Реклама
Реклама
Реклама

Як повернути податкові відрахування за покупку квартири - теорія і практика

  1. Повернення податку при купівлі нерухомості - знайте свої права
  2. Майновий вирахування на покупку житла
  3. Оновлення законів - останні новини
  4. Максимальна сума повернення
  5. Оформлення податкового вирахування за куплену нерухомість
  6. Термін камеральної перевірки
  7. Термін давності
  8. Податкові відрахування при покупці квартири в іпотеку - документи і порядок дій
  9. Майновий вирахування на дітей
  10. приклад розрахунку
  11. Зміни для пенсіонерів
  12. Кому повернення податку при покупці квартири не покладається в 2018 році

В даний час досить важко купити власне житло не в іпотеку, а тому більшість наших співгромадян без квартири вплутуються в цей нелегкий підприємство. Але Reconomica розповість вам, як можна мінімізувати свої фінансові втрати, а саме, як повернути собі частину виплачених грошей. Тема сьогоднішнього матеріалу - повернення податку за квартиру в іпотеку: теорія і практика.

У нашій статті ви знайдете детальний огляд людини, який самостійно зміг зібрати документи на повернення податку і повернути свої чесно зароблені гроші. Тут також наведені всі способи повернення, і так, їх кілька, включаючи повернення за дітей. Якщо вашому фінансовому стану не зашкодить грошова сума в розмірі приблизно 300 тисяч рублів, то ця стаття для вас!

зміст матеріалу

Повернення податку при купівлі нерухомості - знайте свої права

Доброго дня! Мене звати Яна. Три роки тому ми з чоловіком купили квартиру в новобудові. На сьогоднішній день будинок вже заселений, основна маса мешканців - це молоді сім'ї, багато з дітьми, так що іпотеки у всіх в самому розквіті сил! А недавно, в черговий раз поспілкувавшись з сусідами, я з'ясувала ось що:

  1. Не всі щасливі власники куплених квартир знають, що можна повернути 13% від вартості житла, науково кажучи, отримати майнове відрахування.
  2. Ще менше знають, що можна повернути 13% від сплачених відсотків по іпотеці.
  3. Майже ніхто не знає, що 13% можна повернути не тільки за себе, але і за неповнолітню дитину.
  4. Про можливість повернути податкове вирахування пенсіонерам навіть не замислюються.

Власне, про податкові відрахування за покупку квартири я і хочу розповісти в своїй статті, але давайте про все по порядку.

Майновий вирахування на покупку житла

Відразу хочу уточнити, що «халяви» не буде. На жаль, не кожен може оформити майнове відрахування. Раз держава нам повертає 13%, значить колись ми повинні були ці 13% ПДФО державі виплатити. Найголовнішою умовою для отримання цієї грошової виплати є офіційне працевлаштування.

Порада: Якщо ви тільки збираєтеся купувати квартиру і зацікавилися податковими відрахуваннями, пройдіть наш експрес-тест «Під який відсоток мені схвалять іпотеку» .

В даний час досить важко купити власне житло не в іпотеку, а тому більшість наших співгромадян без квартири вплутуються в цей нелегкий підприємство

майновий вирахування

Друга умова - максимальна сума, що підлягає поверненню при придбанні житла.

У всіх різні доходи і можливості, хтось може купити пентхаус за багато-багато мільйонів рублів, а хтось однушку за 1,5 млн. Тому держава встановила максимальну суму, яку можна повернути - 260 000 рублей. Це рівно 13% від 2 000 000 рублів. Значить, якщо ваша квартира коштує 3 500 000 рублів, то оформити податковий (майновий) відрахування ви все одно зможете тільки з двох мільйонів.

Оновлення законів - останні новини

На особливу увагу заслуговують зміни з 1 січня 2014 года! Якщо Ви придбали квартиру до цієї дати, то до вас ставиться правило: «Одна квартира = 1 відрахування». І без різниці, скільки коштувала ваша квартира, 2 мільйони або менше. Тим, хто купив квартиру після 1 січня 2014 року, пощастило набагато більше. Якщо Ваша житлоплощу коштувала менше 2 млн., То Ви маєте право на повторний відрахування.

