Реклама
Реклама
Реклама

Відшкодування витрат ФСС в 2019 році

  1. Відшкодування витрат з ФСС в 2019 році
  2. Як відшкодувати витрати по ФСС в 2019 році за минулий період
  3. Відшкодування витрат ФСС в межотчетний період: порядок
  4. Документи для відшкодування допомоги з ФСС з 1 січня 2017 року

У 2019 компанії, як і раніше, зменшують страхові внески на допомогу. Нагадаємо, контролює внески з 2017 року ФНС. Через це відшкодування посібників ФСС здійснює по-новому. Про подробиці процесу читайте в статті.

Відшкодування витрат з ФСС в 2019 році

За рахунок внесків на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством ФСС відшкодовує:

  • лікарняні посібники;
  • посібники, пов'язані з народженням дитини (наприклад, у зв'язку з вагітністю та пологами, по догляду за дитиною до 1,5 років);
  • допомоги на поховання.

Посібники, пов'язані з народженням дитини, та допомоги на поховання повністю фінансує ФСС Росії. Лікарняні посібники організація виплачує співробітникам:

  • або частково за свій рахунок, а частково за рахунок ФСС Росії;
  • або тільки за рахунок ФСС Росії.

Як відшкодувати витрати по ФСС в 2019 році за минулий період

В єдиному розрахунку внесків за минулий період треба показати нараховані допомоги і зменшити на їх суму внески на соціальне страхування (зразок нижче).

Отримавши такий розрахунок, податківці повідомлять дані про заявлений відшкодування в ФСС Росії. Фахівці з соцстраху перевірять правильність заявлених витрат шляхом проведення камеральної або виїзної перевірки. Про результати вони повідомлять податківцям.

Якщо ФСС не прийме допомоги до заліку, ИФНС направить компанії вимога про сплату відсутніх внесків. Причину відмови в заліку потрібно уточнити в фонді. ФНС не братиме участі в цих розглядах.

Якщо ФСС схвалить витрати, а їх сума перевищить внески, різницю закон дозволяє зарахувати в рахунок майбутніх платежів або повернути. За поверненням грошей зверніться в фонд (п. 9 ст. 431 НК РФ).

Зразок єдиного розрахунку по внесках з метою відшкодування витрат ФСС

Відшкодування витрат ФСС в межотчетний період: порядок

Працівники принесли кілька лікарняних, а у компанії не вистачає грошей, щоб вчасно виплатити допомогу. В цьому випадку потрібно звернутися за грошима в ФСС. Таке правило діяло і раніше. У 2017 році змінився список документів. Актуальний він і для 2019 року.

Документи для відшкодування допомоги з ФСС з 1 січня 2017 року

Тепер в фонд треба подати:

  • Заява;
  • довідку-розрахунок (раніше треба було прикладати розрахунок 4-ФСС);
  • копії документів для обґрунтування виплати допомоги, наприклад лікарняних листів.

Ці документи перераховані в наказі Міністерства охорони здоров'я від 04.12.2009 № 951н.

Обов'язкових форм заяви і довідки-розрахунку немає. Але в ФСС розробили рекомендовані зразки (лист від 07.12.2016 № 02-09-11 / 04-03-27029). Дивіться їх нижче.

У заяві про відшкодування посібників треба вказати найменування та адреса компанії, реєстраційний номер в ФСС і суму, необхідну для компенсації виплачених працівникам посібників.

У довідці-розрахунку для отримання грошей необхідно відобразити:

  • борг компанії по страхових внесках на початок і кінець звітного періоду (або заборгованість ФСС);
  • нараховані страхові внески (в тому числі за останні три місяці);
  • донараховані страхові внески;
  • витрати на соціальне страхування, не прийняті до заліку;
  • гроші, що надійшли на рахунок компанії від ФСС в відшкодування витрат;
  • повернуті або зараховані надміру сплачені внески;
  • витрати на соціальне страхування (в тому числі за останні три місяці);
  • сплачені внески (в тому числі за останні три місяці);
  • сума списаної заборгованості.

борг компанії по страхових внесках на початок і кінець звітного періоду (або заборгованість ФСС);   нараховані страхові внески (в тому числі за останні три місяці);   донараховані страхові внески;   витрати на соціальне страхування, не прийняті до заліку;   гроші, що надійшли на рахунок компанії від ФСС в відшкодування витрат;   повернуті або зараховані надміру сплачені внески;   витрати на соціальне страхування (в тому числі за останні три місяці);   сплачені внески (в тому числі за останні три місяці);   сума списаної заборгованості

Опис витрат для отримання грошей схоже на колишню таблицю 2 форми 4-ФСС. У цьому документі треба розписати допомоги за видами: лікарняні, декретні, дитячі і т.д.

д