Реклама
Реклама
Реклама

Народжуваність в США: особливості репродуктивної поведінки в найбільшій розвиненій країні світу


Сполучені Штати Америки традиційно є «законодавцем мод» на репродуктивну поведінку для багатьох інших розвинених країн, володіючи при цьому власної непереборне специфікою. Про це і піде розповідь.

http://proaist.ru/

Коротка передісторія: як і в більшості інших країн Заходу, народжуваність в Америці стала знижуватися в другій половині XIX століття, а особливо швидко - після Першої Світової війни. Перший мінімум був досягнутий в 30-і роки ХХ століття - під час Великої Депресії, коли Коефіцієнт Сумарною Народжуваності (КСР) опустився нижче межі простого відтворення населення (в той час з-за ще високою дитячої смертності ця межа була вище, ніж зараз, і перевищувала 2,2). Однак Перший Демографічний Перехід (ПДП) ще не був завершений. Народжуваність на рівні трохи вище двох дітей на жінку складалася з протилежностей: як з високою бездітності (понад 20%), так і з масового народження п'яте, шосте та наступних дітей в старших репродуктивних віках, що було атрибутом традиційного укладу свідомості і життя разом з характерним для них типом демографічного поведінки. В результаті середня черговість народження (СОР) навіть в роки найбільшого падіння перевищувала 2,3.

Після Другої Світової війни з поверненням додому солдат в США і ряді інших країн Заходу трапився знаменитий бебі-бум: народжуваність різко зросла, в ряді країн досягнувши рівня рубежу XIX - XX століть. Частково цей «вибух» був викликаний структурними чинниками (зростанням шлюбності, особливо у молоді, і омолодженням материнства). Про це, наприклад, свідчить КСР першу дитину, що перевищував одиницю, що в реальному поколінні логічно неможливо. Але сильне підвищення народжуваності спостерігалося і при «очищення» даних статистики від впливу структурних показників. З роками в сім'ях ставало все більше третє, четверте і подальших дітей, що є незаперечний ознака структурного (на противагу кон'юнктурному росту) збільшення народжуваності. З Великою Депресією і війною було покінчено, економіка успішно розвивалася, доходи в реальному вираженні росли, безробіття та інфляція були низькими, дитяча смертність швидко знижувалася, масова автомобілізація прискорилася, завдяки чому почалося час «субурбіі» - протяжних передмість, забудованих типовими приватними будинками, в яких ставало все більше побутової техніки, що полегшує домоведення.

У той же час традиційні сімейні цінності і гендерні ролі разом з високою повсякденного релігійністю в масах ще зберігалися, а поширення сучасних контрацептивів тільки починалося. Зайнятість жінок в економіці залишалася низькою (менше 50%), хоча мала тенденцію до повільного зростання.

Мал. 1. Вікові коефіцієнти народжуваності по черговості в США в 1958 р (розрахунок автора).

У розпал бебі-буму КСР досяг майже 3,8 (1957 р), а після 1959 почалося його прискорене зниження. США стали першою в світі країною, де після бебі-буму почалося зниження народжуваності. СОР досягла піку в 3 дитини на жінку на початку 60-х, тоді ж омолодження материнства досягло своєї межі. Середній вік народження первістка досяг 22,2 року, другої дитини - 24,7, третьої - 27,1 року. Це молодший, ніж тоді було в Східній Європі і СРСР, традиційно відрізнялися «молодий» народжуваністю.

Мал. 2. Еволюція середніх віків народження по черговості в США з часу апогею бебі-буму (розрахунок автора).

Слід зазначити, що омолодження народжуваності підвищує її фіксується рівень в умовних поколіннях (тобто ті показники, які обчислюються для календарного року, і якими всі звикли користуватися) в порівнянні з істинним, когортних рівнем (народжуваність у реальних поколінь).

Підвищення середніх віків материнства в США також почалося трохи раніше за інших Західних країн: з 1963-1964 рр. Ряд дослідників пов'язує постаріння народжуваності з початком Другого Демографічного Перехода (ВДП), коли мінливі цінності і розширення спектра вибору життєвих траєкторій укупі з ростом ефективності засобів контрацепції і підвищенням зручності користування ними викликає відкладання дітонароджень, а в підсумку - зростання рівня остаточної бездітності.

