Реклама
Реклама
Реклама

Що робити якщо загубив паспорт РФ

  1. Як знайти втрачений паспорт
  2. Який штраф за загублений паспорт?
  3. Ваші дії при втраті паспорта - Куди звертатися в першу чергу?
  4. Куди йти якщо втратив паспорт в іншому місті?
  5. Як відновити втрачений паспорт?
  6. Відновлення паспорта через держпослуги:
  7. Відновлення паспорта через МФЦ

В даному випадку є два варіанти - знайти його або відновити

В даному випадку є два варіанти - знайти його або відновити. Альтернатива - нікуди не звертатися, що істотно обмежить у пересуванні і в інших правах.

Наприклад, оформити кредит або нову банківську карту буде неможливо. Виїхати поїздом або літаком куди-небудь також не вийде.

При будь-якому паспортному контролі виявлення втрати паспорта РФ призведе до адміністративного покарання або штрафу.

Як знайти втрачений паспорт

Діяти можна самостійно або звернеться за допомогою в поліцію. У першому випадку необхідно уважно переглянути всі місця, де міг би виявитися документ, перевірити місцезнаходження власника з документом за останній час. Можливо, паспорт знаходиться в одязі, його власник забув вийняти його з внутрішньої кишені піджака або куртки, залишив в папці, барсетці або дипломаті.

Відштовхуватися рекомендується з того, коли останній раз і куди брав документ власник або інший член сім'ї. Можливо, паспорт знаходиться в файлі з іншими довідками, виписками, які подавалися в БТІ або іншу установу, наприклад, банк для оформлення кредиту. Ретельний аналіз, хороша пам'ять і уява допоможуть знайти шуканий предмет, якщо він знаходиться в зоні досяжності його власника.

Але якщо пошуки не принесли позитивний результат або є підстави вважати, що паспорт вкрадений, наприклад, під час крадіжки або пограбування, потрібно подавати заяву в поліцію. Імовірність того, що співробітники правоохоронних органів миттєво відреагують і знайдуть втрату, невелика. Але від них вимагається акт, в якому засвідчено сам факт втрати паспорта.

Який штраф за загублений паспорт?

Безпосередньо за втрату штраф невеликий - 300 рублів. Це символічне покарання. Інший штраф в розмірі до 3 000 рублів очікує власника, якщо виявиться, що він не відразу заявив про пропажу, а через 90 або більше днів.

У такому випадку його притягнуть до ще однієї адміністративної відповідальності за ст.19.15 КоАП. Підстава - проживання без документа, що підтверджує його особу, а також тимчасову або постійну реєстрацію.

Можна вказати невірні відомості, які б підтверджували, що від втрати паспорта до звернення в поліцію пройшло істотно менше 3 місяців. Але заявник ризикує, тому що може виявитися, що його документом скористалися зловмисники, оформивши, наприклад, кредит і т.п.

Довести потім в суді, що в цей час паспорт був вже вкрадено, буде складно. На противагу цьому вже є процесуальний документ. А відповідно до його даними (хоч і неправдивими) втрати ще не відбулося.

Ваші дії при втраті паспорта - Куди звертатися в першу чергу?

Дії при втраті паспорта: куди звертатися в першу чергу?

Вище було зазначено про подачу заяви в поліцію. Це справедливо, якщо мав місце факт злочину. В інших випадках, коли документ не виявлено і власник не може сказати, з яких причин сталася втрата, можна безпосередньо звертатися до територіального органу КОМ - управління з питань міграції.

Допускається, якщо заява подається відразу в два органу - і в УВМ, і в поліцію. Звернення в одне держустанова не виключає права звертатися в інше. Крім того, такий підхід дозволяє запустити одночасно два процеси - пошук зниклого паспорта співробітниками органів внутрішніх справ і відновлення документа.

Куди йти якщо втратив паспорт в іншому місті?

    Адресати все ті ж, що і в попередніх випадках, а саме:
  1. Місця, де був власник документа, щоб вжити всіх можливих заходів для його знаходження;
  2. Поліція - для фіксації факту втрати, почала заходів з пошуку паспорта;
  3. УВМ - для початку процедури оформлення нового документа.

База втрачених паспортів:

Є державний веб-сервіс, в який заносяться номери недійсних документів. Вони або вкрадені, або втрачені, інформація про це мало допоможе власнику, який хоче знайти пропажу.

Інші сервіси виконані за зразком бюро знахідок. У них особи розміщують відомості не тільки про втрачені, але і знайдені паспорта. Для пошуку необхідно зареєструватися, в деяких випадок доведеться сплатити одноразовий внесок.

Як відновити втрачений паспорт?

Як відновити втрачений паспорт

Нерідко особи припиняють щось робити після подачі заяви в поліцію. Це неправильно, даний орган не займається відновленням документів, а шанси на те, що пропажа буде знайдена невелика. Щоб відновити документ, необхідно звертатися прямо до територіального органу КОМ за місцем знаходження.

    З собою потрібно мати:
  1. Дві фотографії 35 × 45 мм, які подаються на оформлення нового паспорта ;
  2. Квитанцію або реквізити про оплату держмита. Розмір держмита 1,5 т.р.
  3. Два заяви - про втрату і про оформлення нового документа за формою 1-П - складаються в УВМ.

Відновлення паспорта через держпослуги:

    Необов'язково відразу йти в УВМ, попередньо можна оформити заяву через сайт держпослуг . Для цього необхідно:
  1. Зайти на веб-ресурс, зареєструватися на ньому;
  2. Увійти під логіном і паролем, які прийшли на електронну пошту, вказану при реєстрації;
  3. Знайти каталог послуг, натиснути на розділ «паспорта, реєстрації, візи»;
  4. Відкриються види послуг, що надаються в цьому розділі, потрібно знайти отримання паспорта через розкрадання або втрати наявного документа.

Після натискання відкривається форма, куди вносяться особисті дані. Заповнивши і відправивши відомості, слід дочекатися повідомлення про дату і місце, куди заявнику слід з'явитися.

Без відвідування органу КОМ не обійтися.

Відновлення паспорта через МФЦ

Спочатку необхідно уточнити, чи є поблизу або в даному населеному пункті багатофункціональний центр. При його наявності потрібно з'явитися в робочий час. Через термінал ввести необхідну послуги і отримати талон з номерами кабінету (або вікна), в якому беруть з цього питання, і електронної черги.

Для довідки! З собою необхідно мати всі ті документи, які надаються співробітникам КОМ.

Як тільки підійде черга, потрібно пояснити ситуацію, заповнити заяви і подати документи. Співробітник МФЦ перевірить правильність заповнення і наявність усіх необхідних документів, після чого вкаже дату і час, коли слід прийти за паспортом.

Залежить від того, де подав документи заявник. Якщо за місцем постійної прописки - протягом двох робочих тижнів. При зверненні в іншому місці буде потрібно очікувати близько 2 місяців.

Ваші дії при втраті паспорта - Куди звертатися в першу чергу?
Куди йти якщо втратив паспорт в іншому місті?
Як відновити втрачений паспорт?
Який штраф за загублений паспорт?
Ваші дії при втраті паспорта - Куди звертатися в першу чергу?
Дії при втраті паспорта: куди звертатися в першу чергу?
Куди йти якщо втратив паспорт в іншому місті?
Як відновити втрачений паспорт?