Реклама
Реклама
Реклама

Як визначити сторони світу: Північ, Південь, Схід і Захід

У сучасному житті, кожного з нас, дорогі читачі, оточує величезна кількість різних технологій, які покликані спростити наше життя У сучасному житті, кожного з нас, дорогі читачі, оточує величезна кількість різних технологій, які покликані спростити наше життя. І все б нічого, якщо не помітити, що багато такі пристрої все далі і далі відокремлюють людство від природи. Давайте поміркуємо, скільки буде 7 * 8? Як швидко Ви відповіли? Чи не чи прийшла в голову думка про калькуляторі? Це найпростіший приклад, який виник по ходу написання даної статті. Але ж є частка правди? Ну а як бути, коли вирішується питання не з таблички множення, а питання «Життя і смерть»? Що робити людині, якщо він заблукав у лісі або де-небудь в тайзі, при цьому у нього немає ні GPS-навігатора, ні мобільного телефону, нічого, крім знання, в якій стороні світла знаходиться найближчий населений пункт? Давайте ж озброїмося знаннями про орієнтуванні на місцевості, і навчимося визначати сторони світу. Отже, де-ж ти Північ, де ви Південь, Схід і Захід?

1. Компас. Звичайно ж, в будь-яку подорож краще взяти з собою компас і карту місцевості. особливих знань не потрібно, тому що компас завжди вкаже напрямок. Цей пункт я поставив попереду, так би мовити у вигляді нагадування.

2. Визначення сторін світу по сходу і заходу сонця. Мабуть, найпростіший, на мій погляд, спосіб визначення сторін світу. Місце сходження сонця - Схід, захід - Захід. Якщо стати таким чином, щоб схід був по ліву руку, тоді спереду буде Південь, ззаду - Північ. Недоліком даного способу є відносна точність, але і її в більшості випадків достатньо.

3. Визначення сторін світу по довжині тіні. Вставте в землю якусь палицю, довжиною 30-50 см. Коли тінь від палиці буде максимально короткою, значить сонце знаходиться в зеніті. В даному випадку тінь вказує на Північ.

4. Спосіб аналогічний попередньому. Також застроміть в землю аналогічну палицю. Край тіні, що відкидається палицею відзначте, наприклад каменем. Зачекайте 15 хвилин. Відзначте камінцем і це положення тіні. Тепер перше і друге значення з'єднайте паличкою. 1 значення тіні - Захід, 2 - Схід. Якщо 2 значення окреслити колом, і покласти навхрест цим 2м значенням ще одну паличку, щоб вийшли 4 рівні частини, то сторона, на яку відкидалася тінь - Північ, протилежна - Південь.

Якщо 2 значення окреслити колом, і покласти навхрест цим 2м значенням ще одну паличку, щоб вийшли 4 рівні частини, то сторона, на яку відкидалася тінь - Північ, протилежна - Південь

5.Определеніе сторін світу по стрілках годинника. Покладіть годинник в горизонтальному положенні на землі або долоні таким чином, щоб стрілка годинника вказувала на сонце. Далі необхідно навпіл розділити кут, утворений між відмітками 12 дня (по Москві 1 годину, по Києву 2 години) до годинникової стрілки, спрямованої на сонці. Лінія, що проходить посередині даного кута (бісектриса) буде вказувати на Південь.

Лінія, що проходить посередині даного кута (бісектриса) буде вказувати на Південь

6. Визначення сторін світу по полярній зірці. Пам'ятайте, що полярна зірка завжди сяє на Півночі. Головне визначити її місце розташування, і допоможе нам в цьому сузір'я Великої і Малої ведмедиці. Відстань між двома крайніми зірками Великої ведмедиці відкладіть 5 раз по прямій в сторону сузір'я Малої Ведмедиці. Відкладений відрізок співпаде з останньої зіркою в хвості Малої Ведмедиці. Ця зірка і є Полярна. Встаньте до неї обличчям: справа буде схід, а ліворуч буде захід.

Встаньте до неї обличчям: справа буде схід, а ліворуч буде захід

7. Визначення сторін світу за допомогою мобільних додатків. Цей пункт, як 1й є ознайомчим, або просто - нагадуванням. На сьогоднішній момент вже нікого не здивуєш мобільним телефоном з великим екраном, на який можна встановити не один десяток різних програм. Хочу звернути Вашу увагу, дорогі читачі, що серед цих програм вже давненько є і електронні компаси. Не можу не сказати про підтримку деякими смартфонами і GPS навігації, тому, якщо є можливість, залийте на свій телефон GPS карту, яка завжди буде до речі в будь-якій подорожі. Також можна придбати і носити з собою в походах GPS-навігатор, який в більшості випадків проведе Вас необхідним маршрутом.

8. Орієнтування на місцевості по природним явищам. Наведені нижче способи визначення сторін світу дуже часто бувають помилковими, тому що всюди є свої нюанси, але все-ж, якщо зібрати дані з декількох таких джерел одночасно, можна знайти приблизний шлях.

Мурашник. Якщо взяти до уваги мурашники, що знаходяться в глибині лісу, то як правило, вони побудовані з південного боку дерева. Крім того, пологий схил мурашник має з південного боку, а більш різкий - з північної.

Мох. Мохи та лишайники в основному покривають північну сторону каменів, дерев, пнів та інших предметів.

Вид дерев. В горах Південних регіонів, з північного боку гір більше зростає хвойних дерев (ялиця, ялина), а з Південної - листяних (дуб).

Смола на хвойних деревах. У спекотну літню погоду, на стовпах хвойних дерев (сосна, ялина і ін.) З південного боку з'являється смоляні виділення.

Птахи. Навесні птахи летять на Північ, а восени на Південь.

Гриби. Гриби в більшості випадків ростуть біля кореня дерева з Північної сторони.

Соняшники. Соняшники в розквітлі стані квіткою спрямовані на Схід.

Волога. Влітку грунт у великих каменів більше зволожена з північного боку, ніж з південної.

Річні кільця дерева. Якщо подивитися на пеньок, то як правило, їх центр зміщений в північну сторону.

Давайте поміркуємо, скільки буде 7 * 8?
Як швидко Ви відповіли?
Чи не чи прийшла в голову думка про калькуляторі?
Але ж є частка правди?
Ну а як бути, коли вирішується питання не з таблички множення, а питання «Життя і смерть»?
Отже, де-ж ти Північ, де ви Південь, Схід і Захід?