Реклама
Реклама
Реклама

Розписка про відшкодування шкоди

  1. Що повинно бути в розписці
  2. Де повинна зберігатися розписка

Коли людина відшкодовує збиток потерпілому, він повинен попросити його оформити розписку в отриманні грошових коштів. Це необхідно зробити для того, щоб в майбутньому виключити можливість пред'явлення потерпілим вимог про відшкодування тієї самої шкоди. Коли людина відшкодовує збиток потерпілому, він повинен попросити його оформити розписку в отриманні грошових коштівРозписка може бути оформлена на будь-якій стадії,

як відразу після заподіяння шкоди, так і в ході слідства (якщо справа кримінальна) або вже під час розгляду справи в суді.

Відразу треба відзначити, що якщо рішення суду вже вступило в законну силу, а потерпілий звернувся в службу судових приставів , То механізм передачі грошей доповнюється деякими моментами.

Що повинно бути в розписці

розписка про відшкодування шкоди може бути написана в довільній формі, але там обов'язково повинні бути відображені такі відомості:

  1. ПІБ того, хто отримує гроші і того, хто передає (я, повністю ПІБ отримав від повністю ПІБ), також не зайвими будуть і паспортні дані (тому що іноді зустрічаються люди з однаковими прізвищем, ім'ям та по батькові).
  2. Сума отриманих грошових коштів (цифрами і прописом). Необхідно відзначити, що при розбіжності цифрового і письмового позначення суми за законом вважається правильною та, яка вказана прописом. Також потрібно вказати, в якій валюті отримані гроші, в основному, це рублі, але буває, що грошові кошти передаються і валютою.
  3. Підстава передачі грошей (в рахунок відшкодування матеріальних збитків , Заподіяної внаслідок ДТП, моральної шкоди та ін.). Якщо таке формулювання буде відсутній, то в разі виникнення проблем доведеться доводити, за що саме були передані гроші.
  4. Як і будь-який інший документ, розписка повинна містити дату складання і підпис (з розшифровкою).

Де повинна зберігатися розписка

Розписка про відшкодування шкоди після складання повинна бути передана тому, хто передав гроші. Той, хто причин шкоди, повинен зберігати розписку як мінімум 3 роки (це загальний строк позивної давності ). Якщо ж відшкодування шкоди відбувається в ході слідства або судового засідання , Тоді розписка долучається до матеріалами справи (При необхідності можна зробити собі ксерокопію даного документа).

Сьогодні існує безліч технічних засобів, що дозволяють зробити копію документа, але треба мати на увазі, що просто сфотографований і роздрукований документ може викликати сумніви, тому краще попросити суд зробити завірену копію (на ній ставиться штамп «копія вірна», підпис судді та гербова печатка суду , дата).

На практиці рідко виникають випадки, коли потерпілий намагається повторно отримати гроші за заподіяння шкоди, але ризикувати не варто. Звичайно, в разі необхідності можна звернутися в архів суду, щоб отримати копію того чи іншого документа зі справи, але в рідкісних випадках це виявляється неможливим, наприклад, якщо справа витребувана в інший суд або безповоротно втрачено (наприклад, згоріло під час пожежі, хоча ця ймовірність мізерно мала, але все ж ...).

Іноді виникають питання, хто може передати гроші, якщо сама людина, який заподіяв шкоду, не може цього зробити (наприклад, на час слідства йому обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, або людина знаходиться в лікарні, відрядженні тощо.). Будь-яка особа, уповноважена даними людиною, може передати гроші.

Однак треба врахувати деякі особливості оформлення розписки, наприклад, якщо грошові кошти передає адвокат, то в розписці вказується, що людина отримала гроші від адвоката ПІБ, який діє в інтересах ПІБ заподіювача шкоди за таким-то справі.

Щоб не вникати в усі юридичні тонкощі, можна звернутися до юриста, який не тільки дасть необхідні настанови, а й сам може бути присутнім при передачі грошей і прямо на місці підказати, як оформити той чи інший документ.