Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати від держави 650 тис.руб.

  1. Кому покладено податкове вирахування при купівлі квартири?
  2. Кому повернути гроші не вдасться?
  3. Скільки разів можна отримувати податкові відрахування при покупці квартири?
  4. Скільки грошей повернуть?
  5. Приклад розрахунку податкового вирахування за покупку квартири
  6. Необхідні документи
  7. Коли подавати документи і за який період можна повернути податок?
  8. Процес отримання податкового вирахування
  9. Як одержати відрахування у вигляді готівки виплат від свого роботодавця?

Якщо ви офіційно працевлаштовані, справно з року в рік виплачуєте державі прибутковий податок і при цьому досі не скористалися своїм правом отримати податкове вирахування при купівлі квартири, будівництві будинку і компенсації відсотків по іпотеці, то вам обов'язково варто прочитати цю статтю від початку і до кінця

Якщо ви офіційно працевлаштовані, справно з року в рік виплачуєте державі прибутковий податок і при цьому досі не скористалися своїм правом отримати податкове вирахування при купівлі квартири, будівництві будинку і компенсації відсотків по іпотеці, то вам обов'язково варто прочитати цю статтю від початку і до кінця. Ваше право на податкові відрахування законодавчо закріплено і докладно описано в статті №220 Податкового Кодексу РФ, а також буде детально і на конкретних прикладах розтлумачено нашим провідним юристом. Сьогодні ми розповімо вам про все тонкощі оформлення податкового вирахування при купівлі квартири з урахуванням всіх змін в законодавстві за 2015 і 2016 рік, а також детально пояснимо кому, коли, скільки і як можна отримати повернення грошей за покупку квартири.

Кому покладено податкове вирахування при купівлі квартири?

Кому покладено податкове вирахування при купівлі квартири

Найчастішими питаннями, з якими стикаються наші юристи, є: хто і скільки разів може отримати податкове вирахування при купівлі квартири. Відповідаємо: Законне право отримати податкове вирахування за покупку квартири має кожен офіційно працевлаштований громадянин РФ, за якого роботодавець щомісяця відраховує прибутковий податок з його трудової діяльності в розмірі 13%. У цьому ж розмірі (13%) громадянин і може повернути гроші від придбаної нерухомості, а точніше в наступних випадках:

  1. Безпосередня покупка житла (квартира, будинок, кімната);
  2. Споруда власного будинку;
  3. Будь-які витрати на ремонт і обробку новоспеченого житлового майна (головне при цьому зберігати всі чеки);
  4. Також ви має право повернути гроші за сплату відсотків за іпотечним кредитом.

Кому повернути гроші не вдасться?

Повернути прибутковий податок за покупку квартири не вийде, якщо:

  • Ви придбали квартиру до 1 січня 2014 року і вже скористалися правом на відрахування;
  • Якщо ви придбали нерухомість після 1 січня 2014 року, але вичерпали свій ліміт (про це нижче);
  • Якщо ви придбали нерухомість у близького родича (мати, батько, дочка, син, брат, сестра);
  • Якщо ви офіційно не працевлаштовані (і відповідно не платите прибутковий податок);
  • Якщо в покупці квартири брав участь ваш роботодавець (наприклад, компанія, в якій ви працюєте, оплатила якусь частину придбаного вами житла);
  • Якщо при покупці квартири ви скористалися якимись державними програмами або субсидіями, наприклад, материнським капіталом.

Скільки разів можна отримувати податкові відрахування при покупці квартири?

