Реклама
Реклама
Реклама

Як написати претензію на повернення грошей за телефон: зразок заяви

  1. Чи можна здати назад мобільний телефон
  2. Складання претензійної заяви
  3. «Шапка» претензії
  4. «Тіло» претензії
  5. проведення експертизи

Багато магазинів неохоче беруть назад техніку. В її очевидних дефектах вони намагаються звинуватити покупця, посилаються на відсутність грошей у касі, невідомі законодавчих актів, і вдаються до інших хитрощів. Якщо домовитися не вдається, претензія на повернення грошей за стільниковий телефон стане першим кроком до відстоювання своїх прав споживача.

Якщо домовитися не вдається, претензія на повернення грошей за стільниковий телефон стане першим кроком до відстоювання своїх прав споживача

Чи можна здати назад мобільний телефон

Продавці часто заявляють, що вони не приймуть назад в магазин телефон, так як він є технічно складною річчю. І, на підтвердження своїх слів, посилаються на урядовий Перелік товарів, які повернути в магазин не можна (Постанова Уряду № 55 від 19 січня 1998 г.).

Такий перелік дійсно існує, і мобільний телефон в ньому присутня. Однак обмеження на його повернення стосується ситуації, коли покупець хоче відмовити від покупки справного гаджета. Наприклад, вирішив, що йому не подобається його колір, набір функцій, розмір або інші характеристики. Або він просто знайшов таку ж модель за більш низьку ціну і під різними приводами бажає позбутися від дорогої покупки. Тобто, зазначеного Переліку містить список товарів, які не можна повернути при належній якості.

Тобто, зазначеного Переліку містить список товарів, які не можна повернути при належній якості

Іноді продавці йдуть назустріч споживачам і погоджуються на повернення мобільного телефону, навіть якщо з ним все в порядку. Але зазвичай максимум, на що може розраховувати покупець - це обмін апарату на іншу модель (бажано дорожчу). Однак якщо громадянин бажає повернути телефон неналежної якості, закон йому в цьому не перешкоджає.

Спілкуючись з продавцем, покупцеві слід проявити добре знання закону про права споживачів (№ 2300-1). Потрібно посилатися на наступні пункти документа:

  • стаття 18 - від технічно складної покупки можна відмовитися, якщо в ній були виявлені недоліки;
  • стаття 19 - закріплює право громадянина на повернення товару по гарантії протягом усього гарантійного терміну;
  • стаття 22 - повернення сплачених грошей на вимогу споживача повинно здійснюватися в 10-денний термін;
  • стаття 24 - якщо бракований телефон брався в кредит, магазин зобов'язаний повернути гроші разом з відсотками;
  • стаття 26.1 - якщо мобільний апарат купувався через інтернет-магазин, покупець має право повернути його протягом 7-денного терміну, навіть якщо він справний.

Всі перераховані вище статті треба вказати і в претензії, якщо переговори з продавцем будуть безрезультатні, і знадобиться її складання.

Складання претензійної заяви

Перед тим, як написати претензію на повернення грошей за телефон, покупцеві потрібно з'ясувати:

  • юридичний, тобто офіційна адреса організації (зазвичай він не збігається з місцезнаходженням магазину);
  • ПІБ її керівника;
  • П. І. Б. працівника торгової точки, який відмовився повертати гроші.

Адреса компанії і відомості про керівництво можна почерпнути на інформаційному стенді або на сайті магазину. Інформація про продавця вказується на його бейджі. Для людини, яка не має досвіду в складанні подібних паперів, буде незайвим знайти в Інтернеті зразок претензії на повернення грошей, сплачених за телефон. Незважаючи на унікальність кожної ситуації, шаблон допоможе зорієнтуватися, про що потрібно писати.

«Шапка» претензії

Юридична адреса буде потрібно навіть в тому випадку, якщо власник неякісного телефону постарається вручити претензію особисто, а не відправити її поштою - він вказується в «шапці» заяви. І тим більше його треба знати, якщо претензія магазином не приймається, і її доводиться посилати рекомендованим листом.

Крім юридичної адреси продавця, в правому верхньому куті вказується:

  • ПІБ керівника організації (з точним зазначенням посади);
  • ПІБ незадоволеного покупкою покупця;
  • вказівка ​​його адреси і контактних даних (телефон, електронну скриньку, факс).

ПІБ керівника організації (з точним зазначенням посади);   ПІБ незадоволеного покупкою покупця;   вказівка ​​його адреси і контактних даних (телефон, електронну скриньку, факс)

«Тіло» претензії

Заява іменується «ПРЕТЕНЗІЯ», після чого слід виклад суті проблеми. Воно не повинно бути надмірно докладним або занадто емоційним. Замість переказу, що покупець подумав про продавців, коли виявив телефонний шлюб, і що з ними хотів зробити, краще сухо викласти факти:

  • якої марки і моделі був куплений мобільник;
  • коли це було;
  • що підтверджує факт покупки в даному магазині (реквізити чека, договору або іншого документа);
  • яка вартість покупки (якщо телефон купувався в кредит, вказати це окремо);
  • коли було виявлено несправність;
  • в чому вона полягає;
  • тривалість дії гарантії, встановленої на даний товар;
  • віддавався чи апарат в ремонт;
  • ніж був обгрунтований відмова продавця повернути гроші, і т.д.

До продавця важливо донести думку, що повертається товар неналежної якості, і робиться це в межах діючої гарантії. Також покупець повинен позначити, що він не погоджується ні на ремонт, ні на заміну телефону, а хоче у визначений законом термін (10 днів) повернути свої гроші (прописується повна сума). Ця вимога він вказує в кінці заяви, посилаючись на відповідну статтю нормативного акта.

У претензії слід перерахувати деякі норми закону про споживацькі права, що захищають інтереси покупців. Крім уже згаданих вище положень, корисно послатися на статтю 13. У ній говориться, що в разі задоволення вимог покупця в судовому порядку, з продавця стягнуть штраф у розмірі 50% від вартості повертається телефону.

В кінці претензійної заяви продавець попереджається, що якщо конфлікт не буде врегульовано добровільно, в досудовому порядку , Покупець залишає за собою право звернутися в судові органи. У цьому випадку він пред'явить магазину додаткові вимоги: про компенсацію моральної шкоди та витрат на юридичну допомогу і держмито.

Нижче перераховуються прикладені копії документів. Зазвичай це:

  • касовий або товарний чек на покупку;
  • гарантійний талон на телефон.

Після цього ставиться дата складання паперу і підпис власника несправного гаджета. Оригінали всіх документів повинні залишатися у покупця. Вони знадобляться йому, якщо справа дійде до суду.

Зразок складеної претензії на повернення грошей за неякісний телефон можна завантажити тут.

проведення експертизи

Якщо покупець телефону організував проведення незалежної експертизи, він прикладає копію висновку спеціаліста. У цьому випадку він має право додати до вимог компенсацію витрат на послуги експерта.

Але якщо експертиза якості апарату ще не проводилася, і споживач очікує її від продавця, в текст претензії слід включити пункт про бажання покупця особисто бути присутнім в момент перевірки. Таке право йому гарантоване законом про права споживача (ст.18, п.5)

Часто претензії досить, щоб не доводити справу до суду. І чим грамотніше і грунтовніше вона буде складена, тим більше шансів, що продавець захоче скоріше залагодити конфлікт з юридично підкованим покупцем.