приклад:

  • Купівля ДО 01.01.2014 року, вартість квартири 1 мільйон рублів. Разом 130 000. На цьому все відрахування закінчені, при покупці другої квартири Вам нічого не повертають.
  • Купівля ПІСЛЯ 01.01.2014 року, вартість квартири 1 мільйон рублів. Разом 130 000 руб. Але якщо Ви вирішите купити другу квартиру, скажімо, за 2 мільйони рублів, то зможете повернути ще 130 000 рублей. Така математика.

Максимальна сума повернення

Третя умова - максимальна сума до повернення за 1 податковий період (календарний рік). За один рік Ви можете отримати тільки ту суму, яку сплатили в якості прибуткового податку за цей самий рік.
Максимально можна оформити відрахування за три попередні роки.

Максимально можна оформити відрахування за три попередні роки

Максимальна сума виплат

приклад:
Я отримую 25 000 руб. в місяць, значить за 1 місяць роботодавець відраховує до бюджету 3250 руб. А за рік виходить 39 000 руб. Значить за 1 податковий період я зможу отримати максимум 39 000 рублей.

Якщо я купила квартиру в січні 2014 році, то в 2017 році можу подати документи на повернення грошових коштів за 2014 року, 2015 і 2016 роки. Разом, 39000 * 3 = 117 000 рублів.

Оформлення податкового вирахування за куплену нерухомість

Де ж оформляти цей відрахування? Зрозуміло, в податковій по Вашому району. Тут є два варіанти, залежать вони від того, що Ви більше хочете: отримувати всю суму разом за 1 рік або збільшити свою зарплату на ці 13%, тобто не платити прибутковий податок протягом року. при військової іпотеці діють свої правила.

Список документів на повернення податку:

  • паспорт;
  • Довідка 2-ПДФО, видається в бухгалтерії Вашого підприємства;
  • Свідоцтво ІПН;
  • Документи на квартиру (договір купівлі - продажу, свідоцтво реєстрації права власності або виписка з ЕГРП, акт прийому-передачі і т.д.);
  • Декларація за формою 3-ПДФО;
  • Заява за формою податкової з реквізитами розрахункового рахунку, куди перераховувати гроші ..

Всі документи рекомендую здавати в копіях, а оригінали мати з собою для пред'явлення. Також перед подачею документів раджу уточнити у Вашій податкової інспекції список цих самих документів. Він може незначно відрізнятися, адже у всіх свої заморочки.

Він може незначно відрізнятися, адже у всіх свої заморочки

Збір документів

Декларація 3-ПДФО подається тільки в тому випадку, якщо Ви хочете отримати відразу всю суму, яка належить Вам за минулий календарний рік. Її можна заповнити самостійно вручну або завантажити на сайті податкової спеціальну програму з назвою «Декларація 2016», для кожного року є своя версія.

Якщо ж ви хочете збільшити зарплату на 13%, то декларація не потрібна. Просто після перевірки ще раз відвідуєте свою податкову і забираєте повідомлення, яке дає Вам право на майнове відрахування, і відносите його роботодавцю. Протягом цього календарного року прибутковий податок з Вас відніматися не буде.

Термін камеральної перевірки

Податкові органи перевіряють достовірність наданих документів протягом 3-х місяців. Потім по телефону або рекомендованим листом повідомляють Вас про результат. Грошові кошти перераховують на Ваш розрахунковий рахунок протягом місяця після перевірки.

Термін давності

Терміну давності оформлення вирахування на сьогоднішній день не існує. Навіть якщо Ви купили квартиру (кімнату, будинок, земельну ділянку) в 2010 році і не подавали документи на повернення - нічого страшного! Але і довідки про зарплату треба буде надати за відповідні роки.
Документи в податкову інспекцію в обох випадках треба подавати щороку !!!!

Податкові відрахування при покупці квартири в іпотеку - документи і порядок дій

Так, наша держава казково розщедрився і передбачив можливість повернути 13% від суми вже сплачених відсотків за іпотеку або за цільову позику на покупку житла (пп.4 п.1 ст. 220 НК РФ).

А з 2017 року є ще один приємний бонус. Тепер можна повернути 13% з кредиту, який Ви взяли на рефінансування іпотеки. Скільки дають?

Відразу відповім на питання, яке цікавить в першу чергу: «Скільки ж можна повернути?». А повернути можна 390 000 рублів. Це все ті ж 13%, тільки від 3 мільйонів рублів.

Це все ті ж 13%, тільки від 3 мільйонів рублів

Невелика схема відрахувань.

