Реклама
Реклама
Реклама

Відшкодування збитку за ОСАЦВ: зразок заяви, стягнення страхового відшкодування по ОСАГО

  1. В яких ситуаціях застосовується прямий метод відшкодування?
  2. Що таке європротокол, і в яких випадках він складається?
  3. Алгоритм дій, необхідних для отримання грошових коштів
  4. Оцінка заподіяної шкоди
  5. Максимальна величина страхового відшкодування
  6. Термін розгляду заяви на виплату компенсації
  7. Спори зі страховою компанією
  8. Страховка ОСАГО: пряме відшкодування збитків і європротокол

Відповідно до чинного законодавства сторона, що отримала пошкодження в результаті ДТП, може висунути вимогу про виплату відшкодування тієї організації, яка оформила поліс обов'язкового страхування. Інакше ця процедура іменується пряме відшкодування збитків по ОСАГО.

З огляду на той факт, що сама процедура стягнення коштів вимагає від заявника певних знань в області законодавства, навіть сама незначна помилка, допущена випадково, може стати причиною того, що страховик взагалі відмовиться виплачувати відшкодування або виплатить свідомо занижену суму.

В яких ситуаціях застосовується прямий метод відшкодування?

В яких ситуаціях застосовується прямий метод відшкодування

Беручи до уваги закон, який діє сьогодні в Росії, можна з упевненістю заявити, що існують тільки 2 обставини, при настанні яких може застосовуватися прямий метод отримання компенсації.

До них відносяться:

  • В результаті аварії ніхто з людей не постраждав, пошкодження були отримані виключно автомобілями;
  • Причиною аварії стало зіткнення двох автомашин, автовласники яких раніше застрахували свою відповідальність за правилами обов'язкового страхування.

Всі інші ситуації передбачають інший порядок, що має на увазі отримання коштів шляхом звернення до страховика, виписали поліс винної сторони. Залежно від індивідуальних особливостей події, потерпілий має право вдатися відразу до обох методів. Зокрема, мова йде про тих аваріях, коли відразу після ДТП виявилися пошкодження виключно машин, а через деякий час з'ясувалося, що здоров'ю одного з учасників також було завдано певний шкоду.

Що таке європротокол, і в яких випадках він складається?

Що таке європротокол, і в яких випадках він складається

На сьогоднішній день в учасників ДТП є можливість врегулювати конфлікт на місці, шляхом складання європротоколу. Даний документ містить всі відомості про подію і не вимагає обов'язкової присутності працівників ДАІ. Важливо врахувати, що підписання Європротоколу стає можливим тільки в певних випадках.

Зокрема, мова йде про таких умов:

  • В результаті аварії постраждав тільки транспорт;
  • У всіх учасників ДТП є діюча страховка;
  • Відсутні розбіжності, що стосуються винної сторони, шкоди, заподіяної машинам і інших аналогічних нюансів;
  • Величина збитку не перевищує 25 тис. Руб.

Якщо оформлення дорожньої пригоди проводиться зазначеним способом, то сторони повинні заповнити і підписати повідомлення, що містить дані винної сторони, схема аварії і список пошкоджень авто. Ставлячи свій підпис під документом, учасники підтверджують, що ніяких розбіжностей щодо обставин і наслідків події між ними немає.

Правильно складене і підписане повідомлення передається страховику з метою отримати відшкодування збитку по ОСАГО. Якщо в документі буде стояти підпис тільки одного учасника, а згода другого засвідчать сторонні особи, то повідомлення не матиме законної сили.

Аналогічні наслідки будуть мати місце і в тому випадку, якщо один або обидва водії вкажуть помилкові або завідомо неправдиві відомості, а також внесуть якісь корективи.

Алгоритм дій, необхідних для отримання грошових коштів

Алгоритм дій, необхідних для отримання грошових коштів

Необхідно розуміти, що отримання грошей по страховці стане можливим тільки в тому випадку, якщо вся документація буде заповнена відповідним чином. Крім випадків, що передбачають складання європротоколу, папери повинні заповнюватися і підписуватися в присутності і за безпосередньої участі працівників поліції.

Виходячи з вищевикладеного, можна з упевненістю заявити, що саме перша дія, яку зобов'язані зробити учасники ДТП - викликати представника ГИБДД і повідомити страховика про настання страхового випадку. Забороняється залишати місце зіткнення, перш ніж туди прибудуть правоохоронці. Як тільки інспектор приїде до місця аварії, він займеться заповненням таких паперів:

  • Схема події, що містить інформацію про кількість смуг, розташуванні транспортних засобів та інші нюанси;
  • Довідка про участь в аварії;
  • Протокол.

Необхідно знати, що документи 2 і 3 не завжди видаються громадянам на місці ДТП. Найчастіше протокол з місця аварії і довідка про участь в ній, видаються в ДАІ, так як у співробітників цієї структури є законне право оформляти подібні папери після прибуття в «офіс».

Крім перерахованих документів, учасникам ДТП слід подбати про отримання на руки постанови про початок адміністративного діловодства або про відмову від нього. Зміст постанови безпосередньо залежить від причин аварії. Якщо винуватцем дотримувалися всіх правил, то адміністративного покарання не буде. Якщо факт недотримання ПДР мав місце, то винну сторону чекає додаткове покарання у вигляді штрафу.