Широке Поширення гормональної контрацепції в Амеріці Почалося з 60-х рр., Що спріяло відкладанню дітонароджень и відмові від народження дітей високих черговості в старшому віці (что Ранее Було можливо только с помощью аборту и масово практікувалося, например, в СРСР). На протівагу омолодженню народжуваності, ее постаріння віклікає зниженя фіксуються щорічно календарних ( «Звичайне», нескоректована) коефіцієнтів у порівнянні з ее істіннім (когортного) рівнем. У другій половині 60-х на зниження народжуваності, можливо, вплинула В'єтнамська війна, а в середині 70-х - різке подорожчання бензину в результаті арабо-ізраїльської війни і загальна економічна криза 1974-1975 рр. Зростання зайнятості жінок в економіці прискорився. У 1976 р в США був зафіксований найнижчий рівень КСР (1,74).

Мал. 3. Вікові коефіцієнти народжуваності по черговості в США в 1976 р (розрахунок автора).

Мал. 4. Еволюція КСР по черговості, СОР, а також КСР, скоригованого на зміну віку материнства методом Бонгаартса - Фіні (BFATFR), в США з часу апогею бебі-буму (розрахунок автора).

Мал. 5. Вікові коефіцієнти народжуваності по черговості в США в 2016 р (розрахунок і прогноз автора). Звертає на себе увагу бимодальность ( «двогорбий») розподілу для першої дитини.

З тих пір рівень народжуваності в Америці знаходиться нижче або близько рівня простого відтворення населення (близько 2,1 дитини на жінку), як і у всіх розвинених країнах. Але в США найнижчі показники народжуваності спостерігалися в 70-х рр., А в більшості країн Європи - в 90-х, тому якщо в середині 70-х рр. Америка мала рівень народжуваності нижчий за середній в розвинених країнах, то в XXI столітті - один з найвищих серед них. У США найвищий серед розвинених країн рівень народжуваності третє і наступних дітей, особливо четверте і наступних (причому народжуваність стала молодше, ніж в середньому в інших країнах Заходу, особливо для народжень високою черговості). Це відбивається на показнику СОР. Середня черговість народження в США є найвищою серед усіх розвинених країн, вже перевищує 2,1 і продовжує рости.

Мал. 6. СОР в розвинених країнах (дані Human Fertility Database (HFD) і розрахунок автора).

Мал. 7. Порівняння СОР в США (дані HFD і розрахунок автора) і Росії (розрахунок автора).

Мал. 8. СОР в США за віком (розрахунок автора). Найбільше значення має вік від 22 до 35 років. Дані у верхній частині графіка занижені через відсутність статистики по 9-м і наступним народженням.

Імовірність народження дітей, починаючи з третьої дитини, для матерів, які вже мають на одну дитину менше, в США вже давно найвища серед усіх країн, що володіють даною статистикою (природно, це тільки розвинені країни).

Мал. 9. Імовірність народження дітей з черговості (PPR - Parity Progression Ratio) в США (дані HFD і розрахунок автора).

Мал. 10. Імовірність народження третьої дитини (PPR2 → 3) в розвинених країнах (дані HFD і розрахунок автора).

Парадоксально, але в країні відсутній загальний оплачувану декретну відпустку для матерів (в усі світі тільки 2 країни не мають його, другий є Папуа-Нова Гвінея), а частка ВВП, що спрямовується на сімейну політику, складає 0,7% - це один з найбільш низьких показників в ОЕСР. Середня тривалість робочого тижня в США - одна з найвищих серед розвинених країн. При цьому середній наявний медіанний дохід на душу населення з початку 70-х рр. не виріс, соціальна нерівність наростає, а зниження смертності, особливо дитячої, в останні роки практично зупинилося, на відміну від інших розвинених країн. В роки після економічної кризи 2007-2009 рр. народжуваність перших і других дітей в США значно впала, однак через збереження високої народжуваності третьої дитини і через продовжує зростати народжуваність четверте і подальших дітей сумарний її рівень залишається одним з найвищих серед розвинених країн.

