вказаний ним рахунок, після чого використовувати її на власний розсуд.

Є і ще один варіант скористатися НВ, коли особа звільняється від сплати ПДФО на певний період, в залежності від величини суми, що підлягає сплаті. Можливість отримання НВ регулюється положеннями статті 220 НК РФ.

Законодавством встановлені наступні підстави для відшкодування частини понесених витрат:

  • покупка нерухомого майна, включаючи квартири, приватні будинки, частку або кімнату, а також будівництво житла;
  • придбання землі як з домоволодінням, так і без домоволодіння (ділянка під будівництво);
  • придбання нерухомого майна за допомогою цільового кредитування (часткового компенсування підлягають відсотки, сплачені кредитору);
  • ремонтно-оздоблювальні роботи в тих випадках, коли нерухомість купувалася у забудовника без внутрішньої обробки (при наявності чеків, або інших документів, що підтверджують зроблені витрати).

Чинним законодавством передбачається одноразова можливість часткової компенсації понесених витрат у зв'язку з придбанням нерухомості в максимально закріпленої законодавством величиною (або в зв'язку з будівництвом).

Даним правом вдруге скористатися не можна - згідно зі статтею 220 НК РФ обмовляється, що максимальний майнове податкове вирахування, який покладається на увазі придбання житла, кожен окремо взятий громадянин має право використовувати один раз.

Особи, які реалізували своє право на отримання НВ до 1 січня 2014 року, не можуть скористатися ним повторно незалежно від того, яка величина витрат була компенсована державою.

Хто має право податкове вирахування

Скористатися правом отримання НВ можуть громадяни, що відносяться до платників податків. Особа має відповідати наступним вимогам:

  • є податковим резидентом РФ;
  • має яке-небудь джерело доходу, оподатковуваний ставкою в 13%;
  • в наявності є документи, що підтверджують здійснену операцію.

Всі ті, хто відповідає зазначеним вимогам, правомочні звернутися до податкового органу для отримання майнового відрахування.

Хто не може отримати податкове вирахування за придбане житло

Скористатися можливістю компенсації від держави частини витрачених матеріальних ресурсів на покупку квартири або іншого житла має право тільки особи, які є платниками податків. Інші категорії громадян, які не мають доходу і як наслідок, не здійснюють сплату ПДФО до бюджету, не має права претендувати на отримання НВ. До таких належать:

  • непрацюючі, які отримують допомогу;
  • бізнесмени, які здійснюють підприємницьку діяльність за особливим режимом обчислення податкових внесків;
  • неповнолітні діти.

Неповнолітні діти хоч і не володіють правом отримання НВ, але належні кошти можуть бути отримані батьками, за умови, що батьками проводяться відрахування в бюджет у вигляді 13% від доходу.

Окремо слід відзначити громадян пенсійного віку. Якщо крім пенсії особа має будь-якої іншої джерело доходу, оподатковуваний податком, то такий пенсіонер має право розраховувати на часткове повернення грошей, витрачених на покупку нерухомості.

Крім цього пенсіонери мають можливість отримати належну суму податкового вирахування з урахуванням минулих періодів, коли ними здійснювалася трудова діяльність.

З цього випливає, що особи, що не були платниками податків до виходу на пенсію, подібного права не мають.

розрахунок вирахування

Закон обмежує суму, з якої може бути зроблений повернення податків Закон обмежує суму, з якої може бути зроблений повернення податків.

Так, при покупці квартири, максимальна вартість нерухомого майна, з якої можливе повернення прибуткового податку, становить 2000000 рублів, отже, найбільшу кількість грошей, які підлягають поверненню, буде не більше 260000 рублів.

Необхідно враховувати, що розмір виплати не може перевищувати сукупність сплаченого прибуткового податку. Таким чином, якщо за минулий звітний період громадянином було виплачено ПДФО на меншу суму, ніж підлягає виплаті майнове відрахування , То повернути вдасться лише частина, відповідну виплачених прибутковим відрахувань, інші грошові кошти будуть нараховані в наступних періодах.

Інші розрахунки застосовуються в тому випадку, коли нерухоме майно набувається на гроші, отримані по цільових позиках.

Максимальна сума процентів за іпотечним кредитом, з якою може бути повернутий ПДФО, становить 3000000 рублів. Грошові кошти, які зможе повернути платник податків, який скористався іпотечним кредитом, не можуть бути більш 390000 рублів.

Зазначена сума не виплачується одноразово - якщо кредитний договір на купівлю житла укладається строком на 10 років, загальна величина виплати розподіляється на кількість років і виплачується щорічно рівними частинами.