Основні умови такі ж, як і при поверненні грошей з основної суми:

  • Офіційне працевлаштування;
  • Максимальна сума до повернення за 1 податковий період дорівнює сумі сплаченого Вами прибуткового податку за календарний рік;
  • Документи потрібно подавати в податкову інспекцію щороку;
  • Терміну давності подачі документів не існує;
  • Є два способи отримати повернення: на розрахунковий рахунок або не вираховувати 13% із зарплати.

Документи для оформлення потрібні, як і для повернення основного боргу, плюс:

  • Договір іпотеки, позики, рефінансування;
  • Графік платежів;
  • Платіжні документи, які підтверджують оплату відсотків по кредиту (особисто я брала банківську виписку по одним відсоткам).

Порада:

Можна подавати на повернення основної суми і відсотків в одній декларації, але виходить дуже велика сума і її залишок все одно перенесуть на наступний рік. Так що простіше спочатку отримати повернення за основним боргом, а потім оформляти відрахування зі сплачених відсотків.

Майновий вирахування на дітей

Багато хто купує квартиру за допомогою материнського капіталу, а значить у спільній власності беруть участь діти, яким не виповнилося 18 років. Хоча діти ще не працюють, 13% з їх частки все одно можна повернути!

Це може зробити один з батьків. Хто саме це буде, можна вирішити на сімейній раді - податківцям абсолютно все одно. Краще повертати того, у кого зарплата більше, а відповідно і прибутковий податок.

До вищевказаних документів треба буде докласти свідоцтво про народження дитини (дітей) і заяву про розподіл вирахування дитини між подружжям.
Той з подружжя, хто отримує відрахування за дитину, прописує це в своїй декларації, окремо нічого подавати не треба.

приклад розрахунку

Наша квартира оформлена у спільну часткову власність та коштує 3 600 000 рублей. Кожному по 1/3, мені, чоловікові і синові. Ми прийняли рішення, що відрахування за дитину отримує чоловік. Значить зі вартості квартири я зможу повернути 1200000 * 13% = 156 000, а чоловік за себе і сина поверне 312 000.

Значить зі вартості квартири я зможу повернути 1200000 * 13% = 156 000, а чоловік за себе і сина поверне 312 000

Розрахунки досить надихаючі

Маленькі тонкощі:

  • Дитина не втрачає можливості отримати повернення з купівлі іншого житла після 18 років;
  • Якщо житлоплощу оформлена повністю на неповнолітнього, то повернення може здійснити один з батьків.
  • Якщо батьки витратили своє право на отримання майнового вирахування, але не знали, що його можна отримати за дитину, то ця можливість зберігається. Потрібно буде подати до податкової уточнену декларацію 3-ПДФО.

Зміни для пенсіонерів

Здивовані? Так, є ряд умов, при яких пенсіонери теж можуть отримати податкове вирахування з купівлі квартири. Зараз ми їх розглянемо.

  1. У пенсіонерів є інший дохід, крім пенсії, наприклад здача в оренду квартири, приміщення, авто або додатковий офіційний заробіток.
  2. Продаж якогось майна, з якої було сплачено 13% податку.
  3. Можна перенести відрахування на роки, коли людина працювала. Але цей термін не повинен перевищувати трьох років. Якщо непрацюючий пенсіонер купив квартиру в 2018 році, то при подачі документів він може вказати 2017, 2016, 2015 роки.

До всіх вищезазначених документів треба буде додати пенсійне посвідчення.

До речі, пенсіонери та малозабезпечені можуть звернутися за отриманням субсидії на оплату комунальних послуг .

Кому повернення податку при покупці квартири не покладається в 2018 році

На жаль, не всі наші громадяни можуть отримати ці солодкі 13%. Їх небагато, але вони є:

  1. Підприємці, які користуються спеціальними податковими режимами;
  2. Її працюють давно пенсіонери, які не мають додаткового офіційного доходу;
  3. Жінки в період декрету.

На закінчення скажу. Оформляти повернення 13% з покупки квартири зовсім не складно. Всі документи збирала і заповнювала сама, попередньо проконсультувалася в своєму відділенні податкової інспекції, взяли з першого разу.

Читайте також: Повернення податків при витратах на лікування та навчання .

Нічого не бійтеся, користуйтеся своїми законними правами на повернення чесно сплачених Батьківщині податків! Успіхів!

Скільки дають?
Відразу відповім на питання, яке цікавить в першу чергу: «Скільки ж можна повернути?