У відповіді на це питання можливі два варіанти:

  • Якщо ваша квартира або інше нерухоме майно купувалося до 1 січня 2014 року, то згідно зі статтею 220 Податкового Кодексу Російської Федерації (абзац 27 пп. 2 п. 1) податковим вирахуванням ви маєте право скористатися лише один раз в житті, і не важливо, в яку ціну обійшлися вам квадратні метри. Наприклад, якщо житло було куплено за 500 000 рублів, то максимальна сума, на яку ви зможете розраховувати дорівнює 13-ти відсоткам від 500 000, тобто 65 000 рублей. І на цьому все!
  • Якщо ж ви купували житло після 1 січня 2014 року, то ви можете розраховувати на багаторазовий повернення податку, але в межах 260 000 рублей, так як максимальна сума, встановлена ​​державою для повернення грошей з покупки нерухомості, дорівнює двом мільйонам рублів. Більш докладно про те, скільки грошей можна повернути, а також розбір конкретних прикладів читайте далі в цій статті.

Скільки грошей повернуть?

Скільки грошей повернуть

Отже, на яку суму державної компенсації ви можете розраховувати при покупці квартири після 1 січня 2014 роки? Відповідаємо: Ваш максимальний ліміт на повернення прибуткового податку з покупки квартири - 2 000 000 рублів (за все життя). Повернути ви можете 13% з цієї суми, тобто 260 000 рублів і не більше того. За кожен календарний рік ви можете повернути суму, рівну вашому прибуткового податку, який за вас платить державі ваш роботодавець (13 відсотків) за звітний рік, при цьому залишок від належних вам коштів не згорає, і в наступні роки ви також зможете оформляти повернення, поки не вичерпані свій ліміт. Але подавати декларації про доходи до податкової інспекції ви має право тільки за поточний або максимум за три попередні роки, але про це трохи пізніше. Для початку давайте остаточно розберемося з сумою податкової компенсації, на яку ви можете розраховувати при покупці квартири. Щоб все стало остаточно і цілком очевидно, розберемо два конкретні приклади.

Приклад розрахунку податкового вирахування за покупку квартири

Обидва приклади розбираємо для житла придбаного після 1 січня 2014 року.

Приклад 1: У на початку 2015 роки ви купили квартиру за 2 500 000 рублів. Весь рік ви офіційно працювали і отримували заробітну плату в розмірі 60 000 рублів на місяць. Таким чином, на початку 2016 роки ви маєте право звернутися в вашу податкову інспекцію за місцем проживання і написати заяву на повернення коштів за придбане майно. Максимум, що вам належить в цьому випадку - це 13% від 2 000 000, тобто всього 260 000 рублей. Оскільки ваші річні відрахування прибуткового податку за 2015 рік склали сумарно 93 600 рублів (60 000 * 0,13 * 12), то саме на таку суму повернення Контакти (93 600) в 2016 році ви зможете розраховувати. Решту грошей вам повертатимуть в наступні роки, якщо ви все так же будете офіційно працевлаштовані. Наприклад, в 2016 році ви офіційно відпрацювали тільки три місяці з зарплатою 20 000 рублів, відповідно на початку 2017 ви можете отримати податкове вирахування рівний 7800 рублям (20 000 * 0,13 * 3). Таким чином на наступні роки у вас ще залишиться сума для повернення рівна 158 600 рублів (260 000 - 93 000 - 7800).

Приклад 2. Ви придбали квартиру вартістю 1 500 000 і оформили за її покупку податкове вирахування. В даному випадку ви можете розраховувати на 195 000 рублів (13% від 1 500 000). Але пізніше ви купили ще одну квартиру вартістю 2 000 000 рублів. Відповідно, згідно із законодавством, з даної покупки ви можете повернути ще 65 000 рублів (13% від 500 000), так як сумарний ліміт для повернення обмежений сумою в 2 000 000 рублів.

