Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна вдруге отримати податкове вирахування за покупку квартири і іпотеку?

daryakomarova / Fotolia   Податкові відрахування на житло, куплене до 1 січня 2014 року, оформлявся раз (навіть якщо сума цього вирахування була мізерною) daryakomarova / Fotolia

Податкові відрахування на житло, куплене до 1 січня 2014 року, оформлявся раз (навіть якщо сума цього вирахування була мізерною). Однак з 2014 року правила в цій частині законодавства змінилися. Тепер громадяни мають право подати заяву на відрахування по декількох об'єктах нерухомості, але не більше 13% від 2 млн рублів в сукупності по всіх угодах.

Що стосується податкового вирахування на відсотки по іпотеці, то тут є кілька нюансів. Так, повернення ПДФО за відсотками можна отримати лише по одному об'єкту нерухомості. Таким чином, у другій угоді не вдасться отримати «залишок» вирахування, якщо до цього на відрахування за відсотками вже подавалася заява до податкової. Крім цього, не можна одержати відрахування тільки за іпотечними процентами в новій угоді, якщо таке вирахування було отримано в минулому.

Як отримати податкове вирахування, купивши квартиру?

Чи можна отримати податкове вирахування повторно?

Власність, куплена подружжям у шлюбі, вважається їх спільним майном. Вони мають однозначне право на повернення ПДФО. Тобто кожен чоловік може отримати 13% від 2 млн рублів. Відрахування за відсотками подружжя має право розподілити самостійно в будь-якій пропорції.

З 1 січня 2014 року набула чинності норма закону, відповідно до якої, якщо податкове вирахування після покупки нерухомого майна не був використаний в повному обсязі, за рештою суми відрахування можна звернутися при покупці другої і наступної квартири. З огляду на, що попередня квартира коштувала менше 2 млн рублів, з яких можна одержати відрахування, зараз можна одержати відрахування від суми, що залишилася на кожного з подружжя.

При покупці також можна одержати відрахування в розмірі 13% від відсотків, сплачених банку за користування кредитом, від суми, яка не перевищує 3 млн рублів. Однак використовувати цю опцію можна тільки один раз і по одному об'єкту, навіть якщо повна сума не буде отримана за один раз. Якщо при купівлі першої квартири відрахування за відсотки не був отриманий, то покупці мають на нього право при покупці нової квартири.

Чи заважає продаж квартири отримати податкове вирахування?

Чи може непрацюючий пенсіонер отримати податкове вирахування?

Якщо Ви не скористалися цим правом і не робили повернення податку за іпотечними процентами, то в такому випадку Ви можете одержати відрахування і заощадити в розмірі суми, що не перевищує 390 тисяч рублів.

Відзначимо, що кожен резидент при покупці квартири має право на повернення податку, що не перевищує 260 тисяч рублів (без урахування відрахування за іпотечними процентами), за умови відрахування коштів до бюджету за 2-ПДФО. У разі, якщо по одному об'єкту не було отримано 260 тисяч у вигляді повернення податків, то це можна зробити з подальшою покупки.

У осіб, що купили нерухомість до 1 січня 2014 року, в більшості випадків було право отримати податкове вирахування тільки один раз. Якщо ж житло куплено пізніше, то покупець може розраховувати на податкові відрахування повторно, якщо знову збереться щось купувати. Причому як на саму вартість квартири, так і на відсотки.

Тобто будь-яка людина, який оформляв податкові відрахування з 2001 по 2014 рік, більше на нього права не має. За винятком ситуації, якщо квартира оплачувалася цілком, а зараз покупець бере житло в іпотеку: тоді повторно подати заявку на податкове вирахування можна. Якщо ж поставив питання набував житло вже після 1 січня 2014 року, неважливо, з оплатою відразу або на умовах іпотеки, то зараз Ви можете сміливо скористатися правом на податковий відрахування ще раз.

Чи можу я отримати податкове вирахування в декреті?

20 статей про те, як купити квартиру в іпотеку

Так, Ви зможете отримати майнове відрахування на нову квартиру. Якщо Ви не витратили повністю граничну суму податкового вирахування, то невикористаний залишок можна врахувати при отриманні майнового відрахування при покупці наступної квартири.

Загальний розмір податкового вирахування має дорівнювати граничному розміру відрахування, чинним на момент, коли Ви скористалися ним вперше. У 2014 році діяли норми Податкового Кодексу, відповідно до яких кожен з подружжя мав право на майнове відрахування в розмірі 2 млн рублів. Таким чином, залишок для Вас і чоловіка складе по 1 350 000 рублів. Також Ви зможете застосувати податкові відрахування на витрати на відсотки по іпотеці. Відсотки враховуються в розмірі фактичних витрат, але не більше 3 млн рублів.

Податкові відрахування - це право кожного громадянина на повернення суми сплаченого прибуткового податку, яке виникає один раз в житті. Максимальна сума, з якої можна отримати повернення податку, 2 млн рублів. Відповідно, якщо громадянин уже скористався поверненням податку, то зробити це повторно він не може.

Тим не менш, при покупці квартири в іпотеку є можливість повернення частини відсотків, сплачених банку. Цей відрахування не залежить від вирахування з нерухомості і розраховується від суми відсотків, заплачених банку на момент повернення коштів, але не більше 3 млн рублів. Для його отримання необхідно дізнатися суму відсотків, виплачених банку, і повідомити про це відповідний орган. В цьому випадку можна розраховувати на повернення 13% від суми сплачених відсотків, тобто не більше 390 тисяч рублів.

Важливо розуміти, що податкове вирахування на квартиру відрізняється від податкового вирахування по іпотеці. Скористатися виплатою по іпотеці можна не раніше, ніж через рік після оформлення кредиту.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Чи обов'язково страхування при іпотеці?

Як відмовитися від страхування, оформляючи іпотеку?

Мінуси іпотеки під заставу наявного майна

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як отримати податкове вирахування, купивши квартиру?
Чи можна отримати податкове вирахування повторно?
Чи заважає продаж квартири отримати податкове вирахування?
Чи може непрацюючий пенсіонер отримати податкове вирахування?
Чи можу я отримати податкове вирахування в декреті?
Як відмовитися від страхування, оформляючи іпотеку?