За умови виплати найбільшого допустимого розміру НВ за покупку квартири за іпотечним кредитом, взятому на 10 років, щорічні перерахування для сплати відсотків за обслуговування іпотеки будуть складати 39000 рублів. Якщо позичальником здійснено дострокове виконання своїх зобов'язань за кредитним договором, покладена сума від держави буде нарахована в наступному податковому періоді. Крім цього, в ситуаціях, коли іпотека купувалася подружжям після 1 січня 2014 року, право на податкові відрахування при покупці квартири виникає у кожного з подружжя.

приклад розрахунку

У 2015 році громадянином Івановим І.І була придбана квартира за 2500000 рублів. Щомісячна заробітна плата Іванова І.І становить 60000 рублів.

Необхідно враховувати, що сума до повернення не може перевищувати розмір ПДФО, сплачений платником податків за минулий податковий період.

Величина сплачених податків за 2015 роки становитиме 93600 рублів. Таким чином, максимальний розмір майнового відрахування, рівного 260000 рублів не буде виплачений Іванову в повному обсязі за підсумками 2015 року, і невиплачені 167000 будуть розподілені на наступні роки, за умови, що громадянин Іванов збереже оподатковуваний ПДФО джерело доходу.

Державні програми на покупку житла

Широко поширені різні програми, в яких покупка житла здійснюється з державним субсидуванням. Якщо нерухомість повністю купується на гроші, виділені для цих цілей державою, майновий податкове вирахування не проводиться.

Якщо крім державної субсидії набувачем був використаний особистий капітал, то сума, що підлягає до повернення, буде розраховуватися виключно з грошових коштів, що не включають розмір державної допомоги.

Наприклад, громадянином купується квартира з використанням материнського капіталу . Розраховувати на отримання НВ платник податків може з обліку загальних ресурсів, витрачених на покупку за мінусом коштів Материнського капіталу.

Необхідні документи для отримання податкового вирахування

Для того щоб здійснити повернення грошей у вигляді майнового відрахування, громадянину необхідно звернутися в територіальний податковий орган із заявою.

Разом з поданням заяви потрібно надати наступний пакет документів: Разом з поданням заяви потрібно надати наступний пакет документів:

  1. Документ, що засвідчує особу.
  2. Довіреність, завірену нотаріусом, якщо заява подається через представника.
  3. ІПН.
  4. Декларацію за формою 3-ПДФО.
  5. Довідку, надану з місця роботи за формою 2-ПДФО.
  6. Договір купівлі-продажу на квартиру, або інший документ, що підтверджує зроблені витрати.
  7. Іпотечний договір з кредитною організацією (якщо житло купувалося на позикові ресурси) і виписка з особового рахунку позичальника в банку, який видав цільовий кредит.

Крім перерахованого, платник податків повинен надати реквізити рахунку, на який повинні будуть надійти кошти в тому, випадку, якщо заявник бажає провести майновий податкове вирахування шляхом повернення суми раніше сплаченого податку.

Важливо! Провести поводження з метою отримання податкового вирахування можна в будь-який час, так як будь-яких строків давності законом не передбачається, однак повернути податок за минулі роки вдасться лише в межах трьох років.

способи отримання

В законі передбачено два способи отримання грошових коштів по податковим вирахуванням у зв'язку з придбанням нерухомого майна.

  1. У першому випадку при позитивному розгляді звернення від платника податків, гроші надходять на рахунок, який вказує заявник.
  2. У другому варіанті передбачається можливість звільнення від сплати податків на певний період. У цьому випадку платник податків зможе отримувати заробітну плату без утримання ПДФО.

Відповідно до довідки, отриманої від податкового органу, роботодавець не буде виробляти утримання в розмірі 13% від заробітної плати до того моменту, поки працівникові не буде повернута загальна сукупність майнового відрахування.

термін розгляду

Розгляд поданої заяви здійснюється протягом 90 днів, після чого податківцями або здійснюється переказ грошей шляхом перерахування на вказаний при подачі заяви рахунок, або видається довідка, яка дає можливість скористатися «податковими канікулами». Але вірогідні ситуації, коли платнику податків буде відмовлено в компенсації. Відмова можливий в наступних випадках:

  • коли нерухомість була куплена в рахунок держсубсидій;
  • коли особою вже було реалізовано право отримання найбільшої величини майнового відрахування;
  • коли не підтверджений дохід, оподатковуваний 13% ставкою;
  • коли між продавцем і покупцем об'єкта нерухомості існує взаємозв'язок, наприклад, учасники угоди є родичами.

В останньому випадку податківці можуть припустити, що мова йде про удаваною угоді, в зв'язку з чим у виплаті вирахування буде відмовлено.

Є питання по даній темі? Задавайте нашого юриста через форму нижче або телефонуйте за вказаними нижче телефонами.

Є питання по даній темі?