Необхідні документи

Необхідні документи

Щоб повернути собі податок за покупку квартири, перш за все потрібно скласти заяву за встановленим зразком і надати всі перелічені нижче документи з копіями в свою податкову інспекцію за місцем проживання. Отже, затверджений на 2016 рік список необхідних документів для отримання майнового податкового вирахування виглядає наступним чином:

  • Копія паспорта;
  • Договір купівлі-продажу квартири + копія;
  • Правоутверждающіе документи на об'єкт: копія свідоцтва про реєстрацію права власності, або акт про передачу квартири у власність (якщо квартира купувалася в споруджуваному будинку за договором пайової участі);
  • Копії документів, що підтверджують оплату придбаної нерухомості (чеки, виписки про банківські перекази, платіжки і т.д.);
  • Копія вашого свідоцтва про присвоєння Ідентифікаційного номера платника податків (ІПН);
  • Довідка про доходи з місця роботи за формою 2-ПДФО;
  • Також необхідно надати декларацію про вашому річному доході за формою 3 ПДФО за минулий календарний рік;
  • Заповнену заяву на повернення податкового вирахування.

Крім перерахованих вище обов'язкових документів податковий орган може також вимагати від вас заповнити заяви про розподіл вирахування між подружжям, якщо ви перебуваєте в офіційному шлюбі. Нижче ви можете завантажити і ознайомитися зі зразками необхідних для заповнення заяв.

Коли подавати документи і за який період можна повернути податок?

Документи на повернення майнового податку при покупці квартири ви можете, починаючи з того моменту, як повністю розрахуєтеся за житло, що купується і отримаєте на руки документи на право володіння нерухомим майном:

  • Свідоцтво про реєстрацію права власності - у разі придбання квадратних метрів за договором купівлі-продажу;
  • Акт про передачу квартири у власність - якщо нерухомість купувалася в споруджуваному будинку за договором пайової участі.

Також у вас на руках в обов'язковому порядку мають бути присутніми всі платіжні документи, що підтверджують ваші витрати на придбане житло. Як правило, подача документів на повернення коштів відбувається на початку кожного календарного року. Найкраще звертатися до податкової з другої половини січня (відразу після новорічних канікул).

Крім того, якщо ви купували квартиру кілька років тому, то ви також можете отримати за неї податкове вирахування, причому у вас є право подати декларацію про доходи за три попередні роки. Тобто наприклад, ви купили квартиру в 2016 році і забули скористатися своїм правом на повернення податку. Через п'ять років, в 2021 році, ви отямилися і звернулися до податкової інспекції з відповідною заявою. Всі ці п'ять років ви чесно працювали і мали офіційний дохід, але ось тільки скористатися своїми відрахуваннями в казну ви зможете всього за три роки, що передують моменту звернення за вирахуванням. В даному случає це 2020 року, 2019 і 2018 року. Якщо за цей час ваш сумарний прибутковий податок виявився менше покладеної вам суми повернення (дивіться пункт «Скільки грошей повернуть?»), То решту суми ви спокійно можете отримати в наступні роки.

Процес отримання податкового вирахування

Найоптимальніший спосіб: отримання самостійно через звернення в свою податкову інспекцію. Нехай доведеться трохи посуетіться і побігати за довідками, збираючи їх по різних інстанціях, зате в результаті процедура виявиться набагато дешевше, ніж звернення до спеціалізованої фірми.

Якщо ж вам не хочеться цим займатися самостійно, або у вас просто немає на це часу, то наш юрист онлайн готовий дати вам безкоштовну консультацію, як можна значно прискорити і спростити весь цей процес.

Для отримання податкового майнового відрахування в 2016 році потрібно заповнити нову декларацію за встановленою формою 3-ПДФО і прикласти її до зібраних документів (у списку необхідних документів вона також присутня). Разом з копіями пакет документів передається черговому працівнику податкової служби, після чого він протягом певного часу їх перевірить і, якщо все було зроблено правильно, незабаром вам прийде довгоочікуваний грошовий переказ. Як правило, розгляд заявок і прийняття по ним рішень відбувається в термін від двох до чотирьох місяців.

Як одержати відрахування у вигляді готівки виплат від свого роботодавця?

Отримати податкове вирахування за покупку квартири можна і без звернення до податкової інспекції. А точніше вам доведеться звернутися туди тільки один раз з метою підтвердити ваше право на податкові відрахування. Для цього від вас буде потрібно підготувати копії всіх документів, описаних вище і заповнити заяву «про підтвердження права платника податку на отримання майнових податкових відрахувань», бланк якого ви можете завантажити нижче.

