Реклама
Реклама
Реклама

2017 рік може стати останнім, коли населення Росії збільшилася навіть за рахунок міграції: Аналітика Накануне.RU

2017 рік може стати останнім, коли населення Росії збільшилася навіть за рахунок міграції

За підсумками 2017 року абсолютна народжуваність в Росії стала найменшою за 10 років. Країна увійшла в фазу спаду населення, яка досягла 134 тис., Що стало найгіршим результатом з 2012 року. Правда, абсолютна смертність зафіксована мінімальної з 1993 року, однак це не повинно вводити в оману. Росія сповзає до нового демографічного лиха. Про демографічних підсумки року і тенденції в демографії - в матеріалі Накануне.RU .

Читайте також:

загальні підсумки

За рік в Росії народилося 1,690 млн, а померло 1,824 млн осіб. Спад населення в 134 тис. Перекрилася міграційним приростом, який став найменшим з 1991 року і склав, за попередніми даними, 207 тис. У результаті загальна чисельність населення за рік збільшилася на 73 тис. І склала 146 млн 877 тис. Ці цифри ще будуть уточнені , але істотно не зміняться.

Цікаво, що жінок в Росії майже на 11 млн більше, а живуть вони в середньому на 10,5 років довше - 77 років проти 66,5 років у чоловіків. При цьому чомусь вважається, що жінок Росії якось обмежують, пригнічують, дискримінують і так далі. Приймаються навіть всякі "стратегії в інтересах жінок". Якщо чоловіків в цих умовах вважають знаходяться в кращому становищі, то страшно подумати, що буде, якщо реалізувати деклароване "рівність". Це дозволяє судити, що справжні цілі глашатаїв "рівності" зовсім інші.

У регіональному розрізі за рік найбільше зросло населення Північно-Кавказького ФО - на 0,47%. Найбільше скорочення було в Приволзькому і Далекосхідному ФО - на 0,33%. Серед регіонів найбільш приросли Чечня, Інгушетія, Тюменська область, Тива, а також, за рахунок міграції, Севастополь, Москва і Московська область, Санкт-Петербург і Ленінградська область. Найбільші втрати зазнали Чукотський АТ (майже 2%), Єврейська АТ (1,3%) і Республіка Комі. В цілому в двох третинах регіонів населення зменшилося, переважно в європейській частині країни.

В цілому в двох третинах регіонів населення зменшилося, переважно в європейській частині країни

народжуваність

Народжуваність стала найменшою з 2008 року, коли в країні народилося 1,71 млн дітей. При цьому важливим і неприємним фактом є те, що тоді сумарний коефіцієнт народжуваності склав 1,50 дітей на жінку. У 2017 році він склав приблизно 1,60 (офіційні дані будуть пізніше), але цього навіть не вистачило, щоб повторити результат 2008 року. Причина в тому, що за 10 років сильно скоротилося число молодих жінок. Наприклад, протягом 2016 року кількість жінок в самому дітородному віці 25-29 років зменшилася з 6,12 до 5,84 млн. І це всього за один рік! Правда, поки число жінок в віках старше 30 років по інерції збільшується, але цього вже не вистачає для підтримки народжуваності. Якщо росіяни люди різного віку не стануть частіше народжувати, через кілька років Росія вийде на показники кінця 90-х і початку "нульових" - близько 1,3 млн дітей у рік. Навіть при скороченні смертності це призведе до щорічної убутку до півмільйона людей на рік. А оскільки передумов до зростання народжуваності не видно, потрібно готуватися до гіршого. Росію чекають важкі часи.

Народжуваність впала у всіх без винятку регіонах. Найбільш сильно - в Приволзькому ФО (13,5%), найменше - в Північно-Кавказькому ФО - на 6%. При цьому найменший спад народжуваності (до 5%) - в Чечні, Інгушетії, на Чукотці і в Магаданській області. Найбільший спад - в європейській частині країни.

смертність

Загальна смертність стабільно знижується і стала найменшою з 1993 року. Однак цим результатом не потрібно спокушатися, оскільки в 90-х був катастрофічний рівень смертності. Росія досі не вийшла на рівень смертності хоча б 1990 року, і є всі підстави вважати, що в доступному для огляду майбутньому не вийде. Справа в тому, що населення країни сильно постаріло. Частка дітей та молоді зменшилася, а старих - збільшилася. Так, по перепису 1989 року людей до 20 років в Росії було 30%, а старше 60 років - 15%. У 2017 році пропорції змінилися: до 20 років - 22%, старше 60 років - 21%. Дворазовий перевага молоді над старими змінився рівністю (прямий результат того самого "гендерної рівності"). Середній вік населення за цей період зріс з 35 до 40 років, що дуже багато за такий короткий термін.

