Реклама
Реклама
Реклама

Як відповідачу грамотно скласти відгук на позов

  1. Письмова форма відзиву на позовну заяву
  2. обсяг тексту
  3. Як повинен бути сформульований відгук на позовну заяву
  4. Реквізити в відкликання на позовну заяву
  5. Відомості про позивача і відповідача у відзиві на позовну заяву
  6. Заперечення відповідача в відзиві на позовну заяву
  7. Перелік документів у відгуку на позовну заяву
  8. Клопотання відповідача у відгуку на позовну заяву
  9. дивіться відеолекцію

Відгук на позовну заяву - письмовий документ, в якому містяться заперечення відповідача проти пред'явленого до нього позову. До складання відзиву на позов пред'являються загальні і спеціальні вимоги.

Докладний і вмотивований відгук на позовну заяву відіграє важливу роль у відстоюванні відповідачем своєї позиції у справі. подання відзиву на позовну заяву за ч. 1 ст. 131 Арбітражного процесуального кодексу РФ є обов'язком відповідача. Відсутність відзиву на позовну заяву дасть можливість суду розглянути справу за наявними у справі доказам, обґрунтувавши прийнятий судовий акт доводами і аргументами позивача.

Про документи в арбітражний суд:

Вимоги щодо складання відзиву на позовну заяву можна розділити на загальні і спеціальні. Велика частина з таких вимог закріплена в статті 131 Господарського процесуального кодексу України, інші вимоги ґрунтуються на практиці ділового обороту.

Загальні вимоги стосуються складання документа в цілому.

Письмова форма відзиву на позовну заяву

Відгук необхідно скласти в письмовій формі у вигляді єдиного документа.

Його також можна подати в арбітражний суд за допомогою заповнення форми, розміщеної на офіційному сайті арбітражного суду в інформаційно-телекомунікаційній мережі «Інтернет».

обсяг тексту

Обсяг тексту відзиву на позовну заяву не повинен перевищувати розумні межі.

При його складанні потрібно керуватися правилом «стислість - сестра таланту». Справа в тому, що цей відгук можна скласти у вигляді друкованого тексту не більше ніж на п'ять-шість сторінках формату А4, 12-м шрифтом з полуторним інтервалом. Незалежно від того, наскільки великим було саме позовну заяву, перевищувати цей обсяг не рекомендується, за винятком вкрай рідкісних випадків (наприклад, в зв'язку з надзвичайно великою кількістю обставин справи).

Це правило пояснюється тим, що при підготовці відзиву на позовну заяву потрібно враховувати людський фактор: суддя, який розглядатиме справу, повинен мати можливість прочитати його (часу уважно прочитати 20-30 аркушів у судді, швидше за все, не буде) і повинен зрозуміти основний сенс даного спору з позиції відповідача. Якщо ж кожен відгук на позовну заяву буде складено на 30 сторінках друкованим текстом дрібним шрифтом, то навіть в тому випадку, якщо суддя все ж прочитає його, то в сьогоднішніх умовах колосальної судової навантаження судді буде вкрай складно запам'ятати обставини справи і прояснити позицію у відповідь боку.

Крім того, щодо короткий відгук може стати свого роду козирем відповідача, якщо саме позовну заяву складено в протиріччі з даними правилом. Справа в тому, що якщо обсяг позовної заяви перевищує розумні межі, то логічні і зрозумілі доводи короткого відкликання на таку заяву можуть істотно вплинути на позицію судді з даного спору.

Як повинен бути сформульований відгук на позовну заяву

Відгук на позовну заяву повинен бути написаний ясною і зрозумілою мовою, а також повинен мати певну логічну структуру.

Ця вимога можна сформулювати трохи інакше: текст відгуку на позовну заяву повинен бути зрозумілий будь-якій особі, яка його прочитає, а не тільки самому відповідачеві або його представнику. В іншому випадку вийде, що суддя з тексту відгуку не усвідомить позицію відповідача, а значить, робота юриста по написанню такого відкликання почасти буде виконана вхолосту.

Ясність і зрозумілість тексту досягається не тільки використанням загальнодоступного мови викладу тексту, але також і за допомогою логічної структури відзиву на позовну заяву.

Логічна структура такого документа повинна полягати в послідовному викладі всіх його частин, які можна умовно позначити як вступна, описова, мотивувальна і благально.

  • У вступній частині відкликання на позовну заяву вказуються найменування арбітражного суду і сторін у справі, а також їх основні реквізити.
  • В описовій частині відповідач викладає обставини справи такими, як він їх собі уявляє. Якщо обставин справи багато, то бажано викладати їх не суцільним текстом, а з поділом на окремі абзаци і з використанням нумерації. Якщо опис обставин справи з боку відповідача не відрізняється від опису подій, як їх вказав позивач в позовній заяві, то описову частину можна опустити або звести до мінімуму. Якщо, на думку відповідача, позивач описав обставини справи невірно, то потрібно вказати, в чому саме, з посиланнями на наявні матеріали справи.
  • У мотивувальній частині відповідач викладає свою позицію у справі із зазначенням заперечень по кожному доводу з тих, що наведені позивачем в позові та інших документах у справі. При цьому повинно бути зрозуміло, де сам аргумент, а де аргументи, які його підтверджують. Доводи відповідача повинні бути підтверджені матеріалами справи, а також посиланнями на норми права і судову практику. Для зручності сприйняття доводів відповідача мотивувальну частину відкликання можна розбити на окремі пронумеровані частини.
  • У прохальною частині відкликання на позовну заяву відповідач вказує, чого саме він домагається від суду (яке саме рішення має винести суд). Як правило, відповідач просить відмовити позивачу в позові (повністю або в частині). Але відповідач також може просити і припинити провадження у справі або залишити позовну заяву без розгляду.