Після отримання письмового повідомлення з податкової інспекції, що підтверджує ваше право на відрахування (зазвичай на розгляд заявки і підготовку рішення у податківців йде близько 30 днів) вам необхідно звернутися до свого безпосереднього роботодавцю і надати йому повідомлення про втрату чинності щодо права отримання податкового вирахування. З місяця надання вами такого повідомлення, бухгалтерія повинна нараховувати вам зарплату без вирахування прибуткового податку.

Ми отримуємо тільки 87% зарплати, оскільки 13% віддаємо державі. Ці гроші можна повернути, наприклад, купивши квартиру, - як, розповідає «Газета.Ru». Податкові відрахування - це бонус від держави для сумлінних платників податків. По суті, частина зарплати, віддана на податки, повертається назад. В тому числі при купівлі житла - тоді це називається майновим вирахуванням. Йому присвячено окрему статтю 220 Податкового кодексу Росії.

Хто може повернути гроші:
Співробітники з білою зарплатою або підприємці, що працюють за загальною системою оподаткування. Головна умова - людина повинна платити прибутковий податок, тому що саме його повертають. «Податкові відрахування поширюється на всі доходи, з яких було сплачено ПДФО протягом трьох років до покупки житла», - пояснює юрист компанії «Юков і партнери» Дмитро Аніщенко. Природно, претендувати на виплати може тільки власник квартири.

З чого віднімаємо:
Відрахування можна отримати, купивши квартиру, кімнату або частку, будинок або ділянку під індивідуальне житлове будівництво. І навіть на ремонт, якщо забудовник здав квартиру без обробки. Для іпотечного житла можна повернути частину суми з відсотків по кредиту.

Яку суму можна отримати:
Якщо купити квартиру зараз, можна розраховувати максимум на 650 тис. Руб., Причому така сума актуальна тільки для іпотечного житла. З чого вона складається: максимальна сума «живих» грошей, з якої можна зробити відрахування, - 2 млн руб. (Пункт 3 статті 220 Податкового кодексу). У разі іпотеки до них додаються ще максимум 390 тис., Які можна отримати з відсотків по кредиту, тут обмеження - 3 млн руб. (Пункт 4 статті 220 Податкового кодексу). Отже:

  • «Живі» гроші: max сума = 2 000 000, max сума відрахування 260 000;
  • Проценти за іпотекою (житло, куплене до 1.01.2014): max сума не обмежена, max сума відрахування = 13% від суми;
  • Проценти за іпотекою (житло, куплене після 1.01.2014): max сума = 3 000 000, max сума відрахування = 390 000.

Коли повернуться гроші:
Документи подаються не раніше ніж на наступний рік після покупки. Обмежень щодо терміну давності немає. Якщо зарплата невелика, гроші доведеться повертати роками. Держава не віддасть більше, ніж отримало. «Майновий вирахування не перевищує суми, утриманої роботодавцем. При заробітку 1 млн руб. в рік відрахування до бюджету становлять 130 тис. Саме стільки поверне податкова », - коментує Кирило Лобанов, партнер адвокатського бюро« Шабарин і партнери ». Залишок переноситься на наступний рік. Податки віднімаються до тих пір, поки не повернеться вся сума. Приклад розрахунку: Іван купив квартиру за 5 млн руб .: 2 млн вніс сам, ще 3 взяв в іпотеку під 12% на 5 років. Він може розраховувати на податкові відрахування 260 тис. Руб. з 2 млн і на 234 тис. руб. з відсотків по іпотеці (1,8 млн за 5 років). Всього 494 тис. Руб. При зарплаті в 70 тис. На місяць Іван щороку віддає державі 109 200 руб. податків. Виходить, що його податкове вирахування повністю повернеться приблизно за 4,5 року.

