Реклама
Реклама
Реклама

Іпотека в ВТБ: повернення податків. податкові відрахування. перелік документів, вимоги, умови, підготовка декларацій 3-ПДФО.

  1. Загальні умови
  2. види відрахувань
  3. Основний
  4. процентний
  5. Відрахування при спільній власності
  6. Відшкодування при частковій власності
  7. Необхідні документи
  8. Заповнення податкової декларації
  9. порядок отримання
  10. Отримання вирахування через податкову
  11. Отримання вирахування через роботодавця

Сьогодні багато хто воліє купувати нерухомість в іпотеку в банку ВТБ, адже такий спосіб дає можливість стати власником власного житла в короткі терміни. При цьому позичальник виплачує не тільки основну вартість взятої в іпотеку квартири, а й обов'язкову комісію банку ВТБ. Як правило, загальна сума витрат по іпотеці ВТБ складає кілька мільйонів рублів, тому може завдати істотної шкоди сімейному бюджету. Мало хто знає, що існує можливість повернути частину іпотечних коштів за рахунок податкового вирахування по іпотеці ВТБ.

Загальні умови

Податкові відрахування - це кошти в розмірі 13% від реальної ціни на нерухомість, першого внеску за іпотеку, банківських відсотків та інших виплачених витрат по іпотеці. Повернути їх можна за умови офіційного працевлаштування та щомісячної оплати прибуткового податку.

Найчастіше іпотечний позичальник ВТБ задається питанням, чи може він претендувати на другий відрахування. Відповідно до російського законодавства, скористатися цією можливістю можна тільки один раз.

Компенсувати частину витрат можна за таких умов:

  • якщо позичальником ВТБ в іпотеку був придбаний 1 будинок, квартира або кімната, в тому числі частка;
  • якщо позичальник ВТБ бере цільовий кредит під заставу нерухомості;
  • якщо іпотека в ВТБ оформляється на будівництво будинку;
  • якщо позичальник ВТБ виплачує відсотки по іпотеці.

Сума розраховуватися в індивідуальному порядку. Вона безпосередньо залежить від ринкової вартості нерухомості, взятої в іпотеку. Однак її максимальний розмір не може перевищувати 650 тисяч рублів.

Сума при покупці житла Чи не більше 260 тисяч рублів Сума при будівництві житла Чи не більше 390 тисяч рублів Загальна сума Чи не більше 650 тисяч рублів

види відрахувань

Існує два види вирахування майнового за куплену в іпотеку квартиру. Перший - за основним боргом за іпотеку, а другий - за відсотками за іпотеку, які стягує ВТБ. Отримання кожного з них має свої особливості, які потрібно знати перед тим як звертатися до податківців.

Основний

Отримати основний відрахування іпотечний позичальник банку ВТБ може тоді, коли він офіційно вступить в права. Виписка з ЕГРП - обов'язковий документ, що підтверджує право власності. При покупці в іпотеку певної частки житлоплощі, право власності виникає після оформлення акту прийому-передачі. Подати заяву позичальник ВТБ може тільки по закінченню року.

процентний

Додатково до основного клієнт ВТБ може оформити процентний відрахування. Його сума складе 13% від фактично виплаченої комісії ВТБ. Для його отримання необхідно:

  1. Взяти в відділенні ВТБ довідку про відсотки, які були виплачені банку (термін давності документа не повинен перевищувати одного місяця).
  2. Заповнити декларацію 3-ПДФО, що має бути зроблено на підставі отриманого документа.
  3. Зібрати необхідні документи і подати їх до податкової.

Зібрати необхідні документи і подати їх до податкової

Відрахування при спільній власності

Досить часто об'єкт купується спільно в іпотеку, так як це дозволяє знизити боргове навантаження на одну людину і рівномірно розподілити її між власниками. Належний відрахування також розподіляється між ними. Однак цей момент необхідно обумовити в податковій декларації і написати заяву, в якому також необхідно вказати, кому скільки відсотків повинно виплачуватися.

Розподіл процентного податкового вирахування відбувається на основі розподілу основного. Тобто, якщо перший власник отримує 70% основного, а другий -30%, при розподілі процентного пропорційність зберігається.

Відшкодування при частковій власності

Повернення податку за квартиру при частковій власності оформляється через рік, як власник оформить на себе придбану нерухомість. Сума грошових коштів між позичальником і созаемщиком ВТБ розподіляється згідно частки в нерухомості.

Необхідні документи

Для повернення прибуткового податку необхідно зібрати багато документів. А саме:

  • паспорт російського зразка;
  • довідка про розмір доходів;
  • декларація з податку;
  • заяву, де в обов'язковому порядку повинен бути зазначений номер розрахункового рахунку, куди необхідно перерахувати суму вирахування;
  • на покупку документи і такі, що додаються платіжні квитанції;
  • свідоцтво про держреєстрацію нерухомого майна.

Якщо ж здійснюється податкове вирахування по відсотках, то крім зазначених паперів додатково потрібно подавати договір по іпотеці з банком ВТБ і довідку про суму сплачених відсотків.

Заповнення податкової декларації

Досить часто у клієнтів банку ВТБ виникають питання, як заповнити декларацію за формою 3-ПДФО. Зробити це можна через спеціальне програмне забезпечення. У формі бланка необхідно вказати особисті відомості, а також доходи, отримані у звітному періоді. Після цього можна переходити до заповнення графи про майновий відрахуванні.

порядок отримання

На сьогоднішній день отримати частину коштів за іпотеку можливо через місце роботи і через податкову інспекцію. У першому випадку заявник не отримує гроші відразу на руки, так як прибутковий податок не вилучається із зарплати. У другому випадку податкова повертає гроші за певний період часу.

Отримання вирахування через податкову

Найбільш затребуваний спосіб отримання грошових коштів - за допомогою податкової інспекції. Дана процедура проходить в кілька наступних етапів:

  1. Збір необхідної документації.
  2. Заповнення декларації.
  3. Передача документів до податкової (можна скористатися електронною поштою).
  4. Отримання грошових коштів на карту.

Отримання грошових коштів на карту

Вся процедура може займати кілька місяців. Все залежить від того, наскільки швидко позичальник на житло здасть документи, а податкова проведе невиїзну перевірку. Згідно із законодавством, вона повинна тривати не більше трьох місяців. За цей час податківці ретельно вивчають кредитну історію і список ОБКІ, в яких вона була сформована.

Отримання вирахування через роботодавця

Принцип даного методу полягає в наступному: з зарплати заявника не стягуватиметься прибутковий податок в розмірі 13% рівно до тих пір, поки не вичерпається суму вирахування. Порядок отримання виплати наступний:

  1. Збір документації.
  2. Подача документів до податкової.
  3. Отримання повідомлення від податкової.
  4. Надання роботодавцю заяви на відрахування і повідомлення з податкової служби.

Після цього всі розрахунки, які пов'язані з поверненням податку, бере на себе роботодавець. При цьому дохід з заробітної плати стягуватися не буде вже з моменту подачі документів.

Іпотека в ВТБ і в інших банках - це завжди великі витрати, які лягають на плечі позичальника. Однак частина коштів він може повернути через основний і процентний податкове вирахування. Зробити це можна через податкову, надавши в неї необхідні документи. Але, варто пам'ятати, що його можна отримати тільки один раз.