Реклама
Реклама
Реклама

Укладення контракту на компенсацію експлуатаційних витрат

На підставі якого пункту ст. 93 Закону № 44-ФЗ замовник може укласти контракт на компенсацію експлуатаційних витрат?

Як працювати з електронними торговими майданчиками

Оксана Баландіна, шеф-редактор Системи Держзамовлення Оксана Баландіна, шеф-редактор Системи Держзамовлення

З 1 липня 2018 року по 1 січня 2019 року біля замовників перехідний період - дозволено проводити і електронні, і паперові процедури. З 2019 року конкурси, аукціони, котирування і запити пропозицій на папері заборонять, крім восьми винятків.
Читайте, які закупівлі проводити на ЕТМ, як вибрати ділянку та отримати електронний підпис, за якими правилами укладати контракти в перехідний період і після.

Дізнатися більше

Згідно п. 23 ч. 1 ст. 93 Закону № 44-ФЗ закупівля у єдиного постачальника (підрядника, виконавця) може здійснюватися замовником у разі укладення контракту на надання послуг з утримання та ремонту одного або декількох нежитлових приміщень, переданих в безоплатне користування або оперативне управління замовнику, послуг з водо-, тепло -, газо- і енергопостачання, послуг з охорони, послуг з вивезення побутових відходів у разі, якщо дані послуги надаються іншій особі або іншим особам, які користуються нежитловими приміщеннями, що знаходяться в будівлі, в якому распол дружини приміщення, передані замовнику в безоплатне користування або оперативне управління.

Як вказує Мінекономрозвитку в Листі № Д28і-734 від 30.04.2014г. - укладання договорів на відшкодування комунальних та експлуатаційних витрат замовник може здійснювати на підставі п. 23 ч. 1 ст. 93 Закону № 44-ФЗ.

Необхідно укласти договір оренди на половину приміщення кожного поверху в триповерховій будівлі. Яким чином оплачувати комунальні послуги і охорону в орендованому приміщенні?

При здійсненні закупівлі послуг оренди нежитлового приміщення на підставі п. 32 ч. 1 ст. 93 Закону про контрактну систему замовник має право компенсувати орендодавцю оплату комунальних послуг та послуг охорони в рамках укладеного договору оренди.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону про контрактну систему даний закон регулює відносини, спрямовані на забезпечення державних і муніципальних потреб з метою підвищення ефективності, результативності здійснення закупівель товарів, робіт, послуг, забезпечення гласності та прозорості здійснення таких закупівель, запобігання корупції та інших зловживань у сфері таких закупівель, в частині, що стосується укладення цивільно-правового договору, предметом якого є в т. ч. придбання нерухомого майна або оренда майна, від імені Російсько й Федерації, суб'єкта РФ чи муніципального освіти, а також бюджетною установою або іншим юридичною особою відповідно до ч. 1, 4 і 5 ст. 15 Закону про контрактну систему.

Звідси випливає, що контракти, укладені на оренду майна, підпадають під дію Закону про контрактну систему.

Відповідно до п. 32 ч. 1 ст. 93 Закону про КС закупівля у єдиного постачальника (підрядника, виконавця) може здійснюватися замовником у разі оренди нежитлової будівлі, будівлі, споруди, нежитлового приміщення для забезпечення федеральних потреб, потреб суб'єкта РФ, муніципальних потреб, а також оренди житлових приміщень, що знаходяться на території іноземної держави, замовниками, які здійснюють діяльність на території іноземної держави.

Тому закупівлю послуг оренди нежитлового приміщення замовник має право здійснити на підставі п. 32 ч. 1 ст. 93 Закону про контрактну систему.

Згідно ч. 1 ст. 2 Закону про КС законодавство РФ про контрактну систему у сфері закупівель товарів, робіт, послуг для забезпечення державних і муніципальних потреб грунтується на положеннях Конституції РФ, ГК РФ, БК РФ і складається з Закону про КС та інших федеральних законів, що регулюють відносини, зазначені в ч. 1 ст. 1 Закону про КС. Норми права, що містяться в інших федеральних законах і регулюють зазначені відносини, повинні відповідати Закону про контрактну систему.

Нагадуємо, що відносини між сторонами при здачі майна в оренду регулюються главою 34 ГК РФ. Згідно ст. 606 ГК РФ за договором оренди (майнового найму) орендодавець (наймодавець) зобов'язується надати орендарю (наймачу) майно за плату в тимчасове володіння і користування або у тимчасове користування.

Відповідно до п. 1 ст. 616 ГК РФ орендодавець зобов'язаний проводити за свій рахунок капітальний ремонт переданого в оренду майна, якщо інше не передбачено законом, іншими правовими актами або договором оренди.