Оформлення. Які документи зібрати:
Доведеться зібрати товсту стопку документів. На щастя, все їх дістати досить легко. знадобляться:

  1. Паспорт або замінюючий його документ. Копії перших сторінок і прописки.
  2. Довідка про доходи (2-ПДФО). Це стандартний документ, який без проблем видається на роботі. Якщо роботодавців кілька або за рік вони мінялися - довідки беруться всюди.
  3. Договір купівлі-продажу або пайової участі.
  4. Будь-який документ про оплату житла. Це можуть бути платіжні доручення, квитанції або розписки.
  5. Свідоцтво про реєстрацію права власності.
  6. Акт прийому-передачі житла, якщо квартира купувалася не за договором купівлі-продажу.
  7. Податкова декларація (3-ПДФО). Заповнюється на основі довідки з роботи і інших документів, бланк можна скачати в інтернеті.
  8. Заява на повернення податку. Там вказується інформація про рахунок, на який повернуться гроші. Зразок також можна знайти в мережі.

Якщо житло іпотечне, до списку документів додаються кредитний договір і довідка про виплачені відсотках за рік. Її видають у банку. А при оформленні вирахування на будівництво або ремонт податкова вимагатиме також чеки на будматеріали. А значить, про податкове вирахування потрібно пам'ятати з самого початку ремонту або будівництва та ретельно збирати платіжні документи.

Як одержати відрахування:

Крок 1: Документи.
Збирається стопка необхідних паперів, заповнюється податкова декларація 3-ПДФО, пишеться заява. Податкова забирає оригінали тільки декількох документів, для інших потрібні копії, тому простіше відразу зробити копії всього. Завіряти їх у нотаріуса не обов'язково, але буде потрібно на кожній сторінці написати «копія вірна», підпис, розшифровку і дату.

Крок 2: Податкова.
Зібрані документи передаються в податкову. Можна не тільки здати особисто, а й відправити поштою. Але в цьому випадку є ризик, що про відмову або необхідності виправити якийсь документ стане відомо через два-три місяці.

Крок 3: Гроші.
Податкова перевіряє документи. Згідно із законом це має зайняти не більше трьох місяців. Якщо результат позитивний, кінець перевірки запускає лічильник: гроші повинні прийти протягом 30 днів. «У податковій за місцем моєї прописки зазвичай величезні черги. На щастя, мені вдалося здати документи за 20 хвилин. На них поставили печатку «перевірено» і сказали чекати виплати три місяці », - ділиться досвідом Олександр з Москви.

Інший спосіб:
Гроші можна отримати і через роботодавця. Цей спосіб докладно описаний в пункті 8 статті 220 Податкового кодексу. Приблизно такий же пакет документів приноситься на місце служби, і компанія перестає віднімати із зарплати податок 13% щомісяця. При цьому право на відрахування все одно потрібно підтверджувати в податковій. Плюс один: повертати гроші можна почати відразу, не чекаючи наступного року. Варто врахувати і мінуси: наприклад, в законодавстві досі не прописано, що робити з вирахуванням при зміні роботи або ліквідації компанії. Тому поки такої спосіб зустрічається досить рідко.
А поки ви думаєте як ви зможете повернути ваші гроші, ми можемо запропонувати вам купити 1 кімнатну квартиру в центрі міста, під час кризи з'явилася велика кількість вигідних об'єктів в центрі або розширеному центрі.

Кому покладено податкове вирахування при купівлі квартири?
Кому повернути гроші не вдасться?
Скільки разів можна отримувати податкові відрахування при покупці квартири?
Скільки грошей повернуть?
Кому покладено податкове вирахування при купівлі квартири?
Кому повернути гроші не вдасться?
Скільки разів можна отримувати податкові відрахування при покупці квартири?
Скільки грошей повернуть?
Отже, на яку суму державної компенсації ви можете розраховувати при покупці квартири після 1 січня 2014 роки?
Коли подавати документи і за який період можна повернути податок?