Реклама
Реклама
Реклама

Відгук на позовну заяву в арбітражний суд, зразок від відповідача

  1. Навіщо потрібно направляти в арбітражний суд відгук на позовну заяву
  2. Як правильно написати відгук на позовну заяву в арбітражний суд
  3. Що необхідно вказати в відкликання
  4. Які документи прикласти до відкликання і як підтвердити його достовірність

Щоб відповідач зміцнив свою позицію в арбітражному суді, від нього повинен вчасно вступити відгук на позовну заяву, подивіться зразок такого відкликання. За допомогою шаблону підготувати документ буде простіше і швидше.

Навіщо потрібно направляти в арбітражний суд відгук на позовну заяву

Відгук на позовну заяву - це письмовий документ, в якому містяться заперечення відповідача проти пред'явленого до нього позову. Він грає важливу роль в відстоюванні відповідачем своєї позиції по справі. Наявність докладного і мотивованого відкликання не гарантує перемогу, але його відсутність спрацює проти відповідача. А якщо справа розглядається в порядку спрощеного виробництва, в такому випадку роль відкликання ще важливіше. У відповідача не буде іншої можливості повідомити судді про свою позицію і привести обгрунтовані доводи. Читайте також в журналі «Арбітражна практика для юристів», як відповідача вчинити поворот виконання, якщо рішення на користь позивача скасували.

Перед тим як починати писати для арбітражного суду відзив на позовну заяву, подивіться зразок: це дозволить правильно скласти документ і відобразити в ньому важливі деталі. Складають відгук за загальними правилами для процесуальних документів. Вимоги до нього можна розділити на загальні і спеціальні. Їх закріпили в статті 131 АПК РФ.

Корисна рекомендація Системи Юрист: Як заперечувати на позовні вимоги

Як правильно написати відгук на позовну заяву в арбітражний суд

До загальних можна віднести вимоги до форми і опрацювання відзиву на позовну заяву в арбітражний суд:

  1. Його необхідно скласти в письмовій формі у вигляді єдиного документа.
  2. Обсяг тексту не повинен перевищувати розумні межі. Як правило, це 5-6 сторінок друкованого тексту формату А4, 12-м шрифтом з полуторним інтервалом. Короткий відгук може стати свого роду козирем відповідача, якщо його опонент склав позов в протиріччі з даними правилом.
  3. Текст повинен бути написаний ясною і зрозумілою мовою, а також повинен мати чітку логічну структуру. Він повинен бути зрозумілий будь-якій особі, яка його прочитає, а не тільки самому відповідачеві або його представнику. В іншому випадку вийде, що суддя з тексту відгуку не усвідомить позицію відповідача. А значить, робота юриста по написанню такого відкликання почасти буде виконана вхолосту.

Ясність і зрозумілість тексту досягається і в тому числі за допомогою структури відкликання. Він складається з чотирьох частин:

  • вступної,
  • описової,
  • мотивувальній,
  • прохальною.

Добре продуманий виклад зробить текст доступним і зрозумілим судді, який розглядатиме справу, а також іншим учасникам процесу.

Також текст відгуку буде краще засвоюватися читачем, якщо виділяти відносно невеликі частини для різних думок - наприклад, окремий абзац для одного аргументу.

Що необхідно вказати в відкликання

Крім загальних, до відкликання існують спеціальні вимоги. Вони стосуються обов'язкових для документа відомостей. Потрібно вказати:

  1. Найменування арбітражного суду, до якого подається відгук на позов, а також номер справи.
  2. Відомості про позивача. Якщо позивачем є організація, напишіть її найменування і місце знаходження. Якщо позивачем є громадянин - ПІБ і місце проживання.
  3. Відомості про відповідача. Для організації також буде потрібно найменування і місце знаходження. Для фізичної особи - ПІБ, місце проживання, дату і місце народження, місце роботи або дату і місце його реєстрації як ІП.
  4. Заперечення щодо доводів, що стосуються істоти заявлених вимог, з якими не згоден відповідач. При цьому відповідач може заперечувати як проти всіх доводів позивача відразу, так і проти деяких з них. Заперечення відповідача повинні бути підтверджені посиланнями на обставини справи, нормативно-правові акти. Також можна підтвердити і посиланнями на правові позиції судових органів.
  5. Перелік доданих до відкликання документів. При цьому доцільно вказувати, які документи подаються до арбітражного суду в оригіналі, а які в копіях.

Незважаючи на відсутність прямої вказівки в статті 131 АПК РФ, у відгуку на позовну заяву в арбітражний суд можуть міститися різні клопотання відповідача.

Які документи прикласти до відкликання і як підтвердити його достовірність

Щоб арбітражний суд прийняв відгук на позовну заяву, до неї необхідно додати:

  1. Документи, які підтверджують доводи і (або) заперечення щодо позову (ч. 7 ст. 131 АПК РФ).
  2. Документи, які підтверджують направлення позивачеві та іншим особам, які беруть участь у справі, копій відзиву на позовну заяву та доданих до неї документів, які у цих осіб відсутні (ч. 7 ст. 131 АПК РФ).
  3. Довіреність, де вказані повноваження представника на підписання відкликання на позовну заяву (ч. 8 ст. 131 АПК РФ). Надайте суду копію. Переконайтеся, що довіреність дійсна на дату підписання відкликання.

Відгук на позовну заяву в арбітражний суд повинен бути підписаний самим відповідачем або його представником. Якщо відповідачем є юридична особа, то підписати відгук може керівник організації (генеральний директор) або інша особа, яка уповноважена на це установчими документами або довіреністю. Якщо відповідачем є фізична особа, то відгук може підписати або воно само, або його представник.