Подібне виклад тексту відзиву на позовну заяву зробить його доступним і зрозумілим судді, який розглядатиме справу, а також іншим учасникам процесу.

Текст буде краще засвоюватися читачем, якщо відгук розділяти на більш дрібні частини - абзаци (наприклад, окремий абзац для одного аргументу).

Крім загальних, до відкликання на позовну заяву пред'являються спеціальні вимоги, які стосуються викладу окремих частин відкликання.

Реквізити в відкликання на позовну заяву

У відгуку на позовну заяву має бути зазначено найменування арбітражного суду, до якого подається відгук, а також номер справи.

Дана вимога в статті 131 Господарського процесуального кодексу РФ прямо не закріплено. Однак воно має значення в тих випадках, коли відгук на позовну заяву подається не в судовому засіданні, а поштою або через канцелярію арбітражного суду.

При цьому сам документ подається в арбітражний суд, який розглядає справу.

Відомості про позивача і відповідача у відзиві на позовну заяву

У відгуку на позовну заяву потрібно вказати відомості про позивача:

  1. Якщо позивачем є організація, то потрібно вказати її найменування і місце знаходження.
  2. Якщо позивачем є громадянин, то потрібно вказати його прізвище, ім'я, по батькові, а також його місце проживання.

Такі правила встановлені в пункті 1 частини 5 статті 131 Господарського процесуального кодексу України.

У відгуку на позовну заяву потрібно вказати відомості про відповідача:

  1. Якщо відповідачем є організація, то потрібно вказати її найменування і місце знаходження.
  2. Якщо відповідачем є громадянин, то потрібно вказати його прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання, дату і місце його народження, місце його роботи або дату і місце його реєстрації в якості індивідуального підприємця.

Такі правила встановлені в пункті 2 частини 5 статті 131 Господарського процесуального кодексу України.

Заперечення відповідача в відзиві на позовну заяву

У відгуку на позовну заяву потрібно привести заперечення щодо доводів, що стосуються істоти заявлених вимог, з якими не згоден відповідач. При цьому відповідач може заперечувати як проти всіх доводів позивача відразу, так і проти деяких з них.

Зокрема, заперечення відповідача проти пред'явленого позову можуть стосуватися:

  • неправильного вибору позивачем способу захисту своїх прав;
  • неправомірного пред'явлення позивачем своїх вимог саме до даного відповідача;
  • невірного визначення обсягу заявлених вимог;
  • пропуску строку позовної давності для пред'явлення даного позову;
  • правомірності порушення і (або) продовження самого процесу, ініційованого позивачем.

Заперечення відповідача повинні бути підтверджені посиланнями на обставини справи, нормативно-правові акти.

Такі правила встановлені в пункті 3 частини 5 статті 131 Господарського процесуального кодексу України.

Також можна підтвердити заперечення відповідача і посиланнями на правові позиції судових органів.

Перелік документів у відгуку на позовну заяву

У відгуку на позовну заяву потрібно вказати перелік доданих до відкликання документів.

Такі правила встановлені у пункті 4 частини 5 статті 131 Господарського процесуального кодексу України.

При цьому доцільно вказувати, які документи подаються до арбітражного суду в оригіналі, а які в копіях.

Крім перерахованих вище відомостей у відгуку на позовну заяву можуть бути вказані й інші відомості, якщо вони необхідні для правильного і своєчасного розгляду справи (наприклад, номери телефонів, факсів, адреси електронної пошти відповідача та інші відомості). Такі правила встановлені в частині 6 статті 131 Господарського процесуального кодексу України.

Клопотання відповідача у відгуку на позовну заяву

Незважаючи на відсутність прямої вказівки в статті 131 Господарського процесуального кодексу України, у відгуку на позовну заяву можуть міститися різні клопотання відповідача. Наприклад, відповідач в обґрунтування своєї позиції по справі може посилатися на певні докази і одночасно заявляти клопотання про витребування таких доказів у тих чи інших осіб.

дивіться відеолекцію

Підготовка позову та відзиву на позов. Розповідає Олексій Солохин, державний службовець судової системи, радник юстиції I класу, викладач Російського державного університету правосуддя.

прослухайте   курс відеолекцій про захист інтересів компанії в суді у Вищій школі юриста прослухайте курс відеолекцій про захист інтересів компанії в суді у Вищій школі юриста . Систематизуйте свої знання і отримаєте документальне підтвердження - диплом державного зразка .

Читайте в рекомендації Системи Юрист

Читайте також