Очікувана тривалість життя при народженні (ОПЖ) збільшується, причому істотно, і це результат зниження смертності. Однак це не повинно затьмарювати іншої правди. У 1990 році ОПЖ була 69 років, а за рік в країні померло 1,66 млн. У 2017 році ОПЖ досягне приблизно 72,5 років (офіційні дані ще не названі), але в країні померло 1,82 млн. У чому ж справа ? Структура населення сильно змінилася в бік старіння. Хоча ОПЖ і визначається відносною смертністю люди різного віку, абсолютну смертність забезпечують найстаріші вікові групи, а вони якраз чисельно збільшуються. Тому зростання ОПЖ, про який постійно говорить Уряд, є не більше ніж "втішним призом" у важкому демографічному ураженні, яке терпить Росія. Якщо ж в нинішніх умовах зростання ОПЖ дійсно видавати за демографічний успіх, то це нагадує якусь танець на кістках: країна вимирає, але ми радіємо, що залишилися в середньому живуть трохи довше.

По регіонах істотних відмінностей в зниженні смертності не спостерігається. Хіба що виділяються Єврейська АО (13%), Чукотка (9%) і Тива (10%), що, швидше за все, пов'язано з відтоком населення з цих регіонів. Помирають рідше просто тому, що людей там стає менше.

Помирають рідше просто тому, що людей там стає менше

Рекордно низька дитяча смертність

У 2017 році дитяча смертність стала рекордно низькою за всю історію. До 1 року померло 5,5 дітей з 1000 - на 0,5 менше, ніж роком раніше, тобто майже на 10%. Однак якщо відійти від "магії цифр", то це означає ось що. До 1 року стали доживати НЕ 99,40% народжених дітей, а 99,45%. Причому ключове слово тут - народжених. З народжених 1,690 млн при торішньої дитячої смертності до року дожили б 1,679 млн, а за нинішньої - 1,680 млн. Приріст в 1 тис. Дітей. Тисяча життів - це добре, але біда в тому, що самих нових життів в Росії з'явилося на 203 тис. Менше. Цей приклад теж наочно показує, що поліпшення будь-яких показників без загальної народжуваності дає незначний ефект.

Шлюби і розлучення

Досить несподівано в Росії в минулому році було укладено на 6,5% шлюбів більше, ніж в 2016-му. Число розлучень теж збільшилася - на 0,5%. На 1000 шлюбів розлучень стало менше - 582 проти 617 роком раніше. Але це багато в чому віртуальний показник, адже розпадаються і шлюби, укладені раніше, а загальне число розлучень майже не змінюється. В останні роки воно становить 600-700 тис. Це, звичайно, катастрофа для російської родини. У цих умовах пропозиція сенатора Антона Белякова прирівняти до шлюбу співжиття виглядає знущанням. «Не чини перелюбу" є однією з старозавітних заповідей, поряд з "не убий" або "не вкради". Що запропонують в наступний раз? Прирівняти крадіжку до заробітку? Беляков, за його словами, стурбований демографією і пропонує таким чином її поліпшити. Але точно так само можна потурбуватися важким матеріальним становищем людей і запропонувати їм красти. До чого це призведе?

Замість узаконення "фактичних шлюбних відносин" краще подумати про фактичні вбивствах (вже без лапок) - аборти, які є справжньою пилкою для "демографічного дерева" країни.

Ліберал Борис Надєждін в телеефірі заявив, що половина дітей в Росії зачинаються поза шлюбом, і про них треба подбати. Але тим самим він лише підтвердив, що поза шлюбом їх в кілька разів частіше і вбивають. Про це свідчить простий арифметичний підрахунок. В останні роки поза шлюбом народжуються 23% дітей. Тобто в 2017 році це близько 0,4 млн, а в шлюбі 1,3 млн. Реальна кількість абортів, звичайно, вище офіційного (0,8 млн на рік), і, якщо для округлення прийняти 1,3 млн, то загальне число зачатих дітей буде 3 млн - по 1,5 млн в шлюбі і поза ним. Але це значить, що в шлюбі було вбито 0,2 млн, а в блуді - 1,1 млн. У п'ять разів більше! Тобто вбивають саме в тому блуді, який Бєляков і Надєждін пропонують узаконити. Якщо ж таким чином хочуть захистити життя цих дітей, то пропозиція тим більше маячний. Якщо "штамп у паспорті" сьогодні так вже не важливий, то чому при його відсутності вбивають дітей? Значить, дуже важливий! Тоді розхитування шлюбних підвалин є справжнім шкідництвом.

"Відкладання реєстрації шлюбу часто веде до відкладання народження дітей. Збільшується інтервал між початком подружнього життя і народженням першої дитини", - зазначає доцент кафедри економіки та статистики Російського економічного університету Олександр Тимофєєв.

Є ще один наслідок сожительств - безбатченки. Вже народжуються поза шлюбом 23% дітей, а скільки ще залишаються без батька в подальшому? Адже розлучаються і пізніше. Як пише "Учительська газета", 67% молодих росіян виховувалися в неповній сім'ї , Тобто, як правило, у матері-одиночки. Природно, більше 70% відсотків з них оцінили роль матері як найбільш значущу. Це прямий результат лібералізації відносин між статями.