Разом з тим, згідно з п. 2 ст. 616 ГК РФ орендар зобов'язаний підтримувати майно в справному стані, проводити за свій рахунок поточний ремонт і нести витрати на утримання майна, якщо інше не встановлено законом або договором оренди.

Тому в договорі оренди необхідно чітко визначити, хто несе витрати по утриманню орендованого приміщення, щоб згодом не виникало конфліктних ситуацій між орендарем та орендодавцем.

Також звертаємо увагу, що відповідно до Постанови Президії ВАС РФ від 25.02.2009 № 12664/08 «без забезпечення нежитлових приміщень електроенергією, водою, теплоенергією, іншими видами комунального обслуговування суспільство не могло реалізувати право користування орендованими приміщеннями, необхідними йому для здійснення своєї діяльності. Отже, це обслуговування нерозривно пов'язане з наданням послуг з оренди, а порядок розрахунків між орендарем (в даному випадку суспільством) і орендодавцем за названі послуги значення не має ».

Тому забезпечення нежитлового приміщення електроенергією, водою, теплоенергією, іншими видами комунального обслуговування, охорона приміщень нерозривно пов'язане з наданням послуг з оренди, т. Е. Надання таких послуг має міститися в договорі оренди.

При цьому порядок розрахунку між орендарем (в даному випадку замовником) і орендодавцем за названі послуги значення не має і повинен, на нашу думку, також встановлюватися в договорі.

Так, наприклад, відповідно до постанови Президії ВАС РФ від 25.02.2009 № 12664/08 «згідно п. 4.5 договорів, що є в справі, орендар виробляє відшкодування витрат за водопостачання, водовідведення, теплопостачання за тарифами постачальних організацій, а також проводить розрахунок за послуги з передачі електроенергії, що надаються орендодавцем, за відповідними тарифами ». Таким чином, замовник може передбачити порядок відшкодування витрат на комунальні послуги.

Крім того, аналогічний висновок міститься і в п. 22 Інформаційного листа Президії ВАС РФ від 11.01.2002 № 66 «Огляд практики вирішення спорів, пов'язаних з орендою»: укладена орендодавцем і орендарем угоду, що встановлює порядок участі орендаря у витратах на спожиту електроенергію, які не може бути кваліфіковано як договір енергопостачання. При цьому ВАС РФ вказав, що така угода фактично встановлює порядок визначення витрат орендаря на електроенергію в орендованих ним приміщеннях і є частиною договору оренди.

Таким чином, витрати по комунальних послугах і експлуатаційних витрат слід включати в договір оренди (наприклад, до складу орендної плати) і встановлювати в такому договорі порядок розрахунку між орендарем (в даному випадку замовником) і орендодавцем за названі послуги (в т. Ч. Порядок відшкодування витрат на комунальні послуги). Тому звертаємо увагу, що правозастосовна практика (судова практика) не передбачає укладення окремого договору на відшкодування витрат на комунальні послуги та охорону.

Відповідно, замовник може укласти контракт на підставі п. 32 ч. 1 ст. 93 Закону про контрактну систему, включивши умови про відшкодування витрат за комунальні послуги і послуги охорони приміщень в контракт на оренду приміщень.

Якщо в питанні мова йде про договір оренди, то відшкодування витрат можна включити в договір оренди, укладений на підставі п. 32 ч. 1 ст. 93 Закону № 44-ФЗ.

Якщо в питанні мова йде про нежитловому приміщенні, переданому замовнику в безоплатне користування, то відшкодування витрат можна включити в умови контракту, що укладається на підставі п. 23 ч. 1 ст. 93 Закону № 44-ФЗ.

Журнал «Госзакупкі.ру» - єдиний журнал, на сторінках якого практичні роз'яснення дають не тільки провідні експерти галузі, а й фахівці ФАС Росії і Мінекономрозвитку Росії.
Підписатися по акції >>

Журнал «Госзакупкі.ру» - це журнал, на сторінках якого практичні роз'яснення дають провідні експерти галузі, а матеріали готуються за участю фахівців ФАС і Мінфіну. Всі статті журналу - це вища ступінь достовірності.

Довідкова Система Держзамовлення - незамінний помічник для тисяч замовників і постачальників завдяки грамотним рекомендаціям, чітким відповідям на питання і унікальним шаблонами. Онлайн-помічник, зручні сервіси та розраховувачі значно спростять вашу роботу.

Асистент замовника - онлайн-сервіс, який допомагає автоматизувати документообіг з планування закупівель. Ви швидко і правильно сплануєте закупівлі, перевірите план на предмет помилок, створите електронну і друковану форму звіту по закупкам у едпоставщіка і завантажте готові документи в ЄІС.

Закону № 44-ФЗ замовник може укласти контракт на компенсацію експлуатаційних витрат?
Яким чином оплачувати комунальні послуги і охорону в орендованому приміщенні?