Реклама
Реклама
Реклама

Що робити, якщо загублено паспорт громадянина РФ: штрафи, терміни і документи

  1. За що доведеться заплатити при втраті паспорта
  2. Який пакет документів необхідно надати при відновленні паспорта
  3. Які додаткові документи можуть вимагати при відновленні втраченого паспорта

Головним документом, що посвідчує особу людини в РФ, є паспорт. Громадянин зобов'язаний зберігати паспорт дбайливо, і, при його втраті, або інших випадках заявити в місцевий орган Міністерства внутрішніх справ негайно. Однак в разі, якщо паспорт загублений, краще звертатися безпосередньо до підрозділів Федеральної міграційної служби (далі ФМС).

Питання видачі і заміни регулюються Постановою Уряду РФ від 08.07.1997 N 828 (ред. Від 07.07.2016) «Про затвердження Положення про паспорт громадянина Російської Федерації, зразка бланка та опису паспорта громадянина Російської Федерації».

За що доведеться заплатити при втраті паспорта

У період, коли оформляється новий паспорт громадянина, територіальним Міністерством внутрішніх справ йому видається посвідчення особи (є тимчасовим). Варто звернути увагу, що цей тимчасовий документ заповнюється за встановленою формою, а саме № 2П. Наказ ФМС № 391 містить положення, що визначають послідовність конкретних процедур, які повинні виробляти ФМС і її структурні підрозділи при втраті, видача та заміна паспорта громадянина РФ, а також їх терміни.

Крім того, кодекс РФ про адміністративні правопорушення №195-ФЗ закріплює статтю 19.16 про умисне зіпсуття документа, його втрати, в якій зазначено, що це правопорушення. Воно тягне за собою конкретну відповідальність, а саме: штраф в розмірі від ста до трьохсот рублів. Звичайно, сума дуже мала, однак цей процес займає досить велику кількість часу, що безумовно є мінусом. Тому починати знову його прийом варто негайно.

Примітно, що обсяг штрафу залежить від термінів. Якщо проживає за місцем реєстрації громадянина тривалий час не направляє клопотання до відповідних органів, то сума штрафу збільшується до двох - трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або трьох - п'яти тисяч, якщо особа проживає в області федерального значення. Однак в разі, якщо громадянин не сплатив його протягом 60 днів, то постанова про штраф передається в службу судових приставів. Далі борг подвоюється, накладаються адміністративний арешт і примусові роботи. Також, крім самого штрафу, доведеться сплатити державне мито за відновлення паспорта в розмірі - 1500 рублів. Оплата здійснюється громадянином через кредитні організації РФ, або платіжні системи.

Який пакет документів необхідно надати при відновленні паспорта

При втраті паспорта в обов'язковому порядку потрібно звернутися до місцевого підрозділу ФМС з необхідним пакетом документів.

Документи необхідні для подачі заяви в органи ФМС для відновлення паспорта:

  1. 4 фотографії, відповідні зразком, вказаною в Адміністративному регламенті;
  2. квитанція або реквізити про оплату держмита;
  3. свідоцтво про шлюб або його розірвання;
  4. свідоцтво про народження дитини (якщо дітей більше одного, то будуть потрібні всі свідоцтва, для внесення інформації в новий паспорт);
  5. документи, які підтверджують прописку громадянина;
  6. також, необхідно надавати військові квиток, якщо такий є в наявності (для військовозобов'язаних).

Далі співробітники повинні видати заяву. У ньому обов'язково вказується період, коли сталася пропажа, місце і конкретна ситуація, яка розкриває подія. Заява оформляється за формою 1П. Крім цього, особа повинна дати згоду на обробку особистих персональних даних.

Відомості, які подаються громадянами не за місцем проживання або співробітниками установ соціального обслуговування та багатофункціональних центрів, перевіряються по адресно-довідковим обліками відповідних підрозділів і центрів з надання інформації органів Міністерства внутрішніх справ. Запит відправляється в довільній формі до підрозділу за місцем проживання громадянина. У той же час запит відправляється також в ФКУ ДІАЦ МВС.

Примітно те, що терміни видачі паспорта змінюються, якщо звернення до відповідного органу було зроблено не за місцем реєстрації. Цей термін має відчутну різницю. Згідно все тією ж постановою Уряду №828, термін з дня заявки до його оформлення при подачі документів не за місцем проживання становить 30 днів. У свою чергу паспорт, який оформляється за заявкою за місцем реєстрації, буде готовий через 10 днів, тобто в три рази швидше.

Після подачі заяви на відновлення паспорта в підрозділ ФМС, громадянин має право вимагати оформлення тимчасового документа, що посвідчує особу за формою, яка була вказана раніше. Міграційна служба, в свою чергу, має повне право відправити запит в конкретні установи для отримання даних про громадянина (це може бути місце роботи, військова частина і т.д.)

)

У відновленому після втрати паспорті в відбитку штампа про реєстрацію за місцем проживання ставиться дата реєстрації за місцем проживання, яка була вказана раніше в старому паспорті.

У ситуації, якщо втрачений паспорт знайшовся, а заявка на отримання нового подана, слід звертатися до відділення Федеральної Міграційної Служби. Згідно з пунктом 20 Положення про паспорт громадянина, такий паспорт підлягає здачі в органи МВС або ФМС. Після здачі старого паспорта і завершення оформлення нового видається новий.

направити заявку про відновлення втраченого паспорта можна також і, не виходячи з дому, за допомогою порталу держпослуги. Для цього потрібно лише зареєструватися на вказаному сайті, заповнити заяву і подати документи в призначений час. Це дуже зручний спосіб вирішити проблему, заощадивши час, так як зазвичай на оформлення документів стоять великі черги.

Це дуже зручний спосіб вирішити проблему, заощадивши час, так як зазвичай на оформлення документів стоять великі черги

Крім того, додатковою інстанцією, куди можна звернутися з проханням про відновлення паспорта є багатофункціональний центр. Однак очевидно, що онлайн заявка має великі переваги.

Які додаткові документи можуть вимагати при відновленні втраченого паспорта

Найчастіше, при відновленні втраченого паспорта відбувається така ситуація: підрозділ ФМС вимагає документи, не передбачені законодавством при проведенні даної процедури. Іншими словами, потрібні зайві документи, отримання яких займе додатковий час, якого часто і так не вистачає.

Зазвичай такими документами є:

  • документи, що підтверджують громадянство Російської Федерації. Такі не повинні вимагати, так як виникає суперечлива ситуація: до цього паспорт видається ФМС, що елементарно перевіряється.
  • також, не має права вимагати довідку про поточний місці проживання звертається за допомогою (так як це також можна перевірити за допомогою міжвідомчого запиту), необхідна інформація тільки про місце реєстрації.

В такому випадку громадянин має право вимагати письмову відмову з співробітника ФМС і далі оскаржити дані дії в суді, так як вони є неправомірними.

Варто відзначити, що на кожен випадок втрати паспорта заводиться свою справу, якій присуджується порядковий номер, який відзначається в журналі реєстрації громадян. У цій справі повинні міститися всі матеріали перевірки та документи, що встановлюють особу (їх копії). Після повідомлення про отримання нового паспорта заяву і справа поміщається в архівну картотеку.