Вік вступу в шлюб також зазнав великих змін. Якщо в 1990 році жінки до 25 років укладали 59% всіх шлюбів, то сьогодні - тільки 33%. У віці від 35 років картина протилежна: у 1990 році такі жінки укладали всього 15% всіх шлюбів, а зараз - 22%. Найбільш шлюбний вік для жінок став 25-35 років - майже половина всіх шлюбів. В результаті середній вік матері при народженні дітей збільшився з 25,3 до 28,4 років. При цьому середній вік початку статевого життя, навпаки, зменшився.

З 2018 року почав працювати пакет "демографічних законів", який підтримує сім'ю і, як вважається, допоможе зважитися на народження дитини. Однак якщо людям, навіть живуть в шлюбі, потрібно "прийняти рішення" про народження дитини, то це вже мало чим відрізняється від блуду. В обох випадках превалює "контрацептивний свідомість". Тому найголовніша біда в тому, що шлюб по суті став багатьма сприйматися як узаконений блуд "без зобов'язань", тобто без дітей. Це означає, що багато в чому взагалі втрачено розуміння того, що таке шлюб.

Прямим наслідком "контрацептивного мислення" є двократне збільшення середнього інтервалу між першим і другим народженням дитини. Якщо в 1990 році він був три роки, то сьогодні - шість років. "Планування сім'ї" за фактом стало тим, заради чого і створювалося, - обмеженням народжуваності. Також сильно збільшився середній інтервал між укладенням шлюбу і народженням першої дитини. Згідно Аналітичного звіту 2012 року з підсумками вибіркового спостереження репродуктивних планів населення, в 1990 році він становив 11 місяців, а в 2012 році - майже 1,5 року. Тобто раніше перший дитина зачинався через два місяці після весілля, а сьогодні чекають ще майже цілий рік, ніяк не «наважуючись".

Що стосується сожительств, то серед них частка бездітних в чотири рази більше для жінок і в сім разів - для чоловіків, ніж у тих, хто перебуває у шлюбі (в обох випадках порівнювалися ті, хто живе не менше трьох років у шлюбі і у співжитті) . Тобто якщо серед одружених лише 5-6% не мали дітей через три роки після весілля, то серед співмешканців - 20-25% жінок і 35-40% чоловіків.

Що далі?

Положення буде тільки посилюватися. Оскільки динаміка 2017 року виявилась набагато гірше, ніж в попередні роки, то останній прогноз Накануне.RU необхідно переглянути, ввівши в розрахунок останні дані по народжуваності, смертності та міграції. В цьому випадку, якщо нинішня динаміка збережеться, демографічна ситуація в країні буде погіршуватися швидше. Навіть незважаючи на значне скорочення смертності (у 2017 році в середньому по всім віковим групам вона скоротилася на 5%), поточний рівень народжуваності призведе до того, що населення Росії буде спадати з наростаючою швидкістю. І це не забариться навіть міграція. Населення Росії може не досягти навіть 147 млн, як піде вниз.

У 2018 році очікується, що міграція, якщо вона складе близько 200 тис., Компенсує спад населення, а ось в 2019-му "природна" спад населення досягне 300 тис. У 2020 році смертність буде вже на 400 тис. Перевищувати народжуваність, а у 2022-му - на 500 тис. Це перспектива найближчих років. Посилатися на те, що число жінок скорочується, - це значить розписуватися в бездіяльності і байдужості. В даний час якби сумарний коефіцієнт народжуваності був хоча б на рівні позднесоветской Росії, тобто 1,95-2, то в країні за рік народжувалося б 2,05-2,10 млн дітей, а щорічний приріст становив би 250-300 тис . у цьому випадку потреба в міграції була б мінімальною. І все це, зауважимо, не при якихось уявних умовах, а при нинішньому числі жінок. Значить, справа не в числі жінок, а в тому, що сім'ї рідко народжують. Набагато рідше, ніж потрібно для відтворення. Можна сказати, що сукупна воля росіян до життя знаходиться нижче мінімально необхідного рівня. І вина влади тут лише часткова.

"Сучасна людина живе за принципом" тут і зараз "," після мене хоч потоп ". Всі хочуть насолоджуватися життям, відповідальність, в тому числі за дітей, сприймається як тягар. Править егоїзм, індивідуалізм, самостійність, навіть інфантилізм", - визнає керівник центру сексуального здоров'я Анна Котенєва.

У цих умовах 2017 рік може стати останнім, коли населення Росії збільшилася. Навіть за рахунок міграції. І звинувачувати при цьому буде нікого, крім самих себе.

У чому ж справа ?
Що запропонують в наступний раз?
Прирівняти крадіжку до заробітку?
До чого це призведе?
Якщо "штамп у паспорті" сьогодні так вже не важливий, то чому при його відсутності вбивають дітей?
Вже народжуються поза шлюбом 23% дітей, а скільки ще залишаються без батька в подальшому?
Що далі?