Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно скласти заперечення на позовну заяву

  1. Складання відзиву на позовну заяву
  2. Які види заперечень на позовну заяву зазвичай використовуються?
  3. Складання заперечення на позовну заяву: зразок заперечення
  4. Яка структура відзиву на позов
  5. Вимоги до оформлення заперечення на позов
  6. Способи подачі відзиву на позовну заяву позивача

Щоб відповісти на позовну заяву незгодою, пишеться відгук в формі заперечення на заяву, в якій висловлюється позиція відповідача у вигляді незгоди з представленими в позові вимог.

Розглянемо правила складання такого документа, як заперечення на позовну заяву.

Складання відзиву на позовну заяву

Право заперечувати на клопотання і доводи інших осіб дано в частині 1 статті 35 Цивільного Процесуального Кодексу РФ.

Також в підпункті 2 частини 2 статті 149 ЦПК РФ відповідачу і його представникам дано право відповідати запереченнями на позовні вимоги позивача. Дане заперечення повинно бути оформлено у вигляді відзиву на позовну заяву. Відкликання подається для захисту інтересів відповідача (або інших осіб, які беруть участь в процесі) безпосередньо відповідачем або його представником.

Заперечення зазвичай використовується для донесення до суду позиції відповідача, максимально аргументовано показує незгоду з позицією та вимогами позивача. Переважно складання заперечення з позиції нейтрального учасника процесу і спиратися в своїй позиції на факти, які можна перевірити.

Зазвичай до заперечення додаються об'єктивні документи, що виправдовують позицію відповідача та показують його непричетність до ситуації в кращому випадку або його невинність в яких обставин.

Які види заперечень на позовну заяву зазвичай використовуються?

Відгук на позовну заяву зазвичай складається в формі процесуального або матеріально-правового заперечення.

1. Процесуальне заперечення висувається не для того, щоб переконати суд у неправомірності позову або в його помилковості, а на доведення неправомірності самого заснування для процесуального розгляду. Тобто відповідач не сперечається проти суті позовних вимог, але висловлює незгоду і спростовує законність підстав для проведення процесу суду.
Як приклад процесуальних заперечень з часто використовуються в судовій практиці випадків можна навести заперечення, засновані на порушенні правил підвідомчості і підсудності діловодства. Зазвичай в процесуальному відкликання пишуть про факт вже прийнятого судового рішення по тотожному позову, про закінчення строків давності, якщо воно має місце, про необхідність заміни відповідача або про порушення вимог закону про дієздатність відповідача.

Зазвичай в процесуальному відкликання пишуть про факт вже прийнятого судового рішення по тотожному позову, про закінчення строків давності, якщо воно має місце, про необхідність заміни відповідача або про порушення вимог закону про дієздатність відповідача

2. Матеріально-правове заперечення складається саме для того, щоб оскаржити суть вимог по висунутому позовом і не заперечує законність проведення розгляду. Суть матеріально правового заперечення полягає в тому, що відповідач, виходячи з норм законодавства в області матеріального права, оспорює обгрунтованість позовних вимог. Очевидно, що для висунення такого заперечення у відповідача повинні бути приготовлені переконливі у своїй достовірності факти, що підтверджують його точку зору і можуть бути прийнятими судом. Результатом матеріально-правового заяви має бути визнання судом відсутності достатніх і законних підстав для порушення справи.

Складання заперечення на позовну заяву: зразок заперечення

Скласти заперечення на позовну заяву найлегше, орієнтуючись на зразок заяви, який можна знайти в суді на довідковому стенді. Нижче ми розглянемо типове заперечення. Почнемо зі структури документа:

Яка структура відзиву на позов

Кожне позовну заяву стандартно складається з трьох елементів, які повторюються без зміни в кожному відкликання. Заперечення складається з наступних частин:

1. Вступна вступна частина. Вона пишеться стандартно у верхньому правому куті листа і повинна включати в себе:

  • Адресата, тобто повне найменування судового органу, в якому відбувається розгляд вашої справи;
  • Прізвище, ім'я та по батькові заявника;
  • Адреса місця проживання заявника, що становить відгук;
  • Номер цивільної справи;
  • ПІБ відповідача та позивача по справі;
  • Контактні дані заявника. Зазвичай крім адреси пишуть номер телефону та адресу електронної пошти.

2. Описова частина, яка починається з назви відкликання. Нижче описується суть відкликання: перераховуються факти - обставини по справі, доводи на користь своєї інтерпретації суті справи. Наводяться підтверджують точку зору відповідача документи.

3. Фінальна частина, в якій викладаються всі прохання до суду на підставі перерахованих обставин. У заключній частині зазвичай вказується на необхідність долучити даний відгук до матеріалів справи, а також пропонується спосіб вирішення спору. В кінці перераховується список додатків до відкликання, ставиться дата складання відкликання в лівому нижньому кутку документа, а в правому - ставиться підпис заявника з розшифровкою.

Вимоги до оформлення заперечення на позов

Вимоги до оформлення відзиву на позовну заяву перераховані в статті 131 Цивільного Процесуального кодексу РФ. Ми перерахуємо лише найважливіші з них:

  • Офіційний діловий тон відкликання;
  • Перерахування тільки мають безпосереднє відношення до цивільної справи обставин в запереченні;
  • Як в матеріально-правовому, так і в процесуальному запереченні доречні посилання на норми законодавства, як порушені в процесі розгляду справи, так і підтверджуючі неправомірність позовної заяви позивача;
  • Відгук може бути складений як для заперечення на позовну заяву, так і для подання суду додаткових документів і відомостей, які можуть допомогти суду в об'єктивному розгляді справи.

Способи подачі відзиву на позовну заяву позивача

У цивільному законодавстві не існує обмежень на способи подання позовної заперечення або жорстко регламентують порядок подачі цієї заяви норм. Відгук повинен бути поданий до відділення суду, в якому розглядається справа.

Зацікавлені особи можуть подати відповідь на позовну заяву безпосередньо до канцелярії суду, завчасно, під час підготовки суду до судового розгляду. Так само можна послати відгук поштою рекомендованим листом.

В останньому випадку необхідно врахувати термін доставки поштового відправлення, щоб ваш відгук прийшов вчасно, його рекомендується відправити завчасно.

Відкликання або заперечення на позовну заяву використовується для реалізації законного права відповідача на захист своїх інтересів. Якщо в відкликання не міститься заперечень проти правомірності позову або проти законності підстав порушення справи, відгук використовується для уточнення обставин цивільної справи і для подання суду додаткових матеріалів, що забезпечують об'єктивний розгляд всіх обставин.

Які види заперечень на позовну заяву зазвичай використовуються?