Коли всі необхідні папери виявляться на руках, до них слід прикріпити паспорт і водійські права страхувальника, відповідний страховий поліс, техпаспорт і заяву на відшкодування збитку за ОСАЦВ.

Оцінка заподіяної шкоди

Оцінка заподіяної шкоди

Для визначення величини відшкодування страхової компанії буде потрібно документ, в якому будуть вказані всі пошкодження, отримані автомобілем в результаті ДТП, а також приблизна вартість ремонту. Ініціаторами процедури оцінки може стати страхова організація, а також сам потерпілий. Після проведення всіх необхідних дій, експерт сформує наступний пакет паперів:

  • Акт огляду автомашини з перерахуванням наявних пошкоджень;
  • Фінансова калькуляція із зазначенням ціни нових деталей або відновлення наявних, а також вартості робіт;
  • Висновок, що містить інформацію про підсумкову вартості заподіяної шкоди.

Незалежного експерта, який буде проводити оцінку, в більшості випадків привертає страхова організація. Якщо постраждала сторона не згодна з висновком даного фахівця, вона може ініціювати проведення повторної оцінки, але вже іншим фахівцем. Слід розуміти, що в подібному випадку, витрати, пов'язані з процедурою, понесе потерпілий.

У практиці налічується безліч прикладів, коли експерт, який притягається страховою компанією, спеціально вказує в своєму висновку низьку вартість, яка далека від реальних показників. В результаті, виплата, отримана потерпілим, не дозволяє відшкодувати всю величину збитку.

Щоб уникнути подібних наслідків фахівці настійно рекомендують не довіряти беззастережно страховику, а залучити до оцінки іншого експерта.

Максимальна величина страхового відшкодування

Максимальна величина страхового відшкодування

Відповідно до чинного законодавства відшкодування збитку по ОСАГО, що отримується прямим методом, має певні обмеження. Якщо шкоду завдано тільки одному учасникові ДТП, то максимальна величина компенсації складе 120 тис. Руб.

Якщо при зіткненні постраждали кілька транспортних засобів, то граничний розмір відшкодування складе 160 тис. Руб. Коли сума, отримана від страхової компанії, не покриває витрати на ремонт, залишок коштів винуватець ДТП виплачує самостійно.

Термін розгляду заяви на виплату компенсації

Після отримання документів від страхувальника, у страховика буде 30 днів для проведення всіх необхідних процедур. Коли встановлений термін закінчиться, заявникові мають бути видані грошові кошти або відмовлено в творі виплати, при наявності законного обґрунтування.

Нерідкі ситуації, коли страхові компанії навмисно затягують терміни виплат. На жаль, мало хто з автовласників знає про те, що таке прострочення чревата для страхової компанії виплатою неустойки, передбаченої не тільки законом, а й договором.

Спори зі страховою компанією

Спори зі страховою компанією

Отримання фінансового відшкодування за полісом ОСЦПВ, нерідко стає причиною суперечок між страховою організацією і її клієнтом. У більшості випадків, підставою для розбіжностей виступає сума, яку страховик збирається виплатити потерпілому. Якщо такий спір дійсно має місце, то потерпіла сторона має право відстоювати свої інтереси в суді.

Слід розуміти, що прямий метод отримання компенсації є досить довгий і специфічний процес. Переважна кількість розбіжностей виникають під час процедури оцінки і визначення величини компенсації. Нерідко страховики користуються відсутністю базових знань у клієнтів, порушують свої зобов'язання по відношенню до застрахованих, ущемляючи тим самим їх права та інтереси.

Щоб убезпечити себе від неправомірних дій з боку представників страхової компанії, можна довірити представлення своїх інтересів досвідченому юристу. Кваліфікований фахівець зможе самостійно вирішити ряд питань, в тому числі:

  • Спілкування з співробітниками ДІБДР;
  • Участь в судових розглядах;
  • Організація процедури оцінки;
  • Оскарження оцінки, ініційованої страховиком;
  • Оскарження відмови у виплаті відшкодування або свідомо заниженою суми компенсації;
  • Стягнення коштів з винуватця аварії через суд;
  • Стягнення коштів зі страхової компанії, що порушила строки розгляду заяви;
  • Інші послуги.

Коли суперечка зі страховиком не вдається врегулювати мирним шляхом, громадянину найкраще залучити до участі в розгляді хорошого юриста. Дана рекомендація обумовлена ​​не тільки необхідністю розбиратися в законодавстві, а й істотними тимчасовими витратами, пов'язаними з очікуванням в чергах, отриманням всіляких довідок та іншими аналогічними нюансами.

Нерідкі ситуації, коли звичайна людина просто не може дозволити собі подібну розкіш. У нього є всього 2 варіанти: звільнятися з роботи і бігати по різних інстанціях, або погоджуватися з рішенням страховика і сказати «спасибі», що виплатили хоч якусь суму. Зрозуміло, подібні шляху влаштовують далеко не всіх.

Виходом зі сформованої ситуації є оформлення довіреності на фахівця, який, діючи в інтересах свого клієнта, зможе самостійно займатися всіма питаннями.

Страховка ОСАГО: пряме відшкодування збитків і європротокол

Post Views: 8

В яких ситуаціях застосовується прямий метод відшкодування?
Що таке європротокол, і в яких випадках він складається?
В яких ситуаціях застосовується прямий метод відшкодування?
Що таке європротокол, і в яких випадках він складається?