Чому так відбувається? Фахівцями дається кілька пояснень.

По-перше, відзначається значна частка населення з низьким рівнем освіти, що сприяє ранньому материнству. По-друге, буденна свідомість великої частини американців як і раніше є традиціоналістських, особливо в глибинці, на відміну від Західної Європи. По-третє, в країні висока і зростає частка етнічних меншин, особливо латиноамериканців, що мають більш високу народжуваність. По-четверте по порядку, але не по-останніх за значимістю, є підстави вважати, що в США зростає частка високорелігіозних людей, що складають духовні ядра відповідних громад і сприяють поширенню своїх норм багатодітності на практикуючих віруючих. Оскільки на народження дітей, починаючи з четвертого, економічні стимули впливають мало, саме цим, схоже, обумовлений нехарактерний для сучасності зростання народжуваності таких дітей, так як через високу народжуваності частка високорелігіозного населення, мабуть, зростає. Яскравий приклад цього - ситуація в Ізраїлі, де за рахунок ультрарелігійних хасидів загальний рівень народжуваності, особливо у єврейського населення, за останні 15-20 років істотно зріс. Він зрівнявся з народжуваністю ізраїльських арабів-мусульман на рівні 3,13 дитини на жінку - фантастичного за мірками розвинених країн рівня.

Непрямим підтвердженням цьому служить забавний факт. У переліку всіх поселень США по щільності населення поряд з щільно забудованими районами штату Нью-Джерсі близько Гудзона, сусідніми з Нью-Йоркським Манхеттеном, в першій п'ятірці знаходиться невелике заміське містечко в штаті Нью-Йорк з назвою Kaser з населенням близько 5 тисяч чоловік при території 4,4 га. Воно практично повністю населене євреями-хасидами. Медіанний вік населення в містечку становить 16 років - як в країнах Чорної Африки з найвищою в світі народжуваністю. Частка населення у віці до 18 років становить 53,4%. Дві третини населення перебувають за межею бідності. Чисельність населення між переписами 2000 і 2010 року зросла з 3314 до 4724 чоловік, тобто на 43%. Середнє число дітей на жінку, за оцінкою, становить в містечку не менше 6. За щільністю населення містечко обігнав місто Нью-Йорк - самий щільно заселений місто США серед міст з населенням понад 100000 чоловік. Чисельність населення Нью-Йорка, для порівняння, становить 8,6 мільйона чоловік.

Ще одним непрямим свідченням впливу релігії на народжуваність є феномен Юти. Штат протягом довгих років є лідером за рівнем народжуваності в США (в 2015 р КСР склав 2,29 у порівнянні з 1,84 для США в цілому). Юта - штат з найвищою часткою мормонів в населенні, від 60% за результатами статистичних вибіркових обстежень до 68% за даними самої церкви. На другому місці за часткою мормонів - Айдахо (від 24% до 26% відповідно). Цей штат за останні 6 років завжди входив в число 6 штатів з найвищою народжуваністю в США. Показово, що Мітт Ромні, перший мормон-кандидат в президенти від республіканців (2012) і нинішній кандидат на пост держсекретаря США в майбутній адміністрації Дональда Трампа, має 5 синів.

Іншим прикладом особливостей американської народжуваності служить інше поселення з того ж списку, що входить в першу десятку по щільності населення (9 місце) і є самим щільно заселеним кварталом в Каліфорнії - Maywood. Воно розташовується в Лос-Анджелесі і на 97,4% заселено латиноамериканцями (найвища частка в місті), в-основному мексиканцями. Медіанний вік населення кварталу становить 28 років, а частка дітей у віці до 18 років - 32,6% (США в цілому - 24,1%). 28,3% населення перебуває за межею бідності. Квартал має найвищу в місті частку нелегальних іммігрантів і не говорять по-англійськи.

Частки як високорелігіозного населення, так і етнічних меншин в загальній чисельності населення США продовжують зростати, що означає, що підвищений в порівнянні з іншими розвиненими країнами рівень народжуваності в США збережеться і в перспективі.

Головний спеціаліст відділу демографічних розрахунків в Росстат, експерт проекту «Лелека на даху» Олексій Ракша


